Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  136 członków

JMLab Klub
IGNORED

klub niewolników JMLab

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

wracajac do elektr. byc moze przy muzyce klasycznej jazzowej i tym podobnej nie brzmia naturalnie natomiast uwazam ze sprawdza sie jako uniwersalne kolumny do kazdej muzyki a co dla mnie najwazniejsze nagrania slabo zrealizwane sa pozytywnie ozywione.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Potrzebna informacja odnosnie kolumn JMlab Megane Carrat, nie wiem czy tak to się pisze ale każdy chyba będzie wiedział o co mi chodzi. gdzie można je kupić,lub czy ktoś je posiada i mógłby wyradzić swoją opinię na temat tych głośniczków.Prosiłbym także o jakieś foty.

bylem dzisiaj posluchac 1007be. podlaczone byly do BAT'a oraz CD parasound. niezly grzejnik z tego wzmaka tak na marginesie. wracajac do glosnikow; gdyby je ustawic pomiedzy kolumnami podlogowymi mozna by miec problem z odgadnieciem ktory zestaw gra. dzwiek jest duzy, duzo wiekszy niz by sie mozna spodziewac po takim glosniku, graja jak podlogowki doslownie. co do charakteru grania niczym sie nie rozni od 1027be. graja zywo detalicznie muzykalnie. jedyne roznice sa w skali dzwieku choc bas w monitorze potrafi zejsc bardzo nisko. nawet przy niskich poziomach glosnosci przykladalem dlon do szczeliny bassrefex i czuc bylo silny podmuch. basu naprawde jest sporo! mysle ze duzy wplyw na poprawnosc prezentacji bedzie miec ustawienie kolumn w pomieszczeniu. reszta miodzio. bede chcial je posluchac u siebie ;)

Pisałem że 1007Be mają dużo basu, po podłączeniu chorda (obcina bas) dało się słuchać, a wcześniej na miedzi to basu było za dużo.

Fajnie że się potwierdziło z tym basem, a zauważyłeś jakąś ostrość?.

we,

powiem Ci ze ja o ten bas caly czas sie martwie. nie lubie gdy jest go za duzo(wole za malo) tym bardziej ze mam sporo muzyki "przebasowionej". sluchajac tych trudnych numerow bylo doslownie kilka gdzie czuc bylo ze bas zachodzi na inne pasmo poniewaz sie przelal i kilka numerow na pograniczu akceptacji. ciezko bedzie mi wytlumaczyc mysl ale mialem wrazenie ze bas zbyt szybko wylatuje z paczki i spora masa powietrza wzbudza efekt ktory nie zawsze przynosi oczekiwany rezultat. nalezy przypomniec rownez ze jest w tym basie sporo informacji. sluchalem 1007 ze wzmacniaczem lampowym. naim nie gra najnizszym basem wiec mam nadzieje ze wstrzeli sie idealnie a moje pomieszczenie zaakceptuje monitory. ostatecznie trzeba by je przesluchac w docelowym miejscu przed zakupem.

nadal uwazam ze powinna byc electra 2,5 drozna typu profile 918 i o takim ksztalcie. wiele osob by na tym skorzystalo.

pytales czy nie bylo za ostro? nie mialem takiego wrazenia.

a wokale o matko bosko... jak oni to zrobili?

powoli organizuje budzet.

de_moon

>pytales czy nie bylo za ostro? nie mialem takiego wrazenia.

>a wokale o matko bosko... jak oni to zrobili?

>

>powoli organizuje budzet.

No właśnie-nie ostro, skąd się biorą takie opinie o kłującej ostrości w Be.........

A wokal, tak to jest to, choć na początku odsłuchu trochę się obawiałem przez ten bas, MA paltinum schodziły niżej ale nie było takiego basu jak w 1007, i jak pisałem wcześniej po chordzie było super, grube miedziaki potęgują efekt basowania, vdh jest pomiędzy.

Dobrze że dają oryginalne zatyczki piankowe do bass-refleksu, w razie czego.

Ja swoje chyba już na koniec miesiąca będę miał.

de_moon,

W tym wątku TUX napisał zdanie, które według mnie jest najlepszym określeniem dla współczesnej produkcji Focala z serii Be:

"Kolumny Focala z serii Be powstały zapewne przy użyciu nowoczesnych metod marketingowych w których kluczowe jest zrobienie na kliencie pierwszego wrażnia."

Na spokojnie zastanów się czy to Ciebie nie dotyczy ???

Bo jeżeli przy pierwszym przesłuchaniu z jednej strony zachwycasz się basem, ale z drugiej czujesz, że z basem jednak coś jest nie tak ......

ZDECYDOWANIE polecam przesłuchanie u siebie w domu przed zakupem,. 1007Be to kolumny wyrafinowane ale jednoczesnie specyficzne.

pozdr

Arkadix

pytalem o te zatyczki i pan na tamce powiedzial ze takowych nie stwierdzil bynajmniej w kartonie.

moje odczucia fakt sa mieszane. zachwyt i pewna obawa.

moze powinienem posluchac MA PL100? jak to sie ma do electr?

Pacuła w teście pisał że są w standarcie hmmmm....

W sklepie nie pytałem z powyższego powodu.

W MA jest wstęga, warto posłuchać, mi nie odpowiada, uważam że wysokie są za mocno wyeksponowane i męczy na dłuższą metę, ale bardzo wyraźnie i scena wysunięta do przodu (może to być sprawka caspiana), ale tobie może się podobać, basu jest znacznie mniej jak 1007 ale schodzi nisko i czuć uderzenia na ciele, dziwne odczucia, na koncercie to co innego ale z takich monitorów...., mi to nie odpowiada i przeszkadza w słuchaniu.

Z elektrami na pewno będzie problem z dopasowaniem reszty toru czy drutów, ten bas jest mocarny, chyba nawet podbity, ale mi to pasuje tylko ilość jest duża, zatyczki można dopasować z jakiejkolwiek pianki, wentylacja jest z tyłu więc i tak nie będzie widać.

de_moon,

>pytalem o te zatyczki i pan na tamce powiedzial ze takowych nie stwierdzil bynajmniej w kartonie.

Dzisiaj się dowiedziałem i dają ten kawałek gąbki (zatyczkę) do bass refleksu, dziwne , moż ena Polskę trzeba se "wystrugać".

Maja też na wyprzedaży ex-demo 1027Be w cenie 3400 z 4300 funtów, jasne.

jednak oficjalnie daja gabke. elegancko.

ja bylem posluchac MApl100. naczytalem sie nasluchalem opowiesci o wstedze pelen wyobrazen poszedlem doswiadczyc i specjalnie nie powalilo mnie jakos. fakt bas maja prawidlowy, potrafi zejsc nisko ale ma mniej informacji od electr. graja jasno i ostrawo bynajmniej z naimem. dzwiek mniej angazujacy i czuc bylo pewien powiew chlodu w muzyce. nawet nie chcialo mi sie sluchac wzietych plyt. nastepnie dla porownania poszly podstawkowe dali helicon. juz bardziej plastycznie...

jak juz bedziesz mial electry na hacjendzie daj cynk. bede mial pare pytan na spokojnie.

u mnie na razie 1007 be no.1 ale miedzy czasie sluchalem thiel cs1.6. nie ma tak bogatej gory ale w sumie graja bardzo klarownie rowno i muzycznie. specjanie nie ma sie do czego przyczepic. jesli w pomieszczeniu docelowym ten bas elektr bylby niesforny to thiele sa godne uwagi alternatywa.

Tak więc są u mnie od wczoraj, zacząłem słuchać od późnego popołudnia, co głębszych wniosków to się póki co wstrzymam.

W poprzednich 807 podobał mi się pazur czego tutaj w Be niema, nie w takim zadziornym stopniu jaki u 807 a na pewno jest "nieco" (wartość subiektywna) spiłowany.

Częściowo odpowiedzialny jest za to vdh (gł) którego zakupiłem do 807, na odsłuchu był (gł) chord epic (reszta ta sama)który kontroluje bas i daje większą sprężystość i ma całkiem fajną górę wraz z efektami przestrzennymi, a nawet nad-przestrzennymi, ale przy IC vdh wyrównało się.

Jedno jest pewne, w przyszłości wzmak poleci lub podepnę piecyk i w tym przypadku powinien pasować nawet niewielki Bryston.

Są ta znacznie lepsze kolumny ale i wymagające, wczoraj ręce mi opadły, klasa wyższa robi swoje, na jakichkolwiek utopiach, micro to już sobie nie wyobrażam dobierania reszty toru.

Obecnie ściągnąłem kilka gąbek (amatorsko akustycznych) i zanosi się na to że poleci więcej i trzeba będzie coś wystrugać z drewna co rozproszy a nie pochłonie nadmiar, bo o nadmiarze wysokich nie ma co pisać bo niema o czym.

807 miały aż nadto wysokich.

we gratuluje zakupu.

mysle ze nie ma obaw co do roksana, oczywiscie zawsze mozna lepiej zeby sie dobrze rozumiec. elecry w moim odczuciu sa wlasnie wrazliwe na kaustyke. dopiescisz pokoj i bedzie cacy.

czekam(y) na dalsze spostrzezenia i wrazenia oczywiescie.

Dziękuję :-).

Nie wiem na ile podstawki mają wpływ na dźwięk, nigdy nie porównywałem.

W sklepie słuchałem na dedykowanych do tych kolumn, a w domu jak w o mnie, ustawione/przyklejone na bluetack.

Zdjęcia będą w tygodniu.

Generalnie focale ładnie zagrały z tego zestawu klawiszów i czegos tam ale nic nie powiedziało o brzmieniu focali w całym paśmie. Co do muzyki to wole sie nie wypowiadać ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na całej wystawie właśnie najdłużej słuchałem maestro utopii :) To był zdecydowanie mój dzwięk, dlatego wielokrotnie wracałem do trimexa :) Pierwsze co, to równowaga i genialna precyzja w całym paśmie, aż po sam niski dół (jestem na jakość basu wyczulony :P).Muszę przyznać, że cyfrowy wzmacniacz lyngdorfa (topowy model - Millennium Mk IV) radził sobie z kolumnami bez sladu zadyszki. Na początku załapałem się właśnie na prezentację muzyki elektronicznej granej przez tego oryginalnego pana :) Ta prezentacja nie pokazywała oczywiście w pełni możlowości sprzętu w całym paśmie, stąd wiele osób się zniechęcało. Ja z niej wyłapałem genialne możliwości maestro (całego zestawu?) w zakresie basu, który generowany syntetycznie zchodził piekielnie nisko, bez śladu rozmycia, spowolnienia itp. Bas z tego zestawu był GENIALNY, odczuwalny fizjologicznie ;) przeszywający ciało (Zresztą jak całe brzmienie). Potem poszły w ruch utwory CD, w tym na zyczenie gości. Niektóre z prezentowanych, były tak zakręcone, że większość kolumn, dawno by się pogubiła po pierwszych nutach. Maestro nawet najbardziej zawiłe i skomplikowane partie muzyczne grały z łatwością, precyzyjnie, z ogromną ilością szczegółów, smaczków itp. (berylowy głośnik robi robotę i jest super zgrany z resztą pasma). Góra maestro wyrózniała się zdecydowanie na tle całej wystawy możliwościami, deptały im po piętach klasą wysokich tonów na moje ucho tylko sonusy Stradivari...fajna też była góra z JBL K2 (wszystkich pokojów jednak nie obskoczyłem, może by coś jeszcze wpadło w ucho). Nie ważne, czy na maestro leciał jazz, symfonika, elektronika, czy ciężki rock - grało zawsze conajmniej bardzo dobrze. Do konca nie wiem, czy maestro grają idealnie neutralnie (wydawało mi się, że kilka kolumn zagrało odrobinę prawdziwszym dzwiękiem (bardziej naturalnym i wyważonym), ale nie dawały takiego "funu" z odsłuchu jak focale i nie było tego uczucia, że stoimy przed sceną muzyczną na koncercie ;) Inne zestawy na AS miały kłopoty, żeby zbliżyć się realizmem grania do tych kolumn. To może jakieś minusy? Napewno ciężko przy tych kolumnach wypocząć, zrelaksować się, one grają zbyt bezpośrednio, energetycznie, porywająco... przynajmniej z tranzystorem. Jak ktoś szuka pitu pitu do lampki wina i relaksu przy kominku, to chyba nie bedzie to strzał w dziesiątkę ;) Mi słuchanie na maestro zastąpiło, niewypitą w sobotę kawę :) Produkt jest wyczynowy i wygląda pięknie, w sumie warte grzechu ;)

w ogole nie widac tego koloru na zdjeciu a widzialem na audioshow wlasnie biale stad moje pytanie.

ja jak mantre ale powtarzam szkoda ze nie ma profili z berylowa kopulka. swietnie grajace kolumny do trudnych pomieszczen.

we jak electry?

de_moon

Że tak napisze wciąż je rokliniam, beryl to zupełnie inne podejście i tutaj elektronika i reszta musi być żwawa a nawet agresywna nieco, więc zaczynam właściwie od początku, pokazują dużo, bas jest dla mnie super, jak znajdę chwile czasu to biorę się za rozpraszacze drewniane.

Scena bardzo fajna i kolumny zupełnie znikają (no nie zupełnie), ale wokal np: Clannad, i chórki i ten pogłos.....miodzio, trochę przeszkadza mi przeniesienie brzmienia w dolne zakresy ale da się to skorygować.

Vdh poleciał i teraz chordy są, vdh jest dobry do agresywnych systemów ale w ty przypadku to nawet bas kuleje.

Materiał (kolumny) dobry ale pracy trzeba włożyć sporo i koniecznie w akustykę, i znów finanse na elektronikę trzeba odkładać, ale to powoli.

Pokazują dużo, a jak utopie pokazują jeszcze więcej to....... nie wiem czy chcę utopie, już teraz niema kompromisów.

Na razie tyle, jak coś to napisze więcej jak dłużej posłucham.

Ale ten wokal :-D

Zmieniając nieznacznie temat. Klika dni temu zauważyłem, że jedno z gniazd głośnikowych w mich 918 obluzowało się. Więc wyjąłem cale gniazdo i… kable połączeniowe, które zastosowano do połączeń wewnątrz kolumny nie wyglądały najlepiej. Od po prostu tandetny kabel do lampki. Tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś z was wymieniał okablowanie w swoich FOCALach? Ja parę razy (Paradigm, Phonar) wymieniałem okablowanie i zawsze efekt by pozytywny. Poprawa następowała w każdym zakresie. Ten sam efekt następował, gdy zwrotnice pozbawiałem płytki drukowanej i robiłem z niej pająka. Czy macie podobne doświadczenia z FOCALami??

• 2 tygodnie później...

Gdyby ktoś przypadkiem chciał się pozbyć swoich PS 5.1 to zapraszam na priv

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.