Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Z karty przetwornika AD1955- IV na AD797:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grzebię dalej w analogówce PCM1798.

Usunięcie ceramików kompensacji znacznie poporawiło dzwięk.

NE5532 bez nich nie wzbudzją się. OPA2604 teoretycznie w tym miejscu są lepsze, ale nie słyszałem różnicy.

Najlepszy dzwięk, jak do tej pory, uzyskałem bezpośrednio z opampa konwersji (nóżka 1).

Próbowałem też desymetryzacji Monacorem LTR-110 za opmapami IV, ale nic ciekawego z tego nie wyszło.

Wniosek: trzeba jeszcze pogrzebać w filtracji.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Ciąć wyżej?

Może filtrację wywalić całkiem?

Grzebania w PCM1798 ciąg dalszy:

- wymieniłem kondesatory w filtrze opampa na Wimy i SilverMica.

Zmieniając pojemności tychże fajnie da się kształtować brzmienie.

Lampucera gra coraz lepiej.

Nie podoba mi się to co napisałeś w zakładce stereo, że "się do "lampiarzy" wszyscy zapisali". Ja swoją maxi mam na WO i właśnie kompletuje nowe kondki do filtra.

Lampucerę przerabia dużo osób, ale jakoś nikt nie chce się dzielić spostrzeżeniami.

Ale wróćmy do meritum: u mnie fajnie sprawdziły się OPA2134 jako IV i OP27 w filtrze.

Chociaż to nie jest jedyny słuszny wybór- opampy można dobierać "do smaku"- różnice w brzmieniu nie są bardzo duże.

Dużo większa zmiana dzwięku jest przy manipulowaniu dookoła opampów.

Wymieniacie te op-ampy i kondensatory w I/V na ślepo a to nic nie da.

Te kondensory równolegle do rezystora w sprzężeniu kompensują pojemność na we. op-ampa dodawaną przez DAC. Dobranie ich nie jest proste i trzeba to zrobić indywidualnie dla każdego op-ampa na podstawie GBP (iloczynu pasma i wzmocnienia) wzmacniacza i pomiarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

raven1985

Dziękuję za merytoryczny wpis.

Czym będzie objawiać się źle dobrana pojemność C2?

W karcie pokazanej wyżej wartość ta to 2700pF.

Jaka może być minimalna?- sam nie jestem w stanie tego poilczyć- za dużo niewiedomych.

Z dobraniem właśnie jest problem w warunkach amatorskich, ze względu na nieznajomość pojemności DAC-a trzeba zaufać producentowi który ma możliwości pomierzenia tego. W profesjonalnych konwerterach zawsze podawane są parametry wyjścia nie wiem dlaczego dla przetworników audio producenci tego nie robią.

Niewłaściwa wartość tego kondensatora może objawiać się trudnym do wykrycia pod wzbudzaniem operacyjki.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Co myślicie o trafach firmy EDCOR do desymetryzacji sygnału z DAC cs4397.

Mam na myśli modele:

PCW10K/10K

Ukryta Zawartość

XSM10K/10K

Ukryta Zawartość

WSM10K/10K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafa edcor zapowiadają się całkiem nieźle, szczególnie te na trochę większych rdzeniach. Mieliśmy kiedyś ze znajomym z forum zamawiać, ale na razie odłożyliśmy to na później.

Witam.Właśnie jestem w trakcie instalowania lampucery maxi w napiędzie sony.Zapowiada sie całkiem miło.Udało mi sie uzyskać 3 odzielne masy(serwo,analogowa i cyfrowa) usprawniłem wyjście na słuchawki.

Cała operacja polegała na wstawieniu potęcjometru 2x10k(sterowany z pilota) między pierwszy a drugi wzmacniacz operacyjny(cd ma pełnic funkcje przedwzmacniacza dla koncówki symasym), wyjscia z cd to 2x stały poziom i 2x regulowany.

Pytanie: jak zmienic wartość wzmocnienia drugiego WO(orginalnie drugi wzmacniacz operacyjny to bufor o wzmocnieniu 1/1).Które rezystory odpowiadają za ustwienie wzmocnienia i jak zmienic ich wartosci dla wzmocnienia 1/3.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

Witam. Zakończyłem pierwszy etap modyfikacji Lampucery PCM1798. Wszystkie ruchy wykonywałem po przeanalizowaniu zapisów tego forum. Każdy nastepny ruch przynosił pozytywne rezultaty. Jedyne ruchy z których sie wycofałem to : zamieniłem w C4 i C46 wlutowane SILMIC 47mF ( brak basu i góra nijaka )na SILMIC 100mF i OS-CON 220mF ( według mnie dużo lepiej ) , zamieniłem C55-C58 wlutowane polipropyleny Philipsa 47pF ( zupełne pudło , oryginalne ceramiki SMD o wiele lepsze ) na polipropyleny Philipsa 1nF które sa dużo lepsze. Nie wiem czy nie powinno sie wrócić do pojemności oryginalnej 2,7nF. Ogólnie jest teraz fajnie. Udało się nie zniszczyć płytki która jest bardzo delikatna.

Cały układ zmien na załączonym schemacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na oko 50% gotowej roboty.Udany weekend.Pozdrawiam i ponawiam pytanie o zwacniacze operacyjne.

Filtracja zasilania CS4397 ponad 40000mF i słychac różnice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

Poniższe zdjęcie przedstawia moją wersję "lampucery". Stopień analogowy oparty jest na pre 3 lekko zmodyfikowanym. Użyto lampy to tesla e88cc, napięcie anodowe 150V, żarzenie 6.3V, prądy w lampach ustawione na około 6 mA. Masa poprowadzona w "gwiazdę" do wspólnego punktu. Ustrojstwo gra bardzo przyzwoicie jednak mam problem z brumem i szumami. Zerknijcie na fotkę. Może komuś uda się dostrzec jakieś błędy (a takie zapewne są). Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba nie masz symetryzacji żarzenia,ten wolny punkt koło diody LED na płytce zasilania żarzenia powinien być połaczony do masy PCB pre

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

chyba nie masz symetryzacji żarzenia,ten wolny punkt koło diody LED na płytce zasilania żarzenia powinien być połaczony do masy PCB pre

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Z tego co widzę, to masa sygnałowa leci po tych samych przewodach co masa zasilania. Masa z czinczy leci tym czarnym przewodem do tego punktu wspólnej masy, a potem zielonym przewodem masy zasilacza do płytki z lampami, no a na tym przewodzie są jakieś tam zakłócenia. Spróbuj podpiąć mase czinczy do punktu GND na płytce z lampami. Sygnał z lampucery idzie pojedyńczym przewodem do płytki z lampami, po drugi przewód w tym czarnym kablu, z tego co widze nie jest podpięty. Czyli sygnał zwrotny (masa sygnałowa), wraca do Lampucery po zielonym przewodzie masy zasilania lamp do punktu wspolnej masy, a potem dalej znów po masie zasilania do płytki Lampucery. Według mnie nakładaja się wtedy zakłocenia.Trzeba byłoby inaczej połączyć masę Lampucery z masą płytki z lampami.

• 2 tygodnie później...

Siedzę trochę na forum, czytam i niestety nie moge dojśc do "jednolitego schematu na lampizację PCM1789"

Bardzo prosze o pomoc w temacie:

1. który układ WK-WA czy SRPP

2. co do konwersji I/V: rezystor czy transformator

3. czy zamiana pojemności na płytce DAC da jakieś duże pozytywne zmiany, jesli tak to które

4. chiałbym jeszcze w ta "lampizację" zaaplikowac potencjometr tworząc coś ala przetworni D/A + przedwzmacniacz.

Z góry dziekuję za pomoc

• Pokaż nowe odpowiedzi