Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie jedzie do mnie okazyjnie kupiony Rotel RA-06 .....

Czy może ktoś z Was porównywał go bezpośrednio ze starymi zintegrowanymi modelami wzmacniaczy z serii 9xx? Czy jest on następcą jakiegoś konkretnego modelu?

Porównywałem model RA-06 z RA06SE oraz z dzielonym RC/RB-06 i uważam, że zdecydowana różnica in plus była w przypadku wersji dzielonej. Pomiędzy tym zestawem a integrą róznica była słyszalna, choć bez przesady. Słychać było na niektórych nagraniach, szczególnie tych spokojniejszych. Dźwięk w dzielonym był spokojniejszy, z większą przestrzenią i swobodą. Natomiast pomiędzy 06 a 06SE czuć było trochę wiekszą dynamikę oraz nieznacznie mniej nerwowości w stosunku do 06.

Natomiast słyszalna różnica jest w przypadku odtwarzacza RCD-06SE w stosunku do RCD-06. Tutaj muszę przyznać, że róznica jest słyszalna i do dość wyraźnie.

Obecnie posiadam RA-1520 i w połączeniu z RCD-06SE uważam, że razem spisują się doskonale.

cena 1000 złotych za RA-06 przyznam jest bardzo atrakcyjna a zarazem podejrzliwa ..........

Model RA06 jest następcą serii 02. To jest już całkiem nowa konstrukcja i z 9xx niewiele ma wspólnego. Porównując tamte modele z tym nowym wzmacniaczem myslę, że jest pewnym kompromisem pomiędzy trochę mniejszą dynamiką i przestrzenią ( niż RA 972 czy RA980, 985) z kolei nowy model ciekawszą średnicę. Nie jest jazgotliwa i wysuszona. Przyznam, że nieciekawie wspominam model RA-972, gdzie zamordowała mnie jego nadmierna średnica. Dużo milej wspominam wzmacniacze sporo tańsze takie jak RA-930AX czy RA-935BX. Model ma coś z nich, choć wydaje mi się, że ma bardzieju zmulona górę i jest mniej otwarty w stosunku do tych starszych modeli. Jednakże obecnie mnie to nie przeszkadza.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuję za informacje o RA-06. Już do mnie przyjechał. Był bez pilota i kabla zasilającego - sam klocek. Zdążyłem przetestować i jestem baaaaardzo zadowolony. Kabel już kupiłem za całe 15 zł, a pilot jest w drodze (za 120zł), więc i tak się opłacało. Na zdjęciach był dość porysowany (klocek), ale przyjechał do mnie zamalowany i wygląda jak nówka nieśmigana ;) Muszę teraz przeczekać kilka wydatków po drodze i dokupić porządne kolumny, najprawdopodobniej AkustyKa.

A nie 03?

Generalnie to wydaje mi się, że mieliśmy chyba serię 02 (modele 01,02,03) a po niej 06 (modele 04,05,06).

Tak. To jest najwłaściwsze wyjasnienie.

RA-02 miał dla 8 Ohm 2x40W natomiast RA-03 już 2x70 W

RA-05 tak samo jak RA-02 - 2x40W

RA-06 jak RA-03 - 2x70W

RA-01 i RA-04 miały też 2x 40W, jednakże nie miały zdalnego sterowania.

mam nadzieję, że nic nie poplątałem.

Ktoś wie jaka jest przyczyna obecnie słabej dostępności rotela w salonach? Szykuje się nowa seria i są wyprzedawane resztki czy po prostu sprzęt jest niepopularny?

Edytowane przez Uriel
  • Moderatorzy

06 dawno miał już premierę więc pewnie nowa seria, ale to oznacza ze jak się pojawi będzie wysyp SH serii 06

jaka wyprzedaż używek :) , mam 06 i skusiłaby mnie chyba jedynie jakaś dzielonka 2x120 czy 2x200, bo wydać kupę kasy by kupić coś ciut........., a jakiejś hiper integry to raczej nie będzie

ostatnio otworzyłem wzmaka by zobaczyć jak przełączyć wejście phono w tryb normal(nie rozgryzłem ale porobiłem foto to wkleję i poproszę o pomoc), ale wracając do golasa to poprostu super: terminale głośnikowe bezpośrednio z płyty gł, trafo :), a do trafa idą przewody zasilające z gniazda chyba2,5 - więc zasługuje na lepszy kabel zasilający

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

06 dawno miał już premierę więc pewnie nowa seria, ale to oznacza ze jak się pojawi będzie wysyp SH serii 06

Ostatnio to chyba były z serii 15xx. Tak czy siak mało kto tym handluje. Dziwne trochę.

Witam wszystkich mam ochotę zakupić DACA do mojego RCD-1072 tylko zaznaczę ze nie wiem co kupić jestem w temacie DAC zupełnie mało z orjętowany co dobrze zagra z tym CD-kiem reszta elektroniki to RB-1080 i pre RC-1070 kolumienki to DIYA na scanach,prosze o jakieś propozycje Pozdrawiam Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Ostatnio to chyba były z serii 15xx. Tak czy siak mało kto tym handluje. Dziwne trochę.

Tak ale 15 to nie tani 02 czy 06, a to napędza rotela, pamiętam jak wchodził 06 , wtedy swojego 02 sprzedawałem w idealnym stanie za 750zł, teraz chyba ciężko było by kupić taki i za tyle , ale był duży wysyp tego.

nie jest to sprzet popularny w Polsce , a po zatym kto kupił to ma i się cieszy dzwiękiem

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Tak ale 15 to nie tani 02 czy 06, a to napędza rotela, pamiętam jak wchodził 06 , wtedy swojego 02 sprzedawałem w idealnym stanie za 750zł, teraz chyba ciężko było by kupić taki i za tyle , ale był duży wysyp tego.

Rotel nigdy nie był drogi (przynajmniej jeśli chodzi o wzmacniacze). Robili tani sprzęt, znacznie poniżej 1000$. Z biegiem czasu lepsze sprzęty były wycofywane a następców nie było. I tak już zostało.

Edytowane przez smykus_likas
  • 2 tygodnie później...

Witam, mam wzmacniacz rotela 930ax + cd technics + tonsil fiesta front dzwiek jest ok ale gora mogla by byc bardziej wyrazista, szczegolowa i w zwiazku z tym pytanie czy wymienic cd a moze to wina kopolki w tonsilach?

Prosze o pomoc, z gory dzieki.

Moj odtwarzacz RCD 990 grymasi w czytania plyt cd-r - jedne czyta, innych nie. Nie wiem, czy to moze byc wina lasera czy inna przyczyna. Mialem juz z trzech zrodel informacje co do typu siedzacego w tym cd-ku lasera, ale niestety rozbiezne. Ktos mnie poinformowal, ze jest to CDM9/44, ktos inny, ze CDM9/60, a jeszcze ktos, ze CDM9/61.

Czy ktos z Was wie, jaki na 100% jest tam laser ?

Czy wiecie, gdzie mozna go dostac ?

Jakie moga byc inne przyczyny nieczytania wszystkich plyt cd-r ?

• Moderatorzy

Moj odtwarzacz RCD 990 grymasi w czytania plyt cd-r - jedne czyta, innych nie. Nie wiem, czy to moze byc wina lasera czy inna przyczyna. Mialem juz z trzech zrodel informacje co do typu siedzacego w tym cd-ku lasera, ale niestety rozbiezne. Ktos mnie poinformowal, ze jest to CDM9/44, ktos inny, ze CDM9/60, a jeszcze ktos, ze CDM9/61.

http://www.dutchaudioclassics.nl/the_complete_d_a_dac_converter_list/

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

No to która wersja dziewiątki tam siedzi? :)

Lutek, popytaj ludzi czy nie mogą być zamienne. Domyślam się, że rozkręcałeś swój. Jest jakieś oznaczenie? Jeśli nie porób zdjęcia i wrzuć na forum. Na pewno ktoś będzie wiedział.

Witam posiadam wzmacniacz Rotela 935bx i żona chciała podłączyc wzmacniacz pod inne kolumny i źle podłączyła i prawdopodobnie spaliła się końcówka mocy i czy warto naprawiać ponoć koszt naprawy to około 300 zł , pytanie czy można gdzieś kupić tanio końcówkę mocy albo czy kupić zewnętrzna końcówkę a wzmacniacz by pracował jako przedwzmacniacz co lepiej zrobić

Witam posiadam wzmacniacz Rotela 935bx i żona chciała podłączyc wzmacniacz pod inne kolumny i źle podłączyła i prawdopodobnie spaliła się końcówka mocy i czy warto naprawiać ponoć koszt naprawy to około 300 zł , pytanie czy można gdzieś kupić tanio końcówkę mocy albo czy kupić zewnętrzna końcówkę a wzmacniacz by pracował jako przedwzmacniacz co lepiej zrobić

Dosyć rzadka rzecz na naszym rynku. Ale mimo wszystko koszt sprawnego nie powinien przekraczać 500 zł. Popytać ludzi na forum czy koszt naprawy faktycznie taki spory.

witam wszystkich serdecznie

jako posiadacz rotela ra-04 (zresztą nabytego od jednego z forumowiczów) oraz rcd-971 pozwolę przyłączyć się do klubu:)

ale piszę tu bo mam nie lada problem. stałem się posiadaczem kolumn dali 40se i generalnie przy słuchaniu na godzinie 11 wzmacniacz rozłącza się po 15min. doradźcie mi czy jest to wina wzmaka czy może jakaś usterka kolumn. jeśli nie chce się nikomu zerknąć w specyfikację sprzętu w necie chętnie podeślę mailem. doradźcie czym napędzić te kolumbryny:)

04 to żaden mocarz, a godzina 11 to już naprawdę sporo. Prawdopodobnie nie daje rady i trzeba go zmienić na coś mocniejszego.

Czytałeś manual do tych dali? "We recommend a minimum 100 Watts (transistor) or 50 Watts (tube)".

Tak sobie poczytałem... i zapomnij o rotelu (przynajmniej integrze). Jak chcesz się bawić w rotela to przynajmniej 1080(1090) albo 990 jako końcówka mocy.

To Twoje chucherko ma 2x70 W przy poborze 220 W. Kolumny masz zacne, zatem wypadałoby się dostosować poziomem do nich, z resztą elektroniki.

smykus wiem że to nie killer ale na dzielonego 1070 mnie nie stać w tej chwili. co byś polecił do tych kolumn do 2000zł?? rotelowe brzmienie bardzo mi leży tym bardziej że muza to rock i metal. jest sens w dzielonym 971?? czy starsze rotele grają podobnie do 04??

smykus wiem że to nie killer ale na dzielonego 1070 mnie nie stać w tej chwili. co byś polecił do tych kolumn do 2000zł?? rotelowe brzmienie bardzo mi leży tym bardziej że muza to rock i metal. jest sens w dzielonym 971?? czy starsze rotele grają podobnie do 04??

Dzielony 1070 to też żadna rewelacja. Może NAD 372 to ruszy ( w budżecie się zmieścisz). Jednak do takich kolumn to ciągnąłbym budżet przynajmniej x2. Myślę, że się odwdzięczą. Ten NAD to bezpieczne zakup, bo na ewentualnej odsprzedaży niewiele stracisz.

daje rade na 9 ale te kolumny są strasznie wymagające i im więcej dostają prądu tym lepiej grają i tu jest problem:)

kurde dla mnie NAD gra za ciepło myślałem o audiolabie??

daje rade na 9 ale te kolumny są strasznie wymagające i im więcej dostają prądu tym lepiej grają i tu jest problem:)

kurde dla mnie NAD gra za ciepło myślałem o audiolabie??

Integra? No way :) Jeśli już to 2x8000M. Chcesz integry to Exposure 3010S, tyle że tu budżet za mały.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.