Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam SB Touch oraz CA 740A podłączone do Monitor Audio RX8. Zastanawiam się nad tanim DAC'em. Czy DAC do 400-500zł poprawi znacznie jakość dźwięku w moim przypadku?

Gość partick

(Konto usunięte)

Posiadam SB Touch oraz CA 740A podłączone do Monitor Audio RX8. Zastanawiam się nad tanim DAC'em. Czy DAC do 400-500zł poprawi znacznie jakość dźwięku w moim przypadku?

3x tyle, niestety.

http://audio.com.pl/testy/arcam-rdac:25 - tu masz test porównawczy kilku.

za 600 zł możesz kupić MF V-DAC. Do tego dokupujesz zasilacz liniowy za 80 zł z Cyfroniki i myślę, że będziesz zadowolony. To bardzo fajny dac.

• 2 tygodnie później...
Gość partick

(Konto usunięte)

mam pytanie z innej beczki: czy ktos w polsce robi modyfikacje "hardware" SBT?

każdy kto potrafi utrzymać lutownicę w ręku - nawet w tym wątku ;)

http://www.audiostereo.pl/squeezebox-wymiana-doswiadczen-itp_43729.html/page__view__findpost__p__2491238

Gość partick

(Konto usunięte)

Patrick, widzę, że łączysz się po I2S.

to nie ja, to Andy777 - patrz podany link :)

(ja mam dość grzebania w robocie, żeby jeszcze się tym w domu męczyć)

Melduję wyjście z grona użytkowników S-Boxa. Rano kupiec odebrał mojego Dueta.

Nie żebym miał COKOLWIEK przeciwko S-Boxowi... po prostu wygodniej mi się steruje tabletem.

Ale tablet jest jednak droższy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Patrick, widzę, że łączysz się po I2S.

Jesteś w stanie podpowiedzieć mi co źle zrobiłem wymieniając zegary w SBT?

Generalnie nie działa mi SPDIF po wymianie zegarów. Na obrazku zaznaczylem ktore elementy wylutowałem z PCB płytki. wyjscia zegarów [crystek cchd 957] podlaczylem do padów 8 oraz 6], masę wzialem z najblizszych punktow na plytce, zasilanie 3.3V z pinu 14 w miejscu gdzie byl Hex inverter.

To co mnie zastanawia to fakt, ze nawet gdy odlacze zasilanie 3.3v z zegarow to i tak na wyjsciu jest ok 1.5v napiecia [pad 8 oraz 6 polaczone są przeciez z dwoma małymi "clock switch"]

Po wylutowaniu rezonatorów należało usunąć jedynie cztery / wystarczy nawet dwa,/kondensatory a wyjścia z nowych zegarów podłączyć do jednego z padów po wylutowanych rezonatorach.

Crystek cchd 957 posiadają Standby Mode więc sprawdź czy masz prawidłowo ustawione napięcie wyzwalające na pinie 1 zegara.

Mam pytanie z troche innej parafii.....

Czy takie ustrojstwo bedzie dobrze wspólpracowało z SB Touch :http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd-sieciowy-3tb-3000gb-lan-live-i2576085220.html

Może inne propozycje ?

Z góry dzieki

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie sądzę.

Konfiguracja jest dziecinnie łatwa. W kilka chwil dysk będzie gotowy do pracy. Komputery Mac oraz komputery z systemem operacyjnym Windows 7 i Windows Vista automatycznie wykryją dysk My Book Live w sieci. Na komputerach z systemem Windows XP należy zainstalować prosty program do konfiguracji dysku.

Już powyższy fragment z opisu zapala lampkę ostrzegawczą. Na Squeezeboxie nie ma ani MacOSX, ani Windows. A musi się dać zainstalować perlowy serwer Logitecha.

Nie sądzę.

Konfiguracja jest dziecinnie łatwa. W kilka chwil dysk będzie gotowy do pracy. Komputery Mac oraz komputery z systemem operacyjnym Windows 7 i Windows Vista automatycznie wykryją dysk My Book Live w sieci. Na komputerach z systemem Windows XP należy zainstalować prosty program do konfiguracji dysku.

Już powyższy fragment z opisu zapala lampkę ostrzegawczą. Na Squeezeboxie nie ma ani MacOSX, ani Windows. A musi się dać zainstalować perlowy serwer Logitecha.

To co proponujesz zatem?
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Na stronie http://www.mysqueezebox.com/download masz urządzenia NAS, na których zdaniem Logitecha da się zainstalować Media Server.

Są to tylko urządzenia firmy Netgear. W zamian możesz zastosować komputer z Windows/Linuksem/MacOSX. Są też NAS na których systemem operacyjnym jest Linux, a procesor działa w architekturze x86, czyli względnie prosto da się zainstalować paczkę dla Linuksa.

Jakiego napiecia sie tam spodziewac? Ogladalem datasheet crysteka ale nie wiem jak operowac pinem 1, podpina sie go do czegos?

Brak napiecia na pinie 1.

Wg tabelki zegar jest aktywny zarówno gdy na pin 1 podawane jest logiczne 1, czyli napięcie większe niż 0.7V oraz gdy pin 1 jest "open" /nie podłaczony/.

Chcialem zasilic oba crysteki tymczasowo z pini 14 hex invertera. Gdy crysteki sa odlaczone na pinie 14 mam 3.3v, natomist gdy podlacze zegary miernik nie wykrywa napiecia.

Problem leży pewnie po stronie stabilizatora zasilającego ten układ. Każdy z zegarów pobiera od 15-25mA , czyli razem 30-50mA.

Trzeba zrobić osobne zasilanie dla zegarów z własnymi stabilizatorami i napięcie do nich pobierać z głównej szyny zasilania 5V.

Uważaj abyś chcąc lepiej nie pogorszył tego co jest na starcie dobre. Touch posiada dobre wyjście SPDiF z jiterem na poziomie 50ps RMS !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekzawa

mam jedno proste pytanie, czy na NASach QNAPa da sie zainstalowac serwer squezeboxa a co za tym idzie da sie podpiac to pod squezeboxa?

chwilowy brak działalności w audio.

mam jedno proste pytanie, czy na NASach QNAPa da sie zainstalowac serwer squezeboxa a co za tym idzie da sie podpiac to pod squezeboxa?

Oczywiście, jest dostępne z poziomu oprogramowania QNAP i instaluje się niemal jednym kliknięciem myszki.

Melduję wyjście z grona użytkowników S-Boxa. Rano kupiec odebrał mojego Dueta.

Nie żebym miał COKOLWIEK przeciwko S-Boxowi... po prostu wygodniej mi się steruje tabletem.

Ale tablet jest jednak droższy.

Duet nie dał sterować się tabletem?

Czy ktoś z Was ma zainstalowane na Logitech Media Server plugin-y TrackStat i DynamicPlayList? Ja mam je zainstalowane na serwerze Synology. Ale przy próbie użycia plugin-ów dopomina się jeszcze o zainstalowanie LicenseManagera. Nie mam pojęcia skąd go wziąść.

Pozdr.

Edytowane przez maka
Gość partick

(Konto usunięte)

Ale przy próbie użycia plugin-ów dopomina się jeszcze o zainstalowanie LicenseManagera. Nie mam pojęcia skąd go wziąść.

Other 3rd party plugins

http://wiki.slimdevices.com/index.php/License_Manager_plugin

Dzięki, ściągnąłem już go.

Pytanie do właścicieli Synology, gdzie w Logitech Media Server można zainstalować tego plugina? Zaglądałem w zakładkę "dodatki" i "zaawansowane", gdzie z regułu występują plugin-y, ale nie widzę narzędzia do wgrania plugin-u LicenseManager. Przypomnę, że po rozpakowaniu jest to katalog o nazwie LicenseManagerPlugin z podkatalogami. Istniejące w aplikacji Logitech Media Server plugin-y aktywuje się odptaszkowując, LicenseManagera brak.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Z tego co słyszałem (sam nie mam i nie używam) lepiej mieć model z większym RAM i wydajniejszym prockiem. Ponoć te najmniejsze qnapy średnio się wyrabiają z dużymi bibliotekami np. ludzie narzekają na bardzo wolne wyszukiwanie.

Mam taką zagwozdkę:

Kolega kupił SBT i ma taki dziwny problem. Po uruchomieniu serwera na SBT, po podpięciu dysku USB jestem w stanie sterować i puszczać muzykę bezpośrednio sterując SBT z ekranu.

Nie jestem natomiast w stanie zobaczyś interfejsu tego SBT w przeglądarce. Nie jestem w stanie podpiąc się do niego żadnym innym softem sterującym np. na tablecie czy ipadzie.

Umiem zapingować i SBT odpowiada. Czy w menu SBT trzeba jeszcze coś włączyc żeby dało się go sterować z zewnątrz ?

Ps. Nie sądzę żeby to była sprawka firewalla (blokada portu 9000) na Access Point, aczkolwiek nie miałem możliwości sprawdzenia bo kumpel nie znał haseł do zalogowania się na AP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirhon

przez przeglądarkę nie możesz wejść na serwer odpalony na SBT.

Rozumiem, że serwer na SBT jest za słaby do obsługi via www.A jak wygląda sterowanie z tabletu ? Na dzień dobry powinien działać z aplikacjami do sterowania ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) alternatyny serwer

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ukryta Zawartość

Zadziała bezproblemowo z SB Touch?

wlasnie kupilem za polowe ceny qnapa 800Mhz procesor i 256mb ramu - wiec teoretycznie powinno dzialac sprawnie ze squezeboxem...

Ukryta Zawartość

. . . LicenseManagera brak. . . .

Pozdr.

Jednak LicenseManager jest, znalazłem, poprzednio pewnie przegapiłem. Wystarczy odptaszkować i się instaluje.

Nowe ciekawe urządzenie z USA do squeezboxa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dzisiaj nabylem i zainstalowalem QNAPA TS-110 na plus musze zaliczyc to ze nie byl zadnych problemow ani ze squezeboxem ani nasem wszystko poszlo i dziala sprawnie, ale mam jeden problem jako nowy uzytkownik qnapa, chce podlaczyc dysk zewnetrzny przez usb i przekopiowac zawartosc plikow muzycznych, jak to zaznaczyc i wlaczyc kopiowanie w qnapie? przez pc i mapowanie da sie ale chce pominac kopiowanie przez pc a bezposrednio wlaczyc i niech kopiuje az skopiuje, jak to sie robi w qnapie?

Ja mam inne pytanie dotyczące Qnap-a Ts-110.

Czy tego typu sprzęt działa moze działac bez wbudowanego dysku obsługując tylko podłaczony przez USB dysk zewn. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi