Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

torque, 29 Kwi 2009, 16:21

>Hah, podłączyłem do tego co było wtornik katodowy, tak że całość wygląda cos na wzor WK-WA, no i od

>razu lepiej

A nie mówiłem?

- a po podłączeniu akumulatora to juz w ogóle bajka :)). Nie mniej jednak będe

>eksperymentowal z lepszym zailaczem dla analogówki DACa - akumulator jest chyba zbyt mało praktyczny

>jak dla mnie.

ŻE CO????? Analogówkę LAMPOWĄ zasilasz z akumulatora???? Nic dziwnego że to rozwiązanie uznałeś za niepraktyczne.

;-)))

torque, 29 Kwi 2009, 16:52

>Hah, źle sie wyraziłem - chodziło mi o zasilanie analogowej części CS4397

Nikt Cię nie zmusza ;-) Ale wiedz że dobre zasilanie części analogowej przynosi słyszalne efekty. Jeśli nie chcesz stosować rozbudowanych zasilaczy o których mówi Rambo, przynajmniej w mostku użyj soft-recovery, dobrej jakości staba 7805 (ja mam klasyczny 7805 3A Teslę i sobie chwalę, próbowałem podmienić na tego LM'a 0,5A ale wróciłem bo gorzej grało) i przyzwoitych kondów. Niewielkie dławiki też nie zaszkodzą.

Jeszcze nie próbowałem jak to będzie działało w oparciu o płytkę od Bodo_z, może będzie kolejna poprawa.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

robi się super teddyreg ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-667-100006243 1241196537_thumb.jpg

post-667-100006244 1241196537_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

długo szła przesyłka z płytką?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

5-6 dni... ten gość to jakiś projektant zaawansowanych systemów komputerowych z Izraela

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mogę z lampucery wziąść sygnał z R+ i L- czy nie będzie to miało wpływu na dźwięk??A jeżeli tak to gdzie mogę jeszcze podebrać sygnał bo poprostu mam zwaloną jedną ścieżkę R- L+ (może można gdzieś się dostać do ścieżki ??)

możesz wziąć sygnał bezpośrednio z nóżek chipa - też urwałem ścieżkę i jeden sygnał biorę z nogi :) Inna metoda to podskrobać farbę (kierunek skrobania to zobaczysz na stronie Fikusa bo tam jest farba bardziej przeźroczysta).

Gość

(Konto usunięte)

Pomóżcie... :)

Chciałbym sobie zlutować układ USB w lampucerze Maxi i mam z tym mały problem. Praktycznie wszystko jest dla mnie zrozumiałe oprócz jednego elementu, którym jest rezystor oznaczony jako FB (na wyjściu z USB +5V). Co tam powinienem wstawić, bo na wejściu do PCM2902 powinno być +5V, więc nie wiem po co ten rezystor??? Załączam schemat dla jasności. Poza tym zanlazłem do tego układu kwarc na Allegro: http://www.allegro.pl/item621606233_generator_kwarcowy_12_0000mhz_kod1339.html. Czy jest on odpowiedni???

Pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc

post-4093-100005830 1241617059_thumb.jpg

FB to jest dławik przeciwzakłóceniowy. W zależności od tego czy chcesz zasilać PCM z USB czy z zasilania DACa to lutujesz go jako R1 lub R55. Polecam zasilać PCM z USB, dać duży kondensator na płytce DACa, odseparować mase PCM od masy reszty (przecięcie jednej ścieżki) oraz wstawienie transformatora separującego SPDIF między wyjściem PCM a wejściem CSa.

Zasilanie i wspolna masa z PCMka to gwarantowane całe szumy z komputera przeniesiona na DACa. Robiąc tak jak opisałem nie ma z tym problemu i gra bajecznie.

Jako transformator separujący możesz użyć transformatora z karty sieciowej 100Mb. Wbrew temu co tutaj niektórzy pisali to parametry tych transformatorków są dużo lepsze niż tych typowo dla SPDIF robionych a pasmo przenoszenia i czas narastania impulsów mają o niebo lepsze. Trzeba tylko poszukać w datasheetach konkretnego transformatorka czy ma przekładnie 1:1 i jaki jest pinout. Takie trafka to jakby dwa trafa w jednym, jeden ma zazwyczaj przekładnie 1:1 drugi trochę inną (TX i RX karty sieciowej), trzeba poszukać ale za 5zł można mieć doskonałe trafo do SPDIF.

A odnośnie tego że trafa impulsowe z kart ethernet nie bardzo nadają się do SPDIF to masz np. tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierdzielenie i bzdury. Nie twierdze, że każde ale większość doskonale się nadaje ! Najczęściej stosuje takie:

Ukryta Zawartość

2.5ns czas narastania, pasmo 100MHz, return loss 18db przy 30MHz, z uszkodzonego AP na realteku wyciągane, koszt pozyskania zerowy.

A tutaj parametry typowego trafa spdif:

Ukryta Zawartość

25ns !! czas naratania, pasmo 55MHz, return loss 20db przy 10MHz

Przy pomiarach na oscyloskopie i sygnale z DACa trafo z karty sieciowej ma ładniejszy przebieg niz taki symlink na przyklad.

Jak ktoś jeszcze chce twierdzić, że sie nie nadają to niech poda konkretne i techniczne argumenty a nie teksty "nie nadaje sie" lub niech zamilknie i farmazonów nie sadzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na audiohobby Gabriel zauważył błąd w schemacie Lampizatora Fikusa. Chodzi o 3 kondzie 100uF podłączone odwrotnie.

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile osób tego nie zauważyło i zrobiło wg schamtu?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Mam dobrą ale i też niezbyt dobrą wiadomość (cena...) dla tych którzy wykonali lampucerę jako niezależny dac. W cedekach nie wiem jak to wygląda. Do tej pory myślałem że mój DAC gra dobrze, ale wciąż miałem niedosyt i zacząłem testować różne kable cyfrowe. Niestety do tej pory nie zagrało nic lepiej od Kimbera D60. Albo inaczej: kimber, ...., inne dobre kable i cała reszta. A kombinowałem na różne strony. Podobno ten kabelek tak też działa i na inne dace.

Fakt cena... Kimber D - 60 (inerkonekt cyfrowy 75 ohm,COAXIAL ) 0,5m 839 PLN / szt.

Z wyglądu nic specjalnego może faktycznie gra ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano gra.

Próbowałem różnych, z wyższej półki, jak również Belkin ,wielokrotnie polecany.

Dziś na próbę wpięłem leciwego D-60 Iluminati, i to jest to.

Większa rozdzielczość, powietrze itd...

>Większa rozdzielczość, powietrze itd...

to i ta barwa...

Testowałem ten kabelek ponad 5 miesiecy ze trzy lata temu. Bez niego uważam ze wchodzenie w odzielne dace to zabawa na pół gwizdka Dlatego nie zdecydowałem się na robienie i modyfikacje daców . Jedynyną wadą jest cena. Dlatego zawsze trzebaby odrazu liczyć się na wejsciu z takim wydatkiem a potem dopiero robić sobie diy daca. Uważam że nic lepszego nie da się zrobić domowym sposobem a kupić tańszego lepiej grającego też trudna sprawa , więc artenatywy tak dobrej nie ma . Niezależnie czy były to tanie dace zintegrowane z wzmakiem czy oddzielne przy róznych transportach zawsze pokazywał leszy dojrzalszy dżwięk . Wyrażnie było słychać . Dobrze że zdecydowałeś się na niego , to dobra decyzja do zewnętrznego daca. Namawiałem Cię na ten ruch i myśle ze nie żałujesz tego wydatku ;) pomino że troche bolesny . Bawienie w przetworniki zacząłbym od kupna tego kabla , potem dopiero jaki dac i jak zmodyfikowy. Posłucham teraz z przyjemnoscią co wniósł w twój system . Mysle że ze udą sie niebawem spodkać . Niktórzy mówią ze to przymulacz :). Jak to jest przymulacz to wiekszość innych jest krzykliwymi szorstkimi wypełniaczami barwy . Kto lubi szorstkość dzwięku to nie dla niego Kimber D60 .

w USA można go taniej kupić, za 120-150 USD

nie widziałem. To kabelek wykonany ze srebra, więc raczej nie produkują go kilometrami.

W maxi lampucerze wymieniłem te "fabryczne" opampy na opa 2604. Jest lepiej. Ale może są inne opampy,dające jeszcze lepsze efekty? Uprzejmie proszę o poradę. Maxi jest zewnętrzna i niemodyfikowana.Proszę na razie nic nie pisać o kablach i modyfikacjach-błagam.

osobne PCB, optymalizacja druku i zasilania i ad797 ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi