Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem dokładnie co tam zmienili w SE, ale miałem je oba równocześnie u siebie i nowszy SE miał dużo ciekawszą górę, bardziej otwartą, szczegółową i przede wszystkim delikatniejszą. Był po prostu lepszy i nie miał tak ściętej góry ( idealnym jest przykład z dźwiękiem w kaseciakach, gdy włączało się Dolby B, a potem Dolby C. SE to Dolby C :-)

Ci co pamiętają różnicę będą doskonale wiedzieć o co mi chodzi :-)

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

I ciągle używamy...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Był po prostu lepszy i nie miał tak ściętej góry ( idealnym jest przykład z dźwiękiem w kaseciakach, gdy włączało się Dolby B, a potem Dolby C. SE to Dolby C :-)

Ja powiem tak , najlepsze brzmienie z deck-a , to takie beż żadnych dolby i innych udogodnień, moje zabawki ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=GIKpBhcTRug

Pozdrawiam

Tomasz

Miałem u siebie dość długo RC-1090 i RC-995, mimo wszystko pozostawiłem sobie RC-1082

A który z nich jest najbardziej ciepły ? Jeśli można to tak w ogóle określić...

A który z nich jest najbardziej ciepły ? Jeśli można to tak w ogóle określić...

995 fajny detaliczny jak pozostałe ale z mniejszą agresją , 1090 i 1082 są podobne w brzmieniu, ale nie są tak milutkie jak 995 , weź poprawkę, że test był na mojej elektronice, z inną może być inaczej , no i nasze gusta brzmieniowe mogą być niezgodne ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Właśnie sprawdziłem. Mój RB-991 gra od 10 rano i jeszt przyjemnie ciepły u góry.

RC-995 zdecydowanie mniej.

:)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć czy ROTEL RA-11 będzie się zgrywał z kolumnami Pylon Audio Pearl 25?

Słuchałem Rotela niestety na innych kolumnach ELAC o podobnej budowie, jednak to nie były Pearle 25. Zastanawiam się pomiędzy wspominanym Rotelem RA-11 a NAD`em C326bee.

Główna obawa to czy w przypadku Pearl 25 + Rotel RA-11 nie będzie zbyt mało dynamicznie, czy kolumny Pylona nadrobią charakterystyczne dla Rotela "braki" w tym zakresie. Natomiast w przypadku NAD`a C326bee obawiam się, że będzie przeciwnie - zbyt dynamicznie i męcząco przy dłuższym słuchaniu

z góry dzięki

Edytowane przez prestigemedia

Ja powiem tak , najlepsze brzmienie z deck-a , to takie beż żadnych dolby i innych udogodnień, moje zabawki ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=GIKpBhcTRug

Fajne dźwięki. Można wiedzieć co to za muza? :)

Główna obawa to czy w przypadku Pearl 25 + Rotel RA-11 nie będzie zbyt mało dynamicznie, czy kolumny Pylona nadrobią charakterystyczne dla Rotela "braki" w tym zakresie. Natomiast w przypadku NAD`a C326bee obawiam się, że będzie przeciwnie - zbyt dynamicznie i męcząco przy dłuższym słuchaniu

Będzie dynamicznie, choć z tymi kolumnami szału nie będzie.

Poza Rotelem i NAD-em jest wiele innych marek :-)

Właśnie odpakowałem paczkę z Rotel RA-840BX3 - Szukam teraz głośników do nich.

Budżet to 600 do 1200zł..

Wolałbym 600 np głośniki : B&W DM-302 lub JBL XTi 40

Ale jak trzeba będzie to wydam do 1200 na DALI 102 / Dali 450 / JBL XTI80

Z tego co wyczytałem to najlepiej te głośniki grają z Dynaudio i B&W

Tylko co najlepiej zagra z tym wzmacniaczem.

Pokój 30m2 ale poprzek. Muzyki słucham z max 3 metrów.

Muzyka to każda pop, rock, metal, koncerty AC/DC, ping, Adele.

Ale tylko referencyjne modele. Akurat stare B&W DM302 mają tekstylne kopułki i z Rotelem tworzą całkiem niezłą parę. Graja zdecydowanie lepiej niż następujące po nich z serii 6xx oparte już na metalowym tweeterze.

Obecnie jestem na etapie poszukiwania nowych Dynaudio, mam je jako przejściówki, właśnie te kultowe B&W.

Miały być tylko na chwilkę, ale gdy posłuchałem jak grają to jakoś mi się nie śpieszy z ich wymianą - na 10 krotnie droższe Dynaudio :-)

Boje się że te DM302 znikną mi w pokoju ale z 2giej strony słucham ich tylko z 3 metrów.

Pokój nie zagracony - panele, komody, rogówka na środku i gołe ściany. Boję się efektu studni przy takich maleństwach

Jak kolumny znikają, to chyba dobrze? :-)

Efekt studni? Nigdy w życiu.

U mnie stoją teraz w 18 m2 i jest naprawdę zadowalająco, żeby nie powiedzieć świetnie :-)

Mają bardzo wysoką efektywność, więc z nagłośnieniem takiego pomieszczenia nie mają żadnego problemu.

Co ciekawe można nimi grać bardzo głośno i nie ma żadnych zniekształceń. Przestrzeń jest .... zjawiskowa? :-)

Tylko pamiętaj, że niskiego basu nie dadzą. Wyłącznie podstawa basowa i spójne całe pasmo.

• Moderatorzy

Nie wiem dokładnie co tam zmienili w SE, ale miałem je oba równocześnie u siebie i nowszy SE miał dużo ciekawszą górę, bardziej otwartą, szczegółową i przede wszystkim delikatniejszą. Był po prostu lepszy

A to warto by przeprowadzić śledztwo które elementy zmienili.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A to warto by przeprowadzić śledztwo które elementy zmienili.

To którego kupujesz z SE czy golasa 06 ? dla dobra klubu zakupimy i rozbierzemy na części pierwsze , idziesz na to ? ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

• Moderatorzy

To którego kupujesz z SE czy golasa 06 ? dla dobra klubu zakupimy i rozbierzemy na części pierwsze , idziesz na to ? ;-)

ja mam 06 od kilku lat, jakby co to zdejmuję obudowę i służę fotkami

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Panowie powrót do korzeni z RA-1070 tym razem z Canto One New od 16 Hertz. Wreszcie poskromiona góra bo canto, nie wiem jak inne z tej stajni mają wycofane wysokie, siedzi tam izraelski Morel 28mm i nie ma możliwości sybilacji nawet z 1070. Na razie gram bez playera podpięty pod zewnętrzną kartę Sound Blastera X-fi, karta jeszcze ze sfajczonego laptopa ( chyba pamiętacie moją utratę fotek wszystkich modeli Rotela, które miałem ) zastanawiam się nad kupnem DAC'a Arcam rDac bo nie chce mi się już kombinować z cd-ekami. Poleci po plikach wav przez usb. Płytek się nie pozbywam bo i po co, zgram w plikach wav na dysk. Wiem, że z mojej strony to już odejście od konserwatyzmu, ale na razie tak będzie. A płyty i tak nadal będę kupował i kolekcjonował. Ale się rozpisałem, a tu w zasadzie miałem jedno pytanie do was koledzy, więc przechodzę do meritum sprawy. Mianowicie jaki pilot zastępczy, zamiennik do RA-1070? Pamięta ktoś? W tej chwili mam RR-1050 ale to straszna lafeta, pamiętam przy pierwszym 1070 miałem pilot zamiennik bardzo mały idealnie wpasowany do dłoni tylko za cholerę nie pamiętam symbolu. Miałem to na dysku na zdjęciach ale poszły w ... Hm. Potrzebuję tylko regulację głośności praktycznie. Może ktoś z was wie lub pamięta, który model pasował do 1070.

Tak, to prawda, metal z Rotelem nie zawsze brzmi przyjemnie. Ale co ciekawe gdy posłucha się innych marek, np Denona, Yamahę, NAD-a, Creeka, Arcama, czy Cambridge Audio to zawsze czegoś z tego Rotela brakuje. No i z podkulonym ogonem po czasie wraca się do niego

No i ja z tym podkulonym ogonem wróciłem.

siedzi tam izraelski Morel 28mm i nie ma możliwości sybilacji nawet z 1070.

Cytat z Klubu Dynaudio:

Interesowałem się zawsze marką Dynaudio kiedy sprzedawali same głośniki i projekty do montażu,a marka jest mi bliska ponieważ w 1970 roku Ejvind Skaaning współtworzył markę ScanSpeak ,po 6 latach założył markę Dynaudio ,rok wcześniej współpracował z Meir Mordechaja który za pomocą technologii Dynaudio założył w Izraelu firmę Morel. A sam Ejvind Skaaning jest wlascicielem znanej firmy Audio Technology od środka lat 80-tych stąd na głosnikach Sonus Faber Extrema ,Electa Amator I napis AudioTechnology by Dynaudio.

Wynika z tego, że Morel to prawie to samo co Dynaudio.

W aucie mam komplet głośników, bajeczne :-)

. Może ktoś z was wie lub pamięta, który model pasował do 1070.

http://rotel.com/en-gb/faq/what-other-rotel-components-can-rr-at92-rr-at94-and-rr-at97-remote-control

Też mam w aucie morele i są super. Wcześniej miałem dynki a obecnie studio 16 Hertz z morelem i jeśli chodzi o wysokie tony to wydaje mi się że morel gra właśnie podobnie do głośnika z dynaudio. Co jak co ale RA-1070 z kolumnami ze studia16hertz na motelu gra conajmniej bardzo dobrze. Widzę, że nie tylko mi te zestawienie spasowało.

Właśnie odpakowałem paczkę z Rotel RA-840BX3 - Szukam teraz głośników do nich.

Budżet to 600 do 1200zł..

Wolałbym 600 np głośniki : B&W DM-302 lub JBL XTi 40

Ale jak trzeba będzie to wydam do 1200 na DALI 102 / Dali 450 / JBL XTI80

Tylko co najlepiej zagra z tym wzmacniaczem.

Pokój 30m2 ale poprzek. Muzyki słucham z max 3 metrów.

Muzyka to każda pop, rock, metal, koncerty AC/DC, ping, Adele.

Kolego Adamie spory masz pokój jest co nagłośnić, muzę słuchasz sporadycznie czy raczej będziesz poświęcał jej więcej czasu ?

Pozdrawiam

Tomasz

Wyświetl postUżytkownik Satori dnia 16.11.2016 - 23:41 napisał

. Może ktoś z was wie lub pamięta, który model pasował do 1070.

http://rotel.com/en-gb/faq/what-other-rotel-components-can-rr-at92-rr-at94-and-rr-at97-remote-control

sittek dzięki za link ale nie kumam tej strony. Z tego co udało mi się wyczytać to RR-AT92, AT94 i RR-RR-AT97 są do tunerów, cd, dvd ale integry ani przedwzmacniaczy nie obejmują. Jak to jest ? Pasują czy nie :-) ?

Oryginalny RR-969 na ebayu kosztuje 83 dolce. Dziękuję bardzo, nie skorzystam :)

Edytowane przez Satori

1070? Pamięta ktoś? W tej chwili mam RR-1050 ale to straszna lafeta, pamiętam przy pierwszym 1070 miałem pilot zamiennik bardzo mały idealnie wpasowany do dłoni tylko za cholerę nie pamiętam symbolu. Miałem to na dysku na zdjęciach ale poszły w ... Hm. Potrzebuję tylko regulację głośności praktycznie. Może ktoś z was wie lub pamięta, który model pasował do 1070.

Pasował będzie RR-AT97 RR-1060 i wiele innych, ale jeśli tylko zależy ci na głośności to smartfon z aplikacja np peel smart remonte

Pozdrawiam

Tomasz

Pasował będzie RR-AT97 RR-1060 i wiele innych, ale jeśli tylko zależy ci na głośności to smartfon z aplikacja np peel smart remonte

Dzięki Tomi za odpowiedź. Już wiem jaki kierunek ale za smartfona grzecznie podziękuję :)

A macie pomysł na jakiś DAC do tysiaka. Chciałbym go podpiąć do kompa po USB i po RCA do wzmaka. Od cholery tego a ja nie wiem co by tu wybrać ???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.