Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

To model jak dziesiątki innych z tamtego okresu. Niczym nadzwyczajnym się nie wyróżniał. W tej cenie jest mnóstwo podobnie grających playerów. Ważne aby był w jednym kawałku i poprawnie działał. Z tego co pamiętam odtwarzał tylko oryginały.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przypomnij proszę z czym jeszcze chcesz go zestawić, w jakim pomieszczeniu ma to pracować i jaki gatunek muzyki preferujesz. Będzie więcej danych to i odpowiedź będzie łatwiej :-)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ja też mam dylemat jeśli chodzi o playera. Mam Yamaszkę CD S-700. To dobry Player, ale jednak w połączeniu z 1070 wdziera się suchość. Po podłączeniu Denon DVD-3000, który swego czasu kosztował ponad 4tyś. jest różnica. Denon gra bardziej plastycznie nie ma tej suchości. I teraz chodzi mi o player Rotela. Ktoś kiedyś wspomniał o RCD 965BX LE, ponoć gra plastycznie. Jaka jest różnica między tym playerem a RCD 971. I jaki byście polecali player do 1070 by zagrał nie sucho.

Zaznaczam, że Denon czyta tylko oryginalne płyty. Ja chciałbym playera, który czyta również nie oryginały.

Zaproponowałbym swój RDV-995 (czyta nie oryginały) , ale tego kategorycznie robić mi nie wolno g025.gif

Edytowane przez sittek

Zaproponowałbym swój RDV-995 (czyta nie oryginały) , ale tego kategorycznie robić mi nie wolno Dołączona grafika

Nie no Sittek nie wygłupiaj się ja się pytam poważnie.

To fakt RDV-995 ma bardzo przyzwoity tor audio.

Też mam ale z sentymentu nie sprzedam (idzie do szafy).

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Zapytam z ciekawości jaka kwota Cię zadowoli za niego?

Od dawna zbieram na mocniejszego wzmaka, więc 600 powinno mnie zadowolić. Pazerny nie jestem. :-)

Teraz mam przejściowo RA-12. Składam sobie na RA-1570, ale gdyby po drodze napatoczył się jakiś fajowy dzielony RB/RC z serii 108x, 109x to byłbym jeszcze bardziej szczęśliwy. Na razie upycham w skarpetę i żrę salceson.

Słuchałem go tylko w sklepie,no powiedzmy w zaadaptowanym studiu odsłuchowym i porównywałem z RA-12. Miał więcej bajerów z elektroniki lecz ogólnie charakter brzmienia był identyczny z poprzednikiem. Co jest od razu słyszalne to dużo lepsza kontrola nad kolumnami, szczególnie na niższych zakresach wzmocnienia, bas jest bardziej zdecydowany, twardszy, poprawia się przestrzeń i wyrazistość górnego zakresu. Pod niego podłączone były Dynaudio Excite X 14. Pod RA-1570 były bardziej zdyscyplinowane i jakby trochę większe :-)

Ogólnie poprawa jest od razu słyszalna, wymiana uzasadniona. Niestety cena poraża, dlatego liczę na coś z drugiej ręki, za nowego tyle bym na pewno nie dał.

Edytowane przez sittek

Przeglądam ogłoszenia od jakiegoś czasu ale chyba się nie spotkałem żeby ktoś sprzedawał używkę tak samo jak i RB/RC 1080/1090. Tomasz ma chyba dzielonkę 1090. Ponoć zacny sprzęt.

Sittek a nie myślisz o starszej wersji 990??

Porównywałem i lepsze granie jest własnie z serii 990.

Nawet 1090 mnie nie zaskoczył.

Moim zdaniem 990 gra lepiej od 1080.

1090 ma powera nie powiem ale jak to Tomasz napisał, nie warto dopłacać dla malych detali...

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Też to rozważałem, jednakże czasami mnie nachodzi aby nie cofać aż tak daleko, kosztuje sporo, a ryzyko jest. No i dostępność jak na lekarstwo. U nas praktycznie nie występuje, a w UK też słodko nie jest. Wychodzę z założenia, że to jest tak dobry sprzęt, że rozchodzi się we własnym gronie, a jeśli pojawia się na rynku wtórnym, to ....zapala mi się czerwone światełko. Decyzji jeszcze nie podjąłem, mam w zainteresowaniu jeszcze inne marki, przyznam, że dość ciekawe, ale z grzeczności i szacunku dla klubowiczy, nie wymienię :-)

Tak więc na razie pakowanie w skarpetę, bo wydatki będą :-)

Gość aqs

(Konto usunięte)

mam w zainteresowaniu jeszcze inne marki, przyznam, że dość ciekawe, ale z grzeczności i szacunku dla klubowiczy, nie wymienię :-)

nikt się myślę nie obrazi, podziel się o czym myślisz

Ja kupiłem Atolla AM100SE i powiem wam że jak na razie to stary Rotel RA 980 daję rade, to znaczy ma lepszą przestrzeń ale gorszą góre i bas Atoll lepiej kontroluje, podobno Atoll ma się bardzo długo wygrzewać

i bas Atoll lepiej kontroluje,

to znaczy Rotel ma ciut ciut mocniejszy bas i dlatego mam wrażenie że Atoll go lepiej kontroluje

Edytowane przez aqs

Oba nie mają wyostrzonej góry i oba grają plastycznie z masywna górą. Różnic szukać należy bardziej w budowie i dostępności części.

Są jednak ludzie, którzy słyszą pomiędzy nimi różnicę, niewielką, ale zawsze. Lepiej stawiają na 990-tkę. Bo ma ciekawszy napęd :-)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Lepiej stawiają na 990-tkę. Bo ma ciekawszy napęd :-)

Czytałem coś o tym i dużo ludzi wypowiada się pozytywnie właśnie za 990. No to nie ma w takim razie co dalej szukać, tylko czas zacząć polowanie;)

Przyznam się, że 990-tki nie słuchałem, poza tym trafić ją jest bardzo trudno. A swoją opinię opieram wyłącznie na podstawie wypowiedzi naszych brytyjskich kolegów na przestrzeni kilkunastu lat (fakt, powinienem do napisać wcześniej). Poza tym oni nie są aż tak ortodoksyjni jak my :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.