Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz SACD/HDCD

spid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam do uzytkowników pytanie - czy trafiliście na odtwarzacz /ale w kategorii: odtwarzacz CD, a nie dvd/, który będzie miał jednocześnie filtry SACD i HDCD?

Męczy mnie nowe! ;)) czyli chciałbym cos nowego posłuchać;

mam NAD 370/542 z Dyn 42; wzmak dlatego, że wtedy tylko ten model miał niezależne przełączniki A/B na kolumny (bo gdyby było inaczej to pewnie kupiony by został 350), a CD dlatego że mi pasował i miał HDCD, a kolumny są cudne i nie chcę ich zmieniać!;

Płytoteka mi rośnie, słucham nowych rzeczy i ciekawych nagrań. Zacząłem się zapędzać w słuchanie płyt nagranych w SACD (tu pewnie kolekcja będzie rosła) i XRCD, kilka tych HDCD już zebrałem. Czy trafiliście na odtwarzacz, który ma na pokładzie jednocześnie SACD i HDCD? czy tez dalej jestem 'skazany' na NAD-a? (M5)

Nowe rzeczy pojawiają się z SACD (nowa yamaha, arcam 37, dalej marantz) ale te filtry jednocześnie na pokładzie to rzadkość.

Możecie mi cos polecić z tego typu urządzeń? Będę wdzięczny za podpowiedzi! (na razie cokolwiek, praktycznie na zakupy wybierał się będę dopiero za pare miesięcy - przedział cenowy najchętniej w okolicy 5kPLN)

M5 słuchałem chwilę - jest niezły, jednak fajnie zabrzmi razem ze swoim wzmakiem, a 20k na raz do wydania to dla mnie za dużo; może polecicie jakieś jedno fajne CD żeby się stopniowo przenosic na coś nowego?

będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi!

pozdr,

gp

https://www.audiostereo.pl/topic/43665-odtwarzacz-sacdhdcd/

Witaj,

moim zdaniem najciekawszą propozycją byłby ARCAM CD37 serii FMJ. Oprócz odczytu wszystkich standardów, świetna mechanika, porządna obudowa, dobre przetworniki. Jesto to w końcu najwyższy model Arcama

jeszcze tego słuchałem - widziałem tylko wzmiankę na stronie producenta; na pewno będzie to bardzo fajne urządzenie i brzmienie powinno być rewelacyjne, tylko ... dalej nie ma dedykowanego filtra HDCD; na pewno jednak rzecz do posłuchania

dzieki za to,jeszcze jakieś propozycje?

pozdr,

gp

spid,

masz ciężki orzech do zgryzienia. Znalezienie odtwarzacza SACD/HDCD, który nie odtwarza DVD a do tego mieści się w 5000 zł graniczy z cudem. Wygląda na to, że chyba lepiej poświęcić coś i wybrać jeden z tych standadrów albo... mieć dwa odtwarzacze :-) Gdybyś jednak zaakceptował to, że może to być jednocześnie player DVD, to jak ulał przypasuje Ci... NAD T585. Ma dokładnie to, czego szukasz.

muszę kiedys na spokojnie posłuchać - ja wiem, to oczywsita rada dla wszystkich....

widziałem specyfikację T585 i tez tak pomyslałem - to może być dobry zestaw; jednak kilka dvd posłuchałem (fakt, że w przedziale poniżej 2 kPLN) i żaden nie brzmiał chociaz porównywalnie do odtwarzacza w takiej samej cenie; nie nastawiam się na dvd, dlatego absolutnie zwykły odtwarzacz z HDMI jest wystarczający na moje potrzeby;

być może to dvd sensownie reprodukuje dźwięk z CD, jeszcze go nie słuchałem; z drugiej strony jak mam wydać prawie 5 kPLN na dvd, to już bym wolał chyba dołożyć ze 2 kolejne i kupić M5 (może w moim ulubionym sklepie bylaby taka zniżka... ;-)) )

te założone 5 kPLN to raczej bylaby chyba uzywka.... już po wstepnym przeglądzie widziałem, że o nówkę w tym przedizale będzie trudno;

Rzowinięcie wątku:

gdyby ktos z Was mial prorokować, czego teraz będzie więcej - SACD, XRCD, HDCD, (inne?) co wybralibyście?

HDCD - z nowych produkcji to już chyba pojawiają się jakieś wyjątki, mam wrażenie;

SACD - zaczęło się ostro, potem sie uspokoiło, teraz mam wrażenie, że znowu produkcji SACD jest więcej;

XRCD - dalej tylko wschód, jakoś się nie rozprzestrzenia na inne części świata;

inne - ?

jak sądzicie?

pozdr,

gp

spid,

nie w ilości siła tylko w tym, czy na danym gęstym formacie wychodzi muzyka, która Cię interesuje. Znam osoby, które przejrzały katalog SACD i nie znalazły ani jednej ciekawej pozycji w związku z tym uważają, że to głupi format. Dla odmiany ja tam znajduję masę ciekawej klasyki, która wilokanałowo brzmi bajecznie i powoli kolekcjonuję. A więc co kto lubi.

oczywista rzecz - siła tkwi w treści! ;))

ostatnio szukam więcej pozycji w okolicach jazzu; tak jak kiedyś sporo ciekawych rzeczy wychodziło w HDCD dla jazzu, tak teraz jest dla SACD;

a wracając do mojego pytania - nie macie wrażenia, że w SACD pojawia sie ostatnio więcej tytułów właśnie jazzowych? chyba że to tylko moje wrażenie...

przyznaję, że nęci mnie ten arcam 37 - trzeba będzie kiedys posłuchać...

gp

>a wracając do mojego pytania - nie macie wrażenia, że w SACD pojawia sie ostatnio więcej tytułów

>właśnie jazzowych? chyba że to tylko moje wrażenie...

Więcej jazzowych niż innych gatunków? Chyba nie.

Więcej niż poprzednio? Na pewno tak, bo w ogóle dzisiaj tłoczy się więcej tytułów na SACD niż kiedyś.

Stronę z pełną ofertą SACD pewnie znasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam szukanie na eBayu, można trafić niektóre pozycje naprawdę bardzo tanio!

Ukryta Zawartość

Edward, dzieki za stronke! na tą jeszcze jakos nie trafiłem...

no a odtwarzacza pewnie będę szukał dalej; na tym nowym arcamie jest przełącznik na 110/220V - jeśli w USA będzie ten sam model, to może ściągnę stamtąd (jeszcze ma mi go ktoś przywieźć); swoją drogą NAD M5 kosztuje w USA niecałe 2 k$....

pozdr,

gp

• 2 tygodnie później...

spid:

>gdyby ktos z Was mial prorokować, czego teraz będzie więcej - SACD, XRCD, HDCD, (inne?) co

>wybralibyście?

"Inne". Konkretnie, pliki - przyszłość to zakup plików i music/media serwer w roli odtwarzacza/transportu. Formaty bezstratne, w tym tzw. "gęste", np. PCM 24/96.

Płyty CD wciąż będą trzymać się mocno, ich mutacje pozostaną towarem niszowym, SACD może mieć problem jeśli pojawią się "nowsze i lepsze" formaty oparte na Blue Ray.

Nie za bardzo rozumiem dlaczego tak boisz się możliwości odtwarzania płyt DVD, w tym przecież DVDAUDIO w odtwarzaczu.

1- płyta SACD to przecież najprawdziwsza płyta DVD !

2- na DVDAUDIO ukazuja się świetne nagrania- obecnie kończę kolekcjonowanie dyskografii Porcupine Tree w tym właśnie formacie.

3- zwykłe odtwarzacze CD to przecież też najprawdziwsze odtwarzacze DVD z najprawdziwszymi napędami DVD tyle że z wyjętymi gniazdkami video na tylnej ściance.

nie o to chodzi, że sie boję ;))

po prostu kiedys przemyslałem sprawę - co oglądam i co słucham i wyszło mi, że lepiej postawic na dobre stereo; tak więc dvd mam, ale zwykły obraz po HDMI absolutnie mi wystarczy, dźwiek jest stereo, a na system wielokoanałowy raczej dalej się nie zapowiada (choc ostatnio rzeczywiście czasem wpada mi myśl - a może by tak posłuchać tych jednopudełkowych procesorów Yamahy...?);

tak więc nie mam ochoty dorzucać kasy za funkcje odtwarzacza dvd, których nigdy nie wykorzystam, i juz prędzej wolę to dać na odtwarzacz CD

ale ceny są rzeczywiście 'przyzwoite', jeśli chodzi o takie wieloformatowe cd; ponieważ mam NAD-y, to ostatnio jednak myślę o posłuchaniu T535 v. T585, ale ostatnie pozycje arcama są naprawdę ciekawe: cd37 albo również dvd: starsze 137 i nowość 139; może rzeczywiście wybiorę się kiedys wreszcie na odsłuchy? albo poczekam na jakieś używki na allegro ;-))

gp

asfanter, 12 Cze 2008, 09:30

>Nie za bardzo rozumiem dlaczego tak boisz się możliwości odtwarzania płyt DVD, w tym przecież

>DVDAUDIO w odtwarzaczu.

>1- płyta SACD to przecież najprawdziwsza płyta DVD !

>2- na DVDAUDIO ukazuja się świetne nagrania- obecnie kończę kolekcjonowanie dyskografii Porcupine

>Tree w tym właśnie formacie.

>3- zwykłe odtwarzacze CD to przecież też najprawdziwsze odtwarzacze DVD z najprawdziwszymi napędami

>DVD tyle że z wyjętymi gniazdkami video na tylnej ściance.

coś kręcisz kolego :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 13 Cze 2008, 15:58

>coś kręcisz kolego :-)

Niezupełnie. W tym, co pisze asfanter jest dużo racji.

1. Płyta SACD formalnie posiada taki zapis jaki znajduje się na płycie DVD, jedynie napędy, ktore czytają SACD są nieco inaczej konstruowane, aby nie dało się tych płyt przeczytać w zwykłym odtwarzaczu DVD. Dodatkowo strumień danych SACD jest kodowany.

2. Jest wiele świtnych nagrań na płytach DVD-audio, na przykład wielokanałowo nagrywana klasyka z wytwórni Tacet. To są prawdziwe perełki realizacji!

3. Tu asfanter zbytnio uogólnił. Nie wszystkie, ale wiele odtwarzaczy CD jest opartych na napędach DVD, natomiast tylko niektóre owszem są "przeczczepami" z odtwarzaczy DVD.

• 1 rok później...

odświeżę stary wątek.

Ostatnio nabyłem odtwarzacz Rotela RCD-971. Z tego co wyczytałem ma wbudowany dekoder HDCD.

I teraz pytanie.

Gdy wkładam płytę :

1. Dire Straits Brothers in Arms (SACD) - zapala się czerwone światełko, czyli jest to format HDCD

2. Genesis We Can't Dance (SACD) - nie zapala się światełko

3. Dire Straits&Mark Knopfler The Best of ( CD)- zapala się czerwone światełko.

4. inne płyty CD- nic się nie zapala(HDCD) :)

Czy płyty w tym formacie są jakoś oznaczone bo na wymienionych w pt. 1-3 nic o HDCD nie ma.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Płyty HDCD posiadają stosowne logo. Jednak logo nie musi być umieszczane - nie ma takiego obowiązku. Poza tym za umieszczenie logo HDCD się płaci. Obecnie pełne prawa do HDCD posiada znana wszystkim i wielce szanowana w świecie audiofilska firma Microsoft.

Aby mieć stuprocentową pewność, że płyta jest w technologi HDCD wystarczy włożyć nośnik do napędu komputerowego i uruchomić Windows Media Player. Jeśli płyta będzie w HDCD pojawi się stosowny znaczek w oknie playera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

a propos HDCD czy orientuje się ktoś czy prawdą jest że zwykły odtwarzacz CD odtwarzający HDCD korzysta tylko z 15bitów informacji zawartych na płycie HDCD, jako że 16bit służy do kodowania informacji dla potrzeb HDCD i podczas odtwarzania w zwykłym odtwarzaczu CD generuje tylko szum?

Dla uzyskania sygnału HDCD stosowane jest próbkowanie 24 bit/192 kHz, następnie konwertowane na standardowe 16 bit/44,1 kHz + dodatkowy sygnał HDCD.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"It has 15 bits of music and 1 bit (LSB) switching dynamic range. Techniques like that are called "in-band signaling" but I'm not quite sure about the purpose. In redbook CD one more bit (MSB) serves similar purpose (unless range in HDCD is greater than 2:1). In addition HDCD disk played on regular CD player will perform as 15 bit of weird dynamics + 1 bit of constant noise."

Xniwax, masz może jeszcze jakiś inny, bardziej szczegółowy link opisujący HDCD?

Ukryta Zawartość

-> audioholik, 9 Lip 2009, 21:46

"...i podczas odtwarzania w zwykłym odtwarzaczu CD generuje tylko szum?"

Łatwo się o tym przekonać wkładając płytę HDCD do zwykłego odtwarzacza. Żadnego szumu nie będzie, usłyszysz dźwięk bez żadnych zniekształceń

--------

a propos Windows Media Player - oczywiście by cieszyć się z odsłuchiwania płyt HDCD trzeba we właściwościach WMP ustawić odpowiednią opcje.

Narzędzia -> opcje -> urządzenia -> głośniki -> właściwości -> zaznaczyć 24bit audio

Oczywiście odtwarzanie płyt z napędu musi być przestawione na opcję "cyfrowe" (Narzędzia -> opcje -> urządzenia -> stacja dysków -> właściwości -> zaznaczyć cyfrowe.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Niestety nie ale może warto poszukać.

Kiedys robiłem takie porównanie i zaobserwowałem róznice z płyt HDCD na CD bez filtra i na CD z filtrem.

CD bez HDCD - osłabiona kontrola basu i (tutaj trudniej było mi wyłapać i nie jestem przekonany)- gorsza przejrzystośc na śrenicy.

tu:

Ukryta Zawartość

oraz tu:

Ukryta Zawartość

Powyżej linki do bardzo obszernej dokumentacji patentowej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.