Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull

to kto ci tego twojego accu kupi jak go tak obsmarowywujesz

moze juz czas na większa obnizke ceny :)

wychodzi na to ze kazdy audiofil chce poniekad aby inni pisali i czuli to co on

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zbytnio mi nie zależy na sprzedaniu Accu ;-)

Świetnie się spisuje jako transport ,alternatywnie dla dysku twardego.

Porównywałem DP-500 z Audiomeca i się obronił, lepszy bas, bardziej płynny ,spójny dźwięk.

Audiomeca za to jakby ciut więcej planktonu w średnicy ,ale też bardziej szara,nijaka,

ktoś inny powie neutralna ? Czyli remis - sprawa gustu.

Nie za bardzo mogę znaleźć zastępstwo za rozsądne pieniądze.

Violet=>

Z Chińczyka w Satchu niewiele zostało ,wszak DAC to Philps 1541, a lampizacja według Ł.Fikusa.

Także Chińska jest obudowa ;-) Strasznie go przepłaciłem ,wszak tyle z niego wyleciało ;-)

Usunięty oryginalny układ lampizatora ,jakaś płytka jakieś chipy, zegary, zmieniony układ zasilania,

inne kondensatory, dodatkowy transformator,dwie lampy na wyjściu 6N2P EW i kupa drobiazgów.

"Robię" drugiego DACa na 1543 ;-) Ale już tylko części kupuję, nie sprowadzam całości z chin i znowu najdroższa obudowa ;-)

Dlaczego drugi ? Bo kośc Philipsa 1543 inaczej gra , bo fajna zabawa, doskonały dźwięk no wreszcie bo śmiesznie zabawny jest stosunek jakości do ceny - wprost szokujący !!!

gutekbull

nie kazdemy sie chce bawic w kupowanie DIY zwłaszcza gdy kasa nie jest problemem

kupujesz solidny klocek jak accu i zwykle jest OK

a jak chcesz zabawy to zamiast kolejnych DAC kup sobie gramofon :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gutku

No dobra sam tego chcesz. Jesteś niewiarygodny w środowisku od czasu jak ze trzy lata temu próbowałeś kupić kolumny od pewnej szacownej i znanej firmy w W-wie. Przecież o Tobie krążą legendy jak Ci żona je dopasowywała. Od tamtej pory zawsze Tobie dopiekam bo po prostu jesteś amatorem i tyle. Bajki pisać a nie zajmować się zabawą w audio.

arek67=>

Już wyżej pisałem ,ze nie ten poziom dyskusji ;-)

No ,ale teraz to wyszło szydło z worka , powiązania z Hi Fi Clubem ,dlatego moje wpisy są tak niewygodne,wszystko jasne, zawsze podejrzewałem ,że tu na tym forum mało jest wiarygodnych opinii,tylko obrona interesów sprzedawców !

Interesy ,interesy ,jeszcze raz interesy, aby wciskać ciemnotę ,może w zamian jakiś upust przy zakupie ? ;-)

arek67 zrobiłeś najbardziej idiotyczny wpis na tym forum. Brawo tak krystalicznej postawy ;-)

A co do meritum, to moja panią bym zostawił w spokoju ;-)Bo bardzo jej się podobały gabaryty tych kolumn i gdybym jej słuchał to do dziś by stały w pokoju,a przecież tak nie jest ;-)

Masz swoja odpowiedź - coś nie do końca panowie w Hi Fi Clubie cie poinformowali ?

O co poszło ? Czuję sie zobowiązany wyjaśnic, co z nieskrywaną ochota uczynię ;-)

Przywieziono mi do domku kolumny Thiel 1.6 , był to okres kiedy bardzo chciałem kupić kolumny marki Thiel.Był tylko jeden szkopuł za diabła to nie grało i mimo moich szczerych chęci po paru dniach zrezygnowałem .Nic nie pomagało , po prostu Thiel z Maciem delikatnie mówiąc średnio gra, a niektóre modele w ogóle.

Zaznaczam nie była to tylko moja opinia- zaprosiłem paru znajomych audiofilii na odsłuch ,za wszelką cenę szukałem potwierdzenia, aby zatrzymać kolumny w domku.

Niestety plastikowy ,sztuczny dźwięk-opinia wszystkich którzy słuchali u mnie w domku.

I tu takimi wypowiedziami podpadłem panom z Hi Fi Clubu ;-)

Już wtedy na mnie "napadnięto" no bo jakże takie zacne marki ,a tu taka opinia ,jakże on śmiał !!!

Nie jest to tylko moje zdanie, a zabawne ,ponoć także twórcy tych kolumn ;-)

Jest mnóstwo wpisów na tym forum na temat Thieli i Maca, a także idiotycznej polityki niektórych dystrybutorów ,zestawiających ze sobą dwie marki tylko dlatego ,że te akurat posiadają je w dystrybucji !!!

Jakże niepolityczne jest lansowanie DACa za "parę groszy" w kontekście takiej marki jak Accuphase za którą notabene przepadam.

Ale to już powoli robi się zupełnie inny temat ;-)

gutek ode mnie szacun,

dałeś wyraz, że mimo iż accu jest świetny istnieje produkt, który jest dużoo tańszy a potrafi zagrac lepiej w Twoim mniemaniu.

obrazy typu masz kolumny na twarzy etc.są poprostu nie na miejscu.

to takie typowo polskie.najpierw byłeś audiofilem teraz ktoś próbuje udowodnic Tobie, że pomieszczenie takie, srakie....do tego, że jesteś amatorem.żanada

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gutekbull, trochę rozumiem Twoje obserwacje i stanowisko. Nie ukrywam, że i ja powoli zataczam koło w "obcowaniu" z audio i stwierdzam, że nie wszystko to co drogie/najdroższe i renomonane musi być najlepsze i najprzyjemniej grać.

Poza tym wydaje mi się, że tu na forum są obecni sami amatorzy. No chyba, że ktoś z Szanownych może się poszczycić dyplomem "inżynier ds. Hi-Fi" :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie trzeba być inżynierem od hifi,żeby stwierdzić,że 90% zdjęć zamieszczonych na forum pokazuje jak nie powinno się ustawiać sprzętu i kolumn ;),i że w takiej formie to nie ma prawa dobrze grać,i tyle.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Czym więcej się słucha różnych produktów,to z czasem człowiek zaczyna myśleć podobnie jak gutekbull i kieruje się tylko słuchem a nie marką. A ci ,,Amatorzy elektronicy,, potrafią czasem wydobyć prawdziwy potencjał z urządzeń audio.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość rochu

(Konto usunięte)

Myślę, że nie jest istotne czy Gutek ma racje czy też nie. Sam z resztą w wielu kwestiach nie zgadzam się z nim, jak choćby w opinii na temat jakości mediów strumieniowych.

Ważne jest jednak to, iż Gutek samodzielnie poszukuje i ma odwagę dzielić się z innymi swoimi obserwacjami. Nawet tymi, które budzą kontrowersje.

Jeżeli o mnie chodzi - to szacunek.

Panowie, skończcie tą mało przyjemną szamotaninę. Rozmawiajmy o konkretach. Dzielmy się wiedzą na temat Accu, a nie wchodźmy w pyskówki na temat lampizacji jakiejś blachy. Jeśli komuś taki klocek gra, to chwała mu za to, ale nie przeginajmy pały i nie wchodźmy w analizę tego problemu. Dlaczego dajecie się sprowokować i dyskutujecie o przewadze jakiegoś DACa nad Accu. Nikt nikomu nie broni odczuwać większej przyjemności ze słuchania DACa, ale nie lansujmy powszechnych teorii o wyższości lampizacji nad drogimi, bardzo luksusowymi klockami. I niestety Panowie, zaakceptujmy zacną, choć pewnie także smutną oczywistość, że sprzęt bardzo drogi ZAWSZE gra lepiej od tańszego. Pomijam tu kwestię błędów w bardzo drogim torze, czy mankamentów pomieszczenia, błędów z których posiadacze sprzętu niższej klasy, a dobrze zestawionego, wyciągają pochopne wnioski o wyższości tego, co mają w domu nad tym, co spotyka się na wystawach.

Marcin,

nie uogólniaj, że wszystko droższe gra lepiej,

ktoś czytając Twój wpis pomyśli, że masz racje

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Panowie, moim zdaniem nie ma sensu udowadnianie kto ma rację. Audio jest dziedziną bardzo subiektywną, zależną nie tylko od muzyki, sprzętu i zawartości portfela ale także od nastroju. Sam właśnie przechodzę lekki kryzys i chcę wymienić cały sprzęt, bo "nie gra" :-) To jednak jest klub Accuphase. Trzymajmy taki poziom, jakiego synonimem jest właśnie Accuphase.

Dziękuję NAVY za to właściwe podsumowanie. Trzymajmy w rozmowie poziom Accu, a wszyscy będą w dobrych nastrojach.

NAVY dlaczego masz zastrzeżenia do Swojego systemu, co jest nie tak? Pytam z ciekawości i żeby powrócić do kwestii merytorycznych...

Marcin, to chyba kwestia przepracowania... Jednak w moim subiektywnym odbiorze średnica nie ma tej rozdzielczości którą jeszcze niedawno miała, wysokie tony jakby się wycofały a bas ma mniejszą kontrolę. Zwinąłem dywan, włączyłem regulację "tone" zdejmując 1 dB basu i dodając 1 dB treble, wypiłem Paulanera ale na razie nie pomaga. Na dobrze nagranych CD jest oczywiście bardzo OK, niestety tych dobrych jest max 20%. Uparłem się teraz na słuchanie właśnie tych słabszych 80% i się wkurzam. Ale jest nadzieja - w przyszłym tygodniu powinny przylecieć z US nowe kable: Shunyata Antares IC & Shuntata Orion głośnikowe.

navy1

Jesli przy systemie złożonym praktycznie z topowych Accu, dźwięk Cię nie zadowala to może być tylko jedna przyczyna: akustyka pomieszczenia. Robiłes cos w tej kwestii?? Jeśli nie to polecam, bo ja inwestując ok 500zł i trochę własnej pracy, wytłumiłem ścianę za systemem oraz skleciłem pułapki basowe w narożnikach pokoju za systemem i to tak, że kobiecie się podoba, mimo, że to pokój dzienny :) Była to najlepsza inwestycja w audio w moim życiu i kolejne kroki na pewno poczynię w tym kierunku, bo uważam, że elektronika i kolumny, kt posiadam, choć bardzo wiekowe, w warunkach dobrej akustyki pomieszczenia zagrają znakomicie.

Człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja ;).Ja jeśli mam napady,że jestem niezadowolony,to na parę dni odpuszczam słuchanie muzyki.Potem wszystko wraca do normy,czyli jest świetnie! (choć zawsze może być lepiej).U mnie to zawsze działa,odpoczynek od muzyki się przydaje.

Houek: nie robiłem praktycznie nic w kwestii akustyki. Były wprawdzie jakieś próby z panelami z gąbki (takiej z "piramidkami") ale to tak dla zabawy. Masz rację - akustyka jest ewidentnie do poprawy ale w tym pomieszczeniu / domu chyba nie będa już nic zmieniał. W nowym domu na pewno zrobię adaptację akustyczną. Ale to dopiero za dwa lata. Na razie umówiłem się na przetestowanie dobrych monitorów (Focal Diablo Utopia, może Wilson Duette).

Odnoszę wrażenie ,ze problem leży gdzie indziej.

Jak się weszło w posiadanie drogą nabycia najdroższych modeli Accu to siłą rzeczy zabawa w audio troszkę wyhamowała ;-)

Prawdopodobnie każdy z nas coś takiego przechodził, na swoim nazwijmy to pułapie cenowym, w pewnym momencie przychodzi najzwyczajniej w świecie znudzenie posiadanym systemem.

Mi zawsze pomaga intensywne przeszukiwanie rynku muzycznego za czyś świeżym ,nowym,

za czymś co zabrzmi inaczej.

Zawsze można zmienić głośniki , to potrafi radykalnie zmienić brzmienie systemu.

Można tez inaczej , zmienić coś w torze np. lampy ??? ;-)

Lampy bardzo ożywiają brzmienie złych czy po prostu starszych realizacji CD.

Można to uczynić jako inwestycję dodatkową bez wymiany klocków, a po prostu dokupienie czegoś alternatywnego na lampach ;-)

Problem widzę umyka. Wtrynia się Gutek jak robi to zwykle od wielu lat i się wymądrza. Ja zadaję proste pytania. Rozstawienie kolumn, przeżycia muzyczne na koncertach, kubatura itd. Brak odpowiedzi. A on nadal się mądrzy. Ciągnie ludzi pół Polski z kolumnami a nie ma warunków odsłuchowych. Czyli klitka w bloku. Opowiada bajki o "trąbce na żywo" a widział ją tylko w gazecie. To jest właśnie amatorszczyzna i popelina. Wszyscy się Gutkiem podniecają bo ma (miał) fajne klocki. Często je zmienia. Ale on nie ma pojęcia o dobrym dźwięku bo nigdy go nie słyszał. Takie subiektywne odczucia są bezwartościowe bo tylko mącą w głowach. Pierwsza zasada jest taka, że nie ma tanio i dobrze. Dobrze musi kosztować. Gutek szuka teraz czegoś lepszego od A-50V. Napisałem do niego (publicznie), że go wezmę tylko niech poda cenę i numer seryjny. Już chyba dwa miesiące idzie do piwnicy sprawdzić pudełko.

Gutku chcesz posłuchać Merita-1 to musisz sam się wybrać w podróż na drugi koniec Polski jak Ciebie zaproszą. Ale raczej chyba tego nikt nie zrobi i nie licz na to, że on jest tani.

PS.

Nigdy nie miałem Maca, Transparenta czy Thiela więć gdzie te fory, interes i rabacik?

Moze koledzy poradza... Jaki CD w cenie 4-6k PLN (raczej nowy) warto zakupic do mojego systemu? Interesuje mnie brzmienie a'la moj obecny Usher czyli neutralne i bardzo muzykalne, ale na wyzszym poziomie. Ma byc srebrny lub szampanski i szuflada musi wysuwac sie do przodu (odpadaja top-loadery). Moze Caspian M-Series? Z gory dzieki za rady i pozdrawiam.

Qman testował kilka przyzwoitych źródeł ze swoim E-212 i wybrał Caspiana. Ale przy wyborze źródła ważne są także pozostałe elementy toru - mi z tym samym wzmacniaczem (E-212) i okablowaniem (Anticables) podpasował przetwornik Qmana - Theta, która u niego się nie sprawdziła.

Ale On grał na Akustykach a ja na Ruarkach na Seasach...

navy1, 28 Lis 2009, 00:01

A może Kolega spróbuje winyli posłuchać. Warto tak skosztować innego źródła, porównać z CD. Z ułańskiej fantazji często, o ile oczywiście to jest możliwe, kupuję wydanie na LP i CD/ SACD. Może zmienisz nastawienie, może znowu coś Cię wciągnie. Tak retrospektywnie polecam koncert Neil Diamond - Hot August Night. Mimo, że to live, zrealizowany perfekcyjnie. Oprócz wspaniałej muzyki i niepowtarzalnego klimatu koncertu, efekty stereo, potężna scena i rzadko spotykany, swobodny i naturalny wokal Diamonda, niemal jak ze studia. Daj szansę Accu, nie ulegaj pochopnym opiniom, masz wyśmienity setup! Jeśli zechcesz, może posłuchać jak moje ulubione Accuphase gra. Nie ma sprawy.

:)

Wiktor

To nie jest dobry pomysł ;),u mnie kupno gramofonu zapoczątkowało wymianę całego poprzedniego systemu,bo usłyszałem czego mi brakuje.Dość długo trudno było słuchać CD,uspokajał tylko winyl :),potem przyszedł DP-700,który dla mnie odrobinę zbliżał się i podążał w kierunku dźwięku z czarnej płyty.

Mój stosunek do Gutka to żaden przypadek. Obserwuję jego fantazje od trzech lat. To amator i wodolejca. Sprzedał Accu to mu dziękujemy z podpowiedziami w tym wątku. Do widzenia.

navi1

Jak zwykle fajne podpowiedzi kolegów. A ja skoromnie powiem Dynaudio Sapphire. Dzisiaj słuchałem w Nautiliusie z DP-700 (bardzo zacne źródło), 2410 i A-45. Nie rozumiem tego napinania się na topowe klocki podczas AS skoro w ten sposób można zagrać prawdziwą muzę. Słuchałem tego nie na samplerach ale na zwykłych płytach. Zestaw nie "kaleczył" muzyki, nawet stary King Crimson grał bardzo muzykalnie. Problemem jest oczywiście tylko cena.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.