Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

spoko, faktycznie 1070 się nie grzeje zbytnio, 1080 potrafi być dość ciepły, natomiast 1090 znowu raczej chłodny i to wszystkie na książkowych ustawieniach biasu, o moje monosy Classe można się oparzyć, mają z 60 stopni po kilku h pracy, w weekend ustawiam w nich bias i zobaczymy, ale to może być spowodowane pracą w klasie A do 60W, czyli nawet gdy nie grają, to się grzeją.

Mój A14 jest na samej górze, a do sufitu ma około 30cm. Szafka z szybą z przodu, ale sprzęt pracuje przy szybie uchylonej. Tył szafki „bez pleców”.
Po 2h pracy, przy volume 45 - wzmacniacz ma około 42 stopnie. Oczywiście w najcieplejszych punktach.
Po 4h pracy i przy volume w przedziale 40-50 - max 55 stopni.

22 godziny temu, Leszek67 napisał:

Dlatego, jak trafiła się okazja to zmieniłem A14 na RA1572 (nie grzeje, a na nim stoi CD). Dźwiękowo jest troszkę detaliczniej i neutralniej.

Spróbuj upolować ra-1070, to dużo bardziej udany klocek

Edytowane przez baksiu
14 godzin temu, Leszek67 napisał:

RA-1572 gra z monitorkami przy biurku i tu więcej nie potrzeba, dodatkowo jest podpięty do kompa (Tidal).

czasami mam wrażenie, że przeglądam forum o lodówkach i kuchenkach mikrofalowych, też je mam podpięte w kuchni do gniazdka i zazwyczaj milczę na ten temat.

Dzień dobry wszystkim. 

chciałbym prosic Was o poradę. 

w oko wpadł mi Przedwzmacniacz Rotel RC-850. Pojawiał się na forum kilka razy, jest w moim zasięgu cenowym ( 600zl ) 

Czy będę mógł go podłączyć do amplitunera marantz 1509? Posiada on wejście direct in. Rotel z kolei ma wyjście output. 
Z informacji znalezionych w Internecie wydaje mi sie, że będzie to możliwe. 
jednak dla pewności chcę prosić was o odniesienie się do tej kwestii. 

Marantz jest ok jako „integrator” TV, gramofonu oraz funkcji streamingu, natomiast szukam lepszej stricte muzyki z gramofonu.
Posiadam głośniki Wharfedale 10.2

Dziękuję za wsparcie. 

pozdrawiam

Michal

Edytowane przez Miszka1987
Godzinę temu, Miszka1987 napisał:

Marantz jest ok jako „integrator” TV, gramofonu oraz funkcji streamingu, natomiast szukam lepszej stricte muzyki z gramofonu.

Zainwestuj więc w zewnętrzne pre gramofonowe. 850 nie jest w tym przypadku tym czego szukasz. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

7 minut temu, negatyw napisał:

Wnioskuję, że przekreślasz też kompa jako dawcę plików?

Czuję niechęć, ale nie przekreślam. Jeśli ktoś nie podpina bylejakiego PC do przypadkowego zestawu stojącego na biurku, to można zakładać, że mamy o czym gadać

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, baksiu napisał:

Czuję niechęć, ale nie przekreślam. Jeśli ktoś nie podpina bylejakiego PC do przypadkowego zestawu stojącego na biurku, to można zakładać, że mamy o czym gadać

Sorry za off top. Avanti zmienione?

Godzinę temu, Riczi75 napisał:

Sorry za off top. Avanti zmienione?

Nie, teraz regulacja monobloków, aplikacja odbiornika ST do daca i chyba potem akustyka pomieszczenia. To za dobry set, żeby nie zadbać o pokój...

Chyba Avanti III to ostatnia rzecz do zmiany

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, baksiu napisał:

akustyka pomieszczenia

U mnie to kuleje najbardziej

3 minuty temu, baksiu napisał:

Avanti III

Teź u mnie stanie, choćby dla zabicia ciekawości.

25 minut temu, Riczi75 napisał:

U mnie to kuleje najbardziej

Teź u mnie stanie, choćby dla zabicia ciekawości.

Zawsze możesz podjechać i posłuchać, zapraszam

Czuję niechęć, ale nie przekreślam. Jeśli ktoś nie podpina bylejakiego PC (...)

A gdy nawet ma swoje lata, to polecam Topping HS01. Do tego PC-USB do DAC-a + odpowiednio skonfigurowany Foobar + apka tegoż na smartfonie i można słuchać
Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, baksiu napisał:

Zawsze możesz podjechać i posłuchać, zapraszam

Dziękuję. Wiem że mogę na Ciebie liczyć. Jakoś zawsze są ważniesze sprawy jak jestem w Polsce.

7 godzin temu, Riczi75 napisał:

Dziękuję. Wiem że mogę na Ciebie liczyć. Jakoś zawsze są ważniesze sprawy jak jestem w Polsce.

Życie...

7 godzin temu, negatyw napisał:

A gdy nawet ma swoje lata, to polecam Topping HS01. Do tego PC-USB do DAC-a + odpowiednio skonfigurowany Foobar + apka tegoż na smartfonie i można słuchać emoji106.png

Ja mam starego daca bez usb, typowo pod CD, chyba już mi tak zostanie, prawie 40 lat na karku...

10 godzin temu, baksiu napisał:

Ja mam starego daca bez usb, typowo pod CD, chyba już mi tak zostanie, prawie 40 lat na karku...

Ale to akurat nie jest problem. Moje oba DAC są bez wejścia USB. Używam konwertera USB na Coax. Zewnętrzne urządzenie z separacją galwaniczną obu stron, każda strona zasilana oddzielnym niskoszumnym zasilaczem. Polecam takie rozwiązanie w przypadku DAC bez USB. Jakość wyższa niż wbudowany port oczywiście też cena odpowiednia przy jakości urządzenia. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

42 minuty temu, eMCZe napisał:

Ale to akurat nie jest problem. Moje oba DAC są bez wejścia USB. Używam konwertera USB na Coax. Zewnętrzne urządzenie z separacją galwaniczną obu stron, każda strona zasilana oddzielnym niskoszumnym zasilaczem. Polecam takie rozwiązanie w przypadku DAC bez USB. Jakość wyższa niż wbudowany port oczywiście też cena odpowiednia przy jakości urządzenia. 

nie ma potrzeby, komputery i streamery traktuję po macoszemu, natomiast CD doinwestowuje, ot taki kaprys starego chłopa 🙂 Więc jest napęd górnoładowany na cdm-4pro z epoki i theta VIIImk3 podpięta szklanym światłowodem, jak to włączam, to zapominam o plikach, winylach i innych wynalazkach. USB-c mam w komórce, bardzo fajnie działa, można wpinać wtyczkę odwrotnie, nawet po pijaku wykonalne i telefonik się ładuje ;P, a ja sobie w tym czasie słucham płyt CD, spokój wodza i wolny kciuk bezcenne!

Pamiętam erę kaset i płyt nagrywanych z audycji - z radmora na kaseciaka mk122. Ale CD zbieram w celach kolekcjonerskich i słucham głównie z plików (dsd, flac) i streamera (tidal). Nie chce mi się szukać tego wszystkiego na półce. Wiem, że tam są i to mnie cieszy

Godzinę temu, negatyw napisał:

Pamiętam erę kaset i płyt nagrywanych z audycji - z radmora na kaseciaka mk122. Ale CD zbieram w celach kolekcjonerskich i słucham głównie z plików (dsd, flac) i streamera (tidal). Nie chce mi się szukać tego wszystkiego na półce. Wiem, że tam są i to mnie cieszy emoji3.png

A ja lubię wyjąć płytę, przypomnieć sobie okoliczności jej zakupu, nałożyć na talerz, przycisnąć dociskiem i obserwować jak się kręci kolorowy label. Czasem przypominam sobie tytuł i sprawdzam autora słów w książeczce, zwrócę uwagę na jakiś szczegół na zdjęciu, albo dedykację/autograf. Inna sprawa, że egzemplarze z autografem zazwyczaj licytuję na wośp, więc zostały tylko 2-3 płyty z nimi.

3 godziny temu, baksiu napisał:

nie ma potrzeby

Ależ ja nie zmuszam. Mówię tylko że brak wejścia USB nie oznacza braku możliwości podłączenia cyfry z plików z komputera czy telefonu. 

18 minut temu, eMCZe napisał:

Ależ ja nie zmuszam. Mówię tylko że brak wejścia USB nie oznacza braku możliwości podłączenia cyfry z plików z komputera czy telefonu. 

Mam bluesounda i do niego mogę podpiąć USB, ale nigdy o tym nie pomyślałem, używam go tylko do tidala I jest w miarę, oczywiście nie spodziewam się cudów po tak tanim urządzeniu, na razie nie rozwijam streamingu, po pierwszym zachlysnieciu niemal nieograniczonymi możliwościami poszukiwań muzycznych nastąpił powrót do płyt, po prostu kupiłem kilka nowych CD, a kilka sprzedałem, by zrobić miejsce, polecam każdemu takie coroczne wietrzenie magazynów, człowiek nie obrasta w nieużywane rzeczy i ma miejsce na te nowe aktualnie najbardziej interesujące wydawnictwa.

Edytowane przez baksiu
12 godzin temu, negatyw napisał:

Ja zaś dokupuję kolejne półki. Nie mogę się jakoś rozstać ze starymi CD. Nie tylko przez autografy, ale wspomnienia, okoliczności zakupu itd...

Uważaj byś nie przekroczył cienkiej granicy między kolekcjonerem a zbieraczem...😜

14 minut temu, Krzychu72 napisał:

Czy ktoś posiada wielokanałową końcówkę mocy RMB-1555 ? Z czym to najlepiej połączyć ?

Najlepiej też w podobnym budżecie.

Obecnie z nowych to tylko chyba RSP-1576MKII jest dostępny...

Kolejne RHB-10 przywrócone do życia. Znów pojawiła się dynamika, szczegóły, scena. 

20230918_200608.thumb.jpg.d3e17e7447d6bde0aaa93caad7525124.jpg

Godzinę temu, mol01 napisał:

Obecnie z nowych to tylko chyba RSP-1576MKII jest dostępny...

Na oficjalnej stronie TOP HI FI ten model już nie istnieje. Może być problem z jego dostępnością. Może jakieś inne procesory innych marek ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.