Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

i teraz pytania:

- gdzie i którą kupić:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

A może jest coś bardziej sensownego ?

Witam, zabieram sie do polepszenia dźwięku z wyjścia tunera sat. i odtwarzacza plików audio/video bez większych nakładów finansowych.

Przymierzam się bardziej do: audiophonics-dac1798 - zakładam że wystarczy podpiąć tylko transformator ?

Ale może cos z gotowców ?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę o podpowiedź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Może się przyda - znalazłem użytkownika na Allegro sprzedającego lampucery mini:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po 200zł - więc cena do przejścia. Nie wiem jak kondensatory na nich, ale to zawsze można wymienić. Tylko dziwne, bo wg. aukcji jest na napięcie 2x13V, a jak myślałem że ona jest na 2x15V standardowo - no i takie trafo mam :/

Docelowo pewnie i tak to zakupię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - aha - dopytałem się i to nie jest KIT DIY ale gotowe urządzenie, już polutowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Varrol

Jest ktoś chętny na zaprojektowanie DAC z transformatorami wyjściowymi(LTR-110) i na wyjściu SRPP ECC88. Coś takiego jak tutaj w aukcji lub jak to zrobił kolega donmarciano. Można byłoby zrobić jak donmarciano, ale wole jak wszystko jest na jednej PCB.

Ukryta Zawartość

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Coś na kościach tanich i łatwo dostępnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko dziwne, bo wg. aukcji jest na napięcie 2x13V, a jak myślałem że ona jest na 2x15V standardowo - no i takie trafo mam :/

15v będzie równie dobre. troche bardziej stabilizatory bedą się grzać, ale nic cczym trzeba by było się martwić.

Ja odpaliłem w końcu lampucerę cs4397. Wie ktoś co jest powodem tego, że nie zawsze odpala? Czasem muszę kilka razy włączyć i wyłączyć. Czasem pomaga przystawienie palca do cs. Jak zaskoczy to gra miodzio.

Ja odpaliłem w końcu lampucerę cs4397. Wie ktoś co jest powodem tego, że nie zawsze odpala? Czasem muszę kilka razy włączyć i wyłączyć. Czasem pomaga przystawienie palca do cs. Jak zaskoczy to gra miodzio.

Sprawdź pod lupą wszystkie luty w tej okolicy gdzie dotknięcie palca pomaga w wystartowaniu.

Polecam sprzedawcę Aaronia_57. Solidna obsługa. Kupiłem już parę lampucerek dla kumpli oraz trafo i filtry sieciowe. Wszystko po dobrych cenach. Widziałem u niego nawet dedykowane obudowy do lampucery maxi.

---

Parę osób pytało mnie, w jaki sposób robiłem desymetryzację na LTR-110. Poniżej zamieszczam ostatni schemat mojej wersji.

Całość już gra parę miesięcy i myślę, że jest OK. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi proszę o wskazówki. Chętnie dalej porzeźbię :)

Witam.

Próbowałem podłączyć lampucerę do LTR-110 i zagrała strasznie cicho(w porównaniu do maxi z CS4398, kabelki na razie dolutowałem od spodu do nóżek WO). Gdzie najlepiej jest się wlutować by pominąć wszystkie niepotrzebne elementy?. Czytałem że nowa mini ma pomylone wyprowadzenia plus i minus na jednym kanale.Napisz proszę jak to po kolei idzie i gdzie są plusy i minusy.

Acccuphase 

Do krzysieks_2007:

Nie wiem dokładnie gdzie jest plus a gdzie minus - nie mam do sprawdzenia tego odpowiedniego sprzętu. Wiem tylko że było zamienione (sprawdziłem sygnał różnicowy między dwoma wyjściami woltomierzem przy podaniu na wejście sygnału mono. Przy prawidłowym podłączeniu powinno być napięcie bliskie zeru. Nie daje to jednak odpowiedzi czy na wyjściu masz fazę zgodną czy odwróconą z oryginalnym sygnałem. To jednak niewiele mnie interesuje. Najważniejsze jest żeby oba kanały były zgodne w fazie względem siebie:) W innym przypadku mógłbyś doświadczyć zaniku basu czy też "znoszenia się" wszystkiego co nagrane jest w identyczny sposób w obu kanałach.

No i podstawa: z podstawek opampów oczywiście należy wyciągnąć scalaki. Nóżki wybierasz zgodnie z kartą katalogową scalaków przy założeniu, że jeden scalak ma zamieniony wyjściowy "+" z "-". Na zdjęcie niestety nie licz. Nie chcę rozkręcać swojego DACa bo jak się domyślasz płytka i lutowane przewody od strony nóżek są bardzo delikatne. Ja po zalutowaniu zalałem to klejem termicznym i zabezpieczyłem przed dostępem ciał obcych :/

Od opublikowania schematu pojawiły się w nim pewne zmiany. Rezystor na wyjściu LTR-110 podwyższyłem na 82 Ohm ale wkrótce będę go doświadczalnie podwyższać (podejrzewam, że akceptowalny max to 150 Ohm). przy 56 Ohm faktycznie jest bardzo cicho. Dając głośniej na wzmacniaczu podbijamy szumy i zakłócenia w preampie. Lepiej, aby na starcie sygnał był mocniejszy. Mam zamiar zwiększać rezystor do wartości aż PCM1798 będzie się krztusił.

Oto aktualne schematy:

---

Nie jestem na 100% pewien na zewnątrz są minusy a po środku plusy,takie podłączenie daje minimalnie głośniej i dźwięk jest bardziej szczegółowy. Lampucerę mini mam dopiero pierwszy raz ale widzę ze dość prosto będzie w niej poprawić zasilanie PCM1798 przed dodanie 2 nisko szumnych stabilizatorów na +5 od strony analogowej i jednego od strony cyfrowej na +3.3volta.

podlaczenie.jpg

Acccuphase 

Nie jestem na 100% pewien na zewnątrz są minusy a po środku plusy,takie podłączenie daje minimalnie głośniej i dźwięk jest bardziej szczegółowy. Lampucerę mini mam dopiero pierwszy raz ale widzę ze dość prosto będzie w niej poprawić zasilanie PCM1798 przed dodanie 2 nisko szumnych stabilizatorów na +5 od strony analogowej i jednego od strony cyfrowej na +3.3volta.

Rozwiń bardziej wątek wymiany stabilizatorów bo nie jestem w temacie. Chodzi o wymianę istniejących 7805, 7912 i 7812? Zasilanie analoga chyba nie ma sensu usprawniać skoro dajemy wyjście na lampach.

Edytowane przez donmarciano

---

• 2 tygodnie później...

poniewaz padla mi lampucra na cs4397, a nie widze juz tych kosci - mam do kolegow prosbe. chce kupic nowsza na pcm1798 (lepsza od cristala? czy lepiej szukac starsza wersje?) i mam kilka pytan. sygnal idzie na srpp bezposrednio bez traf z pominieciem opampow i

- czy wystarczy tylko 5volt z cd tak jak przy starej lampucerze na cs4397, czy musze cos kombinowac z zasilaniem ?

- czy pobieram z tego daca tylko polowke sygnalu tzn. -- lub ++. tak jak w starej. ?

- ktore kondy warto powymieniac lub co wywalic albo dolozyc? przy starszej mozna bylo fajnie modyfikowac dzwiek chocby przy zmianie vref

oczywiscie chce pominąc analogowke i podac sygnal z samego daca jak poprzednio

bede wdzieczny za łopatologiczną pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez blomin
  • 2 tygodnie później...

Rozwiń bardziej wątek wymiany stabilizatorów bo nie jestem w temacie. Chodzi o wymianę istniejących 7805, 7912 i 7812? Zasilanie analoga chyba nie ma sensu usprawniać skoro dajemy wyjście na lampach.

Witam.Lampucerę mini składam dla mojego kolegi z pracy.Ostateczne będzie ona podawała sygnał na przedwzmacniacz klasy A avt2850 z forumowego zamówienia.W takim układzie na wyjściach transformatorów LTR-110 dałem rezystory konwersji 350ohm i jest już prawie odpowiednio głośno. Trochę to tak pogra by upewnić się ze PCM1798 wyrabia i nie "pierdzi".

Kolega właśnie próbuje na płytce uniwersalnej zbudować od nowa stabilizację dla lampucery mini na diodach BYV26.2 oddzielnie zasilane mostki prostownicze tak samo jak w lampucerze maxi z normalnie prowadzoną masą a nie sztuczną.Jak w oryginalnym zasilaniu 2 stabilizatory 7805 i jeszcze 2 o trochę wyższym napięciu(6volt) do późniejszej zabawy w części analogowej zasilania PCM1798.

Odnośnie dodatkowych stabilizatorów to chciałbym je dodać w miejsca VDD(9 pin),VccL2(28 pin),VccR2(15 pin).

Podobny zabieg sprawdził się bardzo dobrze w lampucerze maxi. Gdzie zasilanie części cyfrowej 3,3v kości cs4398, puściłem przez dodatkowy stabilizator LP2950-3V0( napięcie wyjściowe 3volt by stabilizator LDO poprawnie pracował). Efekt słychać było od razu,Poprawa sceny , lepsza lokalizacja.

W lampucerze maxi na cs4398 łatwo sprawdzić( 5 minut lutowania) jaki efekt dźwiękowy przyniesie taka podwójna stabilizacja przez prosty mod.Wystarczy na stabilizator 3,3v odpowiedzialny za zasilanie części cyfrowej cs4398 podać ze stabilizatora 5volt a nie jak jest w oryginale z mostka prostowniczego.

Podobnie zrobiłem z zasilaniem strony analogowej 5volt.W tym wypadku poprawiła się barwa , w końcu w mojej maxi bas prowadzi przez całe nagrania i nie zasłaniają go inne wyższe dźwięki.

Zabiegi stosunkowo proste i tanie ale efekt całkiem zadowalający.Ciekawe jak to się sprawdzi w mini.Na razie zamówiliśmy z kolegą już transformatory LTR , obudowa czyli drewniana skrzyneczka jest juz po drugim lakierowaniu i niedługo stanie na kolcach.

Maxi gdyby ktoś chciał jakieś dokładne foto modyfikacji zasilania do bardzo chętnie.

Ukryta Zawartość

Sporo już przeszła ta lampucera , przydało by się jej mycie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Ta mała na PCM1798 wymaga trochę poprawek , niby ma rozdzielone masy a łączą się na płytce,ja je rozdzieliłem , dałem osobny stab dla Va odbiornika (trochę problematyczne bo ścieżki idą pod scalakiem) z masą na masę analogową , w oryginale chińczyk nie był nawet łaskaw dać koralika ferrytowego przed tym Va jak zalecają w datasheeciea wszystkie 3 zasilania odbiornika idą z jednego staba bez żadnej separacji.Niby dali osobny stab dla każdej kości a chyba większy sens by był osobny dla zasilania analogu a osobny dla cyfry żeby z niej nie siało.

Edytowane przez macc666

Większość kolegów z forum używa wszelkiego rodzaju metalowych obudów. Ja niestety nie jestem mocny w te klocki a porządna obudowa np. Hammond to nie mój pułap cenowy. Lepiej szukać sprzętów z Allegro ale tam za każdym razem musimy odnaleźć się w zupełnie innej obudowie wiec nie ma mowy o jakimś standardzie.

Przednia ściana plexi jest zamocowana na taśmę dwustronnie klejącą Wurth. Docelowo przykleję ją na jakiś klej ale mam jeszcze zamiar wysłać ją do firmy od grawerowania plexi. Chodzi oczywiście o naniesienie napisów i może jakiegoś logo :/

Firma od grawerowania:

Ukryta Zawartość

Plexi zamawiałem w firmie:

POLIMART

Typ plexi:

PMMA BRĄZ TP

Symbol: 8a570

Przepuszczalność 14 %

Grubość: 3mm

Cięcie na pile CNC

Dokładność +/-0,2 mm z dopłata 30zł

(trzeba to zaznaczyć w zapytaniu, realizują nawet najmniejsze zamówienia)

krawędzie są w miarę gładkie, nie ma zadziorów jak przy cięciu zwykłą piłą.

Na przykład:

Arkusz nr1: 451 x 61mm

arkusz 1: 10zł./szt

Arkusz nr2: 428 x 53mm

arkusz 2: 7,50zł/szt

+30zł za wycinanie na CNC (jednorazowa dopłata dla całego zamówienia)

Ukryta Zawartość

---

• 3 tygodnie później...

Jest jakaś uniwersalna i w miarę prosta metoda na poprawę brzmienia nowej lampucery mini ? Na razie dzięki cierpliwości forumowego kolegi Bryan poczyniłem takie modyfikacje jak:

Usunięcie zasilania i układu wyciszającego CD4053

Kondensatory odsprzęgające zasilanie wzmacniaczy +12, -12 Elna Silmic II 220uF/16V (w miejscu po zasilaniu CD4053)

Do C40, R13, C42 dolutowałem os-con sp 10uF/25V

Do C41 dolutowałem Rubycon BlackGate PK 47uF/25V

Co dalej jeszcze można poprawić ?

Edytowane przez maciek06

Bryan, możesz napisać na forum jakie kroki można poczynić aby usprawnić lampucerę mini czy jest to tajemnica przeznaczona dla nielicznych? Chętnie skorzystam ze wskazówek. Jakie znaczenie ma usunięcie zasilania układu wyciszającego (to, o czym pisze maciek06)? Ponadto pisze on o "dolutowaniu kondensatorów". Czy mam rozumieć, że dokładamy je równolegle do istniejących?

---

Donmarciano, myślę że tu znajdziesz odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

A czy ma ktoś może jakiś sprawdzony schemat zasilacza, którym można by zastąpić ten oryginalny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bzyku

Bryan, możesz napisać na forum jakie kroki można poczynić aby usprawnić lampucerę mini czy jest to tajemnica przeznaczona dla nielicznych? Chętnie skorzystam ze wskazówek. Jakie znaczenie ma usunięcie zasilania układu wyciszającego (to, o czym pisze maciek06)? Ponadto pisze on o "dolutowaniu kondensatorów". Czy mam rozumieć, że dokładamy je równolegle do istniejących?

To, co zrobiłem z Lampucerą Mini opisałem na swoim blogu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Więcej jej nie męczyłem, bo zająłem się Buffalo DACem. Chociaż uważam że lampucera ma spory potencjał 'dłubania' i sporo pewnie z niej dałoby się wycisnąć.

Co do reszty pytania:

- usunięcie układu zasilania do układu wyciszającego eliminuje z płytki zbędne elementy i pozwala na wykorzystanie miejsca do poprawienia filtrowania zasilania wzmacniaczy operacyjnych.

- dolutowanie kondensatorów - w zależności od miejsca jest to albo wymiana (w przypadku zmiany z elektrolita na elektrolita), albo faktyczne dolutowanie równolegle kondensatora np. elektrolitycznego do istniejącego kondensatora SMD.

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jakich używacie przewodów (kabli) do połączeń sygnałowych wewnątrz budowanych urządzeń? Nie mówię tylko o DACu ale też o wzmacniaczach itp. Czy jest coś fajnego w rozsądnej cenie (nie mówię o jakiś czarodziejskich kablach voodoo tylko o solidnym produkcie w cenie adekwatnej do kosztu wszystkich elementów budowanego urządzenia)? Jeśli tak to proszę o namiary.

Czy należy używać połączeń ekranowanych?

---

Ja używam techniki kablowej, którą sdiełano w CCCP. Kilka lat temu zrobiłem sobie mały zapasik srebrnych przewodów w izolacji teflonowej stosowanych w technice lotniczej ;) Bardzo fajnie się je obrabia i lutuje.

Połączenia ekranowane - zależy od aplikacji i urządzenia. Szczególnie są potrzebne przy bardzo niskich sygnałach i tam, gdzie mogą wystąpić sprzężenia.

hififreak.wordpress.com

Ja ciąłem i grawerowałem w krakowskim Laser Craft - bardzo ładna i niedroga robota. Materiał też mają.

Panie kudzu, a może Pan pokazać jak wygląda efekt tej grawerki? Sam jestem prawie zdecydowany ale chciałbym zobaczyć coś więcej niż reklamowe badziewie na stronach owych firm...

---

Panie kudzu, a może Pan pokazać jak wygląda efekt tej grawerki? Sam jestem prawie zdecydowany ale chciałbym zobaczyć coś więcej niż reklamowe badziewie na stronach owych firm...

Jak wrócę z delegacji to poszukam zdjęć, ew. zrobię nowe.

BTW - "panowanie" na forum brzmi dziwnie;)

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Mam pytanie, które co prawda nie tyczy się Lampucery, ale innego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , gdzie kostką wyjściową w moim przypadku jest PCM1795, a ona i podobne były tu już wspominane. Poza tym jest w tym wątku kilku obeznanych w temacie, więc postanowiłem spróbować:)

Jak wspomniałem mam DAC i używam jego z rezystorami konwersji na wyjściu (200 OM) do zasilania wzmacniacza słuchawkowego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Napędzany ciągłą potrzebą poprawy brzmienia zastanawiam się nad złożeniem "czegoś" aktywnego zamiast rezystorów. Przejrzałem niemal cały wątek i do wyjścia symetrycznego znalazłem tylko projekt kolegi MUZG, jednak jest on (projekt znaczy się;)przede wszystkim dedykowany do kości z wyjściem napięciowym, więc nie wiem czy mogę go zastosować w moim przypadku. Co o tym sądzicie, ewentualnie jakie inne rozwiązania sugerujecie (trafo??). Będę wdzięczny za sugestie, weźcie pod uwagę, że nie jestem elektronikiem i moja wiedza teoretyczna jest nie za bogata (prawo OHMA:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Pasowałoby ten układ z deka odświeżyć, bo przez czas od kiedy powstał trochę go dopieściłem. Do DACów z wyjściem prądowym nadaje się znakomicie, trzeba by tylko dobrać jakiś odpowiedni filtr na wejściu.

• Pokaż nowe odpowiedzi