Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

mikson, 16 Kwi 2010, 14:54

A czym to różni się od wlutowywania rezystorów? NIczym, ponieważ takie rezystory sa właśnie w tej przejściówce. Na dodatek jest to zrobione solidnie i bardzo ładnie wygląda.

A co do dźwięku. Najpierw posłuchaj a potem gdybaj :)

Po wpięciu tego czegoś dynamika nie straciła na kontroli, nadal jest odjazdowo, poprawiła się zdecydowanie kontrola nad wzmocnieniem :), to znaczy lekkie naciśnięcie przycisku na pilocie nie zwiększa już gwałtownie wzmocnienia !!!! Dodatkowo dźwięk stał się bardziej zwarty w całym paśmie. Zastosowanie tego nie degraduje dźwięku. Słuchanie muzyki stało się bardziej przyjemne, łagodne.

Zaznaczam, że porównanie mam tylko na moim sprzęcie ( dzielony Rotel + Paradigm). W tym układzie sprawdziło się doskonale. Jak byłoby w innych, nie wiem. Ten kto zna Paradigmy wie, że nieraz w zalezności od nagrania mogą męczyć. Gdy wymienię kolumny na inne i stwierdzę że stosowanie tego degraduje dźwięk -pójdzie do szuflady.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Micke 13, 16 Kwi 2010, 15:12

jest dokładnie tak jak piszesz.

niepokoi mnie tylko ta nieaudiofilska prasa pod tym zacnym subkiem.

no i dlaczego tak zrobiłeś? coś poprawiłeś?

im mniej elementów biernych w torze sygnałowym tym lepiej dla sygnału,

mówisz że jest rezystor, a jaki niskoszumowy ?? wiesz dla mnie to jest

jednak robienie czegoś pod prąd, jak gra jasno to albo wymieniasz wzmak albo kolumny.

pozdr

Focal + Naim

-> sittek

Jak już kupię sobie takiego suba (ten jest pożyczony) to po prostu podniosę go wyżej na grubej, granitowej (a jak!) płycie. Teraz jest tak wycelowany w górę żeby głośnik nie grał przy samej podłodze. Co to daje ? Po prostu mniej dudni, bas jest lepiej zebrany i kopiący, w końcu głośnik wycelowany jest prosto w siedzącego słuchacza ;)

I love the sound of crashing guitars

mikson, 16 Kwi 2010, 15:51

Poczytaj może sobie o swoich poprzednich problemach, kiedy sam zakładałeś podobne wątki z identycznym problemem. Czy wówczas rozwiązania szukałeś w zakupie nowego wzmaka albo innych głosników.........

No proszę Cię kolego, bądź konsekwentny !!!!!

Wiadomo najprostszym sposobem jest sprzedać i kupić. Tylko pozostaje jeszcze drobny fakt. Wielu z nas ma rodziny, inne wydatki, gdzie zakup sprzętu audio nie jest priorytetem.

Najłatwiej napisać : zmienić sprzęt. W internecie

W związku z tym pozostają inne poszukiwania, dużo tańsze, takie jak moje.

A sugestia "robienie czegoś pod prąd". Czyż w elektronice nie o to właśnie chodzi? Poza tym celem jest zadowolenie ze słuchania muzyki a nie diagramy, wykresy czy idealne charakterystyki.

Micke 13, 16 Kwi 2010, 16:13

a nie próbowałeś go postawić na bocznej ścianie i po prostu zmniejszyć wzmocnienie?

tak sugerują producenci subów.

ale co ty mi zarzucasz że ja chciałem dławiki i tłumiki zakładać w tory sygnałowe? co chcesz mi udowodnić brak konsekwencji?? proszę bez takich tekstów, jedynie kablami głośnikowymi się pobawiłem i tyle żadnych rezystorów ani innych filtrów nie stosowałem i nie będę stosował , raz jedyny chciałem zrobić nową zwrotnicę do s520 ale to jest zupełnie inne podejście niż zakładanie tłumików w tor bo dodatkowo każdy taki element nie uszlachetnia brzmienia tylko je degraduje, finalnie nie dłubałem tylko powymieniałem część toru za kwotę xyz na inny kwota xyz -+pare % a najczęściej były nimi głośniki i tyle.

Focal + Naim

Gość _harry

(Konto usunięte)

Nie wiedziałem gdzie się pokajać... szukałem miejsca gdzie publicznie mogę zapłakać. Zbłądziłem. Mówiłem że nie robi sceny. Że nie ma dynamiki. Że nie ma mikrodynamiki. Że nie wciąga słuchanie muzyki,że może to wina trybu stereo a może kolumn ?

Rotel RSX-972.

Zmieniłem źródło - kupiłem DCD1400 ;-). Nie grzebany. W bardzo dobrym stanie.

Od dwóch dni micha mi się cieszy. Wszystko na miejscu. Scena, dźwiek, dynamika.

Nie miałem wielu klocków ale ten wybitnie przypadł mi do gustu.

Chyba na dłużej zostanę przy tym ampli (dzięki Denonowi - ale za to chyba się nie wiesza na tym forum).

sittek, 16 Kwi 2010, 16:23

>Micke 13, 16 Kwi 2010, 16:13

>

>a nie próbowałeś go postawić na bocznej ścianie i po prostu zmniejszyć wzmocnienie?

>tak sugerują producenci subów.

Nie, jestem zdania że to dobre do kina domowego ;)

Po wielu próbach z regulacją i ustawieniem suba dałem go dość głośno a odcięcie ustawiłem aż na 100Hz :D Za to odjechałem kolumnami prawie na środek pokoju (z nich już nie potrzebuję basu jak mam suba, ale na wszelki wypadek oczywiście nie zatykałem bas reflexów ;P). Efekt rewelacyjny, wreszcie mam tyle średniego basu ile chcę, podwójne stopy na metalu walą jak marzenie :D Mięsista, gęsta średnica, podmuch w moim małym pokoiku jakbym stał przed sceną na koncercie ;) Aha, najlepiej brzmią oczywiście uważane za rozjaśnione i suche płyty z lat 80-tych, jak dla mnie powinni je sprzedawać z subami gratis ;P Bas na nich jest często suchy i pukający, sub dodaje mu masy i łupnięcia oraz jeszcze dopala i tak już rewelacyjną przestrzeń. Sprawdza się z nimi o wiele lepiej niż na współczesnych produkcjach które są dudniące i niewyraźne, na nich wręcz odwrotnie, lepiej w ogóle nie włączać suba, czy nawet pozatykać bas reflexy w głównych kolumnach :]

I love the sound of crashing guitars

mikson, 16 Kwi 2010, 17:53

Napisałeś mi:

mikson, 16 Kwi 2010, 15:51

>jednak robienie czegoś pod prąd, jak gra jasno to albo wymieniasz wzmak albo kolumny.>>

Przeczytałem co mi napisałeś i stwierdziłem, że raz piszesz raz tak a raz inaczej. Ponieważ stosowanie dławików, tłumików to nic innego jak "robienie pod prąd". Sam to robiłeś, zakładałeś wątki, szukałeś porady w tym kierunku. A potem, w moim przypadku, napisałeś mi, że nie ma sensu robienia pod prąd, że tylko wymiana wzmaka albo kolumn.

Dlatego zarzucam Ci brak konsekwencji. I prościej wyjaśnić Ci samego Ciebie nie potrafię.

I jeszcze raz Ci sugeruję, że teoretyczna degradacja dźwięku w tym przypadku polepszyła moje odczucia. Czary? cuda?

jak się lepiej czujesz z dławikiem degradującym jakość sygnału to Twoja i wyłącznie sprawa ważne żeby "dla ciebie grało ok"

nie możesz mi zarzucać braku konsekwencji bo nie stosowałem niczego co "polepsza" , więc akurat nie masz racji,

Focal + Naim

cześć

pora na zmiany ale jakie ?

obecnie mam Rotela RA 04 i myślę o jego wymianie

słucham muzyki bluesowej rockowej i metalowej

Moje typy to RA 1070 używany bądż RA 1520 nowy

pytanie do klubu czy te zmiany wpłyną na poprawę brzmienia ?

proszę o pomoc i opinie

mikson, 17 Kwi 2010, 15:17

>jak się lepiej czujesz z dławikiem degradującym jakość sygnału to Twoja i wyłącznie sprawa ważne

>żeby "dla ciebie grało ok"

Po wpięciu tego urządzonka w tor pre/power naprawdę subiektywnie odczułem poprawę dźwięku.

Ktos gdzieś napisał,że dźwięk stał się "bardziej analogowy". I w tym stwierdzeniu coś jest i ja się z tym zgadzam. Jak dla mnie jest lepie i może dlatego się "ciskam". jakby co to sorry :)

Ponadto stwierdziłem, że wspólpraca z dołączonym subwooferem zdecydowanie się poprawiła. Dźwiek nabrał dodatkowej masy (co mnie cieszy) i nie trzeba aż tak go wzmacniać. Faktycznie dźwięk jest trochę stłumiony, ale ja tego oczekiwałem i mnie to cieszy. To było to co mi przeszkadzało.

No i już dosyć w tym temacie :)

petrusx, 19 Kwi 2010, 12:49

według mnie ogólny charakter prezentacji dźwięku nie ulegnie zdecydowanej zmianie. Wszystko zależy od tego jakie masz kolumny i czy pozwolą na usłyszenie tych zmian. A zmiany będą jedynie w mocy i dynamice.

Ja po zmianie z 30W modelu RA-930AX na prawie 100W RB/RC-06 w charakterze dźwięku nie usłyszałem nadzwyczajnych zmian. Było głośniej. Tak samo, czyli podobnie grały modele RA-972, RA-1062. Przechodząc na mocniejsze modele możesz zastosować bez strachu kolumny o zdecydowanie mniejszej efektywności ( np. 85dB) i dźwięk będzie bardzo dynamiczny. Sam jeśli decydowałbym się na zmiany poszukałbym innych głośników. Chyba, że zależy Ci na pilotku :), to wtedy lepiej cos z uzywanych RA-06 lub RA-972.

Ponadto ważna jest też wielkość pokoju. Do 20m2 nie ma sensu na zmiany.

Napisz tez czego oczekujesz po zmianie?

Witam

nie, nie porównywałem ze starszymi modelami. Po prostu zdecydowałem się na jedną konkretną linię ponieważ nie chciałem popaść w załamanie nerwowe z powodu zbyt dużego wyboru. Co do okablowania zawsze byłem przekonany do takiego układu i taki też pozostawiłem. Kolumny po krótkiej lekturze i ocenie budżetu wybrałem dwa modele. MA RX-8 i B&W683. Te ostatnie zdecydowanie spełniły moje oczekiwania i zaczynam się zastanawiać nad wyższymi modelami Bowers-ów. Cały zestaw jest zrównoważony, dynamiczny i efektywny nawet przy niewielkim nagłośnieniu. Przedwzmacniacz pracuje cały czas z wyłączoną korekcją audio. Nie trafiłem jeszcze na nagranie gdzie chciałbym coś poprawić. A teraz dla tych, którzy na to czekają. Basior pojawia się dokładnie tam gdzie powinien być i potrafi naprawdę rzucić "mięchem". Mechanizm szczelinowy w RCD-1520 działa rewelacyjnie, precyzyjnie i szybko. Chwytasz płytkę wskazującym i kciukiem wsuwasz leciutko w szczelinę a reszta dzieje się sama. Po wysunięciu płyty odtwarzasz film wstecz. Rewelacja. Ten kto jest sceptycznie nastawiony radzę najpierw przekonać się samemu. Dementuję wcześniejsze pogłoski. Odtwarza mp3 a nawet wsunąłem HDCD i też zagrało. RB-1562 klasa D. Jakoś nie zauważyłem opisywanych wad dla tej klasy wzmacniaczy. Kolega ma RB-1552. Podłączyłem u siebie. Poza tym, że w pokoju zaczęło się robić ciepło (400W maksymalny pobór prądu)to różnicy nie zauważyłem. 683-ójki grają blisko ściany z zamkniętymi otworami BR. Jak do tej pory to będąc w pracy myślę o tym, kiedy wrócę do domu i zapalę niebieskie oczka.

Pozdrawiam

Przepraszam za wpadkę. Post powyżej jest odpowiedzią na zapytanie kolegi sittek

sittek, 29 Mar 2010, 01:38

>vito66, 23 Mar 2010, 22:12

>

>faktycznie mało jest o nowej serii 15.

>czy porównywałeś je z innymi, starszymi rotelami?

czy 1520 informuje o czytaniu płyt HDCD ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

w jakiejś "recenzji" czytałem że Rotel poskąpił kasy na licencje i nie uruchomił dokodowanie w DAC lub DSP . A prawda jest taka że brak licencji oznacza tylko brak napisu na obudowie i brak diody...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

vito66, 20 Kwi 2010, 23:10

dzięki za odpowiedź. w końcu coś na temat nowego szczelinowca.

Nie rozumiem tylko jednego : "....Po wysunięciu płyty odtwarzasz film wstecz.....". :)

Basior jak piszesz jest poprawny i mięsny. Tylko czyja w tym zasługa? Odtwarzacza czy wzmacniacza? :)

pzdro

>dzięki za odpowiedź. w końcu coś na temat nowego szczelinowca.

>Nie rozumiem tylko jednego : "....Po wysunięciu płyty odtwarzasz film wstecz.....". :)

Taka tam przenośnia. Chodziło mi o odwrócenie czynności wykonywanych przy ładowaniu płyty :)

>Basior jak piszesz jest poprawny i mięsny. Tylko czyja w tym zasługa? Odtwarzacza czy wzmacniacza?

>:)

B&W683, reszta gra tak jak powinna.

WM 8740 nie dekoduje HDCD ! tak jak nowsze 8741 czy 8742 ( a DSD owszem)

Czyli wracając do mojej pierwszej wypowiedzi marketowe dvd ( tez niejednokrotnie oparte o gotowce Mediateka ) za 149 PLN są opisane HDCD a Rotel za 3,3 kzł juz nie....

Dziwny jest ten świat audio i video...

Dopisuję się do klubu jako szczęśliwy posiadacz RA-971 :)

Poszukuję fajnych brzmieniowo płyt rock/jazz (+pokrewne) aby raczyć się dźwiękiem jeszcze częściej.

Sugestie mile widziane!

Moje ostatnie odsłuchy to spory mix bo:

Big Whiskey and the Groo Grux King - DMB

Crack the Skye - Mastodon

10k Days - Tool

Neighbourhood - Manu Katche

ogólnie krew się leje ale ostatnią pozycję polecam nie tylko ze względu na skład na tym nagraniu ;)

pozdrawiam!

bzx

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.