Skocz do zawartości
IGNORED

blu ray player dobrze i tanio, co wybrac

protestart

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak inni pisza gluchy jest((((( kubanczyk )))))))i slepy a ta plyta jest tak dobitnie wykonana ze czegos lepszego JESZCZE nie slyszalem i nie ogladalem a co do kasyn TO WARTO OBEJRZEC JAKIE GWIAZDY TAM BYLY ZAPROSZONE , ZWYKLY SMIERTELNIK TO MOZE SOBIE TYLKO POMARZYC ABY TAM SIE DOSTAC POWOD CENA

A tu coś dla fanów zabawki do gier zwanej PS-3. Czy nowoczesny format Blu-ray jest tak naprawdę przyczyną porażki konsoli PlayStation 3?

Street Journal donosi, że sprzedaż PlayStation 3 w USA spadła w zeszłym miesiącu o 19 procent w stosunku do analogicznego okresu 2007 roku. W tym samym czasie rywale Wii oraz Xbox 360 zanotowały znaczny wzrost sprzedaży. Pod koniec września Wii miało ogromną bazę ponad 35mln użytkowników, Xbox 360 22mln, zaś PlayStation 3 jedynie 17mln. W listopadzie Nintendo znalazło 2mln nabywców na Wii, Microsoft sprzedał 836tys sztuk Xboxa 360, zaś Sony jedynie 378tys PS3.

Co może być przyczyną słabego zainteresowania PlayStation 3? Serwis ZDNET postanowił odpowiedzieć na to pytanie. Przede wszystkim cena. System Sony jest obecnie najdroższą konsolą na rynku, kosztującą 399USD. Dla porównania Wii kosztuje 250USD, zaś Xbox 360 w wersji Arcade zaledwie 199USD, czyli o połowę mniej. Poza tym napęd Blu-ray, który co prawda zwyciężył wojnę formatów, również ciągnie PS3 na dno. Nie tylko opóźnił wprowadzenie konsoli na rynek, ale także znacznie podwyższył jej koszty. W dodatku koszty 1GB w przypadku standardu Blu-ray są znacznie wyższe niż innych formatów. Jest to ponad złotówka, czyli 4x więcej niż koszt 1GB dysków magnetycznych oraz zaledwie 1 ceny napędów typu Flash.

żródło: onet

Równie kłopotliwy jest procesor Cell, którego osiągi doskonale prezentują się na papierze, ale jest koszmarem dla producentów gier, ze względu na skomplikowane programowanie. Nintendo tymczasem udowodniło, że ludzie wolą zabawę od podniecania się osiągami konsol, których i tak nie da się w pełni wykorzystać.

żródło:onet

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Skoro offtopujemy, to ciekawostka na temat wojny PS3 z XBox'em:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

PS3 jest droższa od XBOX 360 i Wii nie tylko z powodu blu-ray. Ogólnie technologia i jakość wykonania jest wyższa od konkurencyjnych zabawek. W USA nastąpił spadek sprzedaży dóbr luksusowych o 20%, Sony PS3 jest tak postrzegana właśnie, coś ponad zabawkę, co niekoniecznie chce się kupić w niepewnych czasach. Podobnie postrzegany jest rynek filmów blu-ray. W USA każdy ma nieograniczony DARMOWY dostęp do filmów DVD w publicznych bibliotekach a teraz ograniczony RÓWNIEŻ NA BLU-RAY (narazie jest mniejszy wybór co zrozumiałe, ale w porównaniu do wyboru sklepowego w Polsce po kretyńskich cenach i tak nie jest źle). Wchodzisz z ulicy i wychodzisz z siatką pełną płyt do domu do oglądania na kilka dni. W takich warunkach można myśleć o blu-ray i jest jakiś sens, w Polsce ten cały rynek blu-ray jest bez sensu. Sam się dziwię, że jeszcze tego wszystkiego szlak nie trafił.

poza tym jak widzę cenę za TV sharp Aquos 65 cali 46.000 PLN (słownie: czterdzieści sześć tysięcy złotych) to mnie KREW ZALEWA!!!

W Stanach 65 cali Aquos kupuje się za $3499 w renomowanym sklepie, gdzie można zwrócić sprzęt bez powodu do 90 dni.

ametricano,

polaczki kupia wszystko za kazda cene, ktora im sie podstawi pod nos. po prostu predzej czy pozniej pojawi sie jakis nuworysz. mam czasami ochote bomba w niektore sklepy i producentow proszkow tez (piora lepiej, sa wydajniejsze, bo niemiec wymaga. polaczek kupi, bo glupi).

++++++++++++++++++++++++++

co do ps3. mialem duzy wstret do konsol, ale skopala dupe wszystkiemu od 850 do 3200 (udalo mi sie dzieki uprzejmosci znajomych porownac 4 modele odtwarzaczy bd). duzy minus to niestety fakt, ze musze wymienic av do kina domowego (i wkurza mnie, ze w srolsce bede musial wydac 40tys za jakies kino - chyba ze denon mi darmo da), by moc np. korzystac z krazkow sacd lub innych bajerow. nawet jestem zadowolony, bo odkrylem gre dla 5-latkow. boska zabawa.

j.

Chyba trochę z tą ceną u nas przesadziłeś ;)(Mimo, iż złotówka słabnie.)

Ukryta Zawartość

Poza tym, mnie szlag nie trafia, bo i tak nie pakowałbym się w "sharp'owate" (mam) lecz ZDECYDOWANIE w PHILIPS'y.

Od ~2-3lat widziałem lepszej jakości obrazu w polskich sklepach niż z tv Philips'a. (Na KURO też bym dobrego Philips'a nie zamienił.)

Ukryta Zawartość

z wyborem odtwarzacza BD to chyba warto poczekać na to urządzenie.

pierwszy wieloformatowiec (bd, dvd-video, sacd, dvd-audio ...)

jeśli cena będzie tak jak zapowiadają, a jakość taka jak wcześniejszych dvd to nic tylko kupować :o)

Ukryta Zawartość

post-1198-100007803 1230993348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

matee, 3 Sty 2009, 15:35

Czasy mamy takie że, IMO, żadna z konkurencji nie odpuści... :))

Przykład z innego podwórka: iPod -> Samsung Omnia -> Nokia 5800 -> (...?) -> ... /cholera wie co jeszcze/

Chcę przez to powiedzieć, że im młodsze, tym lepsze i lepiej dopracowane (no, przynajmniej powinno być) urządzenie.

Najlepiej uczą błędy własne + analiza rozwiązań konkurencji. A mimo to, ciągle jest coś do zrobienia, poprawienia w temacie ;)

andrea29, 3 Sty 2009, 14:38

>Chyba trochę z tą ceną u nas przesadziłeś ;)(Mimo, iż złotówka słabnie.)

>

Ukryta Zawartość

Ten sharp 65 cali za "okazyjne" 40tys.zł w Polsce przez wysyłkę to stary SHIT jest, zabytek z kontrastem 800:1, model przedpotopowy.

A ja pisałem o Sharpie 65 cali (zdjęcie zamieszczam) o kontraście 2000:1 statyczny 10000:1 dynamiczny,

4ms reakcja matrycy. $3499 w renomowanym sklepie (a nie niepewnej wysyłce)!

2 lata gwarancji i 3 miesiące na zwrot bez podawania powodu. Popularny sklep COSTCO w USA.

Przez wysyłkę to w USA można takiego 65 calowego sharpa kupić za $3000, o tym nawet nie wspomniałem.

Nawet przy wysokim kursie $ nic nie uzasadnia takich ZŁODZIEJSKICH cen w Polsce na telewizory 65 cali!!!

Porównajmy zatem cenę w wysyłce TV LCD 65 cali:

w USA - $3000 = 9000 zł (nowy model 10.000:1 kontrast)

w Polsce - 40.000 zł (stary i brzydki zabytek z kontrastem 800:1)

Czy ktoś to kurna mi wytłumaczy. Jest jakiś przedstawiciel SHARPA na tym forum? Ktoś z kogoś wała nie robi?

post-5140-100007794 1230998521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to jest sharp 65 calowy za "jedyne" 40 tys. PLN w najtańszej wysyłce w Polsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój ulubiony temat Celine Dion:

Jest tak:

[1] ma charakterystyczny głos - można lubić lub nie

[2] nie umie spiewać to niezaprzeczalny fakt, ZERO interpretacji podobnie jak nasza Irena Santor

[3] Płyta w Vegas to KOMPROMITACJA !

Idiotyczne układy choreograficzne, żenujące stroje i umiejętności tancerzy

CD porusza się jak kukła i kamera tego nie była w stanie ukryć

Całość to pół-playbeki, kapela gra z "taśmy",

Źle nagłośniony mikrofon, nie zrobiono korekt dźwięku,

Realizacja dźwiękowa żenująca, zapewne zrobiona przez ekipę na stale pracującą w Kasynie.

To wszystko są objawy niskobudźetowej produkcji.

Ot taki show dla głuchych.

cześć!

porównywał ktoś jakość obrazu DVD z samsunga BDP1500 (BDP2500, panasonika bd50, sonego 300,550) do odtwarzacza DVD jak choćby panasonik s100 czy denon 1940 z faroudją DCDi na pokładzie? jak wypada skalowanie 720p,1080i,1080p. oczywiście w zestawieniu z dużym ekranem - 100" projektor.

A ja mam pytanie do wszystkich fanów PlayStation : Gdybym chciał kupić PSP3 w celach muzyczno-filmowych , na co mam zwracać uwagę ? Są jakieś wersje lepsze i gorsze do tych zastosowań ?

I jeszcze jedno pytanie lamera : w którymś AV była recenzja PS3 pióra bodajże F.Kulpy , w której wyraźnie jest napisane, że PS3 nie potrafi skalować filmów DVD do HD. To prawda, czy już nieaktualne?

Podpinam sie pod pytanie:

"A ja mam pytanie do wszystkich fanów PlayStation : Gdybym chciał kupić PSP3 w celach muzyczno-filmowych , na co mam zwracać uwagę ? Są jakieś wersje lepsze i gorsze do tych zastosowań ?"

I find your lack of faith disturbing...

lecz się na głowę. Nie dosc ze jesteś głuchy, niedowidzisz to jeszcze opowiadasz bzdury

Nie lubisz kobity to twój problem. Nie kupujesz płyty i koniec. Ale po co piszesz takie PIERDOŁY ?

[ ... w którymś AV była recenzja PS3 pióra bodajże F.Kulpy , w której wyraźnie jest napisane, że PS3 nie potrafi skalować filmów DVD do HD. To prawda, czy już nieaktualne? ]

Tak; to nie aktualne. W/w recenzja była pisana jeszcze przed premierą PS3.

PS3 jest obecnie znakomitym DVD playerem. Ma obecnie systemy redukcji zakłuceń, oczywiście upscaling Video i AUDIO i to super klasy.

Wykaz póżniejszych modyfikacji:

Ukryta Zawartość

Obecnie to juz zupełnie innny, "wszystko-mający" sprzęt.

Lista (bardzo długa) modyfikacji:

Firmware History and Compatibility

System Software Ver. 2.50 (October 15th, 2008)

[bD/DVD Settings] has been renamed as [Video Settings].

Under [Video Settings], the [Cinema Conversion] and [upscale] options have been renamed as [bD/DVD Cinema Conversion] and [bD/DVD Upscaler], respectively.

[sequential Playback] and [50 Hz Video Output] have been added as options under [Video Settings].

You can now use the [Mosquito Noise Reduction] setting for video content that is saved on the hard disk or storage media. Use this setting to reduce mosquito noise that appears on the edges of visual images.

During BD (BDAV) and DVD playback, a technique known as "chroma upsampling" is now automatically selected based on the movement of objects within the video content and then applied to enhance images in the content.

System Software Ver. 2.40 (July 2nd, 2008)

You can now play music content encoded in MP3 Surround format.

MP3 Surround can only be played in Linear PCM output.

You can now use the [Frame Noise Reduction] and [block Noise Reduction] settings for video content that is saved on the hard disk or storage media.

You can now play upscaled video content that is saved on the hard disk or storage media. When the video content is played, it is upscaled automatically to fit the screen size.

Upscaling of Blu-ray Disc (BDAV) video content is now supported.

For DTS-HD playback on DVD-Video and Blu-ray Disc media, DTS-ES and DTS 96/24 for DVD-Video and DTS-ES Matrix for Blu-ray Discs are now supported.

System Software Ver. 2.30 (April 15th, 2008)

Blu-ray Disc playback now supports DTS-HD Master Audio and DTS-HD High Resolution

The PS3 system does not support playback of DTS-ES and DTS 96/24 for DVD-Video or DTS-ES Matrix for Blu-ray Discs

System Software Ver. 2.20 (March 25th, 2008)

Blu-ray Disc Profile 2.0 (BD-LIVE) is now supported. Visit the BD-Live guide in Help & Support under PS3 > Video at eu.playstation.com for more details.

A [bD Internet Connection] setting has been added under [bD/DVD Settings].

You can now play DivX and WMV format files that are 2GB or larger.

You can now display subtitles in DivX-format video files.

You can now begin playing a DVD from the point where you previously stopped it (Resume Play).

A [Mosquito Noise Reduction] option has been added under [AV Settings] in the control panel for standard DVDs.

System Software Ver. 2.10 (December 18th, 2007)

DivX and VC-1 (WMV) have been added to the types of files that can be played.

To play VC-1 (WMV) format files, you must go to Settings > [system Settings] and set [Enable WMA Playback].

Copyright-protected files or files that were encoded by using DivX 3.11 cannot be played.

Files that are 2GB or more cannot be played.

Blu-ray Disc Profile 1.1 is now supported.

You may now be able to use the "Picture in Picture" feature that enables playback of two videos at the same time with Profile 1.1-compatible Blu-ray Discs. Available features will vary depending on the disc.

[bD Data Utility] has been added.

The management data that is used by the Blu-ray Disc is saved

System Software Ver. 1.90 (July 24th, 2007)

[On] has been added as an option in [bD 1080p 24Hz Output (HDMI)] under [bD/DVD Settings].

[44.1 kHz / 88.2 kHz / 176.4 kHz] has been added as an option in [Audio CD Output Frequency] under [Music Settings]. Upscaled output of audio CDs is now supported.

The [image Quality Adjustment] option in the control panel has been changed to [AV Settings].

You can now play AVCHD-format video files that are saved on Memory Stick media or on the hard disk of a digital video camera.

System Software Ver. 1.82 (June 28th, 2007)

Support for playback of AVC High Profile (H.264/MPEG-4) format video has been added

System Software Ver. 1.80 (May 24th, 2007)

[bD 1080p 24 Hz Output (HDMI)] has been added as an option under [bD/DVD Settings].

[RGB Full Range (HDMI)] has been added as an option under [Display Settings].

[Y Pb/Cb Pr/Cr Super-White (HDMI)] has been added as an option under [Display Settings].

[bitmapping (Super Audio CD)] has been added as an option under [Music Settings].

Super-White and x.v.Color output are now supported.

Downscaled output of Blu-ray Discs is now supported. When 720p is selected as the video output setting of the PS3 system, Blu-ray Discs that were recorded in 1080p or 1080i resolution can be played in 720p resolution.

System Software Ver. 1.60 (March 23rd, 2007)

Support for playback of BD-RE (Blu-ray Disc Rewritable) ver 3.0 has been added.

The PS3 system can now automatically detect an HDMI connection to a TV. If the PS3 system is turned on with an HDMI cable connected, the screen for switching video output settings will be displayed automatically.

Does not function unless the TV that is connected by the HDMI cable is turned on.

If you are already using the HDMI OUT connector, the screen for switching video output settings will not be displayed.

[Enable WMA Playback] has been added as an option under [system Settings].

[Disc Auto-Start] has been added as an option under [system Settings].

Support for playback of DSD (Direct Stream Digital) discs has been added. *

* These discs are music discs created using SonicStage Mastering Studio Version 2.1 or later or DSD Direct Version 2.0 or later (both Sony products, sold separately).

Motion JPEG and AVCHD (.m2ts) have been added as playable formats.

System Software Ver. 1.5X (February 28th, 2007)

[Key Tone] has been added as an option under [sound Settings].

System Software Ver. 1.3X (December 21st, 2006)

BD/DVD Video Output Format (HDMI)] has been added as an option under [bD/DVD Settings].

System Software Ver. 1.10 (November 17th, 2006)

[Audio CD Output Frequency] has been added as a feature under [Music Settings].

[Enable ATRAC] has been added as a feature under [system Settings].

[Cross Color Reduction Filter] has been added as a feature under [Display Settings].

You can now select [Full Screen] under [screen Mode] when playing video files saved on the hard disk or storage media.

THE END

Ukryta Zawartość

Znalazłem opisy SONY do kilku zaawansowanych opcji:

50 Hz oraz Chroma upsampling.

50 Hz bardzo przydatne w odtwarzaniu nagrań z kamer Video pracujących w systemie PAL 50 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Rodzice po zakupie telewizora spod znaku funaia (Funai Lt6-m32bb), zdecydowali się na blu-ray'a. Jako, że mają sporą kolekcję divxów, bezsensem byłoby kupowanie dwóch urządzeń – strata kasy i w dodatku graciarnia. No i padło na odtwarzacz Funaia – do kompletu icon_biggrin3.gif

Design jest dość ładny – szału nie ma, ale wygląda estetycznie i w miarę nowocześnie. Pierwsze co tak naprawdę rzuca się w oczy po wyjęciu z pudełka to dość duży rozmiar blu-raya. Mnie to akurat nie przeszkadza, ale pewnie dla niektórych mogłoby to być kłopotliwe choć na pewno nie aż tak jak w przypadku Sony (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ;D

Co nieco o możliwościach

M1-B110 jest zgodny z profilem BD 1.1, czyli generalnie potrafi wyświetlić jednocześnie dwa materiały wideo z dźwiękiem (DD 5.1). Po co to komu? Przykładowo w trakcie oglądania filmu, możemy jednocześnie śledzić komentarze reżysera w rogu (PIP). Oprócz tego Funai ma HDMI w wersji 1.3a i zgodność z CEC, co umożliwia sterowanie całym sprzętem za pośrednictwem jednego pilota. Ponadto: czytnik kart pamięci SD, cyfrowe wyjście koaksjalne no i najważniejsze – obsługa DivX’a i płyt DVD, które są przeskalowywane do 1080p co generalnie dobrze wpływa na jakość wyświetlanego materiału.

Subiektywne wrażenia z użytkowania

Przede wszystkim odtwarzacz jest szybki i cichy. Łyka nawet stare, porysowane nośniki. Menu jest proste i czytelne – podobnie jak w telewizorze. Brakuje mi wyjścia optycznego do DAC-a, wsparcia dla H264/X264 no i USB, ale tego nie widziałem jeszcze w żadnym odtwarzaczu BD…

Generalnie jest to dobry odtwarzacz dla przeciętnego użytkownika – dość duże możliwości, prostota obsługi i atrakcyjna cena. Z tego co czytam na sieci, M1-B110 zbiera wysokie oceny w testach. Video 11/08:

post-10643-100005323 1233301773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja na to że to pewnie "refurbished" z UK. Dziękuję, postoję....

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A ja wziąłem Samsunga 1400 z GB za 360 zł i jestem zadowolony. Nie chciałem wydawać kopy kasy na coś co i tak odtwarza na razie głównie DVD (płyty BD są drogie i mam dopiero 4). Ale ma HDMI, nieźle skaluje do 1080p i nie wydałem na to kupy kasy. Fakt, może dobrze trafiłem. Ale kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi. Nawiasem mówiąc 1400 jest lepszy niż 1500.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.