Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko za tobą nadążyć :)

Dlatego dałem mu porównanie, że RA-1520 w porównaniu z proponowanymi prze zemnie wzmacniaczami to słabeusz .

Nie chciałem aby ktokolwiek myślał, że porównuje RA-1520 z RA-1070, wiadome przecież, że to dwie różne grupy wzmacniaczy.

Za mną? :-)

To po co porównujesz coś czego tak naprawdę nie chcesz porównywać?

Wytłumacz może w czym objawia się ta słabość RA-1520? Tylko nie porównuj do RA-1070.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To po co porównujesz coś czego tak naprawdę nie chcesz porównywać?

Wytłumacz może w czym objawia się ta słabość RA-1520? Tylko nie porównuj do RA-1070.

Miałem taką okazję, że oba te klocki u siebie porównywałem z sobą, ale pisząc to na forum chciałem przekonać kolegę @mandybenet, że za 3 klocki można nabyć ciekawszą propozycję jak RA-1520.

>>>>Wytłumacz może w czym objawia się ta słabość RA-1520? Tylko nie porównuj do RA-1070.

Przegrał nawet w mojej ocenie z RC-1070 i RB-1050.

Nie mogę natomiast powiedzieć jak się ma RA-1520 do RA-1060 i niższych modeli ponieważ nie miałem okazji odsłuchu, ale za to mogę powiedzieć ze RA-1520 to dużo ciekawsza propozycja jak np:amplituner Yamaha RX-V3900 .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Miałem kiedyś u siebie ra-1520 i faktycznie, za tą cenę nowego bym nie kupił, ale czy jest aż taki zły?

jakie ampli w cenie 3tysi z kawałkiem będzie dużo lepszym rowiązaniem?

Ja go porównywałem z creekiem destiny czy rhb-10 rotela, ale czy to jest sens?

Uważam, że jak by cena była trochę niższa, powiedzmy 4-5tyś za komplet z rcd-1520 to było by to coś naprawdę fajnego.

Z ciekawości, co jest lepszą propozycją w cenie ra1520 ?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Rotel przygotowal kilka nowosci m.in. DAC HDD 1570, Preamp z wejsciami Cyfrowymi Rc 1570 i diwe nowe koncowki mocy.

http://nicollpr.com/ROTEL/Files/2013/RDD-1580Leaflet-8-7-13.pdf

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przegrał nawet w mojej ocenie z RC-1070 i RB-1050.

To porównywałeś z tym zestaem dzielonym czy z RA-1070? Z jakimi kolumnami, bo nie pamiętam? Nie dziwię się, że RA-1520 mógł wydawać się słabszy mocowo. Przecież RC-1070 to bardzo dobra jednostka, w dodatku w systemie dzielonym z równie dobrym RB-1050, które same w sobie pokonują adekwatne Integry.

Wkurzyło mnie tylko że jednoznacznie określiłeś RA-1520 jako WIEKLA KUPA czy słabeusz. Znawca tematu w taki sposób nigdy by nie napisał, dlatego jak dla mnie pewnie miałeś słabszy dzień i trzepnąłeś wielką głupotę wprowadzając w błąd mniej zorientowanych fanów dobrego brzmienia.

RA-1070 porównywałem kiedyś z RC/RB-1070, kolega który posiada RA-1070 kiedyś był ciekaw jakie są różnice pomiędzy RC/RB-1070, już kiedyś o tym pisałem. RA-1070 jak i RC/RB-1070 to prawie ta sama klasa brzmienia, minimalnie na plus wygrywa RC/RB-1070, ale są to naprawdę znikome różnice . RC-1070 kiedyś posiadałem, od roku mam RC-1082, a RA-1520 porównywałem u siebie najpierw z RC-1082 i RB-1080 oraz z RB-1070 z czystej ciekawości, a potem u kolegi, który też miał możliwość odkupienia albo RA-1520 lub RC-1070 i RB-1050, oba dwa wzmacniacze były testowane z kolumnami TANNOY M2 . Jak i mi tak i jemu brzmieniowo spodobał się zestaw RC-1070/RB-1050 i był do odkupienia za mniejszą kasę niż RA-1520 .

<br />Wkurzyło mnie tylko że jednoznacznie określiłeś RA-1520 jako WIEKLA KUPA czy słabeusz. Znawca tematu w taki sposób nigdy by nie napisał, dlatego jak dla mnie pewnie miałeś słabszy dzień i trzepnąłeś wielką głupotę wprowadzając w błąd mniej zorientowanych fanów dobrego brzmienia. <br />

Słowa jakich użyłem określając, że RA-1520 to ....., może mnie trochę poniosło, jestem też fanem marki ROTEL i powinienem inaczej to opisać, ale jeśli mam być szczery, to ja nie polecę nikomu zakupu RA-1520, zwłaszcza za taką kasę jaką obecnie sprzedaje się ten wzmacniacz .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Tych zestawów, tym bardziej dzielonych, nie wolno porównywać z Integrą RA-1520, ponieważ na samym starcie wypacza się ocenę. To trochę inna liga dlatego wiadomo, że bez odkrywania Ameryki, będą zawsze lepsze. A jak ktoś słuchał coś z wyższej półki, 1080, to już traci kompletnie sens.

Przykład z samochodami jest zawsze odpowiedni;

Jeździsz sobie wypasiona bryką w postaci VW Passata czy BMW 3 cieszysz gębę a potem wsiadasz do Mitsubishi Lancera Evo X albo Subaru Impreza STI. Potem jak opiszesz przyjemność jazdy tymi pierwszymi? Coś już nie styka, nie bawi, jakieś takie mułowate i bez werwy? Czyżby Wielka Kupa? :-)

No pewnie że nie.

Koledzy.

Mam pytanie.

Zapewne przeszło Wam przez głowę nie raz zmiana swojego zestawu.

Pytanie jest takie. Na co chcielibyście zamienić swój obecny sprzęt (w granicach rozsądku oczywiście)

Jeśli chodzi o końcówkę, to mam takie małe marzenie nabyć TO

1315176332.jpg

@ sittek

( + ) po starej znajomości :)

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Słyszałem w zeszłym roku zestaw na kolumnach Snell J i lampach Audio Innovations, pre Border Patrol, cd Pathos. Słuchałem tego dnia wielu bardzo drogich zestawów, jednak ten mnie położył na łopatki.

Na razie kompletnie mnie nie stać na taki zestaw.

No i chyba bym nie wpadkował tych Snelli do mojego gabineciku :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Od dłuższego czasu mam chęć posśłuchać krella, ale nie znam nikogo kto by mógł mi udostępnić na chwilkę choćby ksa-100 :)

Chciałbym jeszcze coś z wyższej półki accuphase posłuchać.

<br />Chciałbym jeszcze coś z wyższej półki accuphase posłuchać. <br />

Swego czasu czytałem dużo na temat marki accu, większość opinii użytkowników mówi, że jest

przereklamowany

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

@ sittek

( + ) po starej znajomości :)

Pozdr.

Tomasz

a masz też ode mnie, a co? :-)

Jeśli już zmieniać końcówę Rotela taką jak np. moja, to tylko na odpowiednio większą końcówę Krella :] Jeśli już miałaby być jakaś integra to chyba tylko coś Gryphona.

I love the sound of crashing guitars

myślę, że 2k z przesyłką

Trochę przesadził z 70 za kuriera.

A tu trochę ... ciekawe za ile odda od ręki :)

http://www.gumtree.pl/cp-inny-sprzet-audio/poznan/sprzedam-odtwarzacz-cd-rotel-michi-rhcd-10-530883454

Cześć,

Jako posiadacz RA-980bx dopisuję się do klubu i od razu z pytaniem.

Czy ktoś z Was nie chciałby sie pozbyć końcówki lub pre 980 lub wyżej (szczególnie interesuje mnie RB-991 lub 990)?

• Moderatorzy

do mojego RA 06 popełniłem kabelek 2x mały jack, wtykam toto w dziurkę słuchawkową lapka i media player Rotela, przerzucam na AUX2 i gra :)

lutowałem na szybko i gdzieś mam zwarcie bo leci z jednego kanału , a jak wysunę do połowy to idą oba, ale chyba mono - jutro muszę wszystko sprawdzić, chyba, że wiecie co spitoliłem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

do mojego RA 06 popełniłem kabelek 2x mały jack, wtykam toto w dziurkę słuchawkową lapka i media player Rotela, przerzucam na AUX2 i gra :)

lutowałem na szybko i gdzieś mam zwarcie bo leci z jednego kanału , a jak wysunę do połowy to idą oba, ale chyba mono - jutro muszę wszystko sprawdzić, chyba, że wiecie co spitoliłem

Chyba nie bardzo rozumiem.

musi być kabelek : jack stereo --> 2x cinch

http://pritv.pl/kabel-jack-35-2-x-rca-10-metrow-p-393.html

Nie, raczej mini-jack --> mini-jack, w laptopie nie ma gniazd cinch? Przynajmniej ja takich nie widziałem.

• Moderatorzy

http://pritv.pl/kabel-jack-35-2-x-rca-10-metrow-p-393.html

nie musi, mn w 06 z przodu są 2 dziurki: 1 wyjście słuchawkowe, 2 wejście dla różnych playerów poprzez jack 3,5mm

części kosztowały mnie 4 pln, jak nie zadziała to kupię taki jak pokazał Croowab tylko krótszy

p.s. RA 1570 dalej nikt nie macał ?

@stench A nie pozostał ci kabel z rotela do połączenia funkcji trigger? Jak wspomniał kolega sittek kupisz go za grosze jeśli go nie posiadasz

Pozdrawiam

Tomasz

• Moderatorzy

@stench A nie pozostał ci kabel z rotela do połączenia funkcji trigger? Jak wspomniał kolega sittek kupisz go za grosze jeśli go nie posiadasz

w ogóle nie miałem tego kabla

w ogóle nie miałem tego kabla

Faktycznie, jak sobie przypominam, to ten kabelek był tylko na wyposarzeniu z CD-ekiem i z przedwzmacniaczem, na to wygląda, że w wzmacniaczach nie jest na wyposarzeniu . Czy kabelek już naprawiłeś, czy jednak kupiłeś gotowca? Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.