Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jednym słowem opiera się to u Ciebie o synergię systemu no i sam system, i tyle. U mnie to porównywane było z w/w dac aurora i audio note. Wersja na opampach (podpinane były różne IC) chodziła zawsze źle, jest po prostu bardzo słaba.

Widzisz, tak wygląda porównanie w praktyce, jakoś nijak ma się to do wypominania nieuctwa które przepraszam ale Ty zacząłeś.

Nie mam teraz dobrze przerobionej lampucery, natomiast jak znajdę czas przygotuję i porównam z zastosowaniem traf symetryzujacych które już czekają. Może to jest sposób? Podoba mi się też sterowanie a'la Capitole, chociaż znając ten odtwarzacz nie chciałbym mieć jego sygnatury dźwiękowej, mam nadzieje że nie osiągniętej właśnie przez to rozwiązanie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie, mylicie pojęcia. Sygnał symetryczny posiada mocniejszy sygnał o 6dB, ale to nie ma nic wspónego ze zwiększeniem dynamiki czy odstępu od szumu. To te same jednostki (dB), określają jednak coś zupełnie innego. To nie expander. Najogólniej rzecz ujmując - jest TYLKO głośniej.

Nt. jaki sygnał i po co jest na wyjściu dac-a pisałem tu ostatnio kilka razy, efekt widoczny:(

Trochę sensu poproszę.

Hmm, MariuszH, teoretycznie masz rację. Producent w specyfikacji nie podaje parametrów dla różnego typu wyjść, a jednak różnica w brzmieniu jest.

gagacek - nie korzystam ze standardowego bufora na płytce (sic!). Swojego daca porównuję z Arcamem Gregaaudio (mam system Grega gościnnie u siebie) - kto go słyszał ten wie co potrafi. W stosunku do Arcama na dzien dzisiejszy lampucera ma nieco gorszą barwę, ale pozostałe aspekty są na podobnym poziomie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ale co z tego że nie standardowy? Przecież każdy przy zdrowych zmysłach przerobi go tak, aby grał jak należy.

Trochę sensu poproszę.

mlb, 30 Wrz 2008, 13:53

>Hmm, MariuszH, teoretycznie masz rację. Producent w specyfikacji nie podaje parametrów dla różnego

>typu wyjść, a jednak różnica w brzmieniu jest.

Skoro tak uważasz...

Najważniejsze, to dobre samopoczucie :)

michelangelo, 30 Wrz 2008, 14:06

>@mlb, mógłbyś napisać, na jakim op-ampie masz takie świetne wyniki?

Tak jak pisałem wcześniej w wątku - mam na bazie projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) OPA134 i BUF634, płytka wykonana przez MrElektronik (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rezystory Dale, kondki wstawiałem własne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gdyby był to układ wprowadzony w kl.A z buforem na wyjściu to ok, w ten jakoś nie wierzę. Bardzo podobny układ przetrenowałem jako układ wejściowy z icepower, w ogóle nie sprawdził się.

Trochę sensu poproszę.

Na rozgrzewkę proponuję po prostu włożyć OPA2228 w slot op-ampa i podeprzeć zasilanie dobrymi kondami, bo ten bufor cudów nie uczyni, głównie ze względu na komponenty. To nie ma szans konkurować z dobrym, nawet prostym układem lampowym - moim skromnym zdaniem oczywiście. OPA134 i BUF634 zbytnio ingerują w dźwięk, i to raczej w sposób nie do wyprostowania. OPA627 lepszy od OPA134, ale ten BUF634... flaki z olejem.

Mam taki układ zmontowany, na OPA132 i BUF634. Od czterech lat leży sobie w rupieciach, tzn. odkąd wymontowałem go z Rotela i popracowałem nad oryginalną płytką.

Czy ktos z Was zna jakis konwerter usb -> coaxial albo optical nie na pcm2702 tam idzie sygnal 16bit/48kHz a dac moze przyjac 24bit/196kHz? Jesli sie myle lub nie ma to wiekszego znaczenia prosze mnie poprawic

to rozwiązanie diamond buffer - już nie chce mi się pisać, jest o nim dużo w sieci. Jest proste, ale mocno wrażliwe na jakość zastosowanych elementów - podobnie jak z lampą zresztą.

McGyver lansuje tu opinię jakoby lampa zawsze była najlepsza a to nie jest uniwersalną prawdą - lampa jest dobra, ale nie zawsze się sprawdza - jak każdy układ zresztą. Zależy co i z czym gra.

Dałeś linki do układów o scalakach, teraz piszesz o diamond-bufferze. Owszem, dźwięk w nim zależy od tranzystorów, ich prądu biasu i samego układu również. Można zrobić diamonda na czterech tranzystorach, a można i na jedenastu.

oj, mlb

Każdy z nas ma różne pomysły i to jest jak najbardziej ok, ale upieranie się przy czymś dla samego napinania się jest bez sensu. Akurat takie układy przetrenowaliśmy, sam widzisz z jakim skutkiem, pzdr

Trochę sensu poproszę.

Dla uściślenia - oczywiście to nie jest oryginalny tranzystorowy diamond buffer tylko rozwiązanie oparte o tę samą ideę. Na diyAudio ludze robili z tego preampa do Gainclona i nie narzekali.

@gagacek, to nie ja zacząłem poddawać w wątpliwość sens wykorzystania wyjścia symetrycznego.

mlb, 30 Wrz 2008, 15:38

>to rozwiązanie diamond buffer - już nie chce mi się pisać, jest o nim dużo w sieci. Jest proste,

>ale mocno wrażliwe na jakość zastosowanych elementów - podobnie jak z lampą zresztą.

>

>McGyver lansuje tu opinię jakoby lampa zawsze była najlepsza a to nie jest uniwersalną prawdą -

>lampa jest dobra, ale nie zawsze się sprawdza - jak każdy układ zresztą. Zależy co i z czym gra.

Nadinterpretujesz. McGyver wcale tu nie lansuje opinii że lampa zawsze i wszędzie jest najlepsza. McGyver dał temu wyraz choćby na poprzedniej stronie gdzie wspomniał o odsłuchu kilku cedeków. Jeden cedek z lampami był w ścisłej czołówce, drugi cedek z lampami na szarym końcu.

Jaką opinię zatem naprawdę lansuje tu McGyver? Otóż McGyver lansuje tu opinię, że starannie przemyślany układ na lampach z dobrze dobranymi punktami pracy raczej zawsze będzie lepszy od układu na opampach. Głównie dlatego że cechuje go prostota układowa. Niemniej nawet prosty układ da się spierdzielić, i wychodzi wtedy kicha.

Krzemowej konkurencji dla lamp upatrywałnbym nie w opampach, tylko w układach w technice dyskretnej, taką koncepcję realizuje np. Pass D1.

Opampy się stosuje głównie dlatego, że są tanie i łatwe w aplikacji.

a jak tam brum w układzie z lampą u kolegi MG?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wiecie może jak zrobić wskaźnik diodowy z informacją o jakości próbkowania? Żeby było 44,48,96,192. Wpadła mi materiał nagrany z jakością 192. Okazuję się, że są takie :)

Nie bardzo rozumiem jak zmodyfikować układ żeby grał na 192. Wiem, że chodzi o drugą nóżkę Daca na którą trzeba podać albo 3,3V albo zero ale ja mam ją podłączoną do 27 nogi cd8416, żeby grało przynajmniej na 96. Jak to rozwiązać, żeby obsługiwał wszystkie częstotliwości?

Rambo, 30 Wrz 2008, 17:55

>a jak tam brum w układzie z lampą u kolegi MG?

Jak się dobrze poprowadzi masy to nic nie brumi. Nawet na wzmacniaczu odkręconym na maksa.

wierzyłem w kolegę MG , ale u wielu innych dalej jest to kłopot :) zasadniczo układy lampowe rzeczywiście nieźle sobie radzą.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 30 Wrz 2008, 18:48

>wierzyłem w kolegę MG , ale u wielu innych dalej jest to kłopot :) zasadniczo układy lampowe

>rzeczywiście nieźle sobie radzą.

Jak się lampucerę wbudowuje do wnętrza bardzo ciasnego cedeka (typu "naleśnik") to faktycznie pozbycie się przydźwięków i zakłóceń nie jest łatwe. Ale w przypadku zewnętrznego DACa w stosunkowo obszernej obudowie można sobie poradzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszedłem w posiadanie uszkodzonego odtwarzacza na tda1541s1 i saa7220p/b. objawy uszkodzenia: zaraz po włączeniu odtwarzacz generuje jednostajny piskoszum przez który chwilę przebija się fragment utworu (szybko zanika), piskoszum utrzymuje się przez ok. 30 sek., potem zalega cisza. kostka saa7220 grzeje się szybko i mocno, tak samo stabilizator przy niej. czy da się w jakiś sposób zdiagnozować usterkę? z góry dzięki za info i przepraszam za wpis odbiegający od wątku.

Wygląda na uwalony SAA7220 (filtr cyfrowy). To zabytek, więc nie warto szukać tej kostki na wymianę. Jeżeli koniecznie chcesz ratować tego cedeka, to zrób non-oversampling-mod (całkowite pominięcie filtra cyfrowego).

mlb

Napisałeś:

>Więc proszę nie zaśmiecaj wątku jakimiś domysłami

Moim domysłem po przeczytaniu kilku wpisów było to że nie za bardzo rozumiesz jak może grać dobra aplikacja lampucery, niestety domysły miały uzasadnienie.

>to nie ja zacząłem poddawać w wątpliwość sens wykorzystania wyjścia symetrycznego.

Napisałem tak ponieważ jako kontrprzykład podałeś układ który potrafi zagrać o wiele lepiej niż Twoja aplikacja, a czemu stanowczo zaprzeczałeś. Oczywiście okazało się to nieprawdą i tyle.

Bardzo dobrze że osiągnąłeś synergię systemu, ale nie powoduj aby inni czytając to co podajesz także podążali w ślepy zaułek. Ten układ został przetrenowany przez wielu na 10-tą stronę i oceniony jako niezbyt udany.

Trochę sensu poproszę.

nowy konwerter USB> PCM by Lindemann za ok 1000 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi