Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

bazookie, dzięki .... próbowałem różnych wzmaków do mych KEFów (Q7) ale cały czas miałem problemy z kontrolą basu ... tak jakby w punkcie finalnym powietrze z nich uchodziło ;) O|statnio testuję Parasoundy - jest lepiej ... ale kilku kumpli zwróciło mi uwagę na rotela. Czas sprawdzić ;)

Muszę jeszcze poszukać preamp ...

• Użytkownicy+

sittek

A ty ciągle swoje :-) :

>"to bydle ma 2x 130 W, czyli powinien grać w wielkim salonie."

Moc i wielkośc salonu mają niewiele wspólnego, nawet set 300b 6w nagłośni salon 30m2, to nie o to chodzi. Myślę że to uraz po twoich problemach z potencjometrem, gdzie b.głośno miałeś przy niewielkim przekręceniu gałki.

Robert

Ps Żeby ktoś sobie nie pomyślał źle, poza tym szczegółem mam najczęściej identyczne zdanie z sittekiem.

palton, 18 Paź 2009, 23:31

Dzięki za wsparcie.

Masz rację. Moje oceny staram się pisać wyłącznie na podstawie tego co słyszę.

Dlatego pewnie rotel z tymi monitorami gra mi na początku skali zbyt dynamicznie.

Jednakże co do ogólnego charakteru dźwięku nie mam zastrzeżeń.

Ostatnio miałem okazję porównać to co piszą w gazetach (AV) na temat Rotela i HK.

Było tam porównanie Harmana Kardon HK980 i Rotela RA-05.

To samo zrobiłem u znajomego z tym że z RA-06.

W gazecie HK pokonał we wszystkich aspektach na łopatki tego Rotela.

W moim odsłuchu było zupełnie inaczej. Dziwne.

Reasumując ( aby się nie rozpisywać) dużo lepsza przyjemność słuchania była zdecydowanie po stronie Rotela. Dynamika, przejrzystość, stereofonia, kultura każdego zakresu dźwięku)

Te klocki grały z moimi Paradigmami i na RCD-971.

Jednakże jak sobie przeczytałem jeszcze raz w recenzji HK były same superlatywy (w tej recenzji Rotel na łopatach. Gdy jednak czytało się opis Rotela.....było zdecydowanie lepiej.....:) Interesujące. BYł tylko mały akapit aby z głową dobierać kolumny.

Jesli taki efekt był z niezbyt sparowanymi paradigmami to co to by było na przykład z Dynaudio?

Dlatego uważam,że opisy recenzji jeśli już powinno się zdecydowanie czytać po odsłuchu.

Daje to dużo zabawy i jest oczywiście o czym pogadać przy szklaneczce. :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Użytkownicy+

sittek

Ja kiedyś (ok 4 lata w stecz), porównywałem Rotela z harmanem i rotel zdecydowanie mi się bardziej podobał. Kolumny wtedy to były podstawkowe Ushery, i sonus faber concertino - te sonusy to katastrofa, a byłem wtedy z wyglądu w nich zakochany (po nie jechałem ponad 100km do Poznania i wróciłem bez :-)

Robert

Ps.

"Daje to dużo zabawy i jest oczywiście o czym pogadać przy szklaneczce. :)"

Może przy szklaneczce whisky ? (spójrz w klub dobrej whiskey)

palton, 20 Paź 2009, 22:51

dzięki za zaproszenie, jednakże nie jestem smakoszem tego typu płynów...sorki :)

Witam,

chciałbym dołączyć do miłośników Rotela.

Właśnie pracuję nad połączeniem KD i stereo. W drodze 2 szt. RB-1070 jeszcze - będą zasilały fronty jako bi-amping i planuję również drugą RB-06 do centralnego z przodu i z tyłu.

rTntA.jpg

Pozdrawiam

Witam,

z tyłu za kolumnami jest ściana z kamienia elewacyjnego. Bardzo grube i niejednolite kamienie, doskonale rozpraszają dźwięk a przy tym świetnie wyglądają. Teraz co prawda sprzęt już powoli spakowany ze względu na przeprowadzkę, ale w nowym pomieszczeniu planuję całą ścianę za sprzętem w ten sposób wykończyć.

Pozdrawiam

post-24932-100002442 1256375964_thumb.jpg

lukasz_wysocki, 24 Paź 2009, 11:19

>Witam,

>

>z tyłu za kolumnami jest ściana z kamienia elewacyjnego. Bardzo grube i niejednolite kamienie,

>doskonale rozpraszają dźwięk a przy tym świetnie wyglądają. Teraz co prawda sprzęt już powoli

>spakowany ze względu na przeprowadzkę, ale w nowym pomieszczeniu planuję całą ścianę za sprzętem w

>ten sposób wykończyć.

>

>Pozdrawiam

To w tym nowym zrób podobnie jak tutaj z tą półką. Końcówki (1070) ustaw jak najbliżej kolumn. Pre na środku

Czy ktoś z Szanownych orientuje się kiedy będzie dostępny nowy tuner serii 15?

I jeszce wklejam zdjęcie mojego "małego zestawu sypialnianego" po korektach. "Poluję" jeszcze na jakiś miły odtwarzacz CD Rotela. Być może będzie to RCD-02.

post-17176-100002236 1256558735_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam Panowie.

Nie jestem posiadaczem sprzętu marki Rotel tylko NAD. Mam jednak prośbę o pomoc w imieniu kolegi. Sprawa dotyczy wzmacniacza RA 985 BX. Czy powinien się grzać "(sekcja wzmocnienia, radiatory) w stanie czuwania. Grzeje się w tym stanie tak jak podczas odsłuchów. Czy to może jest stan normalny. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

zoller

Jak każdy wzmacniacz pracujący w tej klasie nie powinien się grzać w stanie"jałowym".Prawdopodobną przyczyną nagrzewania sie są niewlaściwe prądy spoczynkowe tranzystorów końcowych(za duże).Tylko wzmacniacz pracujacy w czystej klasie A nagrzewa się tak samo podczas pracy jak i przy braku wystrowania.

ps.poszukam service manual tego wzmacniacza lub podobnego i jesli będą tam opisane wartości prądów spoczynkowych to jeszcze napisze na forum.

cd.

Wg service manual RB980BX(nie mam niestety 985 ale sa podobnie skonstruowane) tp1-tp3 10mv reg.vr601 oraz tp2-tp4 reg.vr602.Przed regulacją odłączyć obciążenie ,pot siły głosu na minimum,wzmacniacz "wygrzac" min.5 minut.Warto jeszcze sprawdzić poziom napięcia stałego na wyjściu w obydwu kanałach oczywiście bez obciążenia.Milej zabawy.Pozdrawiam.

smykus_likas, 25 Paź 2009, 08:42

>Zwykle system lepiej brzmi kiedy krótsze są kable głośnikowe, a ic dłuższe, niż odwrotnie

Czy różnica w długości kabla pomiędzy np. 1,5 metra a 2,5 metra na prawdę może być słyszalna?

Ponadto czy kable różnej długości ( różnica np. 1 metra) mogą mieć słyszalny wpływ na charakter dźwięku?

Próbowałem to wszystko na różne sposoby i różnicy nie było.

Tak samo było w przypadku IC pomiędzy pre i km.

Kabel do woofera 1 metrowy i 5 metrowy różnicy nie wprowadzał żadnej.

Violet, 26 Paź 2009, 13:05

>Czy ktoś z Szanownych orientuje się kiedy będzie dostępny nowy tuner serii 15?

http://www.audioklan.com.pl/www-download/katalog/Rotel/Cennik%20Rotel%2001_06_2009.pdf

http://www.mannaudio.com/rotel-price-list/

Niestety na razie wszędzie cisza. Pewnie muszą się wyprztykać z serii 06.

Nawet u mnie nie ma w autoryzowanych sklepach, ani na aukcjach. cennika brak

http://www.smcsoundandvision.co.uk/cat.php?cat=53

zoller

o ile dobrze się doczytałem w necie to wspomniany rotel ma pilota i jeśli wyłączysz go w stby to nie powinien się wogóle grzać bo przekażnik odłącza zasilanie końcówek,amoże coś jest pokićkane w nim(niedawno kupiony,może grzebany,zawsze tak było czy od niedawna?).

• Użytkownicy+

sittek

smykus_likas teoretycznie ma rację, czy to słychac, nie wiem (napewno nie w ABX ;-). Natomiast różne kable mają swój wpływ na dźwięk. Różne długości tego samego kabla podobno mają nieco inny dźwięk. Sieciówki są trochę jak filtr, a więc dłuższe mogą byc lepsze.

Robert

@SITTEK

Kupując monobloki stajesz przed wyborem: krótki IC i długie kable głośnikowe czy odwrotnie. Z doświadczenia ludzi wiem, że częściej wybierana jest opcja druga (kiedy mono stoją przy kolumnach). Czy to słychać? Pewnie każdy sam musi zrobić sobie taki test ;)

teoretycznie macie rację. krótszy sygnał-lepszy dźwiek. jednakże czy w praktyce przekłada się to na lepszy dźwięk? chyba nie. próbowałem tej zabawy z budżetowymi kablami i różnic nie stwierdziłem.

już samo przestawienie lub odwrócenie kolumny dawało jakis efekt.

Witam,

mam spory problem, mianowicie od wczoraj mój wzmacniacz strasznie się nagrzewa - mam Rotela RA-04 grającego z Wharfedalami 9.1 - wcześniej wszystko było ok.

Słuchałem wczoraj muzyki, dałem trochę głośniej - mniej więcej na godzinę 9 potencjometr - i wzmacniacz zaczął się wyłączać - zadziałało zabezpieczenie i zaczęło cykać, przypuszczam, że wiecie o co chodzi - cyknęło, zaświeciła się 2 dioda, zgasła - pograło pół sekundy i znowu to samo.

Miejsce nad radiatorem jest bardzo gorące - wcześniej na pewno tak nie było.

Wiecie co się stało, co się mogło stać i co z tym zrobić?

wielkie dzięki za pomoc!

smykus_likas

A co w takim razie z długimi jak radzisz IC pokaż mi dobra firme która na rynku jest dostępna w długości większej niz 1m(przeciez standard to 0,5 i 0,75m).Poza tym to też kabel a sygnał w nim o niższym i to dużo poziomie niz w kablu głośnikowym.Co z tłumieniem,pojemnościąi innymi parametrami ktore maja ogromny wpływ na sygnał o wartościach do 2Vpp.

Albedo sugeruje chyba wpinać interkonrekty o długości 1,5m, nie wiem czy dobrze pamiętam, w każdym bądź razie był jakiś taki producent. Z krótkimi kablami głośnikowymi może być problem z pomniejszą ich sprzedażą, wiadomo, nie każdy ma monobloki :] Ja kupiłem idealnie na długość, 1,5m, antydruty głośnikowe, swobodnie wiszą one sobie nie stykając się z niczym poza gniazdami w końcówkach i kolumnach, tak jak jest zalecane ;)

Idąc dalej z tymi krótkimi kablami głośnikowymi, może po prostu odwrócić tyłem końcówki, postawić ja na podwyższeniu za kolumną i przypiąć do gniazd dłuższymi zworkami ;)

I love the sound of crashing guitars

• Użytkownicy+

jaculek63

Standard na świecie to 1-1,5m. W biednej PL, tylko takie oszczędności. Spójrz na Audiogon, większośc powyżej 1m. Zresztą z Audiogon polecam kupowac.

• Użytkownicy+

Micke 13

>Idąc dalej z tymi krótkimi kablami głośnikowymi, może po prostu odwrócić tyłem końcówki, postawić ja

>na podwyższeniu za kolumną i przypiąć do gniazd dłuższymi zworkami ;)

Można iśc dalej, wsadzic je do środka kolumn, wtedy to będą kolumny aktywne ;-)

palton

Moje monstery interlink 800 były do dostania w wersji 0,5 i 0,75m inna sprawa że dłuższe mi nie potrzebne.(ale jak ktoś lubi nadmiar to nie ma co mu bronić)Pozdrawiam.

ps.

jak testy z przełącznikiem Lutka.

>jak testy z przełącznikiem Lutka.

niedługo Przełączniki Lutka dojdą do takiej popularności jak sławna Turbinka Kowalskiego :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.