Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze nie wiem czy światełko miał czerwone czy już niebieskie..... :)

a front faktycznie identyczny,dużo ładniejszy niż w RCD-02........ale to światełko mnie męczy......:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

By rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie roczków i cen, zapraszam pod poniższy adresik, a i instrukcje, chyba do wszystkiego co kiedykolwiek Rotel wyprodukował, tam znajdziecie:

http://www.bwgroup-support.com/rotelarchives.html

>>sittek

A spójrz tylko, co napisano o modelach serii Michi...

mol01, 16 Wrz 2009, 16:20

dzięki za stronkę, nie znałem :)

>>>>>

>>>sittek

>A spójrz tylko, co napisano o modelach serii Michi...

no normalnie znowu mnie zaczepia .................:)

• Użytkownicy+

sittek, miałem tego RCD-961, ok 1,5 roku (wcześniej pomyliłem się że to 965), gdzieś 2,5 roku temu sprzedałem koledze który go nadal ma.

hm. mnie się bardziej podoba niebieskie, kwestia gustu.

a w tym 961 paliło się cały czas czy wyłącza sie na stałe jak w 971?

a teraz całkiem powazne pytanie.

czy mozna wymienić tę diodę z czerwonej na niebieską w tym 971?

wiem, że mnie powaliło, ale choć pasowałoby mi do reszty...:)

Mimo wszystko wolę "światełko" czerwone w RT-1080 niż niebieskie w RCD-06.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

z tego co pamietam 951 nie miał HDCD i miał jeden dac , natomiast 971 dwa i filtr Pacific M. . 961 faktycznie to była konstrukcja pośrednia ( z HDCD i jednym dac`iem ) . Po wprowadzeniu serii Euro zwanej serią 02 model ten zmienił nazwe na RCD-02 ( głownie kolor ) .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969, 17 Wrz 2009, 06:31

>z tego co pamietam 951 nie miał HDCD i miał jeden dac , natomiast 971 dwa i filtr Pacific M. . 961

>faktycznie to była konstrukcja pośrednia ( z HDCD i jednym dac`iem ) . Po wprowadzeniu serii Euro

>zwanej serią 02 model ten zmienił nazwe na RCD-02 ( głownie kolor ) .

951 ma HDCD (PMD 100 na pokładzie). Jako DAC PCM69. W 971 są dwa PCM63 (podobnie w 990/991) (oraz PMD 100) natomiast w 961 jest jeden PCM 1732. Brak PMD100 (HDCD jest)

mol01, 16 Wrz 2009, 22:13

a jakieś tam parametry nie są ważne? więc zaraz zobaczę co tam siedzi...:)

a może ktoś mi podpowie bo jeszcze cuś upalę i będę płakał.....

a czerwone "światełko" było fajne, ale jak obok zrobiły mi się trzy niebieskie to już jest choinka...

>>Arek__45

Chyba nieuważnie czytasz - parę postów temu właśnie przeliczyłem DF przy 8 Omach na DF przy 1 Omie i doskonale wiem, że równie dobrze mogę sobie przeliczyć i na 6 i na 4 i na ileś tam Omów. Chodziło mi o to, że wartość ta powinna być podawana jednostkowo (przy 1 Omie), bo to jest "prawdziwy" Damping Factor dla danej konstrukcji - wtedy przeliczenie takie sprowadza się do pomnożenia przez impedancję Twoich kolumn i od razu widać który wznak jest lepszy, czy też gorszy - czy kupić do niego 4-ro Omowe 4-drożne 7-mio głośnikowe wielkie molochy z ponadwymiarową zwrotnicą, żeby "pokazał na co go stać", czy 8-mio Omowe malutkie podstawkóweczki z jednym głośnikiem szerokopasmowym i bez śladu zwrotnicy, żeby się "nie dusił".

>>sittek

Chyba musi mieć to samo napięcie pracy przy wymaganym przez Ciebie kolorze, no i taki sam kształt, bo wreszcie jej tam nie wpakujesz. Ale przy danej wielkości i kształcie jest niewielka możliwość, że nie będzie "pasowała" a i spalić nic nie spalisz, no może poza nią samą, ale ostro byś musiał przesadzić, aby ją rozsadziło (tylko w ten sposób można ją "spalić").

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Bzdury piszesz i tylko teoretyzujesz .Jakie kolumny maja impedancje wartosci 1 ohm ,wazniejsze jest zachowanie wzmacniacza na czynnik reaktancyjny.Wszystko upraszczasz....szkoda czasu.

>>Arek__45

Oczywiście wszystko wyolbrzymiłem , aby pokazać o co w tym wszystkim chodzi, dla lepszego zobrazowania, bez właśnie zbędnego zagłębiania się w teorię. A reaktancja mój kolego, to przecież składowa oporu biernego impedancji - nie chciałem wnosić za dużo niezrozumiałych pojęć, ale jak wolisz...

Właśnie na podstawie złożoności kolumn, a konkretnie ich zwrotnic chciałem pokazać różnicę we wspomnianym czynniku reaktancyjnym, zależnym jak Ci zapewne wiadomo, od zastosowanych kondów i cewek, z których to głównie złożone są zwrotnice (czyt. filtry częstotliwościowe). W bardzo złożonych zwrotnicach (ale nie tylko) mamy tez do czynienia z rezystoróami tłumiących/wyrównujących, i różnego rodzaju "pułapkami rezystancyjnymi", które to niosą kolejny składnik impedancji - opór czynny, czyli rezystancję i nie ujmował bym jej wpływu i znaczenia w efekcie końcowym brzmienia. Do tego należy dodać nikłe, aczkolwiek występujące składowe oporu biernego w samych głośnikach - jak widać, również ich jakość decyduje w małym stopniu o tym, czy kolumny są "łatwe", czy "trudne" do wysterowania, a nie, jak niektórzy sądzą, że różnią się tylko dokładnością w odwzorowaniu znamionowego pasma częstotliwości! I po raz kolejny mówię, że nigdy nie miałem na myśli kolumn o znamionowej impedancji 1 Om, tylko o sposobie podawania samego parametru, choć dla Twojej informacji, złożone kolumny nie utrzymują swojej znamionowej impedancji podczas pracy, tylko jest ona zależna od aktualnych warunków jej pracy i bardzo często spada ona do 2 Omów, a niekiedy nawet i do 1 Oma!

>>Arek__45

A odnośnie liczenia, czy mierzenia samego parametru Damping Factor - owszem sam parametr jest bezjednostkowy, a więc niemierzalny, ale liczy go się na podstawie impedancji wyjściowej wzmacniacza (co podają niewtórzy producenci zamiennie z DF i jest to bardziej zasadne), którą to już się mierzy i aby mieć pewność, że producent nie robi Cię w konia możesz bobie ją sobie zmierzyć!

mol01, 17 Wrz 2009, 17:15

zaciekawiony tym DF zajrzałem do materiałów . I co wyczytałem:

1. Instrukcja obsługi firmy Rotel : -DF wynosi 500 dla 20-20,000Hz, 8 Ohm

2. gazeta Audio 3/2007 - DF wynosi 59 w odniesieniu dla 4 Omów.

3. dla porównania gazeta AV określa DF tylko jako 500.

Ponadto zgodnie z rotelowską instrukcją w RA-1062 i RA-972 DF wynosi 150 (dla 20-20,000Hz, 8 Ohm). Więc z Twoich wyliczeń coś mi nie styka....

Więc albo firma Rotel zawyża pomiary (ale wyłącznie w przypadku RB-06) bo jak wiem to oni przeważnie zaniżają swoje wyniki !!) albo panowie w Audio mają jakaś inna miarkę.

>>sittek

Teraz to żeś mnie zaskoczył - albo oni sami nie wiedzą, co piszą, albo to pomyłka w druku! No wiesz, wszystko wynika z konstrukcji wzmacniacza i możliwe jest, że po przekroczeniu pewnej częstotliwości impedancja wyjściowa może ulec nieznacznej zmianie, a wtedy dzieląc te 8 Omów przez tą impedancję możemy uzyskać sporo różniące się wyniki. Dla przykładu 8/0.008 = 1000, ale 8/0,009 = ok. 889, a już 4/0.01 = 400 DF, ale nie aż tak różne jak zaprezentowałeś! Rotel oczywiście również zawyża ten parametr, zapewne podając najwyższy otrzymany wynik (najniższą osiągniętą impedancję wyjściową), a nie średnią tych wyników przy skrajnych częstotliwościach pasma znamionowego wzmacniacza (jak zapewne zrobili to Panowie z magazynu "Audio" (ale przy 4 Omach?!). Ni zmienia to jednak faktu, że i tak to nie jest wcale niską wartością, a w gazecie AV zapewne tylko przepisali DF z instrukcji, nie zagłębiając się w temat. Następnie dla modeli RA-1062 i RA-972 8/150 = 18,75 DF dla 1 Oma jest normalną wartością w większości budżetowych wzmaków, o czym wspominałem na przykładzie Twojej Yamahy i możliwe jest, że to właśnie jedna z przyczyn (choć nie przesadzał bym z wpływem DF na efekt całościowy) zmiany charakteru brzmienia nowych klocków Rotela. Dlatego też, jak zauważyłem powyżej, najlepiej jest sobie zmierzyć impedancję wyjściową, a przynajmniej jej czynnik rezystancyjny (impedancję w zasadzie też się nie mierzy jako taką, tylko wylicza z kilku pomiarów...) i porównać z innymi konkurencyjnymi konstrukcjami.

@ molu dzięki za wyjaśnienie zawiłości tego tajemniczego współczynnika.

Panowie z Audio....a może ktoś się wypowie co oznacza "osiągnięto przyzwoite 59 dla 4 Omów"- cyt. z 3/07 Audio

a tak na marginesie(nie mogę się powstrzymać) molu...co się stało z Twoimi Michi?

mol01, 17 Wrz 2009, 18:35

>>Następnie dla modeli RA-1062 i RA-972 8/150 = 18,75 DF dla 1 Oma jest

>normalną wartością w większości budżetowych wzmaków, o czym wspominałem na przykładzie Twojej Yamahy>>

Jak wyczytałem ta moja Yamaha (RX-V795a) jak na amplituner miała dla 8 Omów wartość 80. Porównując ją z innymi amplitunerami z tego okresu , np. Pionner,HK gdzie te wartości były w okolicy 10 lub 15 to ponoć i tak niezły wynik. Ale i tak amplituner Yamahy RX-V1 miał DF ponad 200.

>>sittek

Moimi Michi?! A czy ja miałem kiedyś jakieś miśki? Nie przypominam sobie :P

A tak na poważnie, to sprzedający (nie mylić ze mną), po zobaczeniu, jakie "kosmiczne" ceny dostanie w Polsce, postanowił sprzedać je poprzez inne źródło - część kolekcji idzie do... Szwecji (4x RHB-05 + RHA-10), a resztę postanowił na razie sobie zostawić ("...niech leżą i się kurzą, ale za takie grosze to ich nie popchnę, o nie...", "...prędzej, czy później znajdzie się jakiś poważny człowiek..." - to jego słowa). Ja zaś "za niezgodne z regulaminem wycofanie się od sprzedaży" dostałem fajną nagrodę od Allegro... tak więc teraz możesz mieć wielkiego rogala na twarzy za sprawą głupiego mola.

A jeśli chodzi o amplitunery, to sytuacja z DF się jeszcze bardziej komplikuje, bo niekiedy w starszych konstrukcjach kilka kanałów zasilał jeden układ wzmacniający i DF podawano nie w odniesieniu na jeden kanał, tylko na jeden układ wzmacniający... itp.

mol01, 17 Wrz 2009, 20:34

ej molu , masz jakaś swoją dziwną filozofię biznesu. Po prostu daje się cenę minimalną a nie jakieś magiczne i dziwne "oferty od 1zł". Wtedy tak to się kończy. Ale skoro to nie Twój sprzęt to nie ma problemu.

A ten DF widze, że jest tak zagmatwany że szkoda pisać.........

kurcze a ja znowu o tym michi.....:)

mam pytanie do znawców.

zestaw rotela który posiadam ma dość dużą moc. Gdy lekko rozkręcę gałeczką wzmocnienia ( tak na ósmą) jest już bardzo głośno. Nie to że mi coś trzeszczy, nic takiego, ale na "dziewiątej" to już narody klękajcie. Czy jest na to sposób aby zakres wzmocnienia jakoś "rozszerzyć"?

W niedalekiej przyszłości stoję przed zmianą głośników. Czy zastosowanie takich o mniejszej skuteczności może to poprawić? czytałem,że im mniejsza skuteczność tym bardziej miękki dźwięk i lepszy bas...... Moje Paradigmy mają 91dB..... a przymierzam się do Dynaudio.....

Zmień na system dzielony u mnie dopiero w okolicach 12-stej jest b.głośno ale wszystko czytelnie a tak lubię.Ps.jakiej pow. masz pomieszczenie.(gdzieś wspominałes ale nie chce mi sie szukać pzdr.)

Sory znalazłem zdjęcie twojego zestawu i masz dzielony więc nie wiem o co kaman moje kolumny też mają skuteczność w okolicach 90db natomiast pomieszczenie ok.20m.

Po prostu jest tak wyskalowany potencjometr i nic się na to nie poradzi. U mnie też już głośno jest na godzinie od 5 do 8 (zależy jak nagrana jest płyta). Pomaga źródło o niskim sygnale wyjściowym. Słuchałem kiedyś na amerykańskim DACu Muse kolegi, on daje na wyjściu 1V (standardowe CDki dają 2V), i skala regulacji byłą bardzo duża. Dla dźwięku nie ma to raczej kompletnego znaczenia, po prostu jak gra ciszej to jest wygodniej ustawić głośność, szczególnie z pilota, bo na Rotelowym po wciśnięciu przycisku, gała wzmocnienia bardzo szybko zaiwania ;)

W przyszłości planuję może zastąpić tego potka (jest tam jakiś Alps) drabinką rezystorową.

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.