Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

W sprawie zasilacza do SBT zanim wykosztujecie się na Tomanka to kupcie ten z cyfroniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model na 5v, 3a, wtyk 5,5mmx 2,5mm

Cena 85 zl plus wysyłka za liniowy transformatorowy stabilizowany zasilacz. Resztę przeznaczcie na lepszego DAC-a lub reclocker np. Firestone Bravo.

Ukryta Zawartość

Ja wypuszczam sygnał z SBT po USB dzięki EDO do reclockera a potem do zewnętrznego DACa w moim DEQX. Zero słyszalnego jitera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Resztę przeznaczcie na lepszego DAC-a lub reclocker np. Firestone Bravo.

Ukryta Zawartość

Ja wypuszczam sygnał z SBT po USB dzięki EDO do reclockera a potem do zewnętrznego DACa w moim DEQX. Zero słyszalnego jitera.

Dziemian, porównywałeś działanie Firestonea po SPDiF i USB? Mocno zastanawiam się nad kupnem konwertera lub Audio-GD Digital Procesor V3.

Oba w podobnej (600-750 PLN) cenie i funkcjonalności. Szczególnie chwalone na amerykańskich forach, choć nie tylko. Ostatnio nawet Soundchek w swoim SB-Touchu zrezygnował z własnych modyfikacji TT 3.0 na rzecz EDO + Audio-GD DI-V1

Ukryta Zawartość

Firestone powoli wycofują z produkcji ale jeszcze końcówka do dostania, Audio-GD ma w polsce dystrybutora, jest nieco tańsze i dzięki przełącznikowi nie trzeba wyłaczać poszczególnych urządzeń przy przełączaniu źródeł.

A może jest w Szczecinie któryś z kolegów posiadających taki SPDiF konwerter i dałby się namówić na wizytę? :-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Specjalnie się nie wsłuchiwałem. Na słuchaniu muzyki raczej podobnie. W wolnej chwili sprawdze dokładniej. Zdziwiłem się, ze SBT rozpoznaje Bravo jako opcję Digital output. Tzn. mam do wyboru digital only, analog and digital oraz USB-Bravo.

Na pewno na USB odpala wszystkie pliki nawet 24/192, tyle że reclocker i tak robi downsampling do 24/96, ale to zawsze coś. No w opcji Bravo only nie działa wyjście słuchawkowe, co dla mnie jest ważne bo mam słuchawki wireless jak chodze po mieszkaniu.

Uwążam, że to bez różnicy czy kupisz Audio-gd, czy bravo. Kup co znajdziesz taniej. Podobny efekt, chodzi o to, zeby zlikwidowac jitera z wyjścia cyfrowego. Lepszy upgrade niz zasilanie na pewno.

Jesli chodzi o zasilanie to mnóstwo ludzi pisało, ze niewiele wnosi, Sam sie zastanawialem, ale ten z cyfroniki nie kosztuje duzo. 600 zł na tomanka uwazałbym za wyrzucone błoto z całym szacunkiem do designu i kunsztu twórcy..

Z tego co widzę Bravo ma dodatkowo wejście i wyjście Toslink. Audio -gd ma dwa wyjscia spdi/f po RCA i BNC oraz możliwość wyjścia i2s, co czasami moze być przydatne. Sam zdecyduj, ja ze swojego jestem zadowolony, ale nie namawiam do zakupu.

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Dzięki za info. Audio-GD jest nieco tańsze tyle, że go nie mają na miejscu, trzeba czekać koło miesiąca na pierwszą dostawę. Czy BRAVO wszystko upsampluje do 24/96 czy puszcza w natywnej rozdzielczości a skaluje w dół tylko to, co powyżej 24/96? Dla mnie to nie problem, mój DAC ma taką samą rozdzielczość maksymalną.

Jeśli mogę mieć prośbę, to sprawdź proszę jak wypada porównanie działania BRAVO na wyjściu USB i SPDIF.

A jeśli mój DAC ma już wmontowany jakiś układ 11.2896 MHz Low Jitter to muszę kupować Audio-GD ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky, przymusu nie ma chyba, że moralny :-))) trzeba spróbować u siebie. Problem w tym, że najszybciej w połowie lutego będzie coś do pożyczenia, bo chłopaki mają pustki w magazynach.

wszystko zależy chyba od DACa, mój to wielobitowy NOS a te podobno są najbardziej czułe na jakość transportu, kabli itd.

Czy istnieje możliwość wypozyczenia tego urządzonka ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli odtwarzasz na SBT pliki 192/24 teraz masz 96/24. No nie mów, że o tym nie słyszałeś :)

o pluginie odtwarzajacym 192 slyszalem ale nie znalem nazwy,

zreszta teraz nie jestem na bierzaco w audio jak i muzyce inne sprawy na glowie, nawet na forum raz na 1-2 tygodnie na chwile zagladam

Tak samo jak nie słyszał o możliwości korzystania ze spotify w Polsce.

wiesz ja slucham u siebie tylko na squezeboxie wiec jak nie ma na tym spotify wiec dla mnie nie ma (a sprawdzalem ostatnio co nowego do zainstalowania na squezeboxie i kompletnie nic), jakbym sluchal na PC albo na urzadzeniu na androidzie to wybor jest juz duzyale niestety lub stety uzywam squezeboxa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

ktm777,

Bravo nie jest upsamplerem. Przesyła sygnał w natywnej rozdzielczosci, a powyzej 96 khz nie pociągnie. Bezpośrednie porównanie spdi-f i usb własnie sprawdziełm, ale jest to trudne, bo SBT rebootuje system i pomiedzy zmianami mija jakas minuta. Drastycznych różnic nie słyszałem. Sygnał z USB wydaje mi się lekko czyściejszy, ale to czysto subiektywna opinia nie poparta niczym konkretnym. Nie mam i nie odpalałem tez plików 24/192 więc nie powiem, czy Bravo ścina do 96, czy w ogóle nie odtwarza.

A napiszcie koledzy czy mozna juz odpalić Spotify, bo z tego co czytałem to oficjalnie jeszcze go w Polsce nie ma.

• 2 tygodnie później...

witam w watku

wlasnie zakupilem sbt(jeszcze nie dotarl), chcialbym go wykorzystac jako serwer pdlaczony do dacka, jakie polaczenie daje najlepsza mozliwa jakosc-spdif czy optyk, chcialbym odciac wszystkie analogowe wyjscia za pomoca enhanced digital output, czy cos jeszcze poprawia jakosc?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zawsze jak masz mozliwośc podłączaj po spdi/f. NIe ma niepotrzebnej konwersji sygnału elektrycznego na optyczny. Przy EDO możesz uzywac wyjścia analogowego i cyfowego razem i nie łudź się że usłyszysz różnicę z nim lub bez. Ja uzywałem wczęsniej cyfrowego do daca a analogowego do wzmacniacza słuchawkowego Stax. Teraz wypuszczam sygnał po USB z SBT do reclockera Firestone Bravo i wypuszczam dwa sygnały cyfowe z reclockera do dwóch daców, z czego jeden 6-kanałowy w deqx obsługuje własciwy system a drugi wypuszcza sygnał analogowy do Staxa.

jakie polaczenie daje najlepsza mozliwa jakosc-spdif czy optyk
Zawsze jak masz mozliwośc podłączaj po spdi/f

Obydwa zainstalowane w Squeezebox Touch i domyślnie aktywne wyjścia cyfrowe (koaksjalne/elektryczne i toslink/optyczne) są S/PDIF.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No tak, chodzi oczywiście o połaczenie koaksjalne vs. optyczne. Oba to spdi/f.

Żmudna praca :) Też tak robię. Jak zrzucam EACiem to czy jest możliwość, żeby nazwa pliku była inna niż ta w TAGu?

W momencie zrzucania EACiem teoretycznie jest możliwość takiej zamiany, ale tylko trzech znaków i za każdym razem trzeba by zmieniać te trzy znaki, a gdy na płycie znajdzie się więcej niż trzy takie znaki to klapa.EAC->EAC Options->Character replacements (EAC->Opcje EACa->Zamienniki znaków)

To już chyba łatwiej po zgraniu zmienić nazwy plików ;) :)

Edytowane przez neofozzie

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

To już chyba łatwiej po zgraniu zmienić nazwy plików ;) :)

Dlatego pytam czy ktoś ma jakiś pomysł z sortowaniem takich plików na SBT. :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dlatego pytam czy ktoś ma jakiś pomysł z sortowaniem takich plików na SBT. :)

Nie mam co prawda SBT, a tylko zwykły Classic, ale czy ten problem nie dotyczy raczej serwera na komputerze, a nie samego urządzenia?

StaryM, tak masz rację. Piszę o SBT a cały czas gapię się na Squeezebox Server, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Ale problem nadal istnieje- czyli sortowanie na SS.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak myślałem. Ja mam serwer na Linuksie z kodowaniem UTF-8 i nie ma żadnych problemów z sortowaniem lub wyświetlaniem czegokolwiek z nazw.

Zapewne masz serwer na Windows, który może mieć problemy ze wszystkim co jest inaczej kodowane, ale niestety nie wiem, czy da się to zrobić inaczej. Być może koledzy mają rację, że powinieneś pozmieniać nazwy.

A macie pomysł jak ustawić Vortexboxa/ SqueezeServer, żeby poprawnie wyświetlał kolejność utworów w nagraniach operowych? Teraz mam tak, że najpierw leci wszystkie sceny 1-sze z kolejnych aktów, później drugie itd. Wczoral próbowałem zgrać Walkirię ale to 4 płyty i wyszła straszna masakra, pomieszane utwory z kolejnych płyt, aktów, scen. Nie wiem czy nie pozostanie mi zabawa z EAC czy innym tego typu programem. Próbowałem edycji tagów ale to nic nie dało :-(

Tak myślałem. Ja mam serwer na Linuksie z kodowaniem UTF-8 i nie ma żadnych problemów z sortowaniem lub wyświetlaniem czegokolwiek z nazw.

Zapewne masz serwer na Windows, który może mieć problemy ze wszystkim co jest inaczej kodowane, ale niestety nie wiem, czy da się to zrobić inaczej. Być może koledzy mają rację, że powinieneś pozmieniać nazwy.

Dokładnie, serwer jest na windzie, ale... w folderach układ jest prawidłowy (w foobarze np również). Struktura pliku jest prosta. Wykonawca, tytuł płyty, numer utworu, tytuł utworu. Zatem teoretycznie skoro wykonawca i płyta są jednakowe to następnie powinien sortować po numerze nagrania. I faktycznie tak jest do momentu aż nie trafi na "dziwny znaczek". I wtedy kolejność jest następująca: 8,9,1,2,3,10,4,5,6,7 (kolejność przykładowa).

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie wiem czy nie pozostanie mi zabawa z EAC czy innym tego typu programem.

Przyznam się, że nie bardzo nawet rozumiem te problemy.

Jeśli są 4 płyty To każda powinna być zgrana do osobnego podkatalogu. U mnie program do ripowania nadaje katalogom nazwy "artysta-nazwa-albumu". Nie zawsze to pasuje, bo może być to składanka, wtedy jest "various artists - nazwa albumu". Niestety nie można pozostawić wszystkiego automatom. Ja zwykle zakładam sobie katalog "artysta", a w nim potem mam katalogi odpowiadające tytułom albumów. Należy pamiętać, że większość programów do zgrywania płyt nadaje również numer utworowi. Jeśli do jednego katalogu wrzucimy 4 płyty, to będą 4 numery 1. Wtedy odegranie muzyki z tego katalogu spowoduje najpierw odegranie tych czterech "jedynek". Oczywiście jeśli będziemy grać tylko albumy, to możemy wszystkie mieć w jedynm katalogu.

Zatem teoretycznie skoro wykonawca i płyta są jednakowe to następnie powinien sortować po numerze nagrania. I faktycznie tak jest do momentu aż nie trafi na "dziwny znaczek". I wtedy kolejność jest następująca: 8,9,1,2,3,10,4,5,6,7 (kolejność przykładowa).

To by znaczyło, że taki "znaczek" w tytule jest jednak dla serwera na Windowsie problemem. I to raczej nierozwiązywalnym.

A macie pomysł jak ustawić Vortexboxa/ SqueezeServer, żeby poprawnie wyświetlał kolejność utworów w nagraniach operowych? Teraz mam tak, że najpierw leci wszystkie sceny 1-sze z kolejnych aktów, później drugie itd. Wczoral próbowałem zgrać Walkirię ale to 4 płyty i wyszła straszna masakra, pomieszane utwory z kolejnych płyt, aktów, scen. Nie wiem czy nie pozostanie mi zabawa z EAC czy innym tego typu programem. Próbowałem edycji tagów ale to nic nie dało :-(

Przypuszczam, bo też, tak jak StaryM,nie bardzo rozumiem, że nie masz numerów kolejnych nagrań gdzieś w nazwie pliku, bo to najprostszy sposób sortowania, jeżeli oczywiście nie ma takich problemów jak u smykusa ;) :)

Poza tym, każda płyta to oddzielny folder - to najprostsze rozwiązanie.

Do tej pory płyty ripowałem wykorzystując Rip-Nas Vortexbox, oczywiście każda płyta zgrywana do osobnego albumu. Jednak płyty z nagraniami operowymi mają rozbudowaną strukturę i może to wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

Niestety, prosta edycja tagów z dopisywaniem nowych numerów nie pomogła.

Ukryta Zawartość

Niestety, prosta edycja tagów z dopisywaniem nowych numerów nie pomogła.

Bo tu nie chodzi o edycje tagów, tylko o edycję nazw plików.

Edycja nazw plików nic nie daje. Po dopisaniu na początku każdego utworu kolejnego numeru utworu są one następnie odtwarzane dokładnie tak jak przed edycją. Tu raczej trzeba edytować tagi bo one mają zaszyte te informacje. Ale może się mylę, dlatego pytam czy czegoś w ustawieniach serwera nie pokręciłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi