Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kondycjoner rozwiąże problem ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

stary bej

czyli samo trafo jako kondycjoner to zawracanie gitary

słuzą tylko ochronie człowieka w trakcie pracy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>stary bej, 28 Lip 2008, 11:02

>Tylko zastosowanie na wyjściu tego trafa odpowiednich filtrów pozwala na wyczyszczenie ich.

Jakich filtrów? Częstotliwości radiowe może odcedzimy, ale niższe?

>Aby utrzymać na wyjściu takiego trafa skuteczną wartość napięcia, bez spadku, potrzebny jest układ

>jak pisałem wyżej.

To znaczy jaki? Trafo z przełączaniem odczepów?

Jak chcemy mieć ładne i stabilne napięcie to kupujemy dobry UPS on-line.

Jestem Europejczykiem.

>Jak chcemy mieć ładne i stabilne napięcie to kupujemy dobry UPS on-line.

To byłby dobry pomysł, gdyby nie hałasujące wiatraki. Znacie jakiegoś dobrego cichego UPSa true on-line?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W skrócie: UPS do audio to zły pomysł. Było to już wielokrotnie na forum opisywane, korzystajcie z wyszukiwarki.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

UPSy komputerowe generalnie nie nadają się do zastosowań audio. Sinus pod obciążeniem może być znacznie gorszy niż taki prosto z sieci. Najlepiej zadać pytanie producentowi.

Wracając do transformatorów. Mam wrażenie, że wielu audiofilów wierzy w to, że transformator separujący odtworzy piękną sinusoidę i dobuduje te poobcinane wierzchołki. Dzieje się tak chyba dlatego, że zazwyczaj urządzenie takie jest sprzedawane pod nazwą "kondycjoner". Drobna gra słów, szczypta wyobraźni, trochę audiopoezji w gazetce i powstaje nowy temat dla pogromców mitów. :-)

>trochę audiopoezji w gazetce/../

albo troszkę forumowego pitolenia dla jelenia...

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 28 Lip 2008, 11:35

>W skrócie: UPS do audio to zły pomysł. Było to już wielokrotnie na forum opisywane, korzystajcie z

>wyszukiwarki.

Ja i czytałem i pisałem :-). Nie mówimy o jakimś tam UPS, tylko on-line i to porządnym. Ale i tak należałoby zacząć od sprawdzenia i poprawienia instalacji zasilającej. Mogłoby się okazać, że już niczego więcej nie potrzebujemy :-).

Jestem Europejczykiem.

cir, 28 Lip 2008, 11:43

>Edward ale przyznasz ze wage kondycjonera tym dodatkiem zrobic najłatwiej :-)

To fakt :-) Ale transormator dużej mocy swoje waży, nie dziwi nic. Natomiast dziwi mnie ten dziki pęd do "kondycjonowania" sinusa w sieci tak jakbyśmy go zaraz mieli słuchać i napawać się tą krystaliczną barwą tonu 50 Hz :-) A jakoś nie widać, żeby ktoś zrobił pomiary i sprawdził co dzieje się na szynach zasilania wewnątrz urządzeń. Przecież to jest najważniejsze! Jeśli zasilacz radzi sobie ze śmiaciami, to po co się babrać w sieci?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

cir

Samo trafo, to tylko trafo, a nie kondycjoner.

Jaro_747

1)"Jakich filtrów? Częstotliwości radiowe może odcedzimy, ale niższe?"

2)"To znaczy jaki? Trafo z przełączaniem odczepów?"

ad1)Filtrów sieciowych, eliminujących zakłócenia i śmieci energetyczne z linni przesyłowych.

ad2)Prędzej trafa, może nie separacyjnego, bo napięcie wyjściowe = wejściowemu.

Ale trafa z napięciem WYJŚCIOWYM wyższym niż 230V AC i zastosowanym stopniem stabilizacji napięcia zmiennego, wyjściowego tego trafa, a raczej już układu.

Less

"To byłby dobry pomysł, gdyby nie hałasujące wiatraki."

i przebieg prostokątny na wyjściu, a nie sinusoida.

>i przebieg prostokątny na wyjściu, a nie sinusoida.

Może nie aż tak źle, ale na pewno nieodfiltrowane śmieci pozostałe po 255-krokowej aproksymacji sinusoidy - w najlepszym wypadku

Trochę sensu poproszę.

>stary bej, 28 Lip 2008, 11:56

>ad1)Filtrów sieciowych, eliminujących zakłócenia i śmieci energetyczne z linni przesyłowych.

W skuteczność tej filtracji poniżej powiedzmy kilkuset kHz raczej wątpię.

>zastosowanym stopniem stabilizacji napięcia zmiennego, wyjściowego tego trafa, a raczej już układu.

A na jakiej zasadzie ta stabilizacja działa?

>"To byłby dobry pomysł, gdyby nie hałasujące wiatraki."

>i przebieg prostokątny na wyjściu, a nie sinusoida.

UPSy on-line na wyjściu całkiem nieźle aproksymują sinusoidę. THD napięcia wyjściowego to przeważnie 3%-5%, czyli może być lepiej niż to, co masz w gniazdku!

Jestem Europejczykiem.

A ja eksperymentalnie słuchałem na takim UPSie. Było lepiej niż na kondycjonerach, które słyszałem wcześniej i później (fakt, że niewiele tego było).

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

o ruszyły pierwsze zakupy kabli do topowej Hydry :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to była 4 lub 6 ,w tym wątku była mowa o 8 i V ktorych chyba nikt nie rozebrał :-)) ale gniazda mają jak zawsze "specjalne"--- bo z innego sklepu /nie audio/

cir

""o ruszyły pierwsze zakupy kabli do topowej Hydry :-))

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ""

Swietne :)))

Anacondy ani Pythona to nie przypomina, ale do krajowego zaskrońca trochę podobny :)))

Ukryta Zawartość

a co moga powiedziec w temacie urzytkownicy takiego Bouldera? kierunek OBI - elektryka budowlana i wziuuuu, montujemy IEC309 do betoniarki ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro_747, 28 Lip 2008, 10:59

>>Elberoth, 28 Lip 2008, 10:08

>

>

>>>Trafo separujące Eaton-Powerware o mocy 6kVA kosztuje ok. 4k zł.

>>I z dużym prawdopodobieństwem nie nadaje się do zastosowań audio.

>

>A niby dlaczego? Za tanie?

Z trafami, nazwijmy to przemysłowymi, zazwyczaj są dwa prodstawowe problemy:

1. Nie są dostatecznie "sztywne", co skutkuje znacznym skokiem napięcia gdy trafo jest nie obciążone. Teoretycznie więc mamy trafo 1:1 o mocy 6kV, ale przy obciązeniu go zaledwie np. 200W mocy, okazuje się, że zamiast wejściowych 230V, otrzymujemy na wyjściu 250V. 1:1 będziemy mieli tylko przy pełnym obciążeniu, tj. 6kV. W transformatorze ESA, mimo że ma aż 12kV, efekt ten praktycznie nie występuje - różnica jest bodajże 2-3V (obciążone/nieobciążone).

2. Są głośne. 50W trafa w sprzęcie audio potrafią minimalnie brzęczeć, natomiast takie kolosy 6kV czy 12kV już nie delikatnie brzęczą, tylko ryczą ! Poczytaj sobie opinie osób które pokupowały sobie trafa Equi=Tech i podobne - praktycznie jedynym miejscem do ich montażu jest pownica lub skrzynka na zewnątrz budynku. Dla odmiany, trafo ESA jest ABSOLUTNIE bezgłośne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jaro_747

>UPSy on-line na wyjściu całkiem nieźle aproksymują sinusoidę. THD napięcia wyjściowego to przeważnie 3%-5%

O takich wynikach zapomnij, natomiast zwróć uwagę na rozkład widmowy zakłóceń - przestaniesz wypisywać bzdury.

Bardzo podoba mi się obrany kierunek rozmowy, jej uczestnicy w walce o swoje pisane "ja" zaczęli stawiać tezę że UPS do audio jest cacy. Fajne forumowe pitolenie:))

Trochę sensu poproszę.

1. Nie są dostatecznie "sztywne",

Bzura. Piszesz o transformatorze 6KW.

>ESA, mimo że ma aż 12kV, efekt ten praktycznie nie występuje - różnica jest bodajże 2-3V (obciążone/nieobciążone).

Efekt bez znaczenia. Wystarczy pomyśleć.

2. Są głośne.

Taaaak? Naprawę? A z resztą, w sumie nic prostszego - łączymy 6 transformatorów toroidalnych 1kW równolegle i nagle mamy bezgłośny 6kW.

Tylko nadal pozostaje pytanie - PO CO?

I tak dalej, i tak dalej... W szaleństwie polowania na jelenia należy zachować trochę zdrowego rozsądku. A przynajmniej wypadałoby:(

Trochę sensu poproszę.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jaro_747

"A na jakiej zasadzie ta stabilizacja działa?"

Swego czasu były dostępne (era rubinów, elektronów i naszych TV na lampach) stabilizatory sieciowe działające na zasadzie wsówanego i wysówanego rdzenia w trafie (bezgłośnie) i to w zasadzie pomysłu naszych "braci" ze wschodu.

Niech żyje Zwązek Radz... UPS chyba pojechałem.

Układ był na tyle sprytny że do tej stabilizacji wykorzystywano nieduży silniczek który pracował w wartościach różnicy napięć wejście-wyjście, skutecznie regulując i błyskawicznie kompensując nadmiar, lub niedobór AC wyjściowego.

Oczywiście obciążalność tego urządzenia była skończona i ustalona przez wytwórcę na ok. 250W.

Ale w czasach rozwoju elektroniki można z powodzeniem zastosować inne rodzaje stabilizacji, oraz świadomej filtracji AC.

Pzdr.

zyzio->

Sporo taniej ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Testowałem przez blisko miesiąc Shunyata Hydra 2 ,

podłączyłem końcówkę mocy i CD pod Hydrę i jak w Polskim filmie...........nic się nie działo,

to znaczy myślę ,że powinno się coś dziać ;-)

Po odłączeniu Hydry nadal się nic nie działo ;-)

Resztę pozostawiam waszej ocenie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.