Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba krzepy by rzucić Rotelem. Rotel jest siłą wyjętą z pod dna. Jego specyficzne granie polega na jego sile, ażeby go rzucić potrzeba nie lada fantazji.

Wszystko zależy czego oczekujesz i jak zamierzasz wykorzystywać swoje klocki , muza czy kino będzie przeważało ? kiedyś miałem taki system zbudowany , ale KD szybko mi się znudziło i końcówki porozrzucałem po domu .

W moim pokoju wystarczy mi RB-1090 i moje kolumny , film jak sobie zapodam też oddaje niezłe wrażenia

Tak kiedyś miałem

Obecnie trochę analogu wprowadziłem do swojego świata ;-)

Tylko kino zero muzyki chyba że w filmie bedzie muzyka a do stereo mam osobny drugi system.. ;-)

Mam do sprzedania rt-12, wizualnie jak i technicznie stan idealny, pilot, anteny. Sprzęt świetny za tą cenę dla kogoś kto słucha radia, plików z serwera czy Tidala ( bubble upnp). Sprzedaję , gdyż pomału zabieram się za wymianę mojego systemu a rt jest najrzadziej używany ( praktycznie w ogóle). Podpięcie sprzętu z wejściem rotel link daje dodatkowo dzięki rt-12 możliwość sterowania systemem za pomocą aplikacji Rotel Remote. Cena za jaką wystawiłem jest już minimalna, nie podlega negocjacji i myślę, że jest sprawiedliwa. Jestem ze Szczecina jeśli ktoś by chciał ocenić sprzęt na żywo:)

http://allegro.pl/rotel-rt-12-i6615371149.html

Tylko kino zero muzyki chyba że w filmie bedzie muzyka a do stereo mam osobny drugi system.. ;-)

W takim razie RMB-1075 będzie Oki , ta końcówka brzminiow i mocowo jest podobna do RB 1070

1075 dobrze znosi obciążenia 5 ci kanałów

Pozdrawiam

Tomasz

W takim razie RMB-1075 będzie Oki , ta końcówka brzminiow i mocowo jest podobna do RB 1070

Tylko czy lepiej kupić dwie 1070 czy jedna 1075? Czy będzie lepiej czy bez różnicy w kinie bo dla mnie to obojętne i czy nowe końcówki mocy brzmia tak samo czy zyskam tylko tyle że będzie to sprzęt nowy a różnicy nie usłyszę?

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Tylko czy lepiej kupić dwie 1070 czy jedna 1075? Czy będzie lepiej czy bez różnicy w kinie bo dla mnie to obojętne i czy nowe końcówki mocy brzmia tak samo czy zyskam tylko tyle że będzie to sprzęt nowy a różnicy nie usłyszę?

Tak jak wcześniej pisałem , polecam upolować RMB-1075 w KD nie odczujesz różnicy , czy to będzie jedna RMB-1075 czy tez 2/3 RB-1070 , ewentualnie gdybyś RB-1070 zmostkował , ale wtedy to już bym wolał rozejrzeć się za RMB -1095 , zaś o nowych produktach mam mieszana uczucia, to już nie jest stara dobra szkoła rotela . Seria 10xx powinna się bardzo dobrze sprawdzić , pogadaj z tym gościem , trafiają mu się w bardzo dobrej kondycji takie klocki , czasami ma je prawie że nówki , uwierz mi, wiem co piszę ;)

http://allegro.pl/show_user.php?uid=16996306

Kiedyś miałem taka ładna sztukę

post-34063-0-99278300-1479719244_thumb.jpg

Pozdrawiam

Tomasz

ale KD szybko mi się znudziło i końcówki porozrzucałem po domu .

W moim pokoju wystarczy mi RB-1090 i moje kolumny , film jak sobie zapodam też oddaje niezłe wrażenia

Też zauważyłem, a dokładnie usłyszałem, że Integry Rotela, a tym bardziej jednostki dzielone, są bardzo przekonywujące w nagłaśnianiu programów TV.

2.0 lub 2.1 spokojnie wystarczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Można skusić się na starszy świetny, z jeszcze stereofonicznego świata i (paradoksalnie) 3-kanałowy model RB-976.

Słuchałeś jej? ja znam jej następcę RMB-1066 , to brzmienie jest już dalekie od RMB-1075

Pozdrawiam

Tomasz

Sittku czy te kolumny do RA-11 (wiem, że je słuchałeś) będą pasować? To dla mojego brata :http://allegro.pl/show_item.php?item=6612925044&snapshot=MjAxNi0xMS0yMVQxNjoyMDoyOVo7YnV5ZXI7ZmE3NDIyN2IyNjYyZGVkMDY0YmJiOGJiMjc5ZDczM2JiNGZmMmRmZWUwMTU3Yjg2ZGJjYjg4ODVhMWE3ZmMxMw==

Ja je kupiłem już. No cena jak dla mnie nie jest zła za 2 pary kolumn. Ale Twoje zdanie chciałbym usłyszeć.

Kurna za 1 parę kolumn miało być.

RA-1070+Denon DCD1450AR+Canto One New. Nie ma żadnej suchości na średnicy. Mimo ostrości Denona i 1070 scanspeak+morel nie pozwalają na to. Średnica brzmi lampowo tak jak na EL34 natomiast żadne pasmo nie jest wyolbrzymione. Wszystko gra równo, wokale nasycone w górnym paśmie nie ma żadnej sybilacji. Ale jest jedno ale. Podobnie jak z Dynaudio z serii audience trzeba podkęcić głośność żeby usłyszeć dynamikę i wszelkie walory muzyczne. Canto to bardzo dobre głośniki jeśli słuchamy je na godzinie 9 ale to nie jest wcale tak bardzo głośno. Słyszalne są wszelkie zamieszczone na płytach smaczki. Natomiast na źle zrealizowanych płytach brzmi to wszystko fatalnie. Dlatego zamierzam kupić sobie dodatkowy wzmacniacz i przyjdzie chyba pora na RA 931 do Mission z nimi się zgra idealnie. Tak zrobię bo na prawdę nie sposób odejść od Rotela.

Oj przepraszam na godzinie 8 przy 9 jest już głośnawo;)

Chociaż nie dla mnie ale dla sąsiadów owszem:)

Ok dziękuję bardzo za wszystkie sugestie i informacje. Pozdrawiam. . ;-)

Sittku czy te kolumny do RA-11 (wiem, że je słuchałeś) będą pasować? .... Ale Twoje zdanie chciałbym usłyszeć.

Już pisałem, że obecnie jestem w stanie przejściowym, sprzedałem swoje Audience 50, zbieram kasę na lepsze i jako tymczasówki zagościły u mnie wspomniane B&W DM302. I powiem szczerze, że od wielu tygodni z moim RA-12 spisują się doskonale. Ze spokojem odkładam sobie kaskę i nie mam ciśnienia. :-)

Jak graja te B&W? Jak nie B&W :-)

Dynamicznie, ale bardzo ciepło i bez jakiejkolwiek szorstkości ( to zasługa tekstylnych kopułek). Małe średniotonowce, 12 cm dają jednak radę i z wielką atencją nagłaśniają pomieszczenie ( ok. 18m2). Średnica znakomita, nie są tak wymagające jak Dynaudio, i przekazują więcej szczegółów z dużą dawką przestrzeni, wiele planów. Nie są ostre i nie drażnią. Sprawiają wrażenie dużo większych niż są, za to należy im się dużo braw. Można słuchać na wysokich poziomach głośności, nie kompresują dźwięku, nie ma problemu z tym że nie wyrobią. Są małe rozmiarem, ale za to wielkie duchem. Może nie ma z nich za dużo basu, choć podstawa jest nieźle zaakcentowana, jest go trochę mniej niż z Dynaudio Audience 50, ale dla mnie akurat nie jest to problem, REL wspomaga je znakomicie.

Biorąc pod uwagę cenę DA 50- tek ok. 1500zł i tych kupionych za ok. 500zł uważam, że jest to The Best Buy :-)

Już pisałem, że obecnie jestem w stanie przejściowym, sprzedałem swoje Audience 50, zbieram kasę na lepsze i jako tymczasówki zagościły u mnie wspomniane B&W DM302. I powiem szczerze, że od wielu tygodni z moim RA-12 spisują się doskonale. Ze spokojem odkładam sobie kaskę i nie mam ciśnienia. :-)

Bardzo Ci Sittku dziękuje za taką opinię. Kolumny dotrą może pojutrze, ale kiedy je usłyszę to nie wiem. Mój brat mieszka parę kilometrów ode mnie. Ale zanim je podłączy to minie chyba z miesiąc. No taką ma kobietę. I wszystko przychodzi na mój adres:) ale na prawdę bardzo dziękuję.

Zazwyczaj, jak to bywa z tekstyliami, kopułki sa powgniatane, tym nie ma się co przejmować. :-)

Jeśli nie grały jakiś czas daj im trochę pograć. U mnie gdzieś tak po kilku dniach doszły do siebie.

Sa ciekawe konstrukcyjnie, mają komory PRISM, przez co można je bez problemu stawiać pod samą ścianą, nic nie zadudni.

Kopułki nie są powgniatane spójrz:http://allegro.pl/show_item.php?item=6612925044

No to się cieszę, że nie będą dudnić, mają być wstawione w półkę. Rozstaw to jakieś 1,5 metra.

Co ja gadam 2Metry spokojnie.

Kurdę zadzwoniłem do mojego brata rozstaw kolumn dokładnie jak pisałem wcześniej nie całe 1,5 metra.

Bardzo dobry stan jak na prawie 20 letnie kolumienki :-)

Tylko te mini kolce. Po co? :-)

Powiem wam, że płyty metalki zaskoczyły mnie całkowicie. Zarówno master of puppets jak ich druga płyta ride the lightning brzmią fajnie na RA 1070 z kolumnami Canto. Nie wiem jak to o pisać ale te kolumny posiadają pewien urok. Nie każda płyta metalowa brzmi dobrze, tak jak wcześniej napisałem wręcz brzydko. Lepsze osiągi były na RA 931 z Acousic Energy. Pisząc osiągi mam na myśli lepsze brzmienie. Bardziej klarowne, takie jaśniejsze, nie wtrącając tu serii 8, która brzmiała na prawdę idealnie. Ktoś może powiedzieć pier**l się to sobie kup RA 931. Ale wcale o to nie chodzi. Bo ja kupię ten wzmacniacz i dam go na diagnostykę do naszego kolegi Mariusza. Głównie chodzi mi o to, że seria 10 brzmi z tymi kolumnami barowo. Idealna barwa ciężka na średnicy i wyczuwam w tym brzmienie lampowe dotyczy to tylko średnicy, która na prawdę nie razi. Słucha się tego z przyjemnością. Ale jednak muszę dokupić RA 931 żeby poczuć ten klimat starego Rotela. 1070 brzmi przepięknie z Bobem Marleyem, nasz polski Daab, Sisters of mecy, i wiele innych kapel. Krótki kontrolowany szybki bas to są osiągnięcia Rotela. I nikt nigdy nie zmaże mi uśmiechu z twarzy mówiąc, kup sobie lepszy wzmacniacz. Nie ma wzmacniaczy, które zagrają wszystko. Jeśli chcesz kupić sobie coś do grania to kup Bomboxa. Zagra wszystko jak inne tego typu gówniane ustrojstwa. Ale zważ fakt człowieku na to, że Rotel nie zlewa instrumentów. Jeśli się wsłuchasz usłyszysz takie rzeczy na płytach o których byś nigdy nie wiedział. I przede wszystkim ta szybkość. Rotel gra wyrafinowanie ale jego cechą jest właśnie to co wyżej opisałem. Posłuchaj go a zrozumiesz kwestię o którą mi chodzi. Nie odejdę o d tej marki a wiele razy chciałem. I Sittek dobrze napisał słuchasz innych wzmacniaczy, ale nagle ci w nich czegoś brakuje. Czego? Dowiedzcie się sami słuchając tak wspaniałych wzmacniaczy. Zarówno seri 8,9 i 10.

RA-1592

Ktoś kupi nerkę/płuco ? ;-))

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Przyszedł do mnie DAC CA Magic100. Ładnie gra tylko ja oczywiście zrobiłem wielką dupę. Gra mi tylko na 96khz a nie na 192 a czemu wielką dupę bo jak zwykle byłem za szybki. Ściągnąłem sterownik do Windows 10. A mam zainstalowany legalną 7-kę według mnie najlepszy jak dotąd system operacyjny Windy. I po przeinstalowaniu na Windzie 7 nadal się nie pojawia 192khz. Akurat znam się na Winowsach i ten skurczysyn pamięta tamte stery i nie da rady go wykasować. Będzie problem już dzisiaj nie chce mi się grzebać po nocy ale trzeba będzie prawdopodobnie przeinstalować system. Rudy byk by to wszystko wziął na swoje rogi!!! Powiedzcie mi jedno koledzy, czy w 96khz a 192khz słychać różnicę? Czy warto przeinstalowywać system? Jeśli chodzi o granie Denona 1450AR a tym Dac/iem ja nie wyczuwam różnicy, a wręcz mój brat powiedział mi iż dla niego na Dacu brzmi to lepiej. No i jeszcze jest jedna zróżnicowana sprawa, mianowicie zawsze na DAC można ustawić korekcję, chociaż ja nie jestem do tego skłonny ustawiam tylko i wyłącznie górne pasma. Jeśli mają za mało sopranów zwiększam je jeśli za dużo zmniejszam. Jestem konserwatystą i zawsze działałem na zestawieni CD-Wzmacniacz, ale jak to kiedyś napisał Tomi nie ma co stać w miejscu tylko się rozwijać. Więc moje pytanie jest proste czy 96 a 192 będzie różnica w dźwięku???

Ktoś kupi nerkę/płuco ? ;-))

A inne narządy też będą na aukcji ? ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Acha jeszcze jedna sprawa niech nikt nie kieruje się opiniami innych, że np. Cambridge gra ostro a rDack łagodnie więc bierz rDacka. Guzik prawda u mnie z Rotelem na kolumnach Canto rozjaśnił mi brzmienie i to mi się spodobało. Wszystko trzeba sprawdzić na własnych systemach a nie czytać opinii innych. Każdy DAC czy Player ma swoje zastosowanie, pisałem już i ż RCD 971 przegrał pojedynek z Denonem. Trzeba po prostu odsłuchać, bo każdy ma inne preferencje brzmieniowe.

A inne narządy też będą na aukcji ? ;-)

Ja usilnie bym prosił o nowy kręgosłup:-)

Przyszedł do mnie DAC CA Magic100. Ładnie gra tylko ja oczywiście zrobiłem wielką dupę. Gra mi tylko na 96khz a nie na 192 a czemu wielką dupę bo jak zwykle byłem za szybki. Ściągnąłem sterownik do Windows 10. A mam zainstalowany legalną 7-kę według mnie najlepszy jak dotąd system operacyjny Windy. I po przeinstalowaniu na Windzie 7 nadal się nie pojawia 192khz. Akurat znam się na Winowsach i ten skurczysyn pamięta tamte stery i nie da rady go wykasować. Będzie problem już dzisiaj nie chce mi się grzebać po nocy ale trzeba będzie prawdopodobnie przeinstalować system. Rudy byk by to wszystko wziął na swoje rogi!!! Powiedzcie mi jedno koledzy, czy w 96khz a 192khz słychać różnicę? Czy warto przeinstalowywać system? Jeśli chodzi o granie Denona 1450AR a tym Dac/iem ja nie wyczuwam różnicy, a wręcz mój brat powiedział mi iż dla niego na Dacu brzmi to lepiej. No i jeszcze jest jedna zróżnicowana sprawa, mianowicie zawsze na DAC można ustawić korekcję, chociaż ja nie jestem do tego skłonny ustawiam tylko i wyłącznie górne pasma. Jeśli mają za mało sopranów zwiększam je jeśli za dużo zmniejszam. Jestem konserwatystą i zawsze działałem na zestawieni CD-Wzmacniacz, ale jak to kiedyś napisał Tomi nie ma co stać w miejscu tylko się rozwijać. Więc moje pytanie jest proste czy 96 a 192 będzie różnica w dźwięku???

Program do deinstalacji sterownikow masz ?

Program do deinstalacji sterownikow masz ?

Tak jutro się tym zajmę zobaczymy co z tego wyniknie.

Ale to nie o to chodzi winda 7 i tak będzie pamiętała stare stery. Nawet pamiętam z winows 98 trudno było wykasować stare sterowniki bo skurczysyn je pamiętał. Już na Millenium było łatwiej choć to był system tak zwany teatralny. Przynajmniej dla mnie. No nie ma co jutro będę próbował to zrobić i niech mnie szlag trafi no musi wyjść. A jak nie to reinstalacja systemu. Kuźwa wgrać system nie jest problemem ale dalsze ustawienia... O My God...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.