Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam temat przegladam od jakiegos czasu, bowiem Accu podobalo mi sie od zawsze.

zastanawiam sie nad zmaina wzmacniacza i zmiennikiem mialby byc wlasnie Accu.

Problem w tym , ze nie mialem i obecnie rowniez nie mam mozliwosci odsluchu. Pod uwage brane sa uzywane dwie opcje, a mianowicie:

E-210 ok 1100 Euro( produkcja 1995-2000)

E-305V ok 1350 Euro( produkcja 1991-1994)

Obydwa modele w dobrym stranie wedlug opisu,pilot,instrukcja.

I tak niepowiem , aby cena nie grala roli. Druga rzecz to wiek 305. na korzysc przemawia natomiast uniwersalnosc wzmaka (m.in mozliwosc wysterowania kazdego zestawu glosnikowego nie wiem natomiast czy nizszy model z kazdymi sobie poradzi), no i wskazniczki wychylowe :-) czylifirmoey patent Accu.

narazie tylko teoretyzujemy , niemniej jednak wdzieczny bylbym za wskazowki.

Pozdr

post-1391-100007010 1251738922_thumb.jpg

post-1391-100007011 1251738922_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadeta

Brałbym 305-tke. Wieku się nie bój, moj zestaw był niedawno na grutownym przeglądzie i okazało sie, że po 19 latach użytkowania nie jest w nim nic do wymiany!! Wszystkie elektrolity trzymają parametry fabryczne, przekaźniki sa hermetyczne, więc bezobsługowe, jedynie kilka zimnych lutów było. Accu to bardzo dobrze wykonane klocki na długie lata. Poza tym elektronik, ktory dokonywał przeglądu zajmuje się tylko urzadzeniami z wyzszej półki i stwierdził, że Accu z lat 80tych i 90tych są dużo lepiej wykonane niż nowsze....ale to już chyba norma wsród wszystkich firm audio. Polecam.

krzychlis Biorąc jako przykład mój Accupchase E-206 z 1991roku w sumie budżetowy to degradacji uległy mikro przełączniki mechaniczne do załączania korektora, mono-stereo, wyciszenia, potencjometry nie trzeszczą, ale w tej chwili działa on jako końcówka mocy, czyściłem też styki wewnętrznego okablowania, awarię miałem z mojej winy, ale serwis dokonał wymiany kompl. PCB na nowe i przy okazji wymieniłem kondy główne tak na wszelki wypadek poza tym działa bez problemowo. Wiec jest to jakiś symbol jakości.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Mój stary technics odsprzedany koledze też gra od 1988 roku bez poważniejszych usterek tylko przesmarowane były potencjometry,CD z mechanizmem firmowym śmiga bez problemów ( głowica jest prowadzona w polu magnetycznym, jak w topowym Dennonie )czyta nawet CD-R ,aż sam jestem zdziwiony długowiecznością.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Mój słuchawkowy cd marantz cd75mkII tez gra bez zająknięcia od 20 lat :).....gdzie takie cd teraz kupicie??

Co do Accu to faktycznie w serwisie mówili, ze mikroprzełączniki czasem szlag trafia...

Panowie, jaka jest Wasza opinia na temat IC XLR Shunyata Antares w połączeniu z Accuphase. Czy ktoś próbował takiego zestawienia? Niestety w PL nie możliwości odsłuchu :-) Chciałbym nimi połączyć C-2410 & P-7100 oraz C-2410 & DP-700. Moje obecne Accoustic Zen powinny już pójść na emeryturę. Pomostową, oczywiście...

Jak nie ma możliwości odsłuchu to po co się w to pakować?Posłuchać tego co jest dostępne w kraju,chyba trochę dobrych kabli jeszcze zostało ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek, masz rację. Myślę jednak, że IC Shunyaty to dobre i niedocenione kable a dodatkowo dostałem bardzo fajną ofertę z US na Antaresa :-) Słuchałem u siebie kilku rzeczy (min. Cardas GR, Harmonix, AQ Niagara i kilka innych) ale właściwie tylko Acrolink Mexcel 7N-A2500 zrobił na mnie duże wrażenie jednak jego cena w PL jest nieakceptowalna (2 x wyższa niż w Stanach!!!). Co Twoim zdaniem warto wypożyczyć na odsłuch?

Ja mam właśnie tego Mexcela 2500,poza tym świetnie u mnie grał Harmonix HS-101 GP,Cardasa GR już słuchałeś,jeśli nie chcesz wydać za dużo,to może Kondo,ze zmienioną konfekcją to są kable o dwie klasy lepsze!

witam,

takze dorzuce swoje trzy grosze ;)

Szukajac nowego interkonektu RCA (miedzy CD a PRE) sluchalem niedawno w moim systemie kabelki Harmonix 101GP SUS, Transparent Ultra oraz Transparent Reference. Od razu zaznacze, ze juz na stale pozostal w systemie Transparent Reference :)

Co do Harmonixa, to bardzo fajny przewod, jednak w moim systemie za bardzo eksponowal srednice - troche ja rozjasniajac i rozrzedzajac. Mial za to bardzo klarowne i czyste wysokie tony, dobrze slychac wszelkie szarpniecia strun i przeszkadzajki. Transjenty to jego mocna strona. Z basem niestety gorzej, byl nieco poluzowany i potrafil czasem lekko zabuczec.

Transparent Reference to inna bajka - w kazdym aspekcie gra wybornie. Po wpieciu przestrzen robi sie trojwymiarowa - ten efekt jest spektakularny, mnostwo informacji z tla jest czytelne jak na dloni i wszystko to bez wyostrzenia ani innych nieprzyjemnych efektow. Bas rowniez lepszy niz w harmonixie, mniej gumowaty, bardziej tetniacy. Barwy sa bardziej nasycone niz na harmonixie i dzwiek jest troche gestszy, jednoczesnie daje poczucie wiekszej ilosci 'powietrza'. Ogolnie bardzo polecam (niestety wersja XLR z niewiadomych przyczyn jest 2 razy drozsza od RCA...)

A teraz testuje glosnikowy Transparent Ultra. : )

pzdr

Slvn daj znać jak ten głośnikowiec u Ciebie zagrał z Thielami,choć myślę,że chyba trzeba by wskoczyć w wyższą półkę.Głośnikowy to u mnie ostatni element toru,nad którym chcę popracować ;).

Te plumkacze nie mogą się zbliżyć do Shunyaty. Antares (mam nadzieje że Helix) to do niedawna nr.1 Shunyaty , obecnie nie produkowany . Jego miejsce zajęła Aurora . Szalenie drogi ale konkurencja została wiek w tyle .

W moim E - 206 z grudnia 1989 wszystko śmiga bez najmniejszego problemu . Jedynie co zrobiłem,

to za radą Kazika II zmieniłem prąd podkładu . Fakt , że mój przeleżał w szafie i jestem prawdopodobnie pierwszym realnym użytkownikiem . Wzmacniacz kupiłem w stanie wizualnym nówkę nie śmiganą .Pachniał nowością , i cały nie miał śladów najmniejszego używania . Front przedni lustro , gałki lustro.Ja gram na nim rok . Przez kilka godzin dziennie . Praktycznie jak jestem w domu , wzmacniacz chodzi non stop. Bałem się o kondensatory , jak

go kupowałem w ciemno . Bez podstawnie . pikop58

Panowie, mam zagwozdke. Pisalem wyzej o odsluchu E-550 i koncowki A-35. Koncowka zagrala lepiej i to wyraznie. Troche to dziwne, ale 550'tka sprawiala wrazenie, ze nie potrafi do konca wysterowac moich glosnikow - dosyc luzny i nie dosc nasycony bas ale tez generalnie za szczuple brzmienie. Juz bylem blisko zdecydowania sie na koncowke, ale... troche odstrasza mnie brak normalnej regulacji glosnosci, jedynie w zrodle. Na dodatkowe pre mnie nie stac (poki co, ale i tak nie chcial bym juz wiecej wykladac - gdzies trzeba sobie powiedziec stop ;-) ). Tak wiec wolalbym integre. I tu jest problem bo 550'tka okazala sie nietrafiona, sluchalem tez E-450, kiedy wybieralem odtwarzacz i tak sobie mi sie podobala (troche za duzy bas i brzmienie generalnie nie potrafilo sie otworzyc, chociaz, z tego co pamietam nasycenie bylo jak trzeba). Koledzy klubowicze, moze macie jakis pomysl co z tym fantem zrobic?

Może problem jest gdzieś indziej,bo faktycznie,żeby ta integra nie poradziła sobie w wysterowaniu to dziwne.Próbowałeś innego okablowania?Ja w ostatnich dniach usłyszałem ile jeszcze mogę poprawić w systemie kablami głośnikowymi,przede wszystkim w zwartości i kontroli basu.

Tez bylem zdziwiony, ze gralo to tak sobie (z 550). Co do kabli to probowalem na swoim secie i Wireworld Eclipse 6 oraz Tara The 0.8 - efekt ten sam (z Tara i Wireworld'em jeszcze poglebiony) - za malo nasycenia i basu (kontrola tez taka sobie). Moze sprobuje jeszcze raz E-450, tylko z innym okablowaniem niz moje (troche szczuplejszym) - moze takie cos zagra?

Jeśli końcówka A-35 zagrała lepiej to bym kupił i chorował na pream, bo chyba warto. U mnie bez pre wzmacniacz gra poprawnie, lecz przez pre jest to taki dźwięk jaki lubię. A dźwięk musi Tobie się podobać.

A-35 grala bardzo dobrze sterowana z odtwarzacza - nie wiem jak by to zagralo z pre. Mnie odstrasza natomiast sprawa komfortu uzytkowania i (ewentualnej) rozbudowy systemu - chocby to, ze bez pre zadnego innego zrodla do koncowki nie podlacze no i kasa - przyzwoite pre od Accu to ze 30kzl jak nic (z sieciowka i IC) dlatego myslalem, ze 550'tka zagra i bedzie po klopocie a tu kicha ;-)

Enzo - do sterowania końcówki można kupić pasywny pre http://cgi.ebay.co.uk/NVA-P50-Passive-Pre-amplifier_W0QQitemZ220432722106QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers?hash=item3352d068ba&_trksid=p3286.c0.m14 Można też wykorzystać pre od Bodo_z, dobre robi sonusoliva , lub zlecić wykonanie pre 3 które też ciekawie gra, zawsze zostanie trochę kasy i zadowolenie będzie większe. Żebym nie trafił mojego pre to zbierałem kasę na pre Sonsolivy - można je wypożyczyć i z własnym systemem sprawdzić jakość, tylko jest to sprzęt bez znaczka i ..........

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

enzo, 6 Wrz 2009, 10:43

Witam Kolegów,

w kontekście tego wpisu zdecydowanie twierdzę, że brzmienie końcówki Accuphase i brzmienie tej samej końcówki z preampem Accuphase, to spora różnica jakości. Wszystko ulega poprawie. Te systemy są tak zaprojektowane aby grały w parze. Poza tym E550 to integra na bazie komponentów A30 i C2000.

Kolega Jello sugeruje C2400. To jest doskonały wybór. Wiem, że trafił do tej firmy z "dobrego domu" i wiem również, że to wszystko co napisano jest absolutnie prawdą. Nowy właściciel kupi go za połowę wartości(wówczas oczywiście).

Pozdrawiam

Wiktor

enzo

Propozycje kolegów są bardzo rozsądne jakościowo i cenowo, ale to ma się Tobie podobać, Ty będziesz żył z tym dźwiękiem. Jeśli dobrze skonfigurujesz to starczy na dłużej.

>enzo

podobne doswiadczenia z 550-a20v mial arek67 i wybral koncowke a20v. pozniej dokupil pre luxmana na dwoch lampach i zalozyl dobre nosy, moze jego podpytaj, odtwarzacz ma dp500...

ja rowniez gralem przez dluzszy czas na a20v, wtedy wszystko okablowane Acrolinkiem a2070 xlr - swietne polaczenie!, a teraz jest Jadis Defy7 na teflonowych kondensatorach, ktory "pozamiatal Accu".

Slyszalem, ze niezle potrafi zagrac Promitheusaudio TVC np. tutaj http://www.audiogon.com/cgi-bin/cls.pl?preatube&1256495694&/Promitheusaudio-TVC-Ref4- poczytaj...

W temacie kabli moge potwierdzic klase Shunyaty Antares, zamienil u mnie Siltecha g5 sq88mk2, gram xlr pomiedzy cdp a lampowym pre. Siltech mial lepsza rozdzielczosc i szybkosc, zroznicowanie linni basowej, Antares lepsze wypelnienie, neutralnosc, plynnosc i naturalnosc, plany i przestrzen, sumarycznie lepszy, oba bardzo transparentne. Do tych dwoch marek dorzucilbym jeszcze Stereovoxa, ale to sa kable gdzie w systemie potrzebna jest przewaga lamp (w moim 26 :-)), tak mysle. W torze z Accu bardzo pasowal mi wtedy Transparent Ref, ten tanszy ze starej serii, natomiast miedziane Kondo mowiac dyplomatycznie sa srednie ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.