Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucę jeszcze łagodny start do anodowego. Nie potrzeba żadnych opóźniaczy a katody lamp i kondensatory są traktowane delikatnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uwaga na szybko. Ponieważ w zasilaczu anodowym są wysokie napięcia, a sporo rezystorów nie wytrzymuje napięcia wyższego niż 200V-250V, więc dla bezpieczeństwa warto wszystkie rezystory oprócz R5, R7 i R8 dać wysokonapięciowe lub łączyć szeregowo dwa o połowę mniejszej rezystancji i połowę mniejszej mocy, niż to, co jest na schemacie.

Dodatkowo rezystory R2 i R3 powinny być objętościowe - węglowe - w tym miejscu mogą czasowo występować ostre peaki napięcia i metalizowane mogą pójść z dymem. Spotykałem się też z szeregowo łączonymi dwoma, a nawet więcej rezystorami w miejscach rezystorów R2 i R3.

Odnośnie "nie potrzeba żadnych opóźniaczy", to co robią na schemacie przełączniki SW1 i SW2? :-)

Podoba mi się też 40W rezystor R1.

Nie lepiej zrobić coś takiego. Chyba prościej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zulus

Warto byś napisał kto jest autorem schematów...bo 2 pierwsze wyglądają na A.Ciuffoli - tak przynajmniej zwykle się robi i w sieci i na papierze.

Pozdr.

A skąd mam wiedzieć kto jest ich autorem? W necie autorzy szybko się mnożą. Jak coś znajdę klikam i zapisuje obrazek, lub link do strony jak jest coś więcej ciekawego. W każdym radzie jak wpisałem w googlach "A.Ciuffoli" wyskoczyło mi www.audiodesignguide.com a tam nie byłem a widać, że jest to ciekawe stronka.

Po za tym czy popularne rozwiązania takie jak te małe schemaciki muszą mieć od razu autora?

zulus, 23 Lis 2008, 13:45

>O to moje referencyjne źródło zasilania do lampucery. Użyty stabilizator ma 100 razy mniejsze szumy

>od standardowego 7805

Czy użyłeś tu może MIC5209? Gada rzeczywiście lepiej niż 7805?

>Czy użyłeś tu może MIC5209? Gada rzeczywiście lepiej niż 7805?

Tak czy gada lepiej? oczywiście nie. Ale jak jestem głuchy bo kabelków nie słyszę ;) Zrobiłem to z czystej ciekawości i voodoo. Może ktoś lepiej osłuchany kiedyś oceni moją lampucere w całości.

zulus, 28 Lis 2008, 15:56

>>Czy użyłeś tu może MIC5209? Gada rzeczywiście lepiej niż 7805?

>Tak czy gada lepiej? oczywiście nie. Ale jak jestem głuchy bo kabelków nie słyszę ;) Zrobiłem to z

>czystej ciekawości i voodoo. Może ktoś lepiej osłuchany kiedyś oceni moją lampucere w całości.

:-) no i jest koszerniej ;-)

A na poważnie - Zulus w sumie startujesz z niskiego pułapu szumów i braku zakłóceń akumulatora, więc zmiana będzie znacznie mniej słyszalna. Przy aktywnym zasilaniu sieciowym różnice powinny być większe, ale czy słyszalne? Czasami tak :-)

A co powiecie na taką konstrukcję z Lampucerą na pokładzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

madly, 28 Lis 2008, 16:51

>zulus, 28 Lis 2008, 15:56

>

>>>Czy użyłeś tu może MIC5209? Gada rzeczywiście lepiej niż 7805?

>>Tak czy gada lepiej? oczywiście nie. Ale jak jestem głuchy bo kabelków nie słyszę ;) Zrobiłem to z

>>czystej ciekawości i voodoo. Może ktoś lepiej osłuchany kiedyś oceni moją lampucere w całości.

>

>:-) no i jest koszerniej ;-)

>A na poważnie - Zulus w sumie startujesz z niskiego pułapu szumów i braku zakłóceń akumulatora, więc

>zmiana będzie znacznie mniej słyszalna. Przy aktywnym zasilaniu sieciowym różnice powinny być

>większe, ale czy słyszalne? Czasami tak :-)

Zaraz się okaże, robię podmiankę LT na MIC w klonie shigaraki.

>A co powiecie na taką konstrukcję z Lampucerą na pokładzie?

Ładnie wykonane, o ile dobrze widzę z regulacją głośności i świecącymi cyferkami. Ciekawe jak to gra - to połączenia masy wydaje mi się trochę podejrzane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

W jakim sensie jest masa podejrzana? Właśnie mam problem z lekko słyszalnymi w kolumnach dzwiękami typu: pyk, pyk podczas zmiany volume. A tak pre i dac grają super.

Wykorzystuje symetryczne wyjście DAC. Przetwornik zasiałam z akumulatora przez ultra nisko szumowy stabilizator. Układ SRPP. Nisko szumowe 1% rezystory. Tantal w katodzie. W całym torze audio mam tylko jeden kondensator na kanał na wyjściu Jantzen Superior 1uF. Złocone podstawki do lamp. Lampy ze złotymi siatkami żarzone prądem stałym. A dla bajeru jeszcze dwa magiczne oczka. Zasilacz do anodowego i żarzenia zrobiony na bazie diod soft-recovery. Bardzo dobrze dobrany punkt pracy lamp. Tego już się chyba nie da ulepszyć :) Moim zdaniem to jest total Hi-End jeżeli chodzi o przetwornik z wyjściem lampowym.

zulus, 28 Lis 2008, 22:35

>Wykorzystuje symetryczne wyjście DAC. Przetwornik zasiałam z akumulatora przez ultra nisko szumowy

>stabilizator. Układ SRPP. Nisko szumowe 1% rezystory. Tantal w katodzie. W całym torze audio mam

>tylko jeden kondensator na kanał na wyjściu Jantzen Superior 1uF. Złocone podstawki do lamp. Lampy

>ze złotymi siatkami żarzone prądem stałym. A dla bajeru jeszcze dwa magiczne oczka. Zasilacz do

>anodowego i żarzenia zrobiony na bazie diod soft-recovery. Bardzo dobrze dobrany punkt pracy lamp.

>Tego już się chyba nie da ulepszyć :) Moim zdaniem to jest total Hi-End jeżeli chodzi o przetwornik

>z wyjściem lampowym.

Dobra dobra. Gadaj jak gra.

>W jakim sensie jest masa podejrzana? Właśnie mam problem z lekko słyszalnymi w kolumnach dzwiękami

>typu: pyk, pyk podczas zmiany volume. A tak pre i dac grają super.

Nie znam tej wersji płytki, tylko widzę że masę z zasilacza dajesz na obudowę i lampy też. Nie masz żadnych stuków podczas włączania świata w pomieszczeniu? A co z masą cyfrową i analogową z płytki - zostawiłeś tak jak Chińczyk wymyślił (nie wiem, może akurat dobrze to zrobił...)?

Co do pykania - zobacz woltomierzem jaki masz potencjał na wejściu dzielników, jeśli utrzymuje się tam jakieś stałe napięcie to będzie pykać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jakub102, 29 Lis 2008, 09:33

>czy lampucerka podłączona do coaxial może konkurować z cd za 5.000 ?? A z lampą?

Tu masz z czym może konkurować. Wersja zaintubowana:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja myślałem, że ten etap prymitywnego pisania czy też zadawania pytań mamy już za sobą ....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Prosty i skuteczny DAC wolnostojący:

Ukryta Zawartość

post-3550-100000031 1228226731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobry i poprawny montaż. sam zrobiłbym podobnie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tam muszą być przy ecc88 itp po 2 odsprzęgające elektrolity ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi