Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka Eltaxów na .... np. Siesty

rafakow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Mam stare kolumny Eltaxa Discovery. Tak się ostatnio zastanawiałem co z nimi zrobić - czy sprzedać za kilka złotych czy może spróbować je przerobić.

I właśnie - czy da się z nich zrobić np. coś podobnego do Tonsil Siesta?? Naczytałem się o nich sporo bardzo dobrych opinii, ale nie mam zamiaru na razie płacić 1600 zł. Czy wymieniając głośniki Eltaxów na te użyte w Siestach uzyskam podobne brzmienie? I czy w ogóle mozna te głośniki kupić i za ile?

A może polecicie mi coś innego? Potrzebne by były głośniki i oczywiście zwrotnice, najlepiej gotowe.

Pozdrawiam

przecież gotowe zwrotnice są tu w dziale diy, w temacie o totemach.

Nie trzeba wydawać kasy na pseudo diyowca, który zawsze pierwszy pojawia się w tematach dotyczących tuningu kolumn :) (wiadomo - przypadek).

Fotki eltax discovery i tonsil siesta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100009077 1216904285_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś kto myśli że głośniki od siesty ze zwrotnicami od siesty zamontowane pudłach od discovery zagrają choćby poprawnie nie powinien w ogóle wypowiadać się na temat jakichkolwiek modyfikacji, a tym bardziej nie powinien krytykować innych.

Dlatego napisałem że fajnie jakby można było kupić gotowe zwrotnice. I nie rozumiem po co te zdjęcia? Wiem jak kolumny wyglądają. Zadałam tylko proste pytanie czy da się zrobić podobne brzmieniowo do Siest i czy jest w ogóle to możliwe.

>rafakow

założyłem, że sprawdziłeś, czy głośniki tonsil 13-40-2 pasuje do Twojej obudowy. Co do objętości, to głośnik daje się różnie...

Chcesz dokładniejszej pomocy - podaj wymiary obudowy.

>McG

Czyli co - co będzie niepoprawne?

Będziesz inaczej kompensował BS? :D W końcu zwrotnice do totemów są niezwykle skomplikowane :)))

Wg mnie osoba rozwalająca zwrotnice firmowych kolumn, wrzucająca do nich inne głośniki i dorabiająca "na kolanie" zwrotnicę w jeden wieczór nie powinna wypowiadać się w temacie.

Wg mnie osoba dostrajająca Morela MTD 29 "na ucho" nie powinna wypowiadać się w temacie.

I przy tym wszystkim będziesz mi tłumaczył o tej niezwykłej różnicy brzmienia tonsila, jeśli obudowa będzie różniła się w szerokości, a głośniki miały troszkę inny rozstaw? W na tyle tanim projekcie?

buhahahaha

plz zostaw ten marketing dla siebie :D

bady, 24 Lip 2008, 15:15

>>rafakow

>

>założyłem, że sprawdziłeś, czy głośniki tonsil 13-40-2 pasuje do Twojej obudowy. Co do objętości, to

>głośnik daje się różnie...

>

>Chcesz dokładniejszej pomocy - podaj wymiary obudowy.

>

>>McG

>

>Czyli co - co będzie niepoprawne?

>Będziesz inaczej kompensował BS?

Bredzisz. Discovery mają skrzynki TWW, a Siesty mają skrzynki symetryczne. Jakich to wymaga zwrotnic? Z inną kompensacją baffle step, czy zupełnie innych?

>:D W końcu zwrotnice do totemów są niezwykle skomplikowane :)))

Jasne, skrzynki od Discovery, głośniki od Siesty, a zwrotnice od Totemów. Genialna porada. Tym bardziej że Totemy mają jeden woofer, a Siesty i Discovery po dwa woofery.

>Wg mnie osoba rozwalająca zwrotnice firmowych kolumn, wrzucająca do nich inne głośniki i >dorabiająca

>"na kolanie" zwrotnicę w jeden wieczór nie powinna wypowiadać się w temacie.

Jasne. Według ciebie lepiej będzie poskładać do kupy frankensteina z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów. ROTFL

>Wg mnie osoba dostrajająca Morela MTD 29 "na ucho" nie powinna wypowiadać się w temacie.

>I przy tym wszystkim będziesz mi tłumaczył o tej niezwykłej różnicy brzmienia tonsila, jeśli obudowa

>będzie różniła się w szerokości, a głośniki miały troszkę inny rozstaw? W na tyle tanim projekcie?

>buhahahaha

To, że projekt jest tani nie zwalnia od zrobienia go porządnie. Ale skoro wolisz "jakoś, byle grało" to twoja sprawa. Powstrzymaj się jednak od szkodliwego mieszania ludziom w głowach że twór poskładany z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów zagra choćby "jakoś".

Ponownie ROTFL

>plz zostaw ten marketing dla siebie :D

To nie żaden marketing, tylko wiedza i doświadczenie. W przeciwieństwie do tego ty pokazałeś tutaj totalną ignorancję. Proponujesz twór poskładany z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów. Po trzykroć ROTFL

Zupełnie inne zwrotnice :D hahahaha

do klonów totemów ludzie pakują zwykły szósty rząd, który tak naprawdę średnio filtruje. I ludzie stwierdzają, że to gra. A tu Mistrz będzie mi opowiadał, co tam zmieniać :D Ciekawe, co tak naprawdę tam należy zmienić...

Tanie głośniki, tanie proste zwrotki - to zaleta tych projektów.

Ale nie - trzeba nawkręcać klientom, jakie to wszystko skomplikowane - może się znajdzie jelenia, który wyda kasę na "tuning" u fachofca.

bady, 24 Lip 2008, 16:06

>Zupełnie inne zwrotnice :D hahahaha

>

>do klonów totemów ludzie pakują zwykły szósty rząd, który tak naprawdę średnio filtruje.

Tam jest zwykły pierwszy rząd elektryczny, a nie żaden szósty. Nawet tego nie wiesz.

>I ludzie

>stwierdzają, że to gra.

Bo ktoś to opracował, zrobił takie Totemy, i zarabiał na ich sprzedaży. Skopiowanie istniejącego projektu to żadna sztuka, nie wymaga wiedzy tylko zdolności manualnych.

Opracowanie czegoś od zera wymaga już czegoś więcej. A ty proponujesz frankensteina z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów. To się popisałeś wiedzą, nie ma co.

>A tu Mistrz będzie mi opowiadał, co tam zmieniać :D Ciekawe, co tak >naprawdę

>tam należy zmienić...

>Tanie głośniki, tanie proste zwrotki - to zaleta tych projektów.

Zgadza się. Taniość to główna zaleta tego projektu. Za cenę równą kosztowi sklonowania Totemów w sklepie nie kupi się nic poza plastikowymi pierdziawkami. Tego nogdy nie negowałem, więc o co chodzi? A że można zrobić tak, żeby grało jeszcze lepiej, to rzecz inna.

>Ale nie - trzeba nawkręcać klientom, jakie to wszystko skomplikowane - może się znajdzie jelenia,

>który wyda kasę na "tuning" u fachofca.

OK, to jest proste jak drut. Wystarczy poskładać frankensteina z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów. A potem posłuchać efektów, stwierdzić że gra gorzej niż plastikowe komputerowe pierdziawki i na zawsze zrazić się do DIY. A wszystko to dzięki "genialnej" poradzie nieuka który uważa że pozjadał wszystkie rozumy.

Wypisywanie takich bredni jest szkodliwe, ale są tacy, co nie cofną się przed niczym aby tylko zrobić na złość McGyverowi. Nawet kosztem wypisywania niestworzonych bredni, nawet kosztem osmieszenia się. Bo ty się bady ośmieszyłeś totalnie i całkowicie.

masz rację - 6db na oktawę - 1szy rząd. Straszny błąd. Normalnie nieuk i koniec :)))))

nazewnictwo pomyliłem - i amen.

Co nie zmienia faktu, że np Lancaster uważa, że totemy grają, a wypaśne konstrukcje McG na moreli za duużo większą kasę już nie :)))

mr McG "tuning w jeden wieczór" będzie teraz zgrywał tego wyedukowanego :)))

bady, 24 Lip 2008, 15:15

>>rafakow

>

>założyłem, że sprawdziłeś, czy głośniki tonsil 13-40-2 pasuje do Twojej obudowy. Co do objętości, to

>głośnik daje się różnie...

Przecież głośniki w Siestach są inne - GDN 15/40/5

Mają membranę z włókna szklanego, a nie z polipropylenu, jak w Mite. Filtrowanie ich pierwszym rzędem to chybiony pomysł.

bady, 24 Lip 2008, 16:34

>masz rację - 6db na oktawę - 1szy rząd. Straszny błąd. Normalnie nieuk i koniec :)))))

>nazewnictwo pomyliłem - i amen.

>Co nie zmienia faktu, że np Lancaster uważa, że totemy grają, a wypaśne konstrukcje McG na moreli za

>duużo większą kasę już nie :)))

Już nie? A kiedy przestały grać? Czy nie wtedy kiedy zaistniała sprzeczka pomiędzy mną i Lancasterem? Bo przed tą sprzeczką, to niektóre modele na Morelu mu się podobały, inne nie. Po tej sprzeczce zresztą też, ale jakby bardziej krytyczny się zrobił. A może to tylko wpływ fascynacji Rehdeko które grają niepodobnie do niczego innego... bady, czyim klonem jesteś? Bo za krótki masz staż na forum żeby pamiętać lancastera.

>mr McG "tuning w jeden wieczór" będzie teraz zgrywał tego wyedukowanego :)))

Ja nie muszę niczego zgrywać. Skoro ci, co się mnie czepiają mają tak debilne pomysły jak poskładanie frankensteina z obudów od discovery, głośników od Siest, i zwrotnic od Totemów. ROTFL

Toż to się nawet nie nadaje do komentowania.

Jezu i po co te kłótnie....

Zdaję sobie sprawę że nie uda się zrobić z Eltaxów Siest ale jeśli brzmienie będzie na poziomie np. 80% tych drugich (wiem, wiem wartość niemierzalna) za np. 1/4 ceny, to chyba warto.

A teraz wymiary

Frez średniego i niskiego - 17,7 cm

Frez wysokiego - 10,3 (jakieś dziwne te wymiary).

Skrzynka:

Szer. - 22 cm

Gł. - 23,5 cm

Wys - 83,3 cm.

Głośniki od Siest są za małe. mają średnicę kosza 154mm.

Ale Tonsil produkuje też woofery z włókna szklanego o średnicy 177mm, produkuje też ich nowszą odmianę z włókna bazaltowego. Takie głośniki w wersjach ośmioomowych możesz zastosować w objętości 30 litrów na dwie sztuki, do tego tweeter Seasa KT25F (zmieści się w ten frez) i zwrotnice 2,5 way. Dogadaj się z kimś kto Ci taką zwrotkę zaprojektuje, bo gotowej nie ma.

Może i "Siesty" nie wyjdą, byle były lepsze od Eltax'a.

McGyver - Czy o coś takiego chodziło

Ukryta Zawartość

Niestety ale Seas'a podanego przez Ciebie nie widzi moje Google

Ukryta Zawartość

bady wrzuc na luz bo zaczyna to juz byc prywatne wrzucanie komus, masz jakies osobiste urazy do mc to zaloz watek nowy, wystarczyloby ze raz skomunikujesz cos rzeczowo jezeli znasz przyklad niekompetencji mc ktory moze dzialac na szkode autora watku i wystarczy, troche dystansu... to takie moje akurat zdanie prywatne

Ukryta Zawartość

Chyba o te chodzi GDN 17/40, ale one są 4ohmowe.

Ukryta Zawartość

Ja właśnie kupiłem na allegro. Ostatnio była druga para, ale ktoś mnie niestety ubiegł. Szkoda, bo potrzebowałem do czegoś takiego, na Tonsilach i Seasach KT25. Obudowy i tweetery mam, brakuje mi tylko parki wooferów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.