Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Witam co są jakieś przeciwwskazania żeby wpiąć to 

pomiędzy RC-1590 a RB-1582mk2 ?

No skąd! Będzie zajefajnie! Będziesz mógł nawet karaoke sobie urządzić, goście będą wniebowzięci!

W dniu 2.05.2022 o 16:14, MarcinStereo napisał:

pomiędzy RC-1590 a RB-1582mk2 ?

Ja bym zalecał go wpiąć przed preamp, bo wpinając między pre, a końcówkę po pierwsze taki korektor na OP-AMPach nie wysteruje końcówki w tak dobrym stopniu co tranzystorowy układ w RC-1590, a po drugie możesz sfajczyć korektor, gdy dasz po garach w RC-1090 i pójdzie za duży poziom sygnału na wejście korektora.

Po trzecie polecałbym raczej korektor DSP, który będzie miał o rząd wielkości mniejsze zniekształcenia od takiego korektora graficznego. Dobrze, że jest chociaż aktywny, a nie pasywny, ale przy tylu pasmach korekcji to było rozwiązanie bardziej wymuszone niż wybrane przez konstruktorów z dbałości o jakość...

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Chciałem tak z ciekawości wpiąć i sprawdzić jak to działa na dźwięk, ale jak może się sam korektor spalić jak zaszaleje to wolę zostawić w spokoju resztę toru, co do DSP to bawię się APO i REW 🙂 

• 4 tygodnie później...

Czołem Koledzy

Od kilku dni próbuję połączyć mój A14 ze smartfonem poprzez BT.
Sprawdziłem czy działa, gdy kupiłem wzmacniacz. Od tamtej pory nie używałem tej opcji.

Obecnie, po przełączeniu wzmaka na tryb BT, nie jest zgłaszany jako dostępne urządzenie tj. "Rotel bluetooth". Proszę o ewentualne porady jak rozwiązać problem.

Co już zrobiłem:
- zresetowałem ustawienie do fabrycznych i zainstalowałem update oprogramowania
- sprawdziłem na innych smartfonach i tablecie
- sprawdziłem działanie w innym pokoju, z dala od zakłóceń sieci WiFi itp.
- a nawet, rozebrałem urządzenie i odkurzyłem wnętrze

Wygląda na to, że pozostaje tylko serwis.

Pozdrawiam

Dziękuję za pomysł, ale nie pomogło.

Rozważam terapię wstrząsową. Zdejmę złączkę z płyty głównej (raczej na chybił trafił, bo nie wiem która to może być) i włączę ustrojstwo. Po trybie sprawdzania powinien przejść w tryb awaryjny.
Wyłączę, założę złącze i uruchomię ponownie.

Ryzykowne?

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Zombywoof napisał:

Dziękuję za pomysł, ale nie pomogło.

Rozważam terapię wstrząsową. Zdejmę złączkę z płyty głównej (raczej na chybił trafił, bo nie wiem która to może być) i włączę ustrojstwo. Po trybie sprawdzania powinien przejść w tryb awaryjny.
Wyłączę, założę złącze i uruchomię ponownie.

Ryzykowne?

Proponuję zmianę sprzętu .

Edytowane przez Riczi75
9 godzin temu, Riczi75 napisał:

Nie ma potrzeby. Maszyna dobrze gra. Z BT nie korzystałem. Raz było próba dla muzyki ze smartfona kolegi.

Cześć, zapewne mam ten sam problem z jadącym do mnie Rotel A14, sprzedający deklaruje, że nie działa BT.

Kontaktowałem się z serwisem, szacują 600-1000 PLN za naprawę, zapraszają na diagnozę i wycenę gratis. Pewnie się wybiorę, gdy coś będę wiedział napiszę.

Serwis Pogwarancyjny Iviter - dział kontaktu z klientem
tel: +48 22 113 40 88

Zrobiłem test i u mnie wszystko z BT działa. Zastanawiam się, czy problem nie wynika z jakiejś określonej (może nawet najnowszej) wersji softu. Przyznam, że od paru miesięcy nie robiłem aktualizacji.

A coś rzeczowego...?
W dniu 30.05.2022 o 10:35, Zombywoof napisał:

Proszę o ewentualne porady jak rozwiązać problem.

Nie znam się na tych nowych zabawkach Rotela, ale mam pewne podejrzenia (tak tak - z cyklu "nie wiem, ale i tak się wypowiem" :P). Otwórz większość urządzeń z Bluetooth przy pierwszym uruchomieniu z automatu odpala tryb parowania i jest widoczne do wyszukania przez Bluetooth, ale jak już połączysz z jakimś urządzeniem to przechodzi w tryb ukryty (coś, jak opcja w laptopie "nie pokazuj tego komputera dla innych urządzeń Bluetooth") i jest widoczne tylko dla sparowanych wcześniej urządzeń (zapewne tak miałeś przy pierwszych testach sprzętu). Niemniej potem trzeba wywołać tryb parowania, by urządzenie (czyli w tym wypadku wzmacniacz) wyszło z trybu ukrytego i było odnajdowane przez nowe niesparowane urządzenia. Więc musi być jakaś procedura wywołania tego trybu parowania w instrukcji - no chyba, że już tego próbowałeś i to właśnie on zawodzi - urządzenie nie wychodzi z trybu ukrytego)?

W Rotelu chyba wywołuje się go przez dłuższe przytrzymanie przycisku źródła BT.

22 godziny temu, Riczi75 napisał:

A Ty już naprawiłeś "nowe" zabawki Thety, czy zmieniłeś na inne?

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, mol01 napisał:

A Ty już naprawiłeś "nowe" zabawki Thety, czy zmieniłeś na inne?

Niestety kolega który to ogarnia jest zawalony robotą . Mi się nie spieszy Theta poczeka DSPro gen lll to rewelacyjny DAC i zostanie u mnie .

Thety nie zmieniłem ale w między czasie dokupiłem swój , chyba docelowy , sprzęt .

Na podstawie Twojej opinii celowałem w pre na lampie .

Kupiłem BAT VK30se oraz BAT VK500 oraz Cayin-a CDT-17A i jestem przeszczęśliwy . Poezja .

Edytowane przez Riczi75
1 godzinę temu, Riczi75 napisał:

Kupiłem BAT VK30se oraz BAT VK500

Ciekawe urządzenia, a jak cenowo?

1 godzinę temu, Riczi75 napisał:

oraz Cayin-a CDT-17A

Pierwsza wersja, czy MKII z USB na XMOS-ie?

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, mol01 napisał:

Ciekawe urządzenia, a jak cenowo?

Bardzo atrakcyjna . Poniżej 13000 za komplet 

4 godziny temu, mol01 napisał:

Pierwsza wersja, czy MKII z USB na XMOS-ie?

Pierwsza wersja . Zacne sprzęcisko i w śmiesznych pieniądzach . 

2 godziny temu, Riczi75 napisał:

Zacne sprzęcisko i w śmiesznych pieniądzach . 

Najważniejsze, żeby laser był żywy, bo przy obecnym stanie z rynkiem pełnym chińskich podrób Sony przy jego wymianie będzie niezła przeprawa.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, mol01 napisał:

Najważniejsze, żeby laser był żywy, bo przy obecnym stanie z rynkiem pełnym chińskich podrób Sony przy jego wymianie będzie niezła przeprawa.

Laser ma się dobrze .

Witam ja trochę z innej beczki . Panowie pomocy ‼️‼️ co wybrać  rotel rc 1590 czy 1590 mk2 ..szukam opinii na ten temat porównania i za bardzo nie ma w necie.. dzwoniłem nawet do kilku sklepów i powiedzieli szczerze że jest różnica MK2  ale czy aż tak bardzo to nie potrafili powiedzieć  czy to usłyszę ..

a trzeba wydać 1000 £

więcej kupiłem zwykłą wersję rc  1590 nowy ze sklepu za tylko 800 £ i się zastanawiam czy  odddac go i dopłacić do MK2  czy warto i czy usłyszę różnicę..  pozdrawiam i proszę o pomoc jak to dokładnie jest z tym drugim 1590mk2  czy tak serio warto czy nie .. Cd denon dcd 2500 glosniki klipsh RF 7 III  wzmak rotel 1590 .. 40 kg 😀

Gość

(Konto usunięte)

Wersja mk2 ma inny przetwornik cyfrowo analogowy iima też zamienionych kilka kondensatorów a cena za ten zabieg jest śmiesznie wysoka. Niestety okrojony DAC nie ma obsługi DSD jak w mk1 jest przyszłościowa opcja, pamiętaj o zaktualizowaniu do najnowszej wersji V2.0 przy starej występowały trzaski. 

Edytowane przez MarcinStereo
W dniu 7.06.2022 o 20:28, Knaplukasz napisał:

proszę o pomoc jak to dokładnie jest z tym drugim 1590mk2  czy tak serio warto czy nie ..

Raczej do publikacji dokumentacji technicznej ciężko będzie ocenić, co zmieniono i jakie to może generować zmiany w brzmieniu, a wątpię by ktoś tu słuchał obydwu w tym samym systemie, aby rzetelnie opisać różnice w brzmieniu.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 7.06.2022 o 22:25, Knaplukasz napisał:

Czyli co ..nie warto brać nowego mk2 bo i może nie usłyszę  różnicy w dźwięku  ?  A kasa 2500 zł w plecy ? 

Ja bym nie dopłacał 2500 za okrojone urządzenie, a DSD jest coraz popularniejsze.

W dniu 7.06.2022 o 21:07, MarcinStereo napisał:

Wersja mk2 ma inny przetwornik cyfrowo analogowy iima też zamienionych kilka kondensatorów a cena za ten zabieg jest śmiesznie wysoka.

Pomijając obsługę DSD, raczej bym się upatrywał większego wpływu na brzmienie w tych kondensatorach niż w przetworniku (o ile to rzetelne info).

Edytowane przez mol01
Ja bym nie dopłacał 2500 za okrojone urządzenie, a DSD jest coraz popularniejsze.
Dokładnie tak. Ja myślałem, że znam dyskografie Genesis czy Yes na pamięć - dopóki nie posłuchałem tego z DSD...
W dniu 4.06.2022 o 10:44, Riczi75 napisał:

Niestety kolega który to ogarnia jest zawalony robotą . Mi się nie spieszy Theta poczeka DSPro gen lll to rewelacyjny DAC i zostanie u mnie .

Thety nie zmieniłem ale w między czasie dokupiłem swój , chyba docelowy , sprzęt .

Na podstawie Twojej opinii celowałem w pre na lampie .

Kupiłem BAT VK30se oraz BAT VK500 oraz Cayin-a CDT-17A i jestem przeszczęśliwy . Poezja .

Czyli poszedłeś w lampki? Też bym posłuchał chętnie tej klasy sprzętu na lampach... u mnie po 2h odsłuchu w salonie 36m2 z monoblokami classe się usmażyłem, zrobiło się zbyt ciepło, ciekawe jak w lecie z lampami idzie wytrzymać... klima jest, ale to jednak hałas

Gość

(Konto usunięte)

Ja myślałem żeby pomiędzy RC i RB wsadzić lampy ale nie wiem jak się do tego zabrać, chciałem na początku by były w RC1590 ale on pomimo że stoi niczym nie przykryty to i tak się grzeje a lampki by go ugotowały 😞

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.