Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

B&W DM 302..... czy z RA-11 i Denonem 1450AR dadzą radę w w 15 M2 ? Są przeznaczone do mojego brata. Dodam, że Denon ma dość duże natężenie barwy.

Mają wysoką efektywność, więc z przekazaniem całego pasma nie będą miały żadnego problemu, nawet na większych nastawach głośności wyrobią bez wprowadzania zniekształceń. Próbowałem :-) W 15m2 spokojnie dadzą radę. Wcześniej pisałem, że basu nie mają zbyt pokaźnego, w nich funkcjonuje raczej podstawa basowa, która równo i spójnie przekazuje cały zakres pasma. Pasmo jak pamiętam zaczyna sie od 72Hz, więc zejścia nie będzie. Ja do tego zestawu mam REL-T7, dlatego jest potęga brzmienia, nic nie zamula ( tak jak chociaż było w przypadku Audience 50- choć one same w sobie były wielobarwne i wykazywały się ciekawszą średnicą na wokalach, tutaj B&W trochę w tej kwestii niedomaga, ale nie ma się co dziwić, to różnica klas) . Sama średnica jest naprawdę sugestywna, ale bez jakichkolwiek wyostrzeń, dlatego nic co przekaże Denon, nie utraci się.

Jak za 400-500 zł są naprawdę udane.

Miałem je kilkanaście lat temu z amplitunerem Yamahy RX-V 795a, oraz Rotelem RA-930AX mkII.

Z Rotelem RA-12 jest to już inna bajka, jest dużo lepiej.

RA-11 jest o kilkadziesiąt watów słabszy, na pewno dynamika będzie mniejsza, ale jak wspominałem, nie są to wymagające monitorki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Chłopaki mam pytanie, od razu przyznaję, że się nie znam, tak więc proszę się nie śmiać. :-)

Ćwiczyłem jakiś czas temu przesyłanie dźwięku poprzez bluetooth, ten oryginalny dołączony do RA-12.

Grało to .....powiedzmy sobie tak sobie, trochę głucho, zupełnie nie zgrywało się z głośnością innych urządzeń.

Poszło w kąt.

Teraz patrzę sobie, a nowe A14 ma opcję bluetooth with aptX. Przy starym RA-12 nic o tym pisali.

Z tego co wiem jest to lepszy standard jakości. Ponoć.

I teraz: czy wystarczy dokupić takiego dongla USB i będzie aptX, czy nowa technologia wbudowana jest w urządzenie Rotela?

No to sobie odpowiem, innym też może się przyda.

Zakupiłem USB Bluetooth V.4.) Dongle (support apt-X) i podłączyłem zamiast firmowego, dostarczanego z Rotelem.

I to dopiero była tragedia. Płasko, cicho i nijako. Ten Rotelowski nie wiem w jakiej jest technologii, co ma a czego nie ma, ale jednak dźwięk jest dużo bardziej klarowny i dynamiczny. Tak więc odradzam zakup czegoś w zastępstwie.

Mam nadzieję, że niektóre recenzje RA-12 jakie ukazały się w prasie, nie odbywały się z dowolnie dobranymi donglami.

Choć jedną pamiętam, gdy w zestawie jej nie było.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mają wysoką efektywność, więc z przekazaniem całego pasma nie będą miały żadnego problemu, nawet na większych nastawach głośności wyrobią bez wprowadzania zniekształceń. Próbowałem :-)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-)

Pytanko mam. Czy ktoś ma może jakiś zbędny pilot do sprzedania do RC-1070 lub jeśli kody są takie same to do jakiegoś innego preampa lub ampa ;) Ewentualnie jakby ktoś był skłonny wysyłkowo pożyczyć na 1 dzień do zeskanowania. Przyuczył bym sobie Logitecha i na drugi dzień odesłał. Proszę ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Idealnie działa apk. Na androida ir remout.

Wpisujesz Rotel model i masz pilota.

O widzisz super. Dzięki za podpowiedź. Jeszcze mi sprzęt nie doszedł. Sprawdzę pewnie w środę dopiero.

Lubię kiedy gra muzyka...

Trzeba mieć tylko IR w smartfonie ;-)

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Kupiłem na allegro Rotel RA-840BX3 - nie wiem czy jest uszkodzony czy ten typ tak ma...

Posiadam do niego głośniki Dali 104 - kręcąc Bass lub Treble w ogóle nie słyszę różnicy w dźwięku - przełącznik TONE mam na ON / OFF lub MONO i nic... Wydaje mi się, że przy takim sprzęcie jak dałbym BASS do końca to powinno aż dudnić..

2ga sprawa dotyczy potencjometru głośności który jest podwójny - z balansem kanałów Lewy / Prawy

Mam go cały czas na godzinie 9 i kręcę w lewo to gra prawy głośnik. Kręcę w prawo to wycisza się prawy a Lewy się zgłaśnia do maksimum... a 2ga gałka od głośności jest cały czas w miejscu.

To jest normalne czy potencjometr do wymiany ? Wydaje mi się że kanały powinny grać tak głośno jak mam ustawiony pierwszy potencjometr który jest cały czas na godzinie 9...

Edytowane przez JedrzeJ1337

Kupiłem na allegro Rotel RA-840BX3 - nie wiem czy jest uszkodzony czy ten typ tak ma...

Posiadam do niego głośniki Dali 104 - kręcąc Bass lub Treble w ogóle nie słyszę różnicy w dźwięku - przełącznik TONE mam na ON / OFF lub MONO i nic... Wydaje mi się, że przy takim sprzęcie jak dałbym BASS do końca to powinno aż dudnić..

2ga sprawa dotyczy potencjometru głośności który jest podwójny - z balansem kanałów Lewy / Prawy

Mam go cały czas na godzinie 9 i kręcę w lewo to gra prawy głośnik. Kręcę w prawo to wycisza się prawy a Lewy się zgłaśnia do maksimum... a 2ga gałka od głośności jest cały czas w miejscu.

To jest normalne czy potencjometr do wymiany ? Wydaje mi się że kanały powinny grać tak głośno jak mam ustawiony pierwszy potencjometr który jest cały czas na godzinie 9...

potencjometry powinny isc razem

Witam

Jakie macie opinie lub doświadczenia na temat kolumn podłogowych B&w P5? Mało info w sieci więc zapytuje w klubie.

Jaka jest barwa dźwięku? Z jakimi wzmacniczami najlepiej je połączyć?

Znacie jakieś ich dane techniczne?

Edytowane przez marantz_boy
Jeśli ktoś ma problem i myśli nad starszą wersją Roteli z serii 8 lub 9 chętnie pomogę .

Jako drugi zestaw mam 935bx, i przyznam ze gra bardzo przyjemnie i jak to u rotela dynamicznie. Ciekawi mnie jednak starszy 840bx4, ot taka choroba ;) czy cos sie "widocznie" zmieni poza starszymi potkami, ktore zapewne.beda juz wymagaly co jakis czas troski??

Jako drugi zestaw mam 935bx, i przyznam ze gra bardzo przyjemnie i jak to u rotela dynamicznie. Ciekawi mnie jednak starszy 840bx4, ot taka choroba ;) czy cos sie "widocznie" zmieni poza starszymi potkami, ktore zapewne.beda juz wymagaly co jakis czas troski??

840bx4 to mocniejszy wzmacniacz, ale mimo iż seria 8 jest łagodniejsza od serii 9 to niestety ten wzmacniacz jest dość ostry, ostrzejszy niż 935bx. Zmieni się moc jak i zarówno charakter brzmienia, one grają zupełnie inaczej. Jednak przy zakupie 26 letniego wzmacniacza jakim jest 840bx4 na pewno trzeba by go oddać na diagnostykę ponieważ jestem na 100% pewien iż wiele podzespołów nadaje się tam do wymiany. Z tego co pamiętam nie posiada on zabezpieczeń i przy włączaniu membrany kolumn mogą nieźle powachlować :) no i grzeje się dość mocno ale nie jest to wina jakiejś tam degradacji, one po prostu tak mają. Wzmacniacz godny uwagi, ale tak jak mówię bez diagnostyki się raczej nie obędzie.

Witam

Potrzebuję porady odnośnie kolumn do Wzmacniacza RA-1070.Kiedyś grał u mnie z Dynaudio Audience 50 które zamieniłem na Audience 52SE.Wysokie tony są dobre i średnica,tylko basu nie mogę zboleć jest moim zdaniem "rozlazły""nadmuchany"Szukam kolumn z basem "punktowym" Bardziej zależy mi na basie który jest bliżej średnicy.Proszę o jakieś propozycje do kwoty 3 tyś.Dzięki Wielkie :)

Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Uzyskasz to zmieniając wzmacniacz. Ja jestem po takim zabiegu. Wymieniłem RA-1070 na Naim 5Si. Kolumny całkiem inne ale problem był ten sam.

Kolega raczy sobie żartować , rotel i rozlazły bas!!! he he pewnie podpadnę , ale kiedyś już pisałem , że nawet dynaudio audience 72 nie mają dobrego basu, przekaz tego zakresu jest mierny , pudełkowaty, bardzo niski poziom jeśli chodzi o rozdzielczość tego zakresu , przewaga wysokiego basu .

Naim 5Si

Co nim napędzasz , sądząc po budowie wewnętrznej to raczej coś niewymagającego prądu

Uważam , że cena jest bardzo przesadzona !

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Kolega raczy sobie żartować , rotel i rozlazły bas!!! he he pewnie podpadnę , ale kiedyś już pisałem , że nawet dynaudio audience 72 nie mają dobrego basu, przekaz tego zakresu jest mierny , pudełkowaty, bardzo niski poziom jeśli chodzi o rozdzielczość tego zakresu , przewaga wysokiego basu .

Co nim napędzasz , sądząc po budowie wewnętrznej to raczej coś niewymagającego prądu

Uważam , że cena jest bardzo przesadzona !

Napisałem co słyszę i na pewno nie będzie kolega mówił mi, że słyszę inaczej. Miałem oba wzmacniacze w tym samym czasie i porównywałem bezpośrednio z pozostałym sprzętem audio, który posiadam.

Rotela kupił ode mnie kolega z tego forum i zanim mu sprzedałem opowiadałem o moich odczuciach. Długo się wahałem, bo do Naima musiałem sporo dopłacić, ale jak dla mnie warto było.

Rozumiem, że koledze Naim nie spodobał się podczas odsłuchów w kolegi systemie. Tak bywa. Ja też tak miałem kilkanaście razy.

Witam. Czy ktoś z forumowiczów wie czy RA-1592 jest zbalansowany czy posiada desymetryzator po XLR-ach?

Nigdzie nie umiem znaleźć 100% odpowiedzi , a po topologii wnętrza nie umiem sobie odpowiedzieć. Wygląda na tak ale pewności nie mam.Będę wdzięczny za pomoc.

Uważam że wejście XLR w RA-1592 są symetryczne , w pełni zbalansowane , masz na przednim panelu w przełącznikach selekcyjnych oddzielne włączenie tego wejścia .

Rozumiem, że koledze Naim nie spodobał się podczas odsłuchów w kolegi systemie.

chyba nie zaryzykowałbym z podłączeniem i odsłuchem , z moimi kolumnami opinia była by poprosyu nie na miejscu .

Pozdrawiam

Tomasz

Uważam że wejście XLR w RA-1592 są symetryczne , w pełni zbalansowane , masz na przednim panelu w przełącznikach selekcyjnych oddzielne włączenie tego wejścia .

chyba nie zaryzykowałbym z podłączeniem i odsłuchem , z moimi kolumnami opinia była by poprosyu nie na miejscu .

Dla kolegi to tylko "chyba".

Ja już jestem po takim doświadczeniu:)

Dla kolegi to tylko "chyba".

Ja już jestem po takim doświadczeniu:)

Napisz jakim prądem dysponuje ten Naim 5Si ? jedna para sankenów na kanał , to nie na darmo napisałem "chyba "

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/959-nait-5si-nait-xs-2-supernait-2

w tym teście w laboratorium masz podane wyniki. Ja nie mierzyłem, więc nie wiem jaka jest rzeczywista moc tego wzmacniacza.

Mogę tylko powiedzieć na podstawie mojego skromnego doświadczenia, że nie zawsze podawana moc ma wpływ na odbiór granej przez wzmacniacz muzyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.