Skocz do zawartości
IGNORED

Phast SE Triode i lampy typu NOS

Rekomendowane odpowiedzi

zwykłybanan, 11 Sie 2010, 23:20>>>

Barwą,kulturą i swobodą na górze Phasta rozłożył na dzień dobry Tube Technology Prophet,trochę kulał z dynamiką ale miałem wtedy trochę "śpiące" na dole Ruarki,nieźle zagrał gościnnie Canary Audio-kapitalne:detal,szybkość,Abraxas AL zabrzmiał równo,bez fajerwerków a i to wystarczyło na firmówkę,dobra pasywka też nie była zła-miała jedną wadę-nie potrafiła przekazać rytmiki utworów...a mimo to Phast leżał dalej w kącie...

l'enfant sauvage

...był na testach jeszcze Sansui CA-2000,wahałem się długo między nim a Abraxasem,padło na tego drugiego...bo miał całkiem poprawnie grającego DAC-a na pokładzie i zagrał bardziej "surowo",powściągliwie jeśli chodzi o barwy-co akurat sobie cenię.

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

octavarium, może to słabe lampy w pre są winne tak złej Twojej ocenie. Wiem że Stary Audiofil i whitesnake mówili o zupełnej przemianie wzmacniacza po zmianie lamp (szczególnie na amerykańskie). Ze sprzętem lampowym jest taki właśnie problem, że ten sam z różnymi lampami to zupełnie inny dźwięk i trudno się zorientować co jest naprawdę wart.

• Użytkownicy+

Inna sprawa że te amerykańskie lampy to spory wydatek, ale podobno na długo (mają wytrzymać 10000 godzin).

palton, 13 Sie 2010, 00:22

>Inna sprawa że te amerykańskie lampy to spory wydatek, ale podobno na długo (mają wytrzymać 10000

>godzin).>>>

wolę brytyjskie i niemieckie;)

10.000 to powinna wytrzymać każda cywilna,military już dwukrotnie więcej,słyszałem o 35-cio letnich radiostacjach używanych niemal codziennie i wciąż pracują na oryginalnych lampach od nowości,to się nazywa żywotność!

l'enfant sauvage

octavarium

wole brytyjskie i niemieckie;]

Akurat tego nie neguje-tylko wybacz nie ma lepszych 6sn7 i 6sl7 jak lampy USA-a takie w phascie siedza

>palton, 13 Sie 2010, 00:22

>>Inna sprawa że te amerykańskie lampy to spory wydatek, ale podobno na długo (mają wytrzymać 10000

>>godzin).>>>

10000 godzin grania, a 10000 godzin działania to dwie kompletnie różne historie... :)

Nie wierz takim mitom. Z lampami jest sporo zabawy. Nigdy nie graja dobrze od samego poczatku.. po okresie wygrzewania masz jakieś pół roku spokoju, a później jest juz tylko gorzej. Przyzwyczajasz sie jednak i jak daleko im do tego co reprezentowały po wygrzaniu, dowiadujesz sie dopiero kiedy wymienisz je na nowy komplet.

Lepiej mieć kilka kompletów i używac ich przemiennie, niz jedne lampy o militarnej wytrzymałości - która w przypadku NOS'ów i tak zawsze stanowi wielką niewiadomą.

Fakt, faktem - zmiana lamp w pre wnosi zawsze ogromne zmiany - choć nie zawsze na lepsze.

No i stalo sie.... :-)

Jestem posiadaczem konstrukcji ze Lwowa.

Slucham - pierwsze wrazenia znakomite - to naprawde granie z najwyzszej polki.Znakomicie i estetycznie wykonane przy okazji.

Dziekuje wszystkim za porady - szczegolnie Stary Audiofil wniosl sporo do mojej decyzji o zakupie.

Pozdrowienia.

masza1968, 23 Sie 2010, 10:51

>Którą wersję wziąłeś?

>

>Mój dzielony Annywersary ma przyjechać pod koniec tego tygodnia.

Czym się różni ta wersja od "zwykłej"?

masza1968,

zdecydowalem sie na koncowke mocy stereo,ze wskaznikami i regulacja biasu.

Na razie slucham z pre MC 2220 i Sonus Faber Cremona - jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

lord_vader, 11 Sie 2010, 15:19

>Ukraińska lampka rozjechała Accu?

Pograła już trochę i dostała porządne 6SN7. Czeka mnie jeszcze wymiana 6SL7 w pre ale już teraz mogę powiedzieć, że Accu został wpierdzielony na śniadanie razem ze sznurówkami :) i to za ułamek swojej wartości.

Co i tak nie zmienia mojej bardzo dobrej opinii o Accuphase.

masza1968, 30 Sie 2010, 20:31

>...już teraz mogę

>powiedzieć, że Accu został wpierdzielony na śniadanie razem ze sznurówkami :) i to za ułamek swojej

>wartości

Gratuluje :), ale tak porównywać tranzystor do porządnego wzmacniacza lampowego?

Nie bij leżących... :).

triode, 30 Sie 2010, 21:08

>Trzeba było porównywać do porządnego tranzystora,nie do przeciętniaka(to żart oczywiście ).

Kiedy używałem Phasta, przez pewien czas słuchałem na Accu E-550

w tamtym czasie, było o nim głośno... a nie został :).

>masza

Szczególnie z Twoimi kolumnami Phast powinien świetnie zagrać. To byl dobry wybór... jak na pierwsza lampę, chyba nawet za dobry :) - teraz to juz tylko stagnacja.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

triode, 30 Sie 2010, 21:30

>whitesnake, 30 Sie 2010, 21:24

>Avance?-to nie jest chyba partner dla tych wzmaków,miałem Signature3-też z lampiakiem.

Epsilony są na kevlarowych SS. Duet z lampą dla mnie idealny. Wygnały mi z domu Credo studio 16 hertz za 13k :)

• Pokaż nowe odpowiedzi