Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

ok- spoko :)

oho...- gramofon na razie nie dla mnie.... ,a i żadnej "czarnej płyty" nie posiadam... :(

swoją drogą - gdy teraz spojrzałem se na ceny płyt winylowych moich ulubionych zespołów to nie przypuszczałem ,że są one takie drogie ?! - 80-100zł za płytę....? - sam jestem ciekaw jaka jest różnica przy odsłuchu z takiej płyty w stosunku do odsłuchu z komputera/odtwarzacza?

tak na marginesie - poszedł:

http://allegro.pl/rotel-rhb-10-michi-koncowka-mocy-i5784572538.html

Edytowane przez szymek20

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

swoją drogą - gdy teraz spojrzałem se na ceny płyt winylowych moich ulubionych zespołów to nie przypuszczałem ,że są one takie drogie ?! - 80-100zł za płytę....? - sam jestem ciekaw jaka jest różnica przy odsłuchu z takiej płyty w stosunku do odsłuchu z komputera/odtwarzacza?

Różnica Ciebie powali, nie mówię tu o dźwięku. Kup sobie Vinyl i wsłuchaj się w muzykę. Igła będzie trzaskać ale... Zakochasz się. Dlaczego są takie drogie? Igła przenosi pasma dźwiękowe lepiej niż laser. Compact Disc wyprodukowano tylko i wyłącznie by pozbyć się właśnie Vinyli. Jest bardziej wytrzymały, bo wiadomo igła, którą grasz niszczy się tak jak i płyta. A Compact Disc jest niezniszczalny. Chyba że celowo go pochlastasz:) Można mieć i kolekcję Flack, a równocześnie czarnych płyt. Jakbyś patrzył na strony internetowe to czasami za grosze można kupić Vinyle. Chociaż niektórzy się cenią. Zrobisz niespodziankę żonie, jak i zapewne dzieciom. Zacznij Szymek :)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Posłuchajcie Hendrixa. Nikt nigdy nie zaśmiał się z Jima. Ta jego petarda na gitarze i palce małpy. Janek Boryseswicz się kiedyś wypowiedział. Ktoś mu powiedział, że gra jak Hendrix. A on na to, że do hendrixa to jak stąd do marsa. To był król gitary. Nikt nigdy tak nie zagrał i nigdy nie zagra, a przy rotelu to jest ... Odlot. Szczególnie na winylach.

Jak miałem RA 985 to dla mnie grał najlepiej jak był włączony direct ( mijając wszystkie regulacje tonów ).

Wcale mnie to nie dziwi, potencjometry barwy i ich istnienie w wzmacniaczach to zła dobroć, manipulacje wprowadzają złom dobroć dla stereofoni, to znaczy.........

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wcale mnie to nie dziwi, potencjometry barwy i ich istnienie w wzmacniaczach to zła dobroć, manipulacje wprowadzają złom dobroć dla stereofoni, to znaczy.........

No z jednej strony to prawda. Ale z drugiej... Sam nie wiem. Może te nowoczesne modele są zbalansowane, ale jak wcześniej pisałem RA 820 BX4 strasznie sybilował górą. Nie wiem gdzie kupić preamp do RB 870BX ceny na Ebayu mnie po prostu zastrzeliły. Masz rację Tom bo kiedy u swojego brata odsłuchiwałem Marantz PM 8005 na Paradigm bez żadnej korekcji to było OK. No ale tam powierzchnia jest po wyżej 35M2. Akustyka inna i w ogóle.

Koledzy Rotelowcy , mam zamiar rozstać się z moim odtwarzaczem RCD-1072.

Stan określił był na bardzo dobry wręcz idealny. Technicznie bez zarzutu, wczytuje wszystko co trzeba, wizualnie również bez jakiejkolwiek skazy.

Pilot w komplecie.

Jakby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt na priv. Zdjęcia rzecz jasna do wyglądu również.

robiz

Edytowane przez robiz

pytanie do właścicieli procesorów kd rotela

mam rsp-1066, teraz też rsp-1069

ten ostatni gra dużo ciszej od 1066 - starszy dawał czadu już na pozycji ok 45, nowszy 1069 zaczyna grać od 60 i tak jakby mniej dynamiczny...

nie wiem czy tak ma być

(głównie dotyczy to realizacji DD, DTS)

Edytowane przez ro35

To normalne u Rotela, tańsze modele czy to pre czy wzmacniacz rozkręcają swoja moc szybciej a te droższe płynniej .

A czy ty słuchasz więcej muzyki czy raczej KD? miałem te procesory które wymieniłeś, mam jeszcze RSP 1068, ale on się do stereo w ogóle nie nadaje

Pozdrawiam

Tomasz

słucham więcej muzyki, ale też muzyki DTS, koncertów (dvd, br)

zdaję sobie sprawę że przy zmianie sprzętu duży wpływ ma psyche, są pewne oczekiwania, przyzwyczajenia...

grzebałem wcześniej po różnych forach - głównie htguide - sonicznie 1069 miał całkiem niezłe opinie, trochę problemów z hdmi na wczesnych wersjach firmware, ogólnie ok

aha, gra to z końcówką rmb 1075 i głośnikami elac fs 247

Edytowane przez ro35
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jak wiecie szukam preampa do mojego RB 870 BX. Ile waszym zdaniem to jest warte: http://allegro.pl/przedwzmacniacz-rotel-rc-850-ceniony-model-i5823816410.html

Negatywów ma od CH...

To prawdopodobnie tanio się sprzeda, chociaż kto wie? widać że pre jest w ładnym stanie, na pierwszy rzut widać że nawet nie był otwierany.

słucham więcej muzyki, ale też muzyki DTS, koncertów (dvd, br)

zdaję sobie sprawę że przy zmianie sprzętu duży wpływ ma psyche, są pewne oczekiwania, przyzwyczajenia...

grzebałem wcześniej po różnych forach - głównie htguide - sonicznie 1069 miał całkiem niezłe opinie, trochę problemów z hdmi na wczesnych wersjach firmware, ogólnie ok

aha, gra to z końcówką rmb 1075 i głośnikami elac fs 247

Ja swego czasu używałem kombinacji takiej że miałem oddzielnego PRE-OUT do stereo a do kina procesora plu trzy końcówki i wtedy taki system się sprawdzał do muzyki i do KD

Dzisiaj już mało co korzystam z KD więc procesor i dwie końcówki wylądowały w innym pomieszczeniu

Rotelewkie procesory rewelacyjnie spisują się w KD ( a miałem ich kilka ) ale w stereo to niestety są cieniutkimi zawodnikami co stwierdzam z żalem .

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Niezły sprzęt, ale najbardziej to podobają mi się te figurki :) To porcelana ? Widziałem kiedyś taki zbiór u kogoś. Coś pięknego jeśli patrzy się z bliska :)

@up up

Czy ten gł centralny jest od jakiegoś kompletu czy to robione na "indywidualne zamówienie"? Bo jako wysokotonowy to widzę tam pierścieniowy vifa xt25tg30/bg60 -04....

Edytowane przez szymek20

?

Te centralny to moje wykonanie, tak to Vifa plus 2x Vifa PL18, ma już go jakieś osiem latek i dzisiaj stoi gdzieś tam w salonie i zarasta kurzem ;)

Obecnie w moim pokoju odsłuchowym stoi tylko Stereo i jakieś DVD a KD wylądowało do salonu

Pozdrawiam

Tomasz

a -okej :)

A widze ,że masz jakieś panele z pianki za kolumnami... - poprawiają one coś z dźwiękiem? , bo myślałem też o czymś podobnym.... albo takie panele z drewna.....:

http://www.woodcollection.pl

?

Ja słucham muzykę w 28m2, kiedyś miałem duży pogłos w pokoju, więc musialem trochę popracować nad akustyką pomieszczenia, tych mat wygłuszających mam trochę w pokoju nawet takie kolorowe ;-) bardzo mi poprawiły to jakość akustyki, pogłosów brak a muzyka ot tej pory nabrała przebogatą stereofonię, a o rozmyciu muzyków nie ma mowy, tak jak to było przed.

Planuje na przyszły rok kapitalny remont mojego pokoju i sam się zastanawiam co by nakleić na ściany aby wyglądało i działało OH AH ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Koledzy od jakiegoś czasu marzy mi się druga końcówka 870BX, tak aby każda kolumna podpięta była pod swoją końcówkę. Czy to w ogóle ma sens? Czy różnica w dźwięku będzie odczuwalna. Na tą chwilę preamp rozkręcam maks na 1/3. Czy do moich kolumn usher cp730 ma to sens? Nie ukrywam, że sam fakt posiadania i efektu wizualnego już mi się podoba:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Nie polecam podpinać niby tych samych końcówek pod oddzielny kanał w systemie stereo, powodów jest dużo, ale nie będę o tym pisał, jeśli już to warto rozważyć zakup innej mocniejszej końcówki do tych kolumn, a jeśli masz już na oku i chcesz zakupić drugą taką sama końcówkę to podłącz je w Bi-amping

Pozdrawiam

Tomasz

Dzięki za odpowiedź, powiedz mi jeszcze czy przy sprzęcie tej klasy różnica będzie znaczna, czy lepiej kase wydać na lepsze kable?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

kable - nie ..... :( - lepiej już na lepsze głośniki.... - tu najwięcej sie odczuje ZAWSZE , potem jest wzmacniacz i źródło - a kable to różnica na granicy percepcji (czyli z regóły żadna - tylka taka w głowie kupującego - ot kupiłem lepsze kable za ileś set zł to musi grać lepiej - i.....-gra - tyle tylko ,że w głowie kupującego :P:)) - taka jest prawda!

W ilu metrach kwadratowych to tam u ciebie gra? i czego słuchasz?

?

około 20m. do tej pory nie myślałem o wymianie kolumn. Wdaje mi się, że to najlepszy element z mojego zestawu.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Wdaje mi się, że to najlepszy element z mojego zestawu.

Ushery to b.dobre kolumny ale do pokazania co potrafią potrzebują bardzo mocnego pieca. U mnie dopiero 2x300wat przy 4ohm, Ushery V602 zagrały wybitnie

A jaką końcówkę do nich polecasz? Lece do usa na święta i myślałem o emotiva dwóch monoblokach, albo opcji jak napisał wyżej tomaszE

Wiem, tam kupiłem z 12 lat temy swoja pierwsza yamahe i do tego transformator na 230. ale wiekszosc sprzetow ma teraz w usa dwie opcje na prad teraz.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Kupcie kolumny o skuteczności 89-91 db i nikt nie będzie narzekał na braki. 100w u rotela Rb 870 BX każda taka kolumna rozwinie skrzydła :)

U mnie Rotelki po 30 wat na godzinie 9 dawały czadu takiego, że aż hej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.