Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za podpowiedź. Na początku miałem trochę kłopotów. Ale okazało się, że przyczyną był... Windows 7. Blokował jakiekolwiek zmiany tagów (pomimo działania jako administrator czy właściciel pliku). Po podłączeniu się na Windows XP problem zniknął.

chcesz powiedziec, ze w windows 7 nie mozna zmieniac tagow ?? Ktos to moze zweryfikowac ?

Mała prośba o pomoc. Dotychczas używałem Toucha z dyskiem podpiętym przez USB. Niedawno przesiadłem się na Qnap-a. Trochę zajęło mi znalezienie działającej kombinacji SSOTS (ostatecznie mam wersję 4.9.1) ze Squeezbox Serverem (7.5.2). Szybkość dostępu do poszczególnych płyt jest świetna. Nic się też nie wiesza. Ale nie ma róży bez kolców. Przy korzystaniu z USB wystarczyło wrzucić .jpeg-a okładki do folderu płyty i wszystko się pięknie wyświetlało. Jeśli korzystam z Qnap-a, to może 10% wszystkich płyt jest w stanie pochwalić się okładką podczas odtwarzania. Kombinowałem w ustawieniach, z nazwami plików. Ale jakoś mi nie wchodzi. A na Qnap-ie mam dokładnie to samo co na dysku podłączonym przez USB (kopia). Ustawienia na Squeezbox Serverach identyczne (no prawie, bo wiadomo, że różne są foldery).

Czy ktoś się spotkał z podobnym zjawiskiem? Co może być powodem? A najlepiej - tak jak z tego wybrnąć. Jakie powinny być ustawienia Formatowania, żeby szanowne okładki raczyły się objawić... będę wdzięczny za sugestie.

Używam katalogu "Muzyka" a w nim foldery:

Wykonawca ->płyty -> utwory + okładka

Okładka w formacie jpg lub png.

SBT czyta je bez kłopotów.

Jesli masz z tym problem to sprawdz czy SqueezeServer ma wskazany katalog gdzie sa zakładki.

Będzie to główny katalog gdzie składowana jest muzyka. U mnie "Muzyka".

W menu SS zaznacz opcje aby najpierw buforował zakładke.

Dodatkowo możesz też skorzystać z opcji SS -"wyczyść bibliteke i przeszukaj wszystko ponownie".

SS w tym działaniu przeskanuje też wszystkie okładki i przeskaluje do formatu wyswietlacza SBT co zobzaczysz w dodatkowo dopisanych do każdego folderu płyty "@_thumb". Pierwotne okładki pozostaną bez zmiany rozdzielczości.

W takim układzie nic nie trzeba wstepnie tagować.

Edytowane przez marekzawa

Używam katalogu "Muzyka" a w nim foldery:

Wykonawca ->płyty -> utwory + okładka

Okładka w formacie jpg lub png.

SBT czyta je bez kłopotów.

Jesli masz z tym problem to sprawdz czy SqueezeServer ma wskazany katalog gdzie sa zakładki.

Będzie to główny katalog gdzie składowana jest muzyka. U mnie "Muzyka".

W menu SS zaznacz opcje aby najpierw buforował zakładke.

Dodatkowo możesz też skorzystać z opcji SS -"wyczyść bibliteke i przeszukaj wszystko ponownie".

SS w tym działaniu przeskanuje też wszystkie okładki i przeskaluje do formatu wyswietlacza SBT co zobzaczysz w dodatkowo dopisanych do każdego folderu płyty "@_thumb". Pierwotne okładki pozostaną bez zmiany rozdzielczości.

W takim układzie nic nie trzeba wstepnie tagować.

nazwa okladki powinna nazywac sie "folder.jpg" - po przeskanowaniu wszystko powinno sie ladnie wyswietlac. Jezeli masz inna wersje to po prostu zobacz nazwy plikow wyswietlajacych sie okladek i nazywaj tak samo.

Edytowane przez pajr0

Witam

Z innej beczki . Mam Qnapa 109II + Clasic + Squeeze Radio , i mam problem z dobraniem odpowiedniego SSOTSa . W tej chwili używam spreparowanego SSOTSa 4.9.1 w który już ktoś wpisał działający soft 7.5.1 . Oficjale nowe softy nie startują .Ale jak chcę upgradować to wywala się wszystko . I zniknęło internetowe radio z menu odtwarzacza

Witam

Z innej beczki . Mam Qnapa 109II + Clasic + Squeeze Radio , i mam problem z dobraniem odpowiedniego SSOTSa . W tej chwili używam spreparowanego SSOTSa 4.9.1 w który już ktoś wpisał działający soft 7.5.1 . Oficjale nowe softy nie startują .Ale jak chcę upgradować to wywala się wszystko . I zniknęło internetowe radio z menu odtwarzacza

Też mam TS-109II i wszystko chodzi OK. To najlepszy dotychczas soft.

1. Usuń całą paczkę QPKG

2. Ze strony fabrycznej QNAP pobierz i zainstaluj najnowsze oprogramowanie główne do NAS, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. /Firmware/

Najnowsza wersja to 3.3.0 Build0924

3 Zaloguj się na stronie ForumQnap i pobierz paczkę [QPKG] SSOTS v4.9.1 compatible with official SBS v7.5.1 - właściwą dla TS-109II tzn. ARM (x09series)

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4. Pobraną paczkę rozpakuj i zainstaluj jak QPKG a nie przez QPKG !!! Zwróc uwagę na rozszerzenie pliku !

5. Na koniec zawsze warto zrestartować QNAP.

Musi działać.

Nie zapomnij na końcu włączyć SqueezeBoxSerwera klikając na jego ikonke i w otwartej zakładce zanaczyć "włączone".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekzawa

Nie chcę was martwić ale 109II to tak zwany "old arm" czyli ma starszy procesor niż x19.

FlipFlip ma już nie "produkować" nowych wersji SSOTS dla "old arm" i 4.9.1 ma być ostatnie - czyli SqueezeBox Server 7.5.2 też będzie ostatni.

Na forum qnap'a podnoszą się głosy, że skoro 7.6 ma być zoptymalizowany pod małe urządzenia to mogliby "dociągnąć" SSOTS dla "old arm" przynajmniej do stabilnej wersji 7.6.x

Może sl1000 (który maintenance'uje QPKG ze SqueezeBox Serverem) sam przerobi SSOTS dla 7.6

Tak czy siak 109II moim zdaniem należy zapgrejdować póki czas (znaczy się sprzedać).

Nie chcę was martwić ale 109II to tak zwany "old arm" czyli ma starszy procesor niż x19.

FlipFlip ma już nie "produkować" nowych wersji SSOTS dla "old arm" i 4.9.1 ma być ostatnie - czyli SqueezeBox Server 7.5.2 też będzie ostatni.

Na forum qnap'a podnoszą się głosy, że skoro 7.6 ma być zoptymalizowany pod małe urządzenia to mogliby "dociągnąć" SSOTS dla "old arm" przynajmniej do stabilnej wersji 7.6.x

Może sl1000 (który maintenance'uje QPKG ze SqueezeBox Serverem) sam przerobi SSOTS dla 7.6

Tak czy siak 109II moim zdaniem należy zapgrejdować póki czas (znaczy się sprzedać).

Spokojnie. Miejmy nadzieje że uda się wydać końcowe stabilne 7.6 a jak nie to jest dobre 7.5 z którego można korzystać do końca życia a nawet o 1 dzień dłużej.

Z wymianą 109, 109II i 109p wcale nie jest tak łatwo. Praktycznie nie ma na co. Jedynym ostatnim cichym modelem mającym jeszcze wsparcie jest TS-110, ponieważ procek TS119 też się znalazł na liscie "old arm". Cała reszta Qnap to drogie i głośne wielodyskowce. Nie każdy ma warunki aby trzymać dość głośny NAS w innym pomieszczeniu. Przyszłościowa wydaje się być jedynie seria x59 /Atom DualCore/. Tyle że kupowanie jej dla samego strumieniowania muzyki przypomina posiadanie wielkiej ciężarówki po to tylko aby jeżdzić nią po drobne zakupy do marketu. Dziwna jest polityka wydawcy SSOTS/SSODS.

O tym co napisał Karoluch można przeczytać na stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TS-110 i TS-119 moim zdaniem mają ten sam procek i oba nie są "oldarm".

Mój Qnap TS-119 ma taki procek:

Ukryta Zawartość

Na forum Qnap'a nowe wersje SqueezeBox Server są dostępne na następujące platformy:

Squeezebox Server 7.5.3 (24-01-2011)

ARM (x19 series)

Supported models: TS-x10 series/ TS-x19(P)(+) series

x86 (Intel based)

Supported models: TS-x39 series/ TS-x59 (PRO)(+) series/ 509/ 809/ 809U-RP/ SS-439/ SS-839

*note, ARM x09 is NOT supported at this moment

Tak więc TS-119 moim zdaniem łapie się na cichy nie-oldarm.

Może już było ale zapytam dla pewności....

Czy squeezebox nadaje na raz na 3 wyjściach (optyk, coaxial i rca) bez problemu? To znaczy czy można podłączyć 3 odbiorniki bez żadnego przełączania.

I jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś mógłby sprawdzić. Czy wpięcie słuchawek powoduje wyciszenie któregokolwiek wyjścia (optyka, coaxiala lub rca)?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Nadaje na wszystkie 3, chociaż można sobie odłączyć cyfrę lub analog:

Ukryta Zawartość

Słuchawki mają swój driver więc nie ma powodów by zmieniały sygnał na rca który jest podawany prosto z DAC.

Oczywiście dotyczy SBT

Ukryta Zawartość

Andy777: Bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

A w jakiej rozdzielczosci najlepiej miec okladki do plyt w SBT ? bo nie wszystkie mi widzi?

chwilowy brak działalności w audio.

A w jakiej rozdzielczosci najlepiej miec okladki do plyt w SBT ? bo nie wszystkie mi widzi?

Bodajże zalecają nie większe niż 500x500. Sam mam tylko 200x200 z 3 powodów:

1.na tym ekraniku nic większego mi nie potrzeba

2.im mniejszy rozmiar tym szybsze wczytywanie

3.nie zawsze znajdę w sieci skan lepszej jakości, a samemu mi się nie chce bawić ze skanowaniem

Gość romeksz

(Konto usunięte)

nie zawsze znajdę w sieci skan lepszej jakości, a samemu mi się nie chce bawić ze skanowaniem

Jest taki plugin "Find cover art" - wystarczy zarejestrować się na Amazon Web Services wpisać "Amazon Access Key ID" oraz "Amazon secret key" i już - można wyszukiwać i zapisywać ze Squeezebox Server albo bezpośrednio ze Squeezebox Touch :)

fca.png

Edytowane przez romeksz

Cały czas czekam na program do tagowania ,ale taki ,który załatwi wszystko jednym kliknięciem ,tzn.podam w programie ścieżkę do plików muzycznych ,a on zrobi resztę ;-)

Do tej pory poruszam się po folderach i testowałem mnóstwo programów i żaden nie dał rady nawet połowie plików.

Czy jest już taki program ?

• 2 tygodnie później...

Proszę o pomoc , mam serwer postawiony na Asrocku i na QNAPie i któryś,może oba przerabiają mi litery na coś takiego ;

"Ksi¦¬eczka Front,20 Już czas na sen - geneza"

Co trzeb i gdzie przestawić ,aby było ok. ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

INFO do posiadaczy SB Touch z Warszawy -

chetnie spotkam sie w celu przetestownia SB Touch w moim systemie, ja posiadam SB Duet po duzych modyfikacjach i jestem ciekaw porównania.. :)

bedzie piwo, cos do chrupania i nienajgorszy sprzet towarzyszacy.

Ja mam ale przez najbliższe dwa tygodnie będę w Austrii. Może po powrocie.

Proszę o pomoc , mam serwer postawiony na Asrocku i na QNAPie i któryś,może oba przerabiają mi litery na coś takiego ;

"Ksi¦¬eczka Front,20 Już czas na sen - geneza"

Co trzeb i gdzie przestawić ,aby było ok. ?

Wprawdzie nie posiadam SQ ale moze to cos w ustawieniach czcionki SQ. Jesli natomiast wina lezy po stronie servera to sprawdz:

-ustawienia regionalne

-ustawienia jezyka

w asrocku.

Czy wczesniej wszysko bylo OK??? Czy sam system jest w jezyku polskim???

Przyczyn moze byc wiele.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam

Ponieważ jestem zdecydowany na kupno któregoś ze SB mam 2 pytania a nie mogę jakoś nigdzie znaleźć tu odpowiedzi:

1. Czym różnią się SB Classic , Receiver i Touch tzn. jak gęste formaty mogą odtworzyć i czy są jakies różnice w jakości ich wyjść cyfrowych.

2. Czy ktoś używa do sterowania aplikacji jakiejś na Androida i ew. czy działa ze wszystkimi tymi modelami.

Pozdrawiam

Piotr

Witam

Ponieważ jestem zdecydowany na kupno któregoś ze SB mam 2 pytania a nie mogę jakoś nigdzie znaleźć tu odpowiedzi:

1. Czym różnią się SB Classic , Receiver i Touch tzn. jak gęste formaty mogą odtworzyć i czy są jakies różnice w jakości ich wyjść cyfrowych.

Sam sobie odpowiadam na 1 bo znalazłem :)

SB Classic i Receiver do 24/48 natywnie, SB Touch - 24/96 i podobno nie ma różnicy w jakości wyjść cyfrowych.

2. Czy ktoś używa do sterowania aplikacji jakiejś na Androida i ew. czy działa ze wszystkimi tymi modelami.

Pozdrawiam

Piotr

Mam pytanie czy starsza wersja SB daje dźwięk tej samej jakości co SB T ?

Na stronie producenta przy SB T jest opis " akustyka audiofilska" czego przy innych nie ma - prawda li to czy chwyt marketingowy?

pojawila sie nowa werja oprogramowania, ktos instalowal i testowal cos sie zmienilo w funkcjonalnosci stabilnosci?

Zakupiłem już drugiego DACA do gęstych formatów Fikusowego - Lampizator 3 i

teraz szukam alternatywy dla Squeezeboxa C.

W grę wchodzi ;

1.Yamaha NP-S2000

2.Marantz NA7004

3.Logitech Squeezebox™ Touch

Wszystkie 3 "transporty" to tylko 24 bit/96 kHz i tu chciałbym trochę więcej tak na wyrost ;-(

Na razie nie widzę sensu ładować w punkt 1 i 2 ,bo to te same parametry i Yamaha nie ma nawet USB ;-(

Mam pytanie dla zorientowanych czy Squeezebox™ Touch ma możliwość ustawienia na wyświetlaczu dużych liter tak jak to ma miejsce w S.C ?

Na stronie producenta przy SB T jest opis " akustyka audiofilska" czego przy innych nie ma - prawda li to czy chwyt marketingowy?

O jakie wyjście pytasz ?

O jakie wyjście pytasz ?

W pierwszej kolejności będę korzystał z RCA do wzmaka, następnie optykiem do DAC (gdy go sobie sprawię) więc chodzi mi o te 2 wyjścia.

Mysle ominac wejscie USB w SBT i mam pytanie czy podlaczajac laptopa i tego laptopa skretka laczac z SBT bedzie wszystko dzialalo bez problemu?

przy okazji rozwaze podlaczenie jako zrodlo do ogladania filmow na tv a nie chce wlaczac komputera,

czy sa jakies lepsze rozwiazania?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy wpis...

Nie znam poziomu dźwięku audiofilskich sprzętów, ale ten SBT (używam go jako transport, kabel coaxialny) spisuje się marnie, na pewno nie prezentuje "akustyki audiofilskiej".

Przy okazji, czy znacie jakieś sposoby na poprawienie tego transportu? na razie dokupiłem do niego lepsze zasilanie, póki co dźwięk jest stłumiony, ciemny, zamulony. Wiem od pewnego forumowicza, że SB Classic znacznie lepiej spisuje się pod tym względem niż SB Touch. Mam pewne porównanie - SBT zamulony, z kolei DVD Pioneer DV-310 zbyt krzykliwy, suchy, ale przynajmniej wyraźny, rozdzielczy...

Da się zrobić coś z tym SB?

Myślałem, że znajdzie się dobry transport z wejściem USB za przyzwoitą cenę, a tu klapa, chyba będę musiał poszukać CD-ka...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Może warto zacząć od jakiegoś konkretu.

Jaki DAC, jaki kabel coaxialny, jaka pozostała część toru audio?

Edytowane przez rochu

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy wpis...

Nie znam poziomu dźwięku audiofilskich sprzętów, ale ten SBT (używam go jako transport, kabel coaxialny) spisuje się marnie, na pewno nie prezentuje "akustyki audiofilskiej".

Przy okazji, czy znacie jakieś sposoby na poprawienie tego transportu? na razie dokupiłem do niego lepsze zasilanie, póki co dźwięk jest stłumiony, ciemny, zamulony. Wiem od pewnego forumowicza, że SB Classic znacznie lepiej spisuje się pod tym względem niż SB Touch. Mam pewne porównanie - SBT zamulony, z kolei DVD Pioneer DV-310 zbyt krzykliwy, suchy, ale przynajmniej wyraźny, rozdzielczy...

Da się zrobić coś z tym SB?

Myślałem, że znajdzie się dobry transport z wejściem USB za przyzwoitą cenę, a tu klapa, chyba będę musiał poszukać CD-ka...

W porównaniu do classica i dueta to touch ma zdecydowanie poprawiony tor cyfrowy i zasilanie. Jest dużo lepszym transportem niż starsze modele. Miałem Pól roku classica i 2 lata dueta. Touch gra zarOwno po toslinku jak i po c

Edytowane przez mimat

W porównaniu do classica i dueta to touch ma zdecydowanie poprawiony tor cyfrowy i zasilanie. Jest dużo lepszym transportem niż starsze modele. Miałem Pól roku classica i 2 lata dueta. Touch gra zarOwno po toslinku jak i po c

Dziwne troche co piszesz i masz wyjątkowo dobrą pamięć skoro po dwóch latach potrafisz pamiętać jakość wyjścia cyfrowego z SBC. Zazdroszczę i podziwiam !!!

U mnie stoją obok siebie SB Classic i Touch podpięte do tego samego DACa, takimi samymi kablami cyfrowymi i nie słyszę tego zdecydowanie poprawionego toru cyfrowego.

Jako źródła są identyczne.

Co do zasilania, to owszem SBT sprawuje się nieco lepiej na fabrycznym zasilaczu niż SBC. Po części przyczyna leży w samych SB a po części w zasilaczach impulsowych.

Po zasileniu obu SB z zasilaczy analogowych różnice znikają.

Edytowane przez marekzawa
  • Pokaż nowe odpowiedzi