Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>Jak skośnoocy zerżnęli analogówkę prosto z datasheeta , to nie ma się co dziwić że muli i góra

>przygaszona , dlatego najlepiej wywalić tą analogówkę i dać nową , chyba ze komuś się chce bawić w

>dobieranie elementów.

Mam DAC z PCM1798 własnej roboty i właśnie chce zrobić sobie analogówkę na opamach NE5534 jak w datasheecie. Znaczy się na jakie fc należałoby dobierać elementy i czy filtracja III rzędu jest konieczna?

wyczytałem że optymalne rozwiazanie to opa2604 jako przetwornik I/U ze strony 11 datasheet masz aplikacje tego, bez tego drugiego wo-podobno nie potrzebny. Pojemność w sprzezeniu dajesz 22pf. A jako bufor dajesz ad8066.

McGyver,

dac za 39 ojro poklepanie McGyvera jest już warty 500000

to jak u harego z tybetu ale...

"– Nie radzę... byłem u Harry'ego z Tybetu, chciałem, żeby naładował mnie energią. Facet dotknął mojego karku, pogładził mnie po udach i wziął za to półtorej bańki.

– I co?

– Kark mnie... napierdala, a na udach dostałem wysypki."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

janosikx, 24 Sie 2010, 20:34

>wyczytałem że optymalne rozwiazanie to opa2604 jako przetwornik I/U ze strony 11 datasheet masz

>aplikacje tego, bez tego drugiego wo-podobno nie potrzebny. Pojemność w sprzezeniu dajesz 22pf. A

>jako bufor dajesz ad8066.

Niepotrzebny, o ile ktoś ma wzmacniacz z wejściem różnicowym

utopia., 24 Sie 2010, 21:18

>McGyver,

>

>

>dac za 39 ojro poklepanie McGyvera jest już warty 500000

>

>

>to jak u harego z tybetu ale...

>

>"- Nie radzę... byłem u Harry'ego z Tybetu, chciałem, żeby naładował mnie energią. Facet

>dotknął mojego karku, pogładził mnie po udach i wziął za to półtorej bańki.

>- I co?

>- Kark mnie... napierdala, a na udach dostałem wysypki."

>

>

>

>

>

>

Ukryta Zawartość

A ja byłem u Hary'ego, pomasował mi stopy, zapłaciłem tylko pół bańki i przeszły mi hemoroidy :)

Nie chodzi o to ile kosztuje, a czy jest wart tego co kosztuje. Ja mam 1798, co prawda nie lampucerę i uważam, że gra superancko. Myślisz, że ten za 5000 ojro będzie grał 100 razy lepiej od tego za 50?

Ukryta Zawartość

Może i nie sam jestem za produktami diy

ale po co przyrównywać do jakiś konstrukcji za 999999 $

przecież nic nowego nie pokazał

po pierwsze ni to lampucera po drugie napitala komercją i tyle

ale nie twierdze ,że nie gra bo nie słyszałem

Mam pytanie jaka jest istotna różnica pomiędzy PCM1796 a PCM1798 ? w większości kitów występuje PCM1798 a 96 występuje rzadko , czy wynika to ze słabszych parametrów ? czy 98 jest po prostu tańsza ? a może kwestia sterowania kostką ?

utopia., 24 Sie 2010, 21:44

>Może i nie sam jestem za produktami diy

>

>ale po co przyrównywać do jakiś konstrukcji za 999999 $

Jak po co? Żeby mieć punkt odniesienia. I nie za 999999$ tylko za kilkadziesiąt tys. zł. Z takimi akurat porównywałem łeb w łeb. Ze skutkiem między innymi takim, że jeden facet sprzedał swojego cedeka za 50 000zł, a potem zamówił mój DAC.

>przecież nic nowego nie pokazał

Odezwał się ten, co pokazuje "coś nowego". Na przyklad brumiące preampy.

>po pierwsze ni to lampucera po drugie napitala komercją i tyle

Napitala powiadasz? No no, cóż za wyrafinowane słownictwo ;-)

>ale nie twierdze ,że nie gra bo nie słyszałem

No i do tego ostatniego stwierdzenia to wszystko się sprowadza. Zrób coś lepszego, wystaw do porównania łeb w łeb, a potem ewentualnie "napitalaj". Bo teraz to nie masz żadnych podstaw.

Zresztą to u ciebie nic nowego, nie pierwszy raz się do mnie w ten sposób przypierdzielasz. Żal dupę ściska? To zostaw tą klawiaturę i do roboty! Zrób coś własnego, jeśli potrafisz ;-)

McGyver

Mógłbyś napisać coś więcej o różnicach między Sowterami 9545 + WK-WA, a konwersją na rezystorze + WK-WA ? co uległo poprawie/pogorszeniu ? jakie zmiany ?

piotr_37, 24 Sie 2010, 21:49

>Mam pytanie jaka jest istotna różnica pomiędzy PCM1796 a PCM1798 ? w większości kitów występuje

>PCM1798 a 96 występuje rzadko , czy wynika to ze słabszych parametrów ? czy 98 jest po prostu tańsza

>? a może kwestia sterowania kostką ?

parametry to one mają identyczne, rożnią się natomiast sterowaniem. PCM1798 hardwarowo, a PCM1796 softwarowo. Natomiast PCM1794 ma lepsze parametry, i można go tak po prostu wlutować zamiast PCM1798.

utopia., 24 Sie 2010, 21:44

>Może i nie sam jestem za produktami diy

>

>ale po co przyrównywać do jakiś konstrukcji za 999999 $

>

>

>przecież nic nowego nie pokazał

>

No tu bym polemizował. Wykorzystanie tylko połowy wyjścia różnicowego kostki jest dla mnie czymś nowym.

Mcgywer. Wstaw najpierw desymetryzator na opampie, przecież on nic nie wniesie, o ile to nie będzie tlxxx, a potem przejdź na lampę. Przecież masz przez to dwa razy większy szum.

McGyver,

własnego qurwa stary nawet obudowy sam nie projektowałeś płytki itp

używasz płytek z avt, do anodowego z allegro (nawet niezłe)

i ty mi mówisz że bym coś sam zrobił

ale nie sprzedawałem tego komercyjnie i wszystko zrobiłem sam obudowe pomysł itp!!!!!!!!!!!!!!!

sam to robi dac Waldi ,a ty przerabiasz jakieś smieszne płyteczki

>parametry to one mają identyczne, rożnią się natomiast sterowaniem. PCM1798 hardwarowo, a PCM1796

>softwarowo. Natomiast PCM1794 ma lepsze parametry, i można go tak po prostu wlutować zamiast

>PCM1798.

No nie koniecznie. Robiąc klasyczny I/V i LPF należy wstawić inne wartości. Inaczej trochę się to mija z celem.

utopia., 24 Sie 2010, 22:00

>McGyver,

>

>własnego qurwa stary nawet obudowy sam nie projektowałeś płytki itp

>

>używasz płytek z avt, do anodowego z allegro (nawet niezłe)

>i ty mi mówisz że bym coś sam zrobił

>

>ale nie sprzedawałem tego komercyjnie i wszystko zrobiłem sam obudowe pomysł itp!!!

>

>sam to robi dac Waldi ,a ty przerabiasz jakieś smieszne płyteczki

Co z tego że zleciłem grafikowi projekt obudowy? Miałem to sam rysować zamiast zlecić fachowcowi? A może miałem jeszcze potem rzezać ręcznie napisy zamiast zlecić sitodruk? I co z tego że kupuję gotowe płytki? Liczy się pomysł, liczy się aplikacja. A pomysły i aplikacje są MOJE. Układy zmontowane przeze mnie FUNKCJONUJĄ. Grają, i to zajebiście. Nie brumią. No i ja w odróznieniu od ciebie nie sprzedaję na allegro brumiących preampów bez obudowy.

Dlatego powtarzam-zrób własny DAC i wystaw do porównania zamiast się tutaj zapluwać z zazdrości że ja coś zrobiłem.

McGyver,

tia , a świstak siedzi....

tradycyjnie odwracasz kota ogonem ,tak jak to wiele osób ci piszę.

dobra twoja racja mój spokój

sory za wpisy nie w temacie :)

McGyver

Gdy emocje już opadną ... ;)

Mógłbyś napisać coś więcej o różnicach między Sowterami 9545 + WK-WA, a konwersją na rezystorze + WK-WA ? co uległo poprawie/pogorszeniu ? jakie zmiany ?

Ja tam nie mam problemu z emocjami, a nie będę czekał aż opadną u utopii który właśnie wykręcił się sianem od publicznego zaprezentowania jakiegoś swojego dzieła.

Bez traf zagrało mi precyzyjniej, bardziej spójnie, dynamiczniej i z lepszym oddaniem aury akustycznej.

Co PANOWIE na to.

Przegladałem masę wypowiedzi z forum i chce dojśc do jakiegoś konsensusu .

Bardzo proszę o sugestie i poprawki odnosnie zamieszczonego projektu.

Niestety w dziedzinie lamp to ja raczkuję :(.

DZIEKUJE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zmieniasz napięcie, to trzeba również zmienić Rk pierwszej lampy, ale 240V zasilania jest ok. Możesz dać równolegle do R konwersji kondensator 10n (najlepiej FKP) i ewentualnie cewka szeregowo z sygnałem prądowym, ale nie wiecej, jak 100-120uH.

Panowie, ja z innej beczki.

Mam przed sobą kondensatory Bosch MP, chciałbym je wlutować do lampucery przed wyjściami i nie mam pojęcia czy polaryzacja tych kondów ma jakieś znaczenie? na korpusie nie ma żadnych oznaczeń. Jak je wlutować? proszę o szybkie wskazówki gdyż lutownica już się grzeje.

• Pokaż nowe odpowiedzi