Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Do "szalik" - jestem posiadaczem Creek 5350, czyli poprzednika 5350SE. Wiem, że 5350SE został wyposażony w mocniejszą końcówkę mocy, więc dziwi mnie trochę opinia o braku mocy, jednakże to jest ostatecznie zawsze kwestia impedancji kolumn (im wyższa tym mniejsza moc wyjściowa wzmacniacza), a poza tym preferencji.

Wracając do 5350 mogę tylko powiedzieć, że też kupiłem go z drugiej ręki i miałem wrażenie, że coś z nim nie tak...i oddałem go do sprawdzenia do dystrybutora w Warszawie. Pan ze sklepu zaprosił mnie na odsłuch, żeby mnie "wyleczyć" z błędnych przekonań. Wziąłem więc parę płyt, które dobrze znałem i pojechałem posłuchać.

Pan podłączył do Creek'a CD Aero Capitole (ca. 25000 PLN) na okablowaniu za ok. 15000 PLN...i Creek nie uląkł się takiej konfrontacji. Zagrał bajecznie. Płyta Dire Straits "Brothers in Arms" edycja XRCD zabrzmiała z takim rozmachem i tak muzykalnie, że gdybym miał metalową szczękę, to dzwoniła by po podłodze...

To jest świetnnie zestrojona integra i nadaje się na pewno na kolejny krok w rozwoju swojego audio, ale zaznaczam, że jest idealny do małych składów i zgodzę się z opinią klubowiczów, że gitara elektryczna nie jest mocną stroną Creek'a. Miłośnik ostrego brzmienia elektryków powinien rozejrzeć się choćby np. za...Xindak'iem :)

Zapłaciłem za swojego €450 (w przeliczeniu), więc €700 to może trochę dużo, ale jeśli Made In UK, to warto. Nota bene EVO2 jest zbudowany na bazie starego 5350SE.

xavy dziękuję za opinie tylko jeśli mam rozbujać tego creeka i wydać jeszcze 40koła to lekko mija się z celem:) teraz moje dali 40 grały z audiolabem 8000a i gdyby nie mała moc wzmaka raczej nie myślał bym o jego zmianie. Audiolab to taki rzeźnik w muzyce rock&heavy i nie wiem czy lepiej dokupić końcówkę czy zamienić na creeka. Nie wiem czy creek sprawdzi się w takim repertuarze skoro "gitara elektryczna nie jest mocną stroną" Co do ceny to faktycznie 700e to trochę za dużo chociaż jak sprawdziłem w necie nie wiedzieć czemu cena classic 5350se oscyluje w granicach 2500zł

xavy dziękuję za opinie tylko jeśli mam rozbujać tego creeka i wydać jeszcze 40koła to lekko mija się z celem:) teraz moje dali 40 grały z audiolabem 8000a i gdyby nie mała moc wzmaka raczej nie myślał bym o jego zmianie. Audiolab to taki rzeźnik w muzyce rock&heavy i nie wiem czy lepiej dokupić końcówkę czy zamienić na creeka. Nie wiem czy creek sprawdzi się w takim repertuarze skoro "gitara elektryczna nie jest mocną stroną" Co do ceny to faktycznie 700e to trochę za dużo chociaż jak sprawdziłem w necie nie wiedzieć czemu cena classic 5350se oscyluje w granicach 2500zł

Dziwne krążą opinie o Creeku że nie do rocka i metalu tylko małe składy. Uważam że Creek zagra wszystko tylko dajcie mu dobrych partnerów. Wtedy można się zadziwić co ten sprzęt potrafi.

pozdrawiam Grzegorz

Uwierzę koledze, jak za np. miesiąc (tzn. po ochłonięciu) zrobi ślepy test porównawczy.

Zwykłe szklane bezpieczniki vs. Furutecha wymieni osoba postronna.

Wierzę, że nie wymiękniesz, zrobisz taki eksperyment i zdasz z niego relację na forum.

Zgodnie z obietnicą wyniki ślepego testu bezpieczników furutech.

Test bezpieczników Furutech .Trochę to trwało zanim namówiłem kilku kolegów. Część z nich posiada niezły sprzęt , kilku ma jakieś kuchenne radia tranzystorowe.

Muzyka wykorzystana w teście to Laides&Gentelmen The Best Of George Michael, Santana Summer Dreams The Best Ballads of Santana,Pat Metheny Trio 99-00.

Odsłuch zaczęliśmy na firmowych czyli zwykłych bezpiecznikach. Wszyscy słuchający byli zachwyceni, twierdzili że raczej nic nie można poprawić.Tylko ja wiedziałem że to zwykłe bezpieczniki. Po złożeniu furutechów słyszalna poprawa w dźwięku w każdym aspekcie.Wszyscy zgodnie stwierdzili, że w dźwięku jest jakby więcej powietrza, jest czytelniej, piękny dźwięk fortepianu. Lepsze wysokie tony .Po założeniu zwykłych bezpieczników było jakby więcej basu ale to tylko złudzenie bo jest on bardziej dudniący ale nie głębszy co w istocie słychać porównując z furutechami. Wysokie tony na zwykłych bezpiecznikach to już inna bajka, po za tym dźwięk dociera do nas jakby z jednego miejsca(nie ma takiego stereo) . Dźwięk na Furutechach jest bardziej analityczny, czytelny, pełny . Nawet po większym zgłoszeniu potencjometru słychać miej szumu na każdej płycie. Co mogę powiedzieć to na pewno warto spróbować wymianę bezpieczników. Wbrew opiniom że to nic nie daje .Kolejne testy były przeprowadzone przez mojego brata, a ja byłem słuchaczem. On nikogo nie informował jakie bezpieczniki są włożone do wzmacniacza. Wszyscy zgodnie słyszeliśmy , że dźwięk jak się później okazało jest lepszy na furutechach. Tak jest po prostu lepszy niż na zwykłych bezpiecznikach. Polecam wszystkim naprawdę warto spróbować.

pozdrawiam Grzegorz

Witam właściwie to nie wiem czy mogę dołączyć do klubu, bo nie jestem właścicielem Creeka. Zakupiłem "za pobraniem" wzmacniacz 4330, ale podobno paczka uległa uszkodzeniu- tak dowiedziałem się od nadawcy. Wzmacniacz miał wrócić z powrotem do niego w celu oględzin.

Zastanawiam się czy jest sens teraz brać ten wzmacniacz, bo jak już z Poczty dzwonią, że paczka uszkodzona to chyba wiadomo jak musiało to wyglądać. Sprzedawca jeszcze nie dzwonił co i jak. Czekam...

Do tej pory muzyki słuchałem na zestawie Technics SU-A700 MK II, SL-PS 740A, i Jamo X550...

Nie będę ukrywał, że dopiero zaczynam ze stereo i to będzie mój pierwszy zakupiony sprzęt.

Szukałem wzmaka do 1000, ale jakiegoś nietuzinkowego. Znajomy polecił mi Creeka 4330, którego miał kiedyś, a teraz ma NAIMa. Słucham muzyki filmowej, głównie Two Steps from hell, Vangelis, Hans Zimmer, ale także rocka alternatywnego: Coldplay, Kasabian, chillout.

Mam też 1000 zł na kolumny. Z czym zagra Creek już czytałem, ale do tej muzyki konkretnie co byłoby najlepsze? Znajomy ma na sprzedaż AVI Nuneutron i chce za nie 1000 zł. Ktoś słuchał tych kolumn i powie jak zagrają z Creekiem 4330? http://www.soundonsound.com/sos/jan01/articles/avi.asp

Do tego jeszcze jakieś niedrogie kable: głośnikowe, 2RCA-2RCA i 2RCA-jack będą potrzebne.

Póki co CD nie będzie, albo będzie ten Technics. Główne źródło to laptop podłączony przez DACa HiFiMan HM-101, większość muzyki mam we FLACach.

Edytowane przez GOŁĄB89

Witam serdecznie,

Mam pytanie. Czy ktoś z kolegów zmieniał w systemie wzmacniacz z Evo2 na Destiny2? Jeżeli tak to poprosiłbym o opinię dotyczącą różnic.

Mój posiadany system w "O mnie".

Pozdrawiam

Słuchałem Destyny2 i raczej nie warty tych pieniędzy.

Witam

Przez jakiś czas miałem destiny 2 i wróciłem do 1. Może nie wart, a zresztą który wzmacniacz jest wart. Zresztą każdy wzmacniacz można kupić o wiele taniej, tylko trzeba wiedzieć gdzie i potargować się.

do Fergis

ogólnie brzmienie destiny 2 w porównaniu do twojego wzmacniacza będzie lepsze pod każdym względem. Jeżeli masz kasę to warto zainwestować, chociaż brzmienie EVO 2 jest bardzo plastyczne i może się podobać.

Generalnie uważam, że wzmacniacz powinien mieć jak najmniej bajerów tj. wejść i wyjść, trybów itd.

pozdrawiam G.

• 2 tygodnie później...

No i ostatni prawdziwy angol zawitał pod strzechy classic 5350se:). Połączony z rotelem rcd-971 i Dali 40se/le. Zobaczymy czy będę zadowolony po przesiadce z audiolaba 8000A?

No właśnie się zastanawiałem jak go uszeregować w hierarchii. A tu mi grzegorz pisze "że zbliżony do destiny" myślałem że to bardziej EVO??

To jest tylko moja opinia. Każdy słyszy inaczej. Zanim kupiłem destiny słuchałem tego wzmaka i evo. Dla mnie prawie nie było różnicy. Dopiero Destiny zamąciło mi w głowie i kieszeni przez to sprzedałem amplifona WT 30 i primare i 21 (piękna obudowa).

pozdrawiam.

Kupiłem Creeka 4330, więc teraz mogę powiedzieć, że jestem pełnoprawnym członkiem klubu posiadaczy Creeka. Teraz szukam kolumn. Mam do wydania max 1200 PLN. Chyba w tej cenie lepsze będą kolumny podstawkowe. Pokój to poddasze ok 25 m2. Muzyka to w 70% filmowa z wykopem jak Two Steps from hell, Hans Zimmer, też Vangelis, trochę alternatywnego rocka. Myślałem nad Quad 11L2 za 1200, Avi Nuneutron ma znajomy na sprzedaż za 1000 PLN. Ktoś miał okazję słuchać? Ushery 520 mi odradzano. A może coś innego polecicie do tej muzyki... Może podłogówki?

• 3 tygodnie później...

Hej

Poszukuje instrukcji do pilota scr3 ktory jest w zestawie do wzmacniacza creek evo 2 i cd creek evo 2.

Moze ktoś z was taką posiada??

Prosze o kontakt na forum lub na maila [email protected]

POzdrawiam

P.

ps. zdjecie pilota ponizejpost-46722-0-15476000-1351193062_thumb.jpg

Jest już cały zestaw: Creek 4330, Creek CD43, Epos 15.2, kable głośnikowe Chord Carnival Silver Screen, sygnałowe Qed Qunex 1.

W przyszłości chciałbym dokupić końcówkę mocy Creek A43, lepszy kabel sieciowy i Arcam rDAC.

Hej

Poszukuje instrukcji do pilota scr3 ktory jest w zestawie do wzmacniacza creek evo 2 i cd creek evo 2.

Moze ktoś z was taką posiada??

Prosze o kontakt na forum lub na maila [email protected]

POzdrawiam

P.

ps. zdjecie pilota ponizejpost-46722-0-15476000-1351193062_thumb.jpg

Ja nawet nie mam instrukcji do wzmacniacza Evo2. Ponoć wtedy gdy kupowałem, była jeszcze nieprzetłumaczona. Tak mówili w sklepie dystrybutora. Tak więc do pilota chyba też nie dostaniesz. A może się mylę, bo sytuacja miała miejsce już jakiś czas temu.

Ja nawet nie mam instrukcji do wzmacniacza Evo2. Ponoć wtedy gdy kupowałem, była jeszcze nieprzetłumaczona. Tak mówili w sklepie dystrybutora. Tak więc do pilota chyba też nie dostaniesz. A może się mylę, bo sytuacja miała miejsce już jakiś czas temu.

Witam.

Instrukcję do Wzmacniacza możesz pobrać z strony dystrybutora:

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/106/evolution-2-integrated-amplifier

Niestety instrukcji do pilota nie ma.

• 4 tygodnie później...

Mam wielką prośbę do posiadaczy Creek'a Evo 2.

Prosiłbym o odpowiedź na takie oto pytanie:

Czy słyszycie charakterystyczne buczenie, coś jakby rosnące ciśnienie o niskiej częstotliwości w otworach bass-refleks, w dowolnych kolumnach podłączanych do Creek'a Evolution 2?

Pytanie stąd, że mając taką usterkę wysłałem wzmacniacz do serwisu, tam wymienili mi go na nowy(z braku możliwości sprowadzenia części wymiennych) i ten nowy ma ten sam problem...

Pozdrawiam.

Czy słyszycie charakterystyczne buczenie, coś jakby rosnące ciśnienie o niskiej częstotliwości w otworach bass-refleks, w dowolnych kolumnach podłączanych do Creek'a Evolution 2?

Sprawdzałem. W moim przypadku nic takiego nie występuje. Sprawdź kolumny.

Kolumny są w porządku.

Podłączałem kilka różnych par i w każdej występowało to samo buczenie...

No cóż, wygląda na to, że serwis (AudioSystem) nie wywiązał się należycie z naprawy/wymiany wzmacniacza i będę musiał ich ponownie molestować. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że trzymali mój wzmacniacz przez 2.5 miesiąca (!) żeby potem odesłać mi wzmacniacz z tą samą usterką.

mdavis - nie wiesz może jaką wersje Creek'a Evo 2 posiadasz?

Mój to wersja 1.6, jak na tym zdjęciu: (napis wzdłuż lewego boku z perspektywy zdjęcia)

http://s15.postimage.org/dczz4it89/Zdj1502.jpg

Są też wersje 1.8, jak ta:

http://bilder.hifi-forum.de/medium/162914/quotcreek-evolution-2quot-vollverstarker_148140.jpg

Być może winna jest właśnie feralna wersja i stąd jedni mogą mieć buczenie, inni nie.

Edytowane przez Thug

mdavis - nie wiesz może jaką wersje Creek'a Evo 2 posiadasz?

Niestety nie wiem, mam jeszcze wzmacniacz na gwarancji - nie zamierzam go rozkręcać. Był kupiony w kwietniu 2012r.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dźwięk niesamowicie napompowany, wszystko wyolbrzymione, saksofon słychać na całej szerokości sceny, jakby miał ze 3 metry wielkości, głosy pogrubione.....te wzmacniacze działają jak lupa powiększająca i przybliżająca.....jest to bardzo efektowne, ale czy naturalne?

Edytowane przez Mario3456

dołączam do klubu bo również jestem szczęśliwym posiadaczem creeka ...evo 2

pytanie do klubowiczów: Jaki cel mają konstruktorzy pomijając jakże użyteczną funkcję stand-bye w swoich tańszych zestawach stereo?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.