Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gra ostatnio u mnie RB-971 mkII z kolumnami BX6 i chciałem podzielić się opinią. Bas nie jest aż tak twardy jak wszędzie pisano. Yamaha jak pamiętam miała twardszy. Ogólnie jest niezły, nieźle wypada w metalu. Końcówka go nie żałuje. Góra jest lekko ostrawa ale nie ma zbytniego podkreślenia sybilantów w sposób metaliczny. Średnica jednak i szczególnie wokale, ludzka mowa zawodzą. Wokale są mało detaliczne, jakby przymulone, niekiedy bas zachodzi na to pasmo. Brakuje przestrzenności ale przede wszystkim tego odczucia że wokalista jest na froncie. Też mieliście takie spostrzeżenia odnośnie tej końcówki czy może to już jej wiek robi swoje? Gra to z pre RC-1550 czyli znacznie nowszym (b. okazyjnie nabytym). Może stąd te niedopasowanie chociaż wątpię bo z pre leci liniowy sygnał, ciężko się doszukać jakiejkolwiek koloryzacji.

Gra ostatnio u mnie RB-971 mkII z kolumnami BX6 i chciałem podzielić się opinią.

Uriel przez długi czas grałem na zestawie RB-970bx i RC-972. Ta końcowka dawała taki fajny misiowaty bas :) Jak ci za mało twardo, przeskocz na 980bx albo 990 lub 991, będziesz miał twardy, punktowy bas. Przynajmniej ja tak od razu usłyszałem. Co do przymulenia wokali, nigdy nie zauważyłem, z RCD965bx muzyka jest wręcz podawana "na twarz". Tak samo było na 3 różnych pre Rotela z epoki. Zdecydowanie inaczej wokal brzmi z toru analogowego, no ale tu wystarczy zmienić wkładkę i mamy zupełnie nowe źródło :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Mam nadzieję że przyjmiecie do klubu ;-)))

Dziś stałem się zadowolonym posiadaczem RA-940BX.

Sprzęt dotarł do mnie w nienagannym stanie technicznym, nic nie porysowane, nie wgniecione, nie zardzewiałe, grama pyłu w środku (widać to przez szparki w obudowie).

Moja konfiguracja.

Na wejściu podłączony jest Philips350, wzmacniacz zaś napędza B&W DM570 6R/86dB

IC własnego wyrobu, ale słychać że Rotel świetnie rozróżnia co się podłącza na jego wejście.

Na srebrze gra z nieco wycofanym basem, na solid core bardziej mięsiście.

Kable głośnikowe na razie byle jakie, ale mam i przyzwoitsze.

Te na których gra były tylko do sprawdzenia, zabawa z kabelkologią jeszcze przede mną ;-)

Przycisk "Tone" w pozycji Off, nie ma potrzeby używać regulatorów barwy, a one i tak działają w dość wąskim zakresie.

Nie wiem do czego służy przycisk "Speaker Remote", może ktoś podpowie ?

Po włączeniu w kolumnach zupełna cisza, żadnych szumów i innych oznak złego działania.

Stuku podczas włączania i wyłączania też nie słychać.

Potki i przełączniki nie trzeszczą.

Wiem że nikt w nim nie grzebał, bo sprzedawca (nie handlarz) zapewniał mnie że sprzęt prawie dziewiczy, długie miesiące przeleżał w pudle, i z resztą tak wygląda.

I pytanie zasadnicze pozwolę sobie Wam zadać - czy ten Rotel aż tak się musi grzać ?

Słucham jedynie na godz. 8:00, a okratowana obudowa wierzchnia jest mocno ciepła.

Rękę co prawda można na niej utrzymać, ale budzi to mój pewien niepokój.

Proszę o jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Nie wiem do czego służy przycisk "Speaker Remote", może ktoś podpowie ?

z tył wzmacniacza masz dwie pary wyjść głośnikowych jedne są główne a drugie mają oznaczenie speaker remont i jak przycisk jest zwolniony to gra tylko para główna ,a po wciśnięciu grają oby dwie pary ,co do grzania się samego wzmacniacza nie mogę za wiele podpowiedzieć bo nie miałem tego modelu ,ale rotele raczej się nie grzeją przynajmniej u mnie żaden nie jest prawie letni a już o tym aby był gorący to nie ma mowy ,a lubię głośno czasami pograć

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Dziękuję za wyjaśnienie sprawy z tym przyciskiem.

Co do grzania się.

To gorący jest, i może to taka "uroda" tego modelu, w związku z wysoko ustawionym prądem spoczynkowym ?

Na radiatorze widać zabezpieczenie termiczne, więc gdyby temperatura była zbyt wysoka to powinien się wyłączyć.

Muszę sobie ściągnąć serwisówkę tego wzmaka i poczytać, jak ta kwestia się przedstawia.

Jakby co, będę mierzyć i ustawiać ten prąd.

Jakieś punkty pomiarowe i regulacja Isp. i wyjściowego DC powinna być realizowana na peerkach.

Serwisówkę zdobyłem.

Ustawiłem wg niej prądy spoczynkowe na poziomie 0,012V i DC wyjściowe na poziomie 0,001V.

Teraz radiator nawet przy dłuższym graniu jest ciepły, a nie jak poprzednio - gorący.

Brzmienie tego wzmacniacza bardzo mi odpowiada.

W wykazanym powyżej systemie jest szczegółowe, z doskonałą kontrolą fundamentu basowego.

A ten, przy płytach na których są jego niskie zejścia, potrafi mocno zatrząść membranami, zachodząc w rejony nawet sub-niskotonowe.

Nie zwróciłem natomiast uwagi na to, aby brzmienie było zbyt "wysuszone".

Może to kwestia doboru kabli i CD`eka o dość miękkim brzmieniu powoduje to, że brak jest oznak suchości, a i dynamika na tym wcale nie cierpi.

W sumie gra przecież cały system.

Wzmacniacz jest doskonałym poletkiem do wszelkich upgreadów.

Świetny dostęp do jego wnętrza, zarówno od góry, jak i od dołu.

Po odkręceniu dwóch elementów osłaniających jego wnętrze, PCB z elektroniką jest dostępne do serwisowania i ewentualnego "poprawiania fabryki" '-)

Pozdrawiam fanów Rotela.

Edytowane przez szybki Gonzo

Brzmienie tego wzmacniacza bardzo mi odpowiada.

to cieszę się ze brzmienie rotela tobie odpowiada ,jak i innym fanom ROTELA ,tak jak napisałeś rotel nie należy do sprzętu który gra sucho

i mocno agresywnie ,wręcz jego brzmienie jest bardzo miętkie i ciepłe można jego bardzo długo słuchać pod warunkiem ze coś w konfiguracji się nie spieprzy co jest naprawdę ciężkie ponieważ rotel potrafi zagrać z prawie wszystkim dobrze ,jeżeli chodzi o bas to potrafi naprawdę nisko zejść i to się naprawdę czuje w coraz to wyższych modelach, ja to doświadczyłem przy coraz to wyższym modelu końcówki

i najbardziej to jak się przesiadłem z RB-1070 na 1080 to całkiem inna końcówka różnice są kolosalne i to naprawdę w całym pasmie .

Pozdrawiam wszystkich miłośników ROTELA

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

W sumie kupiłem ten model w ciemno.

Oczywiście trochę wcześniej czytałem w klubach, o różnych wzmacniaczach.

Niektórzy Forumowicze, w podtekstach, polecali rożne inne klocki.

Bardziej czytałem niż słuchałem, no bo i jak przesłuchać leżące w moim zainteresowaniu wzmaki ?

Celowałem również w HK610 i w Philipsa 616 MkII.

Cenowo oba były porównywalne, a nie chciałem po przesiadce z DIY, doznać szoku słuchowego związanego z brzmieniem którejkolwiek z tych trzech firm.

Allegro też nie jest dobrym terenem do zakupów, można się nadziać.

Mnie się udało.

A DIY to jednak DIY, i co by nie mówić, ale na tym poletku panuje największa dynamika rozwojowa.

Mnie zawsze brakowało obudów do moich wynalazków ;-)

Trzeba było więc na coś postawić, i to ostrożnie, aby zakończyć tą "nierówną walkę".

Wybór padł na tego Rotela, choć miał być RA-820DX3, ale ktoś mnie ubiegł przy zakupie ;-)

Cena zakupu RA-940BX też śmieszna, ale jej nie zdradzę - tajemnica handlowa.

hehehe, po ustaleniu prądów spoczynkowych i DC wyjściowego już myślę coś w nim grzebnąć.

Na początek wlutuję pod WO podstawki precyzyjne - będzie zabawa z opamami.

W torze wejściowym wzmocnienia siedzą NE5532, a przecież można je podmienić na coś wykwintniejszego ;-)

pzdr.

Cena zakupu RA-940BX też śmieszna, ale jej nie zdradzę - tajemnica handlowa.

Jest taki na allegro ,czy cena jego jest wygórowana pytam z ciekawości nie zamiarem kupna

W torze wejściowym wzmocnienia siedzą NE5532, a przecież można je podmienić na coś wykwintniejszego ;-)

Zgadzam się ze wszystko można podmienić w dążeniu do poprawy dzwięku co nie zawsze wychodzi na plus, ale czy nie lepiej to co posiadamy opchnąć i pieniądze które chcemy włożyć na tuning przeznaczyć na lepszy model ,który to w przypadku Rotela jest wydajniejszy i jakość włożonej elektroniki jest lepsza ,tak przynajmniej to wygląda u rotela ,nie mówię o tej całkiem nowej serii 15 która według mnie strasznie podupadła

Pozdrawiam

Tomasz

... ale czy nie lepiej to co posiadamy opchnąć i pieniądze które chcemy włożyć na tuning przeznaczyć na lepszy model ,który to w przypadku Rotela jest wydajniejszy i jakość włożonej elektroniki jest lepsza ...

Masz rację, że można kupić lepszy model, ale ...

Ja rzeźbiąc do niedawna w różnych układach, jestem w podzespoły zaopatrzony, czyli nic nie muszę kupować.

Ba, będę się niedługo tego całego dobytku pozbywał.

Sprzedawać ten model i pchać się w inne, może tylko droższe ?

Przyrost jakości nie zawsze jest proporcjonalny do wydanej kasy.

Mogę porównać schematy mojego z tymi droższymi.

I jeśli się okaże że zmiany w wyższych modelach to jedynie kosmetyka to ... ?

Nie jestem audiofilem, ma to po prostu dobrze grać.

A jestem w o tyle komfortowej sytuacji, że potrafię coś w sprzęcie zmienić, aby podnieść jego walory brzmieniowe.

Ten model gra dobrze, i sądzę, patrząc na schemat, że można sprawić iż zagra zdecydowanie lepiej, nie tracąc przy tym nic z własnego charakteru.

Rotel musi być Rotelem ;-)

Rotel musi być Rotelem ;-)

I tego się trzymajmy :)

ale jeśli chcesz popróbować czy uzyskasz lepszy efekt w tym wzmaku co posiadasz to nikt cię od tego nie będzie powstrzymywać ,pewnie i może taki efekt uzyskasz ,tylko nie wszyscy to będą to brać pod uwagę jak będziesz chciał go opchać i napiszesz ze po tuningu ,jestem ciekaw

zainteresowania kupna tego wzmaka

I jeśli się okaże że zmiany w wyższych modelach to jedynie kosmetyka to ... ?

Może i tu mnie poprą miłośnicy Rotela ,ze rotel nie odwala fuszerki i do każdego modelu naprawdę się przykłada i dobrze wydaje każdą

złotówkę do danego modelu ,bardziej inwestuje w elektronikę jak na sam wygląd zewnętrzny ,choćby to ze nawet w wysokich modelach używa plastikowych gałek zamiast metalowych ,ale za to zaoszczędzone pieniążki przeznacz w to co my słyszymy

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

pewnie i może taki efekt uzyskasz ,tylko nie wszyscy to będą to brać pod uwagę jak będziesz chciał go opchać i napiszesz ze po tuningu ,jestem ciekaw

zainteresowania kupna tego wzmaka

Nie wiem czy przypadkiem nie zakończę zabawy i poszukiwań własnego brzmienia na tym modelu (?).

Nie sądzę, że będę go sprzedawał, więc dokonane zmiany, a polegające jedynie na dobieraniu WO, nie będą polegać na definitywnym ingerowaniu w układ.

A to i tak śpiewka przyszłości :-)

Może i tu mnie poprą miłośnicy Rotela ,ze rotel nie odwala fuszerki i do każdego modelu naprawdę się przykłada i dobrze wydaje każdą

złotówkę do danego modelu ,bardziej inwestuje w elektronikę jak na sam wygląd zewnętrzny ,choćby to ze nawet w wysokich modelach używa plastikowych gałek zamiast metalowych ,ale za to zaoszczędzone pieniążki przeznacz w to co my słyszymy

Nie muszą Cię popierać, to po prostu widać.

A jego ascetyczna obudowa może niejednego zmylić, bo to naprawdę gra.

I nie dlatego że mam, bo kupiłem, a każda sroczka swój ogonek chwali, tylko to widać przez kratkę górnej osłony i dopracowany schemat.

Nie ma wewnątrz kilometrów poskręcanych ze sobą kabli.

Wszystko wynika z niezwykle dopracowanego układu PCB.

Jest zaprojektowane przejrzyście, a elementy rozmieszczone wręcz z wojskową dbałością.

Nie znając brzmienia Rotela, ta dbałość jego wykonania, była jednym z czynników przemawiających za jego kupnem.

post-28258-0-60060700-1339395551_thumb.jpg

Pragnę dołączyć do klubu jako aktualny posiadacz wzmacniacza RA-840BX3. Z Rotel'em jestem już od dawna zaprawiony w bojach, gdyż miałem już w swoim systemie odtwarzacz RCD-975 oraz wzmacniacze RA-971, RA-820BX4. Czy zostałem przyjęty? :)

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

czy jest możliwość że pre rc970 gra dość ciemno, jak na rotela to brak mi wysokich i średnica lekko wycofana, nie wiem czy winić kable, pre czy kolumienki, miałem je kiedyś pod ra02 chyba tak nie było źle a to są elac fs57 nic specjalnego ale coś mi nie pasuje w tym dżwięku

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem takiego oto zestawu: RA-1520, RCD-1520 i kolumny Audiowave 141 SE. Po odsłuchach w sklepie zdecydowałem się na zestaw Rotela. Porównywałem z Marantz'em, NAD'em a nawet Audiolab (w podobnych cenach) i bezdyskusyjnie wygrał ROTELEK!! Przyjmiecie do klubu? Mam jeszcze pytanie: czy któryś z posiadaczy odtwarzacza RCD-1520 spotkał się z problemem "fiksującego" wyświetlacza po załączeniu CD'ika po kilku dniach przestoju? U mnie wyświetla głupoty w postaci ciągu zer lub innych przypadkowych cyfr lub całkowicie gaśnie. Muza wydobywa się bez problemów.

Może i tu mnie poprą miłośnicy Rotela ,ze rotel nie odwala fuszerki i do każdego modelu naprawdę się przykłada
Oczywiście popieram. ! To porządny i uczciwy sprzęt.

,nie mówię o tej całkiem nowej serii 15 która według mnie strasznie podupadła

Zanim stałem się posiadaczem wzmacniacza RA-1520 przez ponad 1o lat przewaliłem w sumie kilkanaście modeli wzmacniaczy tej firmy. Były świetne i dość tanie RA-935 czy RA-930 jak i sporo droższe i według mnie słabsze RA-971,RA-972- pomimo rewelacyjnych recenzji. Być może te ostatnie nie zgrały się z kolumnami, nie wiem, ale tańsze modele było ciekawsze.

Najnowsza seria 02 czy 06 miała swoje zalety i wady.

Jednakże nie zgodzę się, że model RA-1520 należy do tych podupadłych.

Jak dla mnie połączył zalety nowej serii i starej.

Po jego zakupie jestem spokojny. Nie szukam nic nowego, a jest to już ładnych parę miesięcy. :)

@dezoo

witalski w Klubie.

Gratuluję zakupu.

RCD-1520 REKLAMUJ !!!!!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

sittek

ja to wnioskuje nie po brzmieniu bo nie słyszałem nic z serii 15 ,ale po wnętrzach samych kloców które są nie tylko z mojej opinii wyglądające ze trochę rotel zaczął oszczędzać i ciąć na kosztach wywalając niektóre wyposażenia np.RB-1080 jest wyposażone w XLR a model RB-1582

już ich nie posiada i mogę tu pisać w nieskonczoność np. wzmacniacz RA-1070 już nie doczekał się następcy tak samo jak RCD-991 też nie

czyli z serii na serię rotel zaczyna oszczędzać i myślę ze to też odbija się na jakości co do dzwięku ze to już nie ten rotel co przed laty ,nie mam tu jakieś pretensję co do marki rotel bo sam jestem posiadaczem tego sprzętu i podoba mi się jego dzwięk ,i trochę zaczynam to rozumieć ze marki wyrabiają sobie opinie a potem tną po kosztach , liczy się w końcu pieniądz który firma zarobi a klient i tak to kupi

Pozdrawiam

Tomasz

Oczywiście popieram. ! To porządny i uczciwy sprzęt.

Zanim stałem się posiadaczem wzmacniacza RA-1520 przez ponad 1o lat przewaliłem w sumie kilkanaście modeli wzmacniaczy tej firmy. Były świetne i dość tanie RA-935 czy RA-930 jak i sporo droższe i według mnie słabsze RA-971,RA-972- pomimo rewelacyjnych recenzji. Być może te ostatnie nie zgrały się z kolumnami, nie wiem, ale tańsze modele było ciekawsze.

Najnowsza seria 02 czy 06 miała swoje zalety i wady.

Jak dla mnie połączył zalety nowej serii i starej.

Po jego zakupie jestem spokojny. Nie szukam nic nowego, a jest to już ładnych parę miesięcy. :)

@dezoo

witalski w Klubie.

Gratuluję zakupu.

RCD-1520 REKLAMUJ !!!!!

Już pojechał do serwisu.
ja to wnioskuje nie po brzmieniu bo nie słyszałem
W swojej "karierze z Rotelem" przewaliłem trochę ich sprzętów jednak uważam, że akurat ten wzmacniacz zasługuję na uwagę a nawet pochwały. Akurat miałem tę przyjemność posłuchania i porównania nowych i tych starszych modeli. W przypadku RA-1520 nastąpiła zdecydowana poprawa, tak jakby producenci wzięli sobie do serca nasze sygnały ( te dotyczące serii 06). jak oni to zrobili nie wiem, ale uważam, że ten model naprawdę może się podobać.

Już pojechał do serwisu.
Dobra decyzja, ponieważ ewidentnie jest to usterka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W swojej "karierze z Rotelem" przewaliłem trochę ich sprzętów jednak uważam, że akurat ten wzmacniacz zasługuję na uwagę a nawet pochwały. Akurat miałem tę przyjemność posłuchania i porównania nowych i tych starszych modeli. W przypadku RA-1520 nastąpiła zdecydowana poprawa, tak jakby producenci wzięli sobie do serca nasze sygnały ( te dotyczące serii 06). jak oni to zrobili nie wiem, ale uważam, że ten model naprawdę może się podobać.

Dobra decyzja, ponieważ ewidentnie jest to usterka.

Wczoraj dzwonił do mnie serwisant Audio Klanu i co ciekawe, stwierdził że u nich wyświetlacz w tym odtwarzaczu działa tak jak powinien. Coś czułem, że tak będzie.

dla miłośników Rotela ( oraz oczekujących nowości ) nowa seria "12" zastępująca serie "06" / "06SE"

Pełen komplet CD , netplayer , tuner/DAB , 3 integry

post-8854-0-00554300-1341222035_thumb.jpg

post-8854-0-08307300-1341222047_thumb.jpg

post-8854-0-71286300-1341222061_thumb.jpg

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Moderatorzy

a ja myślę że to prima aprilis - te śrubki na panelu czołowym są bardzo ekscentryczne, cd bez usb(uproszczone na max), za to we wzmaku usb i dac(a ma to być seria budżetowa)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

to nie prima-aprylis tylko realna oferta w cenach od 400 do 750 E

ps plotki nt następcy RA-1070 pojawiają sie od dawna ale nie realizują . Sam bym kupił a tak pre/power made in Rotel.

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Moderatorzy

dla miłośników Rotela ( oraz oczekujących nowości ) nowa seria "12" zastępująca serie "06" / "06SE"

Pełen komplet CD , netplayer , tuner/DAB , 3 integry

mnie się nie podoba, poszedłbym w serię 15

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.