Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Classica i dueta miałem w tym samym czasie przez kilka tygodni-na dacu north Star , duet wg mnie grał lepiej tzn. przy dłuższych odsluchach nie męczył - dźwięk był bardziej gładki, łagodniejszy. Dlatego zostawiłem sobie dueta. Pózniej wyprobowalem przez miesiąc dueta i Toucha. Dacem był v-dac z zasilaczem little pinkie. Tutaj touch już był zdecydownie lepszy.muza byla pelniejsza, jeszcze bardziej gladka i przyjemna w odsluchu. Dlatego zostawiłem sobie Toucha. W mojej obecnej konfiguracji z dacem stello signature jest juz naprawde swietnie. W moim systemie w koncu wszystko pasuje i gra tak jak lubie. Po modyfikacji software (m. in.wyłączeniu wifi, deaktywacji wszystkich wyjść i wejść oprócz cyfrowych) podłączeniu lepszym kablem ethernetowym (Belkin cat6) wymianie serwera na dużo wydajniejszy (Qnap 259pro+) touch gra już bardzo dobrze. Na pewno nie jest to źródło hi-end, ale ma olbrzymi potencjał. I co ważne mnóstwo ludzi cały czas coś kombinuje z nim, ulepsza, zmienia. Pozatym dobrze skonfigurowany jest bardzo stabilny, nie zawiesza się itp.

Edytowane przez mimat

rochu,

mój zestaw - DVD Pioneer DV-310 / Squeezebox Touch (upgraded power supply) + Lite Hi End Balanced Tube CD,AD1853,192/24/DAC-68 + Black Pearl (preamp) + Lite Hi End Power Amplifier, ref Jeff Rowland No.9/M-9F + Dali Ikon 6MK2

interkonekty - Conducfil

Po modyfikacji software (m. in.wyłączeniu wifi, deaktywacji wszystkich wyjść i wejść oprócz cyfrowych) podłączeniu lepszym kablem ethernetowym (Belkin cat6) wymianie serwera na dużo wydajniejszy (Qnap 259pro+) touch gra już bardzo dobrze. Na pewno nie jest to źródło hi-end, ale ma olbrzymi potencjał. I co ważne mnóstwo ludzi cały czas coś kombinuje z nim, ulepsza, zmienia. Pozatym dobrze skonfigurowany jest bardzo stabilny, nie zawiesza się itp.

jak zmodyfikować tego Toucha? poszukać w ustawieniach tego urządzenia? gdzieś w menu? mógłbys to pzryblizyć?

jak zmodyfikować tego Toucha? poszukać w ustawieniach tego urządzenia? gdzieś w menu? mógłbys to pzryblizyć?

Opis jest w blogu soundchecka, niestety po angielsku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Gość rochu

(Konto usunięte)

rochu,

mój zestaw - DVD Pioneer DV-310 / Squeezebox Touch (upgraded power supply) + Lite Hi End Balanced Tube CD,AD1853,192/24/DAC-68 + Black Pearl (preamp) + Lite Hi End Power Amplifier, ref Jeff Rowland No.9/M-9F + Dali Ikon 6MK2

interkonekty - Conducfil

Wybacz proszę, nie odbierz tego osobiście.

Jakoś nie czuję się powalony tym zestawieniem.

Edytowane przez rochu

Wybacz proszę, nie odbierz tego osobiście.

Jakoś nie czuję się powalony tym zestawieniem.

nic się nie stało, niczym mnie nie uraziłeś..., cenię sobie szczere wypowiedzi

nie chodziło mi o to, żeby kogoś powalić, tylko raczej dowiedzieć się, czy to może mój sprzęt jest nieodpowiedni, a z kolei SBT dobry...

Skoro tak, to będę kombinował dalej.

Sprzętu już nie zmienię, bo nie mam kasy, mogę jedynie zmienić transport, ale chyba zostanę już przy tym SB.

Czy Twoim zdaniem nie warto szukać jakiegoś transportu CD powiedzmy do 3 tys do mojego zestawu?

Edytowane przez damjan

Opis jest w blogu soundchecka, niestety po angielsku

Ukryta Zawartość

Ciekawie brzmi historia z tego bloga:

Ukryta Zawartość

W skrócie chodzi o to, że w Touch'u nie ma opcji wyłączenia kontroli głośności - zamiast tego trzeba ustawić głośność na 100% i niby mamy to samo. Problem w tym, że wg autora bloga coś jest tu skopane i prawdopodobnie nawet na ustawionym 100% jest nadal aplikowany algorytm przeliczania ze 100% na 100%, który psuje dźwięk. Być może jest to bug do poprawki - ale to już moja spekulacja.

Tak czy siak autor proponuje "mod", który podobnie jak w SqueezeBox Receiver, wyłącza kontrolę głośności - czyli mamy "prawdziwe" 100%. Podobno jakość dźwięku znacznie się poprawia w stosunku do oryginalnego 100%. W komentarzach na tym blogu jest sporo zachwytów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ciekawsza jest druga konstatacja z podanego linku:

"Windows sounds clearly better then our Ubuntu Linux. That much better that I do have a problem to boot my Linux server.

Better means everything gets more coherent again. Less distortions. More depth. Better and more realistic localizations of instruments etc."

Ciekaw jestem co na to nasi forumowi spece od bit-perfecta.

Dlaczego SBT podłączony do serwera na Windowsie gra lepiej?

Dlaczego SBT podłączony do serwera na Windowsie gra lepiej? "

Mam wrażenie ,że jest odwrotnie ,mam serwer postawiony na Windows 7 i na QNAPie i mam głupie wrażenie ,ze na tym drugim jest bardziej analogowo - lepiej ,ale może to tylko moje odczucie ?

Dlaczego facet w tym linku '

Ukryta Zawartość

każe ustawić flac do PCM , a nie native ?

Ukryta Zawartość

Dlaczego facet w tym linku '

Ukryta Zawartość

każe ustawić flac do PCM , a nie native ?

Bo on sugeruje, żeby dekodowaniem formatów zajął się serwer, a SB ma odtwarzać tylko strumień, bez zbędnego obciążania procka.

W SBT ma to sens, bo dekodery są softwareowe, a urządzenie ma wbudowanego mini-linuxa. Wydajność procka w samym SBT nie jest oszałamiająca, więc niech on lepiej zajmie się serwowaniem porządnego strumienia danych do przetwornika, bez zbędnych obciążeń typu dekodowanie, czy np obsługa wewnętrznego serwera.

Ustawienie to niestety trochę zwiększa wysycenie pasma sieci komputerowej, do której zapięty jest SBT.

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Bo on sugeruje, żeby dekodowaniem formatów zajął się serwer, a SB ma odtwarzać tylko strumień, bez zbędnego obciążania procka.

W SBT ma to sens, bo dekodery są softwareowe, a urządzenie ma wbudowanego mini-linuxa. Wydajność procka w samym SBT nie jest oszałamiająca, więc niech on lepiej zajmie się serwowaniem porządnego strumienia danych do przetwornika, bez zbędnych obciążeń typu dekodowanie, czy np obsługa wewnętrznego serwera.

Ustawienie to niestety trochę zwiększa wysycenie pasma sieci komputerowej, do której zapięty jest SBT.

...dlatego dla plików 24/96 konwersja do PCM po stronie serwera może nie mieć sensu (wg Klausa z linka) ponieważ plik PCM 24/96 obciąża transfer na tyle, że obsługa przesyłu w SBT "kosztuje" tyle co rozkodowanie FLAC'a, który jest o połowę mniejszy do przesłania.

Z tym ustawieniem 100% to może być coś nie tak z obsługą Replay Gain. Nie sądzę, że po prostu SBT nie uwzględnia Replay Gain bo wtedy różnica byłaby kolosalna przy porównaniu. Trzeba by porównać FLAC'e bez tagów Gain.

Ciekawie brzmi historia z tego bloga:

Ukryta Zawartość

W skrócie chodzi o to, że w Touch'u nie ma opcji wyłączenia kontroli głośności - zamiast tego trzeba ustawić głośność na 100% i niby mamy to samo. Problem w tym, że wg autora bloga coś jest tu skopane i prawdopodobnie nawet na ustawionym 100% jest nadal aplikowany algorytm przeliczania ze 100% na 100%, który psuje dźwięk. Być może jest to bug do poprawki - ale to już moja spekulacja.

Tak czy siak autor proponuje "mod", który podobnie jak w SqueezeBox Receiver, wyłącza kontrolę głośności - czyli mamy "prawdziwe" 100%. Podobno jakość dźwięku znacznie się poprawia w stosunku do oryginalnego 100%. W komentarzach na tym blogu jest sporo zachwytów.

Jest to krok do przodu.

Ukryta Zawartość

Ciekawsza jest druga konstatacja z podanego linku:

"Windows sounds clearly better then our Ubuntu Linux. That much better that I do have a problem to boot my Linux server.

Better means everything gets more coherent again. Less distortions. More depth. Better and more realistic localizations of instruments etc."

Dlaczego SBT podłączony do serwera na Windowsie gra lepiej?

:-)

Nie chcę wywoływać kolejnych spekulacji.

Chciałbym aby ktoś z praktyką elektronika uzasadnił, że to co trafia do bufora SB (przypominam, że poprzez TCP/IP) zależy od tego jaki mamy serwer.

Ja po raz kolejny stawiam tezę, że w przypadku SB nie ma znaczenia z czego i na czym postawimy zewnętrzny serwer.

"Inne" granie Windows czy Linuxa wynika moim zdaniem z czysto psychologicznego czynnika. Nie grzebie w swoim zestawie od dość dawna i bardzo często to co słyszę zeleży

wyłącznie od mojego nastawienia, pory dnia itp...

Napisano dziś, 00:41

Mam do Was pytanie ,czy próbowaliście takiej przejściówki z USB do S/PDIF i gdzie w Polsce można kupić takie ustrojstwo ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest link do producenta

Pytam bo chcę jednak wykorzystać laptopa jako źródło muzyki ,DAC-a już mam - z góry dziękuję za rady !!!!!!

post-19955-076251900 1300491855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Koledzy,

jaki "power supply" do SQ Touch polecilibyście w rozsądnej cenie???

Zanim wydasz kasę na coś audiofilskiego, ja bym kupił za 85zł taki:

ZS5/3.0 (Zasilacz stabilizowany transformatorowy (liniowy) zasilacz 5V 3A)

Ukryta Zawartość

powinien być znacznie lepszy od chińskiego badziewia dostarczanego w orginale.

Ukryta Zawartość

a może takie coś?

Ukryta Zawartość

można zasilić też dysk przenośny

Ukryta Zawartość

Ja planuje w ramach testów zbudować zasilacz liniowy 5V/3A na LT1085. Koszt liczę około 100zł + obudowa. Taki zasilacz powinien mniej 'siać' w sieć niż standardowy impulsowy. Dodatkowo przy stabilizatorach typu low-drop nie trzeba tracić zbyt dużej ilości energii na zbicie napięcia.

Na kostkach LT robi swoje zasilacze Welborne Labs i sprzedaje je po ~200$.

a może takie coś?

Ukryta Zawartość

można zasilić też dysk przenośny

Ale to jest impulsowe ..., a tego chcemy uniknąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Co wpisać w Interfejs w format tytułu ,aby uzyskać takie informacje na wyświetlaczu :

1.Napięcie -zasilanie np.230V - mam taką informację,ale głęboko schowaną w informacjach Transportera

2.Typ nagrania - 16bit/44.1KHz 24bit/96 KHz itd.

3.Bit Rate np.1411 kbps

Co tam jeszcze ciekawego można wpisać ? ;-)

Jedynym słusznym, prawdziwie audiofilskim zasilaniem jest bateria ;P

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Witam wszystkich forumowiczow

Mam nadzieje ze z tym postem to do odpowiedniej rubryczki trafilem I osob również

Mam klopot duzy ze Squezzbox Classic

Jakis czas temu nabylem SB , Dopiero od niedawna rozladam sie za Dac’iem – wiec przez caly czas leżał nie otwarty i zapomniany Wyczytalem ze Sb moze dzialac z systemem Audio rowniez bez zewnetrznego Dac’a (wiadomo z jaka moca ale to pomijam) dlatego chcialem sprawdzic jak ta zabawka wogole dziala w polaczniu z laptopem [vista] ( bez Dac’a)

Ze strony producenta sciagnale i zainstalowalem oprogramowanie SB Server 7.5.3(na laptopie wskazalem mu folder z muzyka lecz Odtwarzajac Z AIMP’a na laptopie nie mam muzyki??? Otwierając np. Squeezbox Sever , wybieram plik z muzyka /play – i cisza!

Sam SB dziala na WiFi z routerem - bez problemu - odtwarza mi radio internetowe ! dodam ze laptopie również mam WiFi i net odbieram przez zewnętrzny router

Nie wiem co mam zrobic by to samo robil z odtwarzanym FLAC’iem z/na laptopie? Czy musze mieć do tego specjalny program kt wspolpracuje z SB (do odtwarzaia FLAC urzywam AIMPA) może jakas wtyczka do niego i ruszy

czy uzywanie iTunes jest wymagane By to wszystko Gralo / troche to nie ma sensu bo przeciez niektórzy uzywaja z tego cco wiem do tego np. Foobar’a lub innych a – pytam gdyz mi do szczęścia „iTwory” nie sa na kompie potrzebne- dla tego nie wiem czy to może dlatego nie dziala

z ostatnich gdyban to: może mam niewłaściwe lub wogole nie mam bledne ustawinia w SB – jeśli mogole trzeba dodatkowo skonfigurawac w SB laptopa to tago nie zrobiłem ( nie wiem jak i gdzie)

spędziłem caly wieczor wczoraj i doprawdy rece opadaja - nie wiem gdzie tkwi haczyk???

W Zakładce „Odtwarzacz” wywnioskowałem ze może niewlasiwe sa ustawienia sieciowe??

Nie wiem jak to zrobic – by ruszylo wreszcie – dlatego proszę o pomoc ! !

dziekuje

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Witam wszystkich forumowiczow

Mam nadzieje ze z tym postem to do odpowiedniej rubryczki trafilem I osob również

Mam klopot duzy ze Squezzbox Classic

Jakis czas temu nabylem SB , Dopiero od niedawna rozladam sie za Dac’iem – wiec przez caly czas leżał nie otwarty i zapomniany Wyczytalem ze Sb moze dzialac z systemem Audio rowniez bez zewnetrznego Dac’a (wiadomo z jaka moca ale to pomijam) dlatego chcialem sprawdzic jak ta zabawka wogole dziala w polaczniu z laptopem [vista] ( bez Dac’a)

Ze strony producenta sciagnale i zainstalowalem oprogramowanie SB Server 7.5.3(na laptopie wskazalem mu folder z muzyka lecz Odtwarzajac Z AIMP’a na laptopie nie mam muzyki??? Otwierając np. Squeezbox Sever , wybieram plik z muzyka /play – i cisza!

Sam SB dziala na WiFi z routerem - bez problemu - odtwarza mi radio internetowe ! dodam ze laptopie również mam WiFi i net odbieram przez zewnętrzny router

Nie wiem co mam zrobic by to samo robil z odtwarzanym FLAC’iem z/na laptopie? Czy musze mieć do tego specjalny program kt wspolpracuje z SB (do odtwarzaia FLAC urzywam AIMPA) może jakas wtyczka do niego i ruszy

czy uzywanie iTunes jest wymagane By to wszystko Gralo / troche to nie ma sensu bo przeciez niektórzy uzywaja z tego cco wiem do tego np. Foobar’a lub innych a – pytam gdyz mi do szczęścia „iTwory” nie sa na kompie potrzebne- dla tego nie wiem czy to może dlatego nie dziala

z ostatnich gdyban to: może mam niewłaściwe lub wogole nie mam bledne ustawinia w SB – jeśli mogole trzeba dodatkowo skonfigurawac w SB laptopa to tago nie zrobiłem ( nie wiem jak i gdzie)

spędziłem caly wieczor wczoraj i doprawdy rece opadaja - nie wiem gdzie tkwi haczyk???

W Zakładce „Odtwarzacz” wywnioskowałem ze może niewlasiwe sa ustawienia sieciowe??

Nie wiem jak to zrobic – by ruszylo wreszcie – dlatego proszę o pomoc ! !

dziekuje

popsute masz...

Co wyróżnia SB od pozostałych odtwarzaczy sieciowych, które można nabyć za połowę ceny SB. Funkcjonalność, oprogramowanie, brzmienie? Czytając ten wątek postanowiłem kupić SB T. Poszedłem do MM i tam w cenie od 400 do 700 zł. znalazłem sporo urządzeń czytających dodatkowo pliki video? Stąd moje pytanko, co takiego sprawia, że SB jest lepszy?

Co wyróżnia SB od pozostałych odtwarzaczy sieciowych, które można nabyć za połowę ceny SB. Funkcjonalność, oprogramowanie, brzmienie? Czytając ten wątek postanowiłem kupić SB T. Poszedłem do MM i tam w cenie od 400 do 700 zł. znalazłem sporo urządzeń czytających dodatkowo pliki video? Stąd moje pytanko, co takiego sprawia, że SB jest lepszy?

SB jest od samego początku pomyślany jako pełnoprawny komponent stereo.

Sterowanie i jakość wyjścia cyfrowego (o liniowym nie wspomnę bo w pozostałych odtwarzaczach (uniwersalnych jak popcorn, WD TV itp) jest to zupełna porażka) jest na bardzo dobrym poziomie.

Jest to jedyny znany mi odtwarzacz (nie licząc innych dedykowanych do audio), który w połączeniu z jakimś mobilnym urządzeniem np. ipod touch/pocketpc posiada genialnie działające sterowanie.

W tych pozostałych odtwarzaczach (np z MM) możesz o czymś takim pomarzyć... chyba, że lubisz za każdym razem jak chcesz puścić muzykę, włączać TV ;-)

Nie zgodzilbym sie, ze SB T jest jedynym odtwarzaczem dedykowanym tylko do audio i zapewniajacym dobra jakosc, zwlaszcza przy podlaczeniu do zew. DAC-a : jest chociazby 3 x tanszy TEAC WAP-2200,

Nie zgodzilbym sie, ze SB T jest jedynym odtwarzaczem dedykowanym tylko do audio i zapewniajacym dobra jakosc, zwlaszcza przy podlaczeniu do zew. DAC-a : jest chociazby 3 x tanszy TEAC WAP-2200,

lub Apple Airport Express, AppleTV i rowniez sterowac mozna iPodem, tel. z androidem etc.

P.S Pojawila sie nowa darmowa aplikacja do sterowania Telefonem z Androidem - Logitech Squeezebox Controller.

Ukryta Zawartość

post-1391-026312400 1301352774_thumb.jpeg post-1391-041589600 1301352792_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

lub Apple Airport Express, AppleTV i rowniez sterowac mozna iPodem, tel. z androidem etc.

P.S Pojawila sie nowa darmowa aplikacja do sterowania Telefonem z Androidem - Logitech Squeezebox Controller.

Ukryta Zawartość

post-1391-026312400 1301352774_thumb.jpeg post-1391-041589600 1301352792_thumb.jpeg

no tak pojawiaja sie ale jak do tej pory nie znalazlem rzetelnego porownania dzwiekowego tych urzadzen i dlatego wiekszosc kieruje sie opinia ze SBT jest lepszy w zaden sposob nie potwierdzona (czyli nie porownywana z innymi dzwiekowo)

a naprawde jest juz sporo ciekawych i tanszych urzadzen audio-video tylko czas je porownac i wybrac najlepsze, jesli czytaja to osoby piszace recenzujace to macie swietny temat, nie znam lepszego obecnie

no i kiedy werszcie sterowanie z telefonu z windows mobile!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

no i kiedy werszcie sterowanie z telefonu z windows mobile!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi