Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, nie pamiętam, to było chyba ze 4 lata temu. Padł mi przekaźnik załączający kolumny, poprosiłem "elektronika" żeby przy okazji wymienił mi w/w elementy, spodobały mi się takie gniazda:

http://polink.com.pl/html/pol/galeria/foto.php?nazwa=galeria_d_199.jpg

Na pewno solid core (głośnikowe) podciągał górę, dodawał ostrości.

Hmmm, nie pamiętam, to było chyba ze 4 lata temu. Padł mi przekaźnik załączający kolumny, poprosiłem "elektronika" żeby przy okazji wymienił mi w/w elementy, spodobały mi się takie gniazda:

http://polink.com.pl/html/pol/galeria/foto.php?nazwa=galeria_d_199.jpg

Na pewno solid core (głośnikowe) podciągał górę, dodawał ostrości.

Mam kropka w kropkę identyczne gniazda, choć nie wiem, czy względem parametrów także. Nie słuchałem przed wymianą, więc nie wiem, jak brzmiały przed wymianą.

Na wymianę kabli pewnie się zdecyduję, jako że wychodzi tanio :)

Muszę jeszcze przede wszystkim wymienić interkonekt, aktualnie mam 5m Vitalco za 20zł, zamiast niego chcę upolować 1m kabla 6N za 200zł. Zapomniałem nazwę producenta niestety :P

Muszę jeszcze przede wszystkim wymienić interkonekt, aktualnie mam 5m Vitalco za 20zł, zamiast niego chcę upolować 1m kabla 6N za 200zł. Zapomniałem nazwę producenta niestety :P

Mam, Ultralink Matrix. Próbował ktoś?

3 lata z Creek Evo 2 i nie zamierzam go zmieniać :) zmieniam za to kolumny na Epos m12.2 i mam nadzieje że się na nich nie zawiodę :)

Kolego posłuchaj koniecznie USHER V 601. Moim zdaniem i nie tylko brzmią lepiej niż Epos.

W ostatnim numerze grudzień - HFM była recenzja Usher

Kolego posłuchaj koniecznie USHER V 601. Moim zdaniem i nie tylko brzmią lepiej niż Epos.

W ostatnim numerze grudzień - HFM była recenzja Usher

. Póki co nie stać mnie na zakup tych kolumn para kosztuje 3 k PLN (nowe) a Eposy wyrwałem dość tanio .

Od 9 miesięcy mam Creek Evo CD. Można go trafić w cenie 1.5 kzł na rynku wtórnym. Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy szukając dobrego odtwarzacza za niewielkie pieniądze z uporem maniaka przerzucają w koło CD tych samych firm; Sony, CA, H/K, Denon, Yamaha, Rotel itd. Płacą za te CD koło 3 kzł, po czym sprzedają za połowę ceny i... ponownie wachlują ofertę tych samych firm.

Creek gra to u mnie z MF-em i Spendorami. Holografia sceny jest niesamowita, prezentacja wokali jest fenomenalna, instrumenty są namacalne, wybrzmienia mimo że pełne i obfite, nie drażnią, bas jest sprężysty, szybki i bardzo dobrze kontrolowany.

Po co tu cokolwiek zmieniać? Chyba nigdy nie zrozumiem tego audio przymusu do wymieniania zabawek na nowe.

Edytowane przez Mrok

Po co tu cokolwiek zmieniać? Chyba nigdy nie zrozumiem tego audio przymusu do wymieniania zabawek na nowe

Też tak myślałem dopóki nie usłyszałem serii Destiny;-))). Ale też nowych nie kupiłem, jedynie kolumny (ale cena jak za używki) i kable (ze sporym rabatem, ale i tak przepłaciłem... świadomie, trudno dorwać Albedo na rynku wtórnym). Ludzie chyba nie mają zaufania do rzeczy używanych, ogłoszeń internetowych, wolą, gdy "profesjonalny doradca" wycmoka dany produkt. Z drugiej strony - bez mrugnięcia kupują 15-letnie golfy, 2x przekręcone i naście razy bite, hm, ciekawe... Jeszcze taki "problem" - jaki mam wybór w np woj. opolskim? ŻADEN! Mogę sobie wybierać spośród tych firm, które wymieniłeś, zostaje tylko internet albo dłuższa podróż w bardziej cywilizowane krainy:-). Oczywiście, ja mam dobrze, bo mieszkam w Brzegu, więc pół godziny od Wrocławia (wybór sprzętu konkretny, możliwości wypożyczenia sprzętu, odsłuchu - różnie z tym bywa:/)

Też tak myślałem dopóki nie usłyszałem serii Destiny;-))). Ale też nowych nie kupiłem, jedynie kolumny (ale cena jak za używki) i kable (ze sporym rabatem, ale i tak przepłaciłem... świadomie, trudno dorwać Albedo na rynku wtórnym). Ludzie chyba nie mają zaufania do rzeczy używanych, ogłoszeń internetowych, wolą, gdy "profesjonalny doradca" wycmoka dany produkt. Z drugiej strony - bez mrugnięcia kupują 15-letnie golfy, 2x przekręcone i naście razy bite, hm, ciekawe... Jeszcze taki "problem" - jaki mam wybór w np woj. opolskim? ŻADEN! Mogę sobie wybierać spośród tych firm, które wymieniłeś, zostaje tylko internet albo dłuższa podróż w bardziej cywilizowane krainy:-). Oczywiście, ja mam dobrze, bo mieszkam w Brzegu, więc pół godziny od Wrocławia (wybór sprzętu konkretny, możliwości wypożyczenia sprzętu, odsłuchu - różnie z tym bywa:/)

Dlatego ja przestałem jeździć do Wrocka i Katowic (jestem z Opola). Póki co mój Creek Evo z Dynaudio Dm 2/8 mi wystarcza. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś wzmaka sluchawkowego do AKG 240 Studio. Jak oceniacie wyjście słuchawkowe w Evo?

Pozdrawiam

Edytowane przez StahooZet

Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy szukając dobrego odtwarzacza za niewielkie pieniądze z uporem maniaka przerzucają w koło CD tych samych firm; Sony, CA, H/K, Denon, Yamaha, Rotel itd. Płacą za te CD koło 3 kzł, po czym sprzedają za połowę ceny i... ponownie wachlują ofertę tych samych firm.

Masz rację, lepiej kupić raz i problem rozwiązany.

Witam

Szukam wzmacniacza , końcówki brzmieniem zbliżonym do Naim'a (chodzi mi głównie o prezentację średnicy) . Niestety , po wymianie kolumn nie mam funduszy na "zielone logo" wyższe niż seria 5 stąd moje zainteresowanie (nie wiem czy słuszne) Creek'iem . Głośniki to monitory Kudos Super C10 (87dB/8ohm) , które obecnie napędza końcówka Xindak PAM (2x20W) z M-dac . PAM z wysokoskutecznymi Amstaffami radził sobie świetnie natomiast z tymi monitorami już tak super nie jest :( . Budżet po ewentualnej odsprzedaży Xindaka to około 4k . I tu moje pytanie ... mianowicie różnice między Evo 50A ( tu kusi XLR) a 5350 ? Czy warto dopłacić do tego drugiego ? Liczę na Wasze cenne uwagi i podpowiedzi . Z góry dzięki

I tu moje pytanie ... mianowicie różnice między Evo 50A ( tu kusi XLR) a 5350 ? Czy warto dopłacić do tego drugiego ? Liczę na Wasze cenne uwagi i podpowiedzi . Z góry dzięki

Od Creek Evo 50A lepiej brzmi Creek Evo 2

W Audiosystem jest fajna cena na Creek 5350 (ten model nie będzie już produkowany)

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/878/evolution-5350

Rozkręciłem dzisiaj mojego Creeka Evolution 1 i zaglądając do środka zobaczyłem to:

post-47773-0-94490400-1390662668_thumb.jpg

Mam nadzieję, że coś na tym zdjęciu widać. Porównując to ze zdjęciem wzmacniacza igora-69 wygląda to niepokojąco. Czy taka ilość cyny to dobry pomysł?

Przy okazji znalazłem włożone w sockety 2x OPA2604 i 1x NE5532. Zastanawia mnie, jaką rolę tam pełnią i czy ich wymiana na lepszej jakości op-ampy dałaby jakiś rezultat.

Rozkręciłem dzisiaj mojego Creeka Evolution 1 i zaglądając do środka zobaczyłem to:

Terminale do kabli głośnikowych nie są oryginalne - były wymieniane

Powinny wyglądać tak:

creek-12.jpg

Terminale do kabli głośnikowych nie są oryginalne - były wymieniane

Oryginalne nie są - to wiem, zapomniałem wspomnieć. Tylko czy powinny być w ten sposób połączone z płytką? Wygląda to bowiem niezbyt przekonująco z takim drobnym drucikiem i ogromną ilością cyny...

Te kabelki to solid core? Jeśli to cyna ze srebrem, to na pewno jest lepiej niż w oryginale. Zawsze możesz dać jakiemuś znajomemu, żeby Ci przelutował. A w ogóle to wygląda jak mój były Evo , skąd Ty go masz?:-)

Witam wszystkich i pozdrawiam

Mam do Was prośbę o poradę....Czy Creek 4330mkII (ma być wykorzystany jako przedwzmacniacz) zgra się z końcówką mocy Primare A30.2......

Creek 4330mkII to pasywny przedwzmacniacz, więc sygnał na wyjściu chyba nie jest za wysoki....Czy ten Creek wysteruje właściwie tego Primare? Jak ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wpis.

Edytowane przez Mario3456
  • 2 tygodnie później...

Ponieważ nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, mam pytanie do posiadaczy odtwarzaczy CD Creek Evolution;

jakie są różnice pomiędzy pierwszą serią a drugą?

wiem, że Evo2 ma inny dac i napęd ale czy faktycznie przekłada się to na lepszy dźwięk?

Halo, halo! Podbijam wątek i przyłączam się pytania giagi.

Jaka jest różnica pomiędzy Creek Evo2 CD i Creek Evolution CD. Obu nas interesują zarówno różnice w budowie, jak i sam dźwięk. Evo mam w domu. Góra jest dobre próby, wybrzmienia są pełne, przy czym nie kaleczą uszu, średnica szczegółowa, plany wyraźne, bardzo dobre jest również konturowanie dźwięków, bas szybki, dźwięk lekko ocieplony.

Jak do tego ma się Evo2? Ponoć charakteryzuje go chirurgiczna precyzja. Zbyt ostry dźwięk to nic przyjemnego. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was skrobnie coś na temat Evo2.

Witam was mam takie pytanie , czy ktoś z was miał okazje posłuchać Creeka Evo 2 / destiny z kolumnami Tannoy Glenair 10 lub innymi z serii Prestige i może podzielić się krótką opinią na temat brzmienia?

Pobawiłem się kilkoma wzmacniaczami operacyjnymi w Creeku Evolution 1. Próbowałem LME49990 (~100zł), AD797 (~50zł), OPA2107 (~25zł), OPA1611/OPA1612 (~70zł), NE5534 (~15zł).

Fabrycznie w Creeku znajdują się 2x OPA2604 i 1x NE5532. Są to raczej niskojakościowe op-ampy i uznałem, że warto spróbować podmienić je na coś lepszego.

Po kilkunastu próbach i wymianach uznałem, że najlepiej brzmi taki układ (od lewej): OPA2604 - OPA1611/OPA1612 - NE5534.

OPA1611 znacznie poszerzył scenę, jeśli wcześniej była duża, to teraz jest gigantyczna. Poprawił także bas, ale i ułagodził brzmienie, więc może nie pasować osobom słuchającym twardej elektroniki czy metalu. Włożenie NE5534 zamiast NE5532 uporządkowało scenę i poprawiło stereofonię, znacznie upłynniło i umuzykalniło brzmienie, ale jednocześnie trochę zmniejszyło ilość basu.

Moim zdaniem zdecydowanie opłaca się taka wymiana, za koszt <100zł różnica w jakości dźwięku jest niesamowita, niczym jak przy przejściu z CD na winyl.

W Creeku Evolution 1 wszystkie trzy są na podstawkach.

Waham się tylko cały czas, czy przejście z NE5532 na NE5534 to dobry pomysł, bo choć skok jakościowy jest spory, to dołu jednak trochę brakuje. Ale to jednak i tak tani op-amp :P

Edytowane przez Keola

W Creeku Evolution 1 wszystkie trzy są na podstawkach.

Waham się tylko cały czas, czy przejście z NE5532 na NE5534 to dobry pomysł, bo choć skok jakościowy jest spory, to dołu jednak trochę brakuje. Ale to jednak i tak tani op-amp :P

Keola. Skoro ten jest tani; weź drogi i będzię po problemie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.