Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Mario1976 2xRB06 za max 1500zł więcej bym nie dał za taki zestaw,napisz jaki masz budżet to może znajdzie się coś lepszego ja osobiście wolałbym jedną lepszą końcówkę od dwóch przeciętnych lub też dobrą integrę z DAC. 

39 minut temu, Mario1976 napisał:

Sprawdzałem . Zasilacz jest martwy. Na szybkości kupiłem coś u chińczyka ale się grzeje i rozłącza. A tak na marginesie to Zasilacz musi mieć odpowiednią wartość 600mA i chyba 5 lub 6 V już nie pamiętam. Macie jakąś alternatywę do chińczyka?

I co z tym połączeniem 2x RB-06?

rb-06 to chyba najtańsza końcówka rotela i raczej szału nie robi... zdecydowanie w tym przedziale cenowym rotel robi lepsze integry jak ra-1070 i podobne ze starszej i nowszej serii, zasilacz kup sobie na allegro.

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

napisz jaki masz budżet to może znajdzie się coś lepszego 

Jeżeli bym się zamknął w 2k to byłoby super. 

1 godzinę temu, baksiu napisał:

zasilacz kup sobie na allegro.

Zwykły najzwykejszy zasilacz wystarczy taki za 40 złociszy? 

5 godzin temu, Mario1976 napisał:

Zasilacz musi mieć odpowiednią wartość 600mA i chyba 5 lub 6 V już nie pamiętam.

A ile myślisz ma zasilacz od maszynki do włosów? Właśnie 6V (rzadziej 3V - tanie akumulatorowe albo 12V - stare maszynki) i ok. 1A, czyli 1000mA, czyli mocy miałby z naddatkiem... (co jest tylko na plus)

3 godziny temu, Mario1976 napisał:

Zwykły najzwykejszy zasilacz wystarczy taki za 40 złociszy? 

Tak, tylko musi być na dokładnie to samo napięcie, co oryginał (np. te 6V) i co najmniej takiej samej lub wyższej obciążalności/mocy (mA/W), bo na chińczykach podają zawyżone wartości i będą się grzać i padać, gdy weźmiesz na dokładnie tyle samo.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Mario1976 napisał:

Jeżeli bym się zamknął w 2k to byłoby super. 

W tej chwili jedyną ofertą wartą spojrzenia jest https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-rb1572-koncowka-mocy-2x250w-8-ohm-jfm to klasa D mały potwór tylko 2x250W przy 8ohm 🙂 minimalnie przekracza budżet z tym że nie wiadomo jak by się zgrała z resztą toru jaki posiadasz,w internecie krąży kilka recenzji i wszystkie opisują tą końcówkę jako grającą dynamicznie i raczej po chłodnej stronie mocy 🙂

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

11 godzin temu, klecha napisał:

@baksiu musisz wystąpić z propozycją do tego sprzedawcy stworzenia lampki z logo Theta Digital 😁

Edytowane przez mol01
7 godzin temu, mol01 napisał:

@baksiu musisz wystąpić z propozycją do tego sprzedawcy stworzenia lampki z logo Theta Digital 😁

albo Classe, no szykowne, nie powiem 😉

Gość

(Konto usunięte)

Witam słuchał ktoś z was tego ustrojstwa? https://www.olx.pl/d/oferta/koncowka-mocy-rotel-rkb-250-hi-end-CID99-IDIUIpG.html#7929720fe6

Pierwszy raz widzę taką końcówkę na stornie rotela piszą że to do zastosowań profesjonalnych.

45 minut temu, MarcinStereo napisał:

Pierwszy raz widzę taką końcówkę na stornie rotela piszą że to do zastosowań profesjonalnych.

Jest sporo modeli z serii RKB, a ten to zdaje się najsłabszy - taki RB-03 w przebraniu...

Edytowane przez mol01
W dniu 2.08.2021 o 04:49, MarcinStereo napisał:

W tej chwili jedyną ofertą wartą spojrzenia jest https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-rb1572-koncowka-mocy-2x250w-8-ohm-jfm to klasa D mały potwór tylko 2x250W przy 8ohm 🙂 minimalnie przekracza budżet z tym że nie wiadomo jak by się zgrała z resztą toru jaki posiadasz,w internecie krąży kilka recenzji i wszystkie opisują tą końcówkę jako grającą dynamicznie i raczej po chłodnej stronie mocy 🙂

Zdradziłem Retela i kupiłem Nada C272. 2x150W przy 8 Ohm powinno wystarczyć do wysterowania Revox-ów. Ostatno dostałem Nad-a C300 i CD -538 w komplecie , to końcówka powinna wpasować się do zestawu.

8 godzin temu, Mario1976 napisał:

Zdradziłem Retela i kupiłem Nada C272. 2x150W przy 8 Ohm powinno wystarczyć do wysterowania Revox-ów. Ostatno dostałem Nad-a C300 i CD -538 w komplecie , to końcówka powinna wpasować się do zestawu.

jak by ci jednak zabrakło mocy, to za niedługo wystawiam rb-1090 2x380W 😉, wtedy możesz odzdradzić Rotela 😎

chętnie bym przetestował z moim Miśkiem to PRE  🤔

https://allegrolokalnie.pl/oferta/classe-audio-dr4

stary model ale mogłoby być ciekawie...

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

4 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

stary model ale mogłoby być ciekawie...

Ja bym się bał, że te kondy osiowe Philipsa będą padnięte... Ja celował bym w wyższego DR-a, jeśli już, bo wyższe miały większość końdów foliowych poza zasilaczem.

Edytowane przez mol01
11 godzin temu, mol01 napisał:

Ja bym się bał, że te kondy osiowe Philipsa będą padnięte... Ja celował bym w wyższego DR-a, jeśli już, bo wyższe miały większość końdów foliowych poza zasilaczem.

a jak się to ma serii CP? widzę że to miniaturowe, raczej uproszczone urządzenie...

1 godzinę temu, baksiu napisał:

a jak się to ma serii CP? widzę że to miniaturowe, raczej uproszczone urządzenie...

Są i DR-y dla megalomanów - zdjęcia wnętrze miażdżącego DR-7 i jego zasilacza kiedyś tu wrzucałem:

spacer.png

18 godzin temu, baksiu napisał:

to już wygląda solidniej

Pre w środku złożonością konstrukcji może bez wstydu konkurować z flagowcami Accuphase, a zasilacz wewnątrz wygląda jak co najmniej wielokanałowa końcówka mocy - 5 dużych toroidów... Całość waży 27kg (pre), a końcówka koło 50kg.

Edytowane przez mol01

Oczywiście koledze @Mariusz Marciniak nie proponuję tego potwora, ale w niższej cenie od zaprezentowanego DR-a z ogłoszenia można np. kupić model Thirty, gdzie jest dużo mniej tych nieszczęsnych końdów Philipsa (tyle, że on jest zbudowany na OP-AMPach, a nie na tranach), a w cenie z ogłoszenia można upolować DR-5, jakby trochę poczatować na okazję...

Edytowane przez mol01
7 minut temu, mol01 napisał:

Oczywiście koledze @Mariusz Marciniak nie proponuję tego potwora, ale w niższej cenie od zaprezentowanego DR-a z ogłoszenia można np. kupić model Thirty, gdzie jest dużo mniej tych nieszczęsnych końdów Philipsa (tyle, że on jest zbudowany na OP-AMPach, a nie na tranach), a w cenie z ogłoszenia można upolować DR-5, a może nawet i DR-6 jakby trochę poczatować na okazję...

DR-6 raczej będzie ciężko okazynie upolować - nie moja półka cenowa na ten moment. DR-5 już łatwiej 😉. Plus pomaga fakt że mam kogoś w Kanadzie... 😎 Tylko ten ktoś nie zna się totalnie na sprzęcie audio wiec z drugiej strony trochę strach ryzykować.

https://www.canuckaudiomart.com/details/649757576-classe-audio-dr-5-preamp/

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

1 godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Plus pomaga fakt że mam kogoś w Kanadzie... 😎

W Kanadzie to i na DR-7 mogło by Cię stać: https://www.canuckaudiomart.com/details/649633949-classe-audio-dr-7/

Edytowane przez mol01
1 godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Tylko ten ktoś nie zna się totalnie na sprzęcie audio wiec z drugiej strony trochę strach ryzykować.

Zawsze możesz nadzorować transakcję przez WhatsApp...

9 minut temu, MarcinStereo napisał:

Witam wszystkich czy da się podłączyć gitarę elektryczną do mojego RC-1590? 

da, tylko po co? może chcesz kupić piecyk lampowy? mam peaveya classic 30, w sumie mogę popchnąć 😊

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Witam wszystkich czy da się podłączyć gitarę elektryczną do mojego RC-1590? 

Pewnie da przez coś w stylu pre mikrofonowego do gitary, ale ja o takim sprzęcie nie mam zielonego pojęcia...

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Olewam sprawę do czytałem że takie połączenie gra beznadziejnie.

No RB-990BX z Classe CP-47.5 zagrał źle, ale kto wie jak stary Classe z RB-1090, który pewnie jest bardziej uniwersalny (bo RC-1090 jest). Zresztą @baksiu do niedawna na takim połączeniu słuchał, to niech się wypowie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.