Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Ja myślałem żeby pomiędzy RC i RB wsadzić lampy ale nie wiem jak się do tego zabrać, chciałem na początku by były w RC1590 ale on pomimo że stoi niczym nie przykryty to i tak się grzeje a lampki by go ugotowały 😞

Jeśli chodzi o pre, to w rotela bym nie inwestował  co innego końcówka!

Witam no właśnie został rotel rc 1590 .. a do tego mam dylemat co wybrać  proszę o pomoc znawców .czy kupić do pre rc 1590 Rotel Rb 1590 czy Michi s5 ..czy nie warto dopłacać do michi s5 ..głownie  zależy mi na mocy wagi wzmaka  jakości brzemienia detali itd I MA BYĆ NA LATA  ..czy sam stary Rb 1590 jest na tyle dobry ze nie potrzeba zmieniać na michi s 5 czy jednak michi  zagra duuzo lepiej od rb1590  ..proszę o pomoc jako to jest z tym nowym michi   warto czy odpuścić bo nie wniesie nic aż tak nowego do jakości dźwięku I nie usłyszę różnicy a kasa  przepłacona  . jestem w kropce co wybrać ..oczywiste poczekam z zakupem 2/4 mc ale muszę wiedzieć na 1000 procent co kupić  co  a co nie z tych dwóch .z góry dziękuje za pomoc czekam od znających się na info  i pozdrawiam .

57 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie tak dawno w tym wątku ktoś porównywał Michi do RB1590 itd. Najlepiej posłuchać na miejscu bo to spory $

Hey dałbyś namiary gdzie to jest te info  bo szukam i nie mogę znaleść co wyszło z tego porównania ..

18 minut temu, MarcinStereo napisał:

Sporo szukania, z tego co mi się przypomina to porównywał integrę Michi X3 z RB1590 i RC1590 i zestaw dzielony był znacznie lepszy niż X3.

No to to ja akurat byłem pewien X 3  X 5  niestety nie jest tak dobry jak zestaw dzielony

ale mi się podoba bardzo Michi S 5  lub  M8  i właśnie jestem ciekaw jak to wypada w tym zestawieniu 1590vs s5 

Wiadomo mogą być jakieś różnice ale czy aż takie usłyszane że warto dopłacać??  wiadomo poczekam kilka miesięcy aż ceny będą się różnić i wtedy zdecyduje.. ale jeżeli ktoś słuchał je i wie jak grają to może ktoś się wypowie czy warto jednak kupić 1590 czy jednak poczekać na michi s5 

serio to 1590 brzydki jest a bardziej z wyglądu podoba mi się Michi s5 m8 

Ale nie mogę nic znaleść jak to naprawdę gra .. Michi s5 vs 1590 

W dniu 3.06.2022 o 23:11, mol01 napisał:

...musi być jakaś procedura wywołania tego trybu parowania w instrukcji - no chyba, że już tego próbowałeś i to właśnie on zawodzi - urządzenie nie wychodzi z trybu ukrytego)?

W Rotelu chyba wywołuje się go przez dłuższe przytrzymanie przycisku źródła BT.

Dłuższe przytrzymanie nic nie daje - to tyko przełącznik.

Wykonałem "reset", to w założeniu powinno wyzerować ustawienia. Niestety bezskutecznie. Update oprogramowania też nie usunął usterki.

Ten problem został również opisany na którymś z niemieckich forum. Oczywiście bez konkluzji.

Moja hipoteza, że to usterka prądowa procesora. Procesor jest nadmiarowy - i zablokowanie nieużywanych rozkazów może błędnie unieruchamiać te dopuszczone.

BTW, mam smarta z obsługą AptX - od początku ta opcje nie uruchamiała się.

Tak czy siak, szkoda pieniędzy na naprawę.

6 godzin temu, Zombywoof napisał:

Dłuższe przytrzymanie nic nie daje - to tyko przełącznik.

Jak wspomniałem, wydaje mi się, że robi się to przez dłuższe przytrzymanie (które w niektórych urządzeniach powoduje miganie diody źródła BT do momentu sparowania), ale lepiej zajrzeć do instrukcji w celu zapoznania się z procedurą parowania urządzeń przez Bluetooth, bo nie mam pewności, czy akurat w tym modelu tak się to robi... Albo niech się ktoś wypowie, kto bawił się Bluetoothem w tym wzmacniaczu.

Screenshot 2022-06-14 at 22-15-47 a14mkii_om_en.pdf.png

Edytowane przez mol01

Moja hipoteza, że to usterka prądowa procesora.

Spowodowana jakimś przepięciem z sieci elektrycznej? Takie by to było wrażliwe...?
A jaki to model wzmaka - A14?
Domyślam się, że:
1) Smartfon łączy się po BT z innymi bez problemu?
2) Inne fony też się z nim nie łączą?

Jeśli ten A14 (doczytałem) ma jeszcze gwarę, ja bym się domagał (choćby poprzez rzecznika praw konsumenta) naprawy i tyle. To wada wrodzona / ukryta. Nie ma prawa tak się dziać i tyle. Nie rozumiem zatem, dlaczego serwis zrzuca koszt na użytkownika - to zwykłe cwaniactwo.

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście że się da, wyjście wysokopoziomowe i kabel tego typu https://www.ebay.pl/itm/125090404371?mkevt=1&mkcid=1&mkrid=4908-226936-19255-0&campid=5338391704&customid=125090404371_293&toolid=11000 

Da się zrobić samemu znacznie niższym kosztem 🙂 Jak podłączyć potem masz w instrukcji Subwoofera 😉 Dla czego wyjście wysokopoziomowe? Bo dźwięk będzie miał cechy sprzętu do którego sub będzie podłączony. Tym kablem podłączasz go pod zaciski głośnikowe końcówki mocy.

Edytowane przez MarcinStereo
3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Ten kabel to tylko przykład był i napisałem też że można zrobić samemu, w dziale DIY doradzą jak będzie najtaniej i najlepiej. Dużo radości z odsłuchu życzę🤘

Do Rel T5i jest dołączony ten kabel 5m ponoć, a te widełki jak mniemam to podpinamy pod terminale w KM. Dziękuję Tobie.

8 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Moim zdaniem to trochę bez sensu. Już mówię dlaczego: otóż z wyjścia wysopoziomowego po pierwsze sub będzie dodatkowo niepotrzebnie obciążał końcówkę mocy i to w dodatku tylko jeden kanał, po drugie jeśli o zgrozo podłączymy go do zacisków w kolumnie, a nie w końcówce, to całe te obciążenie się zwiększy, bo kabel głośnikowy stanie się dużo węższym gardłem (to tak jak byśmy podłączyli dwie kolumny jednym kablem), a po trzecie i najważniejsze - sygnał w subie zostanie stłumiony z wysokopoziomowego do liniowego (co jest stratnym procesem), by następnie znów zostać wzmocnionym przez wzmacniacz subwoofera. Jest to kompletny bezsens, gdy masz dwa wyjścia w preampie i możesz obok końcówki wpiąć liniowo subwoofer pod drugie wyjście - charakter brzmienia głównie nadaje preamp, więc charakter Rotela też zostanie przekazany do subwoofera. Zaprezentowany kabel to już ostateczność, gdy chcemy wpiąć suba pod jakąś integrę bez wyjścia liniowego na subwoofer lub na końcówkę!

Gość

(Konto usunięte)

Ja miałem kiedyś sub podłączony ale poprzez dwa kanały w RB 03 dwa przewody głośnikowe z końcówki podłączone do suba i z suba kolumny, podłączyłem tak ze względu że niskopoziomowy musiałby mieć 5m i tak mi na forum dawno temu doradzili.

21 minut temu, MarcinStereo napisał:

To ja tu zauważyłem jeszcze jeden poważny problem - w tym kablu wysokopoziomowych mamy dwa plusy dla dwóch kanałów (czerwony i żółty kabelek) i jeden wspólny minus (czarny kabelek). REL kompletnie nie przewidział, iż ktoś to może zapiąć do wzmacniacza w pełni zbalansowanego, gdzie na plusie i minusie mamy potencjał w odwróconej fazie, a jeden wspólny czarny kabelek sugeruje połączenie z masą w subie, co będzie skutkowało upaleniem tego kanału we wzmaku zbalansowanym (lub o konstrukcji mostkowej), pod który podepniemy ten czarny kabelek!

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

To trochę lipa ze strony firmy bo konsument np. jak ja nie wiedzący o tym dostałby nieźle po kieszeni nie znając przyczyny😞

Gość

(Konto usunięte)

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-6000.html?utm_source=YouTube&utm_medium=Format_Producencki+&utm_campaign=Rotel+RA-6000  wygląda prawie identycznie jak RA-1592mk2 a cena ponad 20K a CD z DAC prawie 14 😲 coś się komuś nieźle odkręciło. 

Patrząc na to co się dzieje z cenami to mój zakup RC-1590 i RB-1592mk2 był strzałem w 10.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, mol01 napisał:

Ale brzydki.

Wolałbym już w tej cenie Michi X3 chociażby za sam wygląd 😄 ładniejszy i tańszy i oferuje więcej, Rotel traci to co go wyróżniało na tle innych czyli atrakcyjna cena 😞

9 godzin temu, mol01 napisał:

Jest to kompletny bezsens, gdy masz dwa wyjścia w preampie i możesz obok końcówki wpiąć liniowo subwoofer pod drugie wyjście

To gdzie, a raczej jak w końcu można podpiąć ten sub w moim zestawie i jakim kablem, bo teraz to już kompletnie nic nie wiem. Możesz Adam podpowiedzieć?

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Zrób tak jak mol01 napisał, ja się sugerowałem tym co mi dawno temu na audio stereo polecili bez weryfikacji bo myślałem że to rada wyroczni, a wszystkie rady które dał mi w tym wątku mol01 pomogły 🤘👌

4 godziny temu, Satori napisał:

To gdzie, a raczej jak w końcu można podpiąć ten sub w moim zestawie i jakim kablem

Pod "PRE OUT 2" w preampie czinczami - no prościej już nie umiem wytłumaczyć. Tym kablem wysokopoziomowym też w ostateczności możesz, ale jak byś kiedyś zmienił końcówkę na zbalansowaną lub zmostkował RB-1080, to ta opcja kompletnie odpada, a poza tym jest gorsza z w/w względów. 

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Taki przewód.

https://allegro.pl/oferta/kabel-1x-rca-wtyk-2x-rca-wtyk-cinch-vitalco-5-0m-11102839550?fromVariant=11136953729 

Jest ekranowany i tani, używam przewodów tej marki i nie narzekam 🙂

A teraz mam pytanie jak przerwać pętlę masy, pre i końcówkę mam spiętą poprzez XLR, z głośników słychać delikatny szum, przy starych klocka RB03 i różnych preampach tego nie było, zupełna cisza w głośnikach.

Do RB1582mk2 podłączając obojętnie jaki pre to szumi po załączeniu się przekaźników z pre 😞 i na XLR i na RCA także na BT AptX, kolumny są 6ohm minimum 4.

7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

A teraz mam pytanie jak przerwać pętlę masy, pre i końcówkę mam spiętą poprzez XLR, z głośników słychać delikatny szum, przy starych klocka RB03 i różnych preampach tego nie było, zupełna cisza w głośnikach.

Ja bym zaczął od odłączenia masy (pin nr 1) we wtyczkach XLR od strony preampa, ale obawiam się, że szum może być wynikiem niepoprawnej pracy układu desymetryzacji w końcówce i tak łatwo się go nie pozbędziesz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.