Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zamierza nikt zamówić Lampucery mini - dołączyłbym sie do zamówienia. Strasznie drogo cenią sobie w banku WBK przelew w obcej walucie - ok 75zł. Znacie lepszy sposób???

McGywer jest na allegro odtwarzacz Okyo 7111 - warto go kupić pod tą lampucere?Łatwo laser do niego dostać?Moze poleciłbyś cos innego taniego???

adigrzelczak, 10 Wrz 2008, 22:41

>McGywer jest na allegro odtwarzacz Okyo 7111 - warto go kupić pod tą lampucere?Łatwo laser do niego

>dostać?Moze poleciłbyś cos innego taniego???

One są ciągle na allegro. To że wybrałem do wmontowania lampucery akurat ten model, to kwestia przypadku, akurat mi się taki poniewierał bezproduktywnie na szafie, a w środku było trochę miejsca na dodatkowe graty, i dało się pociągnąć sygnał cyfrowy ze scalaka Sony CXD-2500. Było z tym trochę roboty, bo musiałem wymontować zawadzającą płytkę filtra sieciowego i przestawić oryginalne trafo w inne miejsce, bo zawadzało. Poza tym ten model w oryginale nie ma możliwości odbierania sygnału z pilota, musiałem toto dorobić. Reasumując- Onkyo DX7111 się nadaje, ale są i inne, równie tanie, a nawet i lepsze do tego celu odtwarzacze. Choćby Philipsy CD910, CD911, CD920, CD921 czy Marantze CD4000 które są praktycznie całkowicie puste w środku. Albo Akai CD37 który ma mnóstwo miejsca na dodatkowe zasilanie i ogromną obudowę w której lampki nie będą się smażyć. Jest tego mnóstwo i za grosze, wystarczy się rozejrzeć.

Dzięki za info - rozejrze sie na allegro. A ten układ lampowy żeby dobrze funkcjonował potrzebuje lampucery???Kompletnie się nie znam na Dacach.Jeśli nie potrzebuje a na lampkach uzyskuje sie świetny efekt to po co mi on;).Jakich lampek używasz i jakie masz napięcia na trafie zasilającym?

adigrzelczak, 11 Wrz 2008, 00:01

>Dzięki za info - rozejrze sie na allegro.

Powodzenia.

>A ten układ lampowy żeby dobrze funkcjonował potrzebuje

>lampucery???

Raczej odwrotnie. Lampucera ma gówniany stopień analogowy, i zdecydowanie lepiej gra jak się go zatapi stopniem na lampach.

>Kompletnie się nie znam na Dacach.

No to ja nie wiem czy powinieneś się brać za składanie tego. Zobacz, tu co trochę ktoś się żali ze dłubał, i sfajczył tego DACa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast dłubanie przy lampach może się skończyć tragicznie również dla Ciebie. Napięcia zasilania nierzadko przekraczają tam 250V, a z tym już nie ma żartów, może zabić. Może zabić nawet jak jest wyłączone, bo na kondensatorach dość długo utrzymuje się napięcie.

>Jeśli nie potrzebuje a na lampkach uzyskuje sie

>świetny efekt to po co mi on;).

Poczytaj wątek "lampizacja odtwarzacza, to się dowiesz więcej. W skrócie: w sprzęcie najczęściej DACe są dobre lub przynajmniej przyzwoite, za to fabryczne stopnie analogowe najczęściej są bardzo kiepskie. Wywalenie kiepskiego stopnia analogowego i zrobienie nowego na lampach najczęściej daje ogromną poprawę.

>Jakich lampek używasz i jakie masz napięcia na trafie zasilającym?

Używam nowalowych podwójnych triod małej mocy. Za lampami oktalowymi wbrew panującym trendom nie przepadam. ECC88 zasilam z napięcia 90 do 120V, 6N6P zasilam ze 120V, a pozostałe staram się zasilać z 250V.

Ukryta Zawartość

>Nie zamierza nikt zamówić Lampucery mini - dołączyłbym sie do zamówienia. Strasznie drogo cenią

>sobie w banku WBK przelew w obcej walucie - ok 75zł. Znacie lepszy sposób???

Znam tylko jeden: PayPal. Korzystałem kilka razy, jak dotad działał bez zarzutu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jak ktoś ma siłę i ochotę na dalszą zabawę, proponuję dodatkową modyfikację dla średniozaawansowanych: całkowite rozdzielenie zasilania analogowego i cyfrowego lampucery (łącznie z masami). Potrzebny dodatkowy stab 5V (np. 7805) i parę kondensatorów. Zysk: poszerzenie sceny i lekkie zwiększenie dynamiki. Skutek uboczny - lekka zmiana barwy, trzeba korygować jeśli zrobi się zbyt nieprzyjemna. Zasilanie 5V do sekcji analogowej brałem z +12V analogu, masy rozdzieliłem na płytce zasilacza.

Gra i buczy ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McGyver.

Czyli spokojnie mogę zastosować przedwzmacniacz z poniższego linka:

Ukryta Zawartość

Tak się składa że posiadam trafo toroidalne od Pana Lachowskiego w konfiguracji audio z napięciami 14V i 200V. Kiedyś bawiłem się w przedwzmacniacz na ecl86 i został mi dobry stabilizator napięcia 240V więc do anody jak znalazł a i stabilizacja żażenia też się znajdzie. Jestem tez w stanie wykorzystać to trafo do zasilenia lampucery mini?

Ukryta Zawartość

adigrzelczak, 11 Wrz 2008, 11:45

>McGyver.

>Czyli spokojnie mogę zastosować przedwzmacniacz z poniższego linka:

>

Ukryta Zawartość

Tak całkiem spokojnie, to nie. Potrzebne są zmiany:

-na wejściu przed R9 dać kondensator.

-Wartości R9/R10 dobrać tak żeby na wyjściu uzyskiwać ok. 2V sygnału użytecznego.

-na wyjściu wywalić potencjometr, a drugi koniec R17 dać do gleby. R17 dać jakieś 220kohm.

-sygnał wyjściowy brać z górnego końca R17.

>Tak się składa że posiadam trafo toroidalne od Pana Lachowskiego w konfiguracji audio z napięciami

>14V i 200V. Kiedyś bawiłem się w przedwzmacniacz na ecl86 i został mi dobry stabilizator napięcia

>240V więc do anody jak znalazł a i stabilizacja żażenia też się znajdzie.

No i OK, tylko przy takim napięciu musisz dać lampy E88CC.

>Jestem tez w stanie

>wykorzystać to trafo do zasilenia lampucery mini?

Nie. Jeżeli nie używasz oryginalnej analogówki to lampucera potrzebuje zasilania tylko jednym napięciem 5V. Jak zasilisz stabilizator 5V z napięcia 14V które po mostku i kondach wzrośnie do prawie 20V, to ten stabilizator będzie się przecholernie grzał. Optymalne napięcia trafa do zasilania lampucery to pomiędzy 8 a 10V.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać że zastosuję lampy ecc82 - jeżeli ktoś juz na nich zbudował daca to proszę o opinie. Oczywiście miałem na uwadze że trzeba delikatnie przerobić tenpreamp. Chodziło mi o samą ideologię;)Czyli 3 trafa w cd-ku bedą - troche duzo. Jest na allegro AKAI ale model 57 za250zł - dużo jest w nim miejsca???Jak zlaserem do tego mogelu?Obudowa jest duża więc mógłbym się na niego pokusić:)Jezeli chodzi o wymiane kondensatorów w wersji mini lampucery to zakładacie takze smd czy zwykłeprzewlekane???Wymiana dotyczy tylko zasilacza?

adigrzelczak, 11 Wrz 2008, 14:05

>Zapomniałem dodać że zastosuję lampy ecc82 - jeżeli ktoś juz na nich zbudował daca to proszę o

>opinie. Oczywiście miałem na uwadze że trzeba delikatnie przerobić tenpreamp. Chodziło mi o samą

>ideologię;)

Jak dasz ECC82 to musisz inaczej poustawiać punkty pracy. Ściągnij sobie datasheety.

>Czyli 3 trafa w cd-ku bedą - troche duzo.

Jak masz zamiar to wsadzić do cedeka, to możesz te 5V wziąć z oryginalnego trafa które jest w CD.

>Jest na allegro AKAI ale model 57 za250zł -

>dużo jest w nim miejsca???

Sporo.

>Jak zlaserem do tego mogelu?

Dostępny i tani.

>Obudowa jest duża więc mógłbym się na niego

>pokusić:)Jezeli chodzi o wymiane kondensatorów w wersji mini lampucery to zakładacie takze smd czy

>zwykłeprzewlekane???

I takie, i takie. Trzeba umiejętnie lutować.

>Wymiana dotyczy tylko zasilacza?

Zasilacz to ja wywalam w ogóle i robię po swojemu.

madly

10 Wrz 2008, 09:15

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1097 / 310 / 0

daru0105, 9 Wrz 2008, 19:42

>Tor analogowy i wykorzystane elementy SMD w mojej Lampucerze mini jest bardzo kiepski.

>Przede wszystkim jeden kanał grał dużo głośniej.Myślę ze bez wymiany el. SMD tam się nie obejdzie

>jeżeli ktoś chce to wykorzystać.

>@Daru, a sprawdzałeś napięcia na zasilaczu i na zasilaniu opampa? Jeśli odpalałeś to na >oryginalnym zasilaczu dostarczanym z płytką mini, to +5V jest brane z dodatniej połówki wspólnie >dla +12V i przy mniej wydajnym trafie siada to napięcie, co skutkuje niesymetrią zasilania opampa. >Jedna z pierwszych rzeczy w tym zasilaczyku to odłączenie (najlepiej na perełce ferrytowej) >zasilania +5V i dania tam oddzielnego prostownika z innego trafa lub oddzielnego dla cyfry >uzwojenia.

Wszystkie napięcia były dobre.Chciałem tylko powiedzieć jak tor analogowy jest tam kiepski.

Wywaliłem to i sygnał na wzmak podałem prosta z daca przez jantzeny i jest OK.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

AKAI 57 kupiony:)Duża obudowa więc powinno sie duzo zmieścić;)Jeszcze pytanie odnośnie lampucery?Zamiast wersji mini można zastosować tą dużą z takim samym efektem?Zawsze to jest lutowanie przewlekłe:)Zastanawiam się też czy na początku nie zrobić lampówki i podłączyć pod fabrycznego daca ale czy bedzie efekt...

adigrzelczak, 11 Wrz 2008, 16:45

>AKAI 57 kupiony:)Duża obudowa więc powinno sie duzo zmieścić;)

No i OK.

>Jeszcze pytanie odnośnie

>lampucery?Zamiast wersji mini można zastosować tą dużą z takim samym efektem?

Różnice maxi w stosunku do mini:

-rezystory Dale zamiast SMD (to dobrze)

-bardziej rozbudowana analogówka (to źle, zajmuje kupę miejsca a i tak się ją odłącza)

-zasilacz zintegrowany na jednej płytce (więc nie bardzo można zasilacza zrobić po swojemu, to niedobrze)

-zagracający płytkę zasilacz sekcji analogowej, przez co płytka jest wielka (to źle)

-jest toto wielkie (to źle, w niektórych cedekach w ogóle się nie upchnie)

Reasumując, do wbudowania do CD brać mini. Do DACa wolnostojącego można maxi.

>Zawsze to jest

>lutowanie przewlekłe:)

Odradzam stosowania lutowania "przewlekłego", sfajczenie ścieżek gwarantowane ;-)))

>Zastanawiam się też czy na początku nie zrobić lampówki i podłączyć pod

>fabrycznego daca ale czy bedzie efekt...

a tego stwierdzenia to nie rozumiem. Co do czego chcesz podłączać?

>Nie zamierza nikt zamówić Lampucery mini - dołączyłbym sie do zamówienia. Strasznie drogo cenią

>sobie w banku WBK przelew w obcej walucie - ok 75zł. Znacie lepszy sposób???

Paypal to takie proste :)

Lapucere lepiej zamawiać pojedyńczo. Po pierwsze nic się nie zaoszczędzi na przesyłce bo Chinole na tym też chcą zarobić a po drugie do 70$ nie ma ryzyka opłat celnych.

>>Oryginalnie w lampucerze siedzi konfiguracja "medium" obejmująca próbkowanie 32-192 kHz, która ma

>>wartości:

>

>Chyba na tym forum jeszcze nikt nie pisał. "Oryginalna" lampucera o której tu mowa nie gra powyżej

>48kHz, sam sprawdzałem. Powodem jest błąd projektowy - DAC nie otrzymuje informacji o wyższych

>częstotliwościach próbkowania. Żeby potrafiła chociaż 96kHz, należy odlutować od masy nóżkę 2 DACa i

>połączyć ją kabelkiem z nóżką 16 układu CS8416. Co do 192kHz - raczej się nie da bez mechanicznego

>przełącznika... Tu jest wątek z diyaudio:

Czy nóżkę 16 też mam odlutować od płytki jak nóżkę 2?

Nóżki 16 nie trzeba odlutowywać, ale jeśli ktoś to zrobi to też powinno działać.

jacekG, 12 Wrz 2008, 20:55

>Jaka jest roznic w brzmieniu ? ,pzdr

Przy standardowym CD nie ma żadnej, to wciąż 44kHz/16bitów ale jeśli ktoś dysponuje materiałem o wyższej rozdzielczości to da się zauważyć gładszą średnicę i ładniejszą barwę, lokalizacja też się odrobinę poprawia. Ale żeby nie było wątpliwości: materiał 96kHz wcale nie brzmi dwa razy lepiej, brzmi *nieco* lepiej, no chyba że ktoś ma nagranie w 24bitach i lubi bardzo głośno słuchać to zysk będzie większy.

No i przyszła po niecałych 2 tygodniach. Przyznam, że jakość nie wygrzanej lampucery mini jest na poziomie karty emu 404. Jest lepiej niż myślałem a przede mną jeszcze lampizacja, akumulator i inne przeróbki:)

no i wróciłem do starej konfiguracji elementów zewnętrznych pętli PLL w odbiorniku SPDIF, czyli C23, C22 i R2. Grają zdecydowanie lepiej niż te dla wyższych częstotliwości, tzn. poprawiło się wypełnienie, dzwięki nabrały więcej masy i barwy. Zastosowałem elementy SMD, zastanawiam się tylko czy nie warto byłoby zamienić tych elementów na przewlekane, ale lepszej jakości np. styrofleksy, albo mkp, chociaż ceramiki podobno lepiej zachowują się dla wyższych częstotliwości.

Nadszedł czas na zamówienie lampucery. Czy to jest lampucera mini czy jakiś inny DAC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> adigrzelczak

To jest właśnie tzw. lampucera mini. Kupowałem u tego gościa lampucerę dla znajomego i wszystko OK. Przyszła szybko, a widzę, że cena na tej aukcji jest b. niska, tylko, że bez trafa ale to nie problem.

To mógłbyś dać link na forum. Chętnie skorzystam;)

Mam jeszcze jedno pytanie: stosując lampeczki na wyjściu układ WK-WA nie trzeba już chyba stosować przed końcówką mocy przedwzmacniacza?Wystarczy założyć potencjometr lub drabinkę rezystorową (która podobno jest zdecydowanie lepsza). Jeśli się mylęproszę o cenne uwagi. Dodam że jak narazie moją końcówką będzie gainclone w możliwie najlepszej wersji. Jakie kabelki polecacie do połączęń lampucery wewnątrz obudowy no i do wzmacniacza kabelki wejściowe i głośnikowe. Oczywiście mowa o kabelkach w przystępnej cenie.

buble_corp, 12 Wrz 2008, 23:11

>no i wróciłem do starej konfiguracji elementów zewnętrznych pętli PLL w odbiorniku SPDIF, czyli

>C23, C22 i R2.

To mnie tylko utwierdza przy przekonaniu że przy oscylatorze nie ma co kombinować, ewentualnie poszukać odpowiedników o dużej stabilności temperaturowej i zgodnie z zaleceniami producenta zamontować je maksymalnie blisko CS8416.

Kolejna modyfikacja poprawiająca komfort korzystania z DACa to wykorzystanie nóżki 17 układu CS4397 do sterowania mikroprzekaźników odcinających wyjście audio podczas stanów nieustalonych - u siebie steruję parą kontraktonów (oczywiście nie bezpośrednio, a poprzez rezystor na bazę tranzystora przełączającego).

• Pokaż nowe odpowiedzi