Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

>to urządzonko odpada TEAC WAP-2200,nie czyta flac!

NIEPRAWDA !, od dawna jego oprogramowanie czyta praktycznie wszystkie formaty, takze FLAC, nawet w tzw. gestych formatach,

no tak pojawiaja sie ale jak do tej pory nie znalazlem rzetelnego porownania dzwiekowego tych urzadzen i dlatego wiekszosc kieruje sie opinia ze SBT jest lepszy w zaden sposob nie potwierdzona (czyli nie porownywana z innymi dzwiekowo)

a naprawde jest juz sporo ciekawych i tanszych urzadzen audio-video tylko czas je porownac i wybrac najlepsze, jesli czytaja to osoby piszace recenzujace to macie swietny temat, nie znam lepszego obecnie

no i kiedy werszcie sterowanie z telefonu z windows mobile!!!

tu jest opis tego TEAC WAP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowanie wolałbym kupić używanego SB receivera i sterować go z komórki lub ipoda touch... Nie znam tego TEACa, ale założe się że jako transport cyfrowy SB będzie jednak lepszy (to na podstawie wielu opinii w necie).

Wspomniane wcześniej apple zdaje się nie odtwarzają gęstszych formatów, SBT odtwarza. SBT nie wymaga komputera do grania, apple raczej same nie zagrają...

Ukryta Zawartość

tu jest opis tego TEAC WAP:

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie wolałbym kupić używanego SB receivera i sterować go z komórki lub ipoda touch... Nie znam tego TEACa, ale założe się że jako transport cyfrowy SB będzie jednak lepszy (to na podstawie wielu opinii w necie).

Wspomniane wcześniej apple zdaje się nie odtwarzają gęstszych formatów, SBT odtwarza. SBT nie wymaga komputera do grania, apple raczej same nie zagrają...

nie o to mi chodzilo, po prostu jest coraz wiecej urzadzen czytajacych flac i odtwarzajacych pliki, w tym i audio i video i majacych wyjscia cyfrowe i coraz tanszych, jeden z przykladow:

ferguson ariva: za 350 mozna kupic bez problemu

Ukryta Zawartość

tylko ze nikt nie porownywal tego jak i dziesiatek innych urzadzen i tutaj jest problem bo przez wlasnie ten brak porownan dzwiekowych ludzie wydaja 3xkrotnosc lub po prostu wiecej za SBT cos co ma nawet mniej...

bo przykladowo ariva obsluzy 2 hdd po usb, wczytanie hdd to tylko sekundy nie godziny w przypadku calego zapelnionego obsluga video, a wiec mozna posluchac i obejzec, CENA, mozliwosc podpiecia napedu (gdyby tylko zalapal cd-audio to mamy wszystko!!!) i najwazniejsze dla nas: obsluga lossless oraz wyjscie cyfrowe do DACA, takich urzadzen jest coraz wiecej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

nie o to mi chodzilo, po prostu jest coraz wiecej urzadzen czytajacych flac i odtwarzajacych pliki, w tym i audio i video i majacych wyjscia cyfrowe i coraz tanszych, jeden z przykladow:

ferguson ariva: za 350 mozna kupic bez problemu

Ukryta Zawartość

tylko ze nikt nie porownywal tego jak i dziesiatek innych urzadzen i tutaj jest problem bo przez wlasnie ten brak porownan dzwiekowych ludzie wydaja 3xkrotnosc lub po prostu wiecej za SBT cos co ma nawet mniej...

bo przykladowo ariva obsluzy 2 hdd po usb, wczytanie hdd to tylko sekundy nie godziny w przypadku calego zapelnionego obsluga video, a wiec mozna posluchac i obejzec, CENA, mozliwosc podpiecia napedu (gdyby tylko zalapal cd-audio to mamy wszystko!!!) i najwazniejsze dla nas: obsluga lossless oraz wyjscie cyfrowe do DACA, takich urzadzen jest coraz wiecej...

Ja nie neguję innych urządzeń jako transporty cyfrowe. Po prostu IMHO SB mają większą liczbę użytkowników (opinie w necie), jest więcej testów SB w branżowych (audio) czasopismach i wszędzie jest chwalony za jakość wyjścia cyfrowego a ponoc po drobnych modach (niestety ja mam 2 lewe ręce) to już jest baaardzo dobry napęd, na tyle dobry, że może konkurowac z klockami duuużo droższymi.

A słyszałem opinie, że nawet bez modów dorównuje jako transport znacznie droższym urządzeniom. Z tego co czytałem jest zrobiony z bardzo przyzwoitych podzespołów.

Ja mimo wszystko bym nie robił z siebie królika doświadczalnego i kupiłbym coś co zostało dobrze przetestowane przez wielu. A kwoty o których tu mówimy tj.różnice w cenie nie są jakieś porażające...

Od siebie dodam, że sterowanie SB (mam 2) via ipodtouch z zainstalowanym ipengiem to bajka :-)

Ukryta Zawartość

Ja nie neguję innych urządzeń jako transporty cyfrowe. Po prostu IMHO SB mają większą liczbę użytkowników (opinie w necie), jest więcej testów SB w branżowych (audio) czasopismach i wszędzie jest chwalony za jakość wyjścia cyfrowego a ponoc po drobnych modach (niestety ja mam 2 lewe ręce) to już jest baaardzo dobry napęd, na tyle dobry, że może konkurowac z klockami duuużo droższymi.

A słyszałem opinie, że nawet bez modów dorównuje jako transport znacznie droższym urządzeniom. Z tego co czytałem jest zrobiony z bardzo przyzwoitych podzespołów.

Ja mimo wszystko bym nie robił z siebie królika doświadczalnego i kupiłbym coś co zostało dobrze przetestowane przez wielu. A kwoty o których tu mówimy tj.różnice w cenie nie są jakieś porażające...

Od siebie dodam, że sterowanie SB (mam 2) via ipodtouch z zainstalowanym ipengiem to bajka :-)

Ja tylko pisze bo jestem ciekawy innych urzadzen a SBT w tej chwili tez mam ale on nie jest idealny i ma troche niedogodnosci ktore uniemozliwiaja po prostu wlaczenie SBT + DAC i sprzedanie CD a tak bym wlasnie chcial i gdyby tylko cos lepszego sie pojawilo to bym go wymienil, tylko wlasnie dlatego trzeba szukac porownywac, brat ma arive gdy w koncu dostane daca bo juz dlugo czekam na mojego na pcm1704 to pozycze i zrobie porownanie

@antymalkontent

O jakich niedogodnościach mówisz?

np. koniecznosc wczytywania dysku, strasznie dlugie,

brak mozliwosci podpiecia zewnetrznego napedu

wieszanie sie, wolne dzialanie - tutaj chodzi o posluchanie muzyki z usb

brak mozliwosci przelaczania zrodel dzwieku, wczytywanie by nas wykonczylo

zbyt maly wplyw na oprogramowanie

na razie starczy ale jeszcze troche by sie znalazlo

Apple wkrotce bedzie odtwarzac geste formaty.

Ukryta Zawartość

SBreciver wymaga natomiast NAS'a bez niego tez nie zagra.

SBT przy wiekszych bibliotekach i podlaczonym dysku przez USB sprawia sporo problemow (o czym mozna poczytac w sieci).

Poza tym jesli zostanie odlaczony od pradu to wczytywanie biblioteki na nowo trwa spory okres czasu przy wikeszych zasobach z muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

SBT testowałem go i jak mu zapodałem po USB 1Tb to mulił się i głupiał ;-)

No jako transport dźwięk wycofany i zamulony względem Squeezeboxa Classica !

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To miałeś dysk do bani. U mnie 2T wypełnione już w 90% i nic nie muli, żadnych zawieszeń. Działa jak złoto.

Dysk musi być min 7200 obr/min.

Podłączony do tego samego przetwornika??

Wybacz ale wszystkie bajki audiofilskie też mają swoje granice :)

Edytowane przez masza1968

Też jestem zdziwiony. Panuje opinia, że wyjscie cyfrowe SBT jest lepsze od SBC.

Od dwóch tyg. testuje transporty cyfrowe, głównie chodzi o to ,że S.Classic nie czyta gęstych formatów i to mnie zmusiło do poszukiwań ,mam w domku lub miałem ;

Squeezebox Classic ,Transporter, Touch, Yamahę NP-S2000 i Marantza 7004.

PO sprowadzeniu z Azji zasilacza S.Classic zagrał nieznacznie lepiej od ... Transportera, dźwięk jest bardziej dynamiczny,bardziej namacalny ,bardziej otwarty- jakby bliższy, przypominam ,że mówimy w odniesieniu do Transportera ! Touch różnica dwie klasy po paru godzinach go sprzedałem,

Clasicc daje lepszy dźwięk z normalnego formatu niż Touch z gęstych ;-))

Touch wycofany,ciemny ,brak szczegółów na plus bardziej analogowy.

Dysk pod niego podłączyłem USB3 - nie chodziło to zbyt płynnie w ciągu wieczora z trzy razy kompletnie odmówił współpracy ? ;-( Gdyby było inaczej to bym go nie sprzedał.

Bardzo dobra jako transport jest Yamaha NP-S2000 ,radze spróbować , ale z kolei jej soft to porażka ;-(

Gość rochu

(Konto usunięte)

Też jestem zdziwiony. Panuje opinia, że wyjscie cyfrowe SBT jest lepsze od SBC.

Bo jest wyraźnie lepsze.

No chyba że ktoś używa kabli Belkina do okablowania całego systemu ; )

rochu =?

Akurat był wszędzie Sterevox HDXV ;-)

Po co ta prymitywna złośliwość ?

Gdzie się nie odezwiesz to ziejesz jadem ;-(

Prześledź swoje wpisy, same zaczepki i uszczypliwości ,

a zero konkretnej wiedzy czy merytorycznej dyskusji.

Jedyne co mogę powiedzieć w obronie Toucha to fakt ,że nie był wygrzany,

miałem nowego ?

Edytowane przez gutekbull
Gość rochu

(Konto usunięte)

(...)

a zero konkretnej wiedzy czy merytorycznej dyskusji.

Co dane mi było napisać merytorycznie o pc-audio, napisałem.

Nie mam nic do dodania.

Teraz z przyjemnością obserwuję jak co poniektórzy wyważają otwarte już dawno drzwi.

miałbym przy okazji parę pytań:

- czy warto puszczać sygnał ze SBT lub SBC wyjściem optycznym? czy coaxialne jest lepsze?

- ktoś tu pisał na forum, że warto "coś pozmieniać" w SB,żeby zablokować głośność, tzn. ustawić na 100%, na stałe...tylko jak to zrobić i dlaczego ma to jakieś znaczenie? jak to jest, że przesyłam dane cyfrowe z komputera (kabel ethernet, serwer), a SBC / SBT przesyłają te dane (kabel coaxialny) do przetwornika, a SB ma możliwość zmiany poziomu głośności...?

- co to znaczy "dobrze ustawiony serwer" z SBT / SBC? ja mam po prostu w laptopie wgrany program squeezebox serwer, ustawiłem adresy i serwer działa, czy można / warto zrobić coś extra?

miałbym przy okazji parę pytań:

- czy warto puszczać sygnał ze SBT lub SBC wyjściem optycznym? czy coaxialne jest lepsze?

- ktoś tu pisał na forum, że warto "coś pozmieniać" w SB,żeby zablokować głośność, tzn. ustawić na 100%, na stałe...tylko jak to zrobić i dlaczego ma to jakieś znaczenie? jak to jest, że przesyłam dane cyfrowe z komputera (kabel ethernet, serwer), a SBC / SBT przesyłają te dane (kabel coaxialny) do przetwornika, a SB ma możliwość zmiany poziomu głośności...?

- co to znaczy "dobrze ustawiony serwer" z SBT / SBC? ja mam po prostu w laptopie wgrany program squeezebox serwer, ustawiłem adresy i serwer działa, czy można / warto zrobić coś extra?

Ja na przyzwoitym DACu i przyzwoitym zestawie słuchawkowym nie słyszę różnicy pomiędzy coax a optycznym. Stosuje optyka bo mam 100% izolacji elektrycznej pomiędzy SB a DACiem.

Te "coś pozmieniać" oznacza konfigurację/ustawienie (w menu SB lub poprzez stronkę www serwera, kótry obsługuje squeezboxy) parametrów, które wyłączają cyfrową ingerencję (cyfrowa regulacja głośności) w danych audio.

Masz wtedy bit-perfect.

"dobrze ustawiony serwer" - panuje opinia, że squeezboxy powinny dostawać czysty PCM z serwera i same nie dekodować np. z FLACa do PCM. Ponoć większe wykorzystanie mocy procesora w sb przkłada się na większy wpływ (pogorszenie) na jakość audio na wyjściu. Nie testowałem, ale jest to imho możliwe. Ja na wszelki wypadek nie dekoduje na sb :-). Jedynym problemem jest to że pchasz większą ilość danych przez sieć.

Edytowane przez mirhon

damjan =>

Wszystko już było, ale ... Squeezebox lubi nic nie robić - tzn.być nie obciążonym, powyłączaj co się tylko da -poustawiaj ,formaty ,-ja zostawiłem tylko flac i wave i ustaw tak ,aby cała prace wykonywał komputer. Wejdź przez przeglądarkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) laptopa na którym jest serwer :9000 w prawym dolnym rogu kliknij ustawienia. Regulacje głośności zwyczajowo też wyłączyłem.

Po optyku miałem całkiem dobra jakość ,ale przez GDLa ?

Dźwięk bardzo poprawi wymiana zasilacza u mnie o klasę !

Kupiłem to cudo ,warte każdej złotówki ;

Ukryta Zawartość

Z tym zasilaczem S.Classic zagrał lepiej od wielokrotnie droższego Transportera,oczywiście jako transport.

Może kolega rochu się przełamie i coś dopisze ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie, kolega rochu się nie przełamie.

Natomiast kolega rochu chętnie odnotuje czterysta osiemdziesiąty siódmy twój wpis jak to dcs ustąpił pola squeezeboxowi.

Musisz przyznać ,że jest to dość sensacyjne Squeezebox Classic -800zł i DCS Verdi-50 000zł i zero różnicy na wyjściu i kilku świadków takiego stanu rzeczy !

Odnotuj :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Musisz przyznać ,że jest to dość sensacyjne Squeezebox Classic -800zł i DCS Verdi-50 000zł i zero różnicy na wyjściu i kilku świadków takiego stanu rzeczy !

Odnotuj :-)

Wybacz, nie wierzę ani w jedno twoje słowo.

Taką sensację każdy może sobie tworzyć.

Jakiś czas temu użytkownik o nicku Interster, który też posiada dcs-a i SB dość jednoznacznie wyraził się o twoich sądach na temat porównania tych dwóch urządzeń.

Myślę, że miał on sto procent racji w tym zakresie.

Na marginesie.

Nie rozumiem tylko motywów twojego postępowania.

Chcesz być ikoną dla chłopaków od abx-a?

Kolejny nawrócony audiofil?

Qźwa następny po Elbie mylący nicki - intenser jeśli już.....

A motyw jest jeden i podstawowy....gutek mógłby być kłamliwą hieną anty-audiofilską, gdyby nie jeden kluczowy szczegół....miał dcs-a i go sprzedawał...był w ogłoszeniach swego czasu, porównywał łeb w łeb i takie były JEGO odczucia i wara ci od nich.....więc mówiąc wprost rochu - daj ludziom żyć i odpier... się od nich zgryźliwcze, bo i tak nic ci na to nie pomogą, że coś ci nie wyszło.....tyle i aż tyle....

zyzio=>

Łączy nas wszystkich jedna pasja, w końcu do tylko zabawa, dlaczego zakłada się ,że ktoś kto nie ma żadnego interesu na tym forum jest kłamcą , dlaczego nie rozmawiamy ,ze u kogoś zagrało tak ,a nie inaczej ,a u kogoś ten sam sprzęt się nie sprawdził ?

Ja już podejrzewam ,że ten mój egzemplarz S.C to jakiś wyjątkowy jest ;-)

Zyzio masa ludzi używa S.C tylko się nie ujawniają ,-wiem bo mam kontakty na prv.

Tylko ja się uparłem uszczęśliwić tych których nie stać na drogi CD ;-(

W moim systemie Classic był wyraźnie gorszy od Toucha jako transport. Zero mulenia czy wycofania. Dźwięk jest bardziej gładki niż np z transportu modowanego pioneera.

Zaczynam podejrzewać, ze Gutekbull przyzwyczaił się do classica. Albo osiągnął z classiciem optymalna synergie całego systemu. I to chyba jest chyba najbardziej prawdopodobne. Niestety w takich przypadkach wszystkie zachwyty trzeba traktować jako subiektywne odczucia, nie powtarzalne w większości innych systemów.

Jeśli myślicie ze moja opinia o Squeezeboxie Classicu to prima aprilis to nic z tych rzeczy ;-)

Od dłuższego czasu usilnie szukam coś co by zastąpiło S.C jako transport,powiem szczerze po konfrontacji z DCSem Verdi (sprzedałem) większych złudzeń nie mam,ale chce mieć to samo plus odczyt 24/96.

Przez ostatnie 2-3tyg. miałem w domku sporo sprzętu, Squeezeboxa Toucha i sporo droższego Transportera nawet kupiłem.

Touch bardziej analogowy ,bardziej gładki, więcej czarnego tła, -ale przez to jakby mniej szczegółowy, mniej otwarty.

Miałem już wtedy zasilacz TeraDak także te same warunki odsłuchu i zasilacz nie wpłynął zbytnio na dźwięk S.Toucha. Za to na Classica jak najbardziej ;-)

W czym u mnie S.C jest lepszy ; więcej słychać,lepsza mikro-dynamika,wszystko bardziej dźwięczne(zasilacz;-),no i namacalność dźwięku , tutaj Touch był po prostu wycofany.

Sprzedałem Toucha.

Teraz sporo droższy Transporter, szczegóły ten sam poziom, ale gorsza mikrodynamika i matowy, szary dźwięk, nie tak otwarty.

Podejrzewam ,ze tutaj sporo dobrego zrobił na korzyść S.C zasilacz.

Mimo wszystko chciałem go kupić ze względu na wspaniały wyświetlacz i świetny soft ,ale tutaj zagrały inne czynniki o czym w innym wątku później opowiem.

Ustawienia dla Squeezeboxów takie same ,wyłączona regulacja głośności i praktycznie powyłączane wszystko, formaty flac i wave ,dekodowanie flaca na Asrocku (dwa rdzenie 4GB RAMu)- tylko serwer muzyczny !

System odsłuchowy, na pewno na forum jest sporo systemów lepszych co do tego nie mam żadnych wątpliwości ,ale trudno mojemu systemowi odmówić jednego - jest bardzo przezroczysty tzn. co dostanie to wyrzuci.

JMLab Mini Utopie, końcówka mocy Accuphase A50V, pre Klimo -lampowy stare Telefunkeny,DACi -dwa, odsłuchiwałem na lekko modyfikowanym Lampizatorze 3, kable cyfrowe Sterovox ,głośnikowe Ukraińskie Argentum(zastąpiły RED DAWNy).

Miałem jeszcze Yamahę NP-S2000 i Marantza 7004 i panowie ,gdyby któryś z nich zagrał lepiej to by nie było tematu ,po prostu bym kupił. Dwa ostatnie klocki ,dźwiękowo -bardzo dobre jako transport ,ale wtedy nie miałem jeszcze dopalacza dla S.C ;-)

Poza tym soft w nich po prostu do d........ dyskwalifikacja.

Żeby nie było niedomówień, różnice miedzy Squeezeboxami dość wyraźne.

Edytowane przez gutekbull

Bardzo przyjemną rzecz zaobserwowałem w ostatniej becie 7.6 dla SBT, że serwer przy podłączonym HDD po USB do SB teraz sam indeksuje nowo dodane pliki przez wi-fi, nie potrzeba restartu. Wreszcie! :)

Jako właściciel SBT postawiłem niedawno serwer plików na Netgear Ready NAS Ultra 2. Maszynka jest komputerkiem opartym na procesorze Atom 1,8, zawiera 2 dyski po 2Tb. Działa przez WiFi, oczywiście bez komputera. Wszystko chodzi sprawnie i szybko.

Poprzednie wersje Ready NAS Duo oparte były na procesorze Sparc, dlatego w necie można było spotkać niepochlebne opinie, że muli. Ultra 2 jest pozbawiona tych wad. Pliki HiRes odtwarzane są bez przycinania i startują szybko.

Mogę spokojnie polecić takie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Paradoksalnie b. dużo czasu zajęło mi skopiowanie moich ripów. Nie bardzo wiem o co chodzi. Kopiowanie odbywa się (prawdopodobnie) przez sieć, pomimo że z dołączonego po USB dysku zewnętrznego. Jednakże funkcja bezpośredniego wczytywania z USB stick działa piorunem, tzn. że z pominięciem sieci. Tworzony jest nowy folder z datą.

Inne spostrzeżenie, po wyłączeniu urządzenia oraz przed ponownym włączeniem należy odłączyć urządzenia USB. W innym przypadku nie chce wystartować.

Nieśmiałe pytanie, może któryś z kolegów ma jakieś pomysły w temacie szybkości kopiowania.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Co do sieci ,to u mnie to zadziałało, ale mam sieć 1Gb, musisz sam spróbować ,poczytaj w tym wątku opisałem co i jak :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W koncu mialem okazje porownac SBT z odtwarzaczem CD po podlaczeniu do tego samego DACa i z tym samym materialem no i niestety mialem nadzieje ze nie bedzie gorzej ale prawda okazala sie inna: SBT niemodyfikowany ze standardowym zasilaniem i z dyskiem podpietym przed USB gra slabiej od Arcam9 CD - pisze tutaj porownania jako transportu Arcam9 vs SBT... co zaobserwowalem na razie po krotkich porownaniach: slabsza dynamike i kontrole dzwieku troche mniej szczegolow i mialem wrazenie malego zmulenia,

wiec pytanie jak poprawic jakosc SBT jako transportu, a wiec co zrobic zeby zagral jak najlepiej i wyeliminowac te wady o ktorych pisze?

• Pokaż nowe odpowiedzi