Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HD 750 czy 950

mgrkleszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze! Jakie jest wasze zdanie? Mam wzmacniacz NAD 3225PE i głośniki Jamo SW 300 II. Który odtwarzacz będzie lepszy?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

https://www.audiostereo.pl/topic/44801-harman-kardon-hd-750-czy-950/

z relacji od innych wiem, że ponoć grają b podobnie, tzn dość ciepło. na własne uszy słyszałem jedynie 750 - rzeczywiście ciepło i kluskowato grający CD. ogólnie nic specjalnego.

Sam się nie podejmuję ale mam kolegę. Razem możemy coś zrobić. Tylko co warto zrobić i jakie są koszty orientacyjnie?

750 to starszy model i pewnie ma solidniejsza budowe. warto się dowiedzieć o napęd - czy jest dostępny. 750 grzebie NEEL, ale to dziwna firma. kontakt z nimi jest b ciężki, a wyniki ich pracy budzą kontrowersje. też słyszałem, że z 750 da się coś wyciągnąć. oryginał gra dość kiepsko. BTW 970 to już totalna kicha.

Za to 970 ma najlepszy napęd... wiec jezeli nie chcesz w nim grzebać tez warto wziąć to pod uwagę....

- >depawelo, 5 Sie 2008, 12:01

>750 to starszy model i pewnie ma solidniejsza budowe. warto się dowiedzieć o napęd - czy jest

>dostępny. 750 grzebie NEEL, ale to dziwna firma.

750-tka ma straszny napęd, nie wiem jaka to firma ale chodzi paskudnie. Mojego HK robił własnie Neel i mam o nich bardzo dobre zdanie. Nie podzielam opinii o i ich dziwności :) nie wiem czym ona miałaby sie objawiać. Chyba, że masz na myśli to że potrafią z HK zrobić lepsze źródło niż KRELL.

To faktycznie dziwne ale prawdziwe.

mgrkleszcz, 4 Sie 2008, 21:06

>Sam się nie podejmuję ale mam kolegę. Razem możemy coś zrobić. Tylko co warto zrobić i jakie są

>koszty orientacyjnie?

Pod tym linkiem jest pełen opis zmian:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój HK przeszedł, co prawda wszystkie możliwe ale gra lepiej od Krell'a KAV 250CD i wielu innych źródeł, które przeżył w moim zestawie.

Czy warto ? Jezeli chodzi o DIY - to z pewnością tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja polecam model 740 z dwoma bur brown gra naprawde ''ladnie'' Gdzies czytalem test ze 750 wymieka przy 740... aha a jak bys dorwal model 760 to jeszcze lepiej ale praktycznie niedostepny(sam szukam od dluzszego czasu).

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

hk jedynie do tuningu, miałem kiedyś 970 podłączony do nad 352 grało to bardzo dyskotekowo tzn bas na pierwszym planie, średnie średnie, góry nie stwierdzono, wybrałem ca 640v2 był lepszy od hk ale też mu dużo brakuje do 2 tys ciężko coś znaleźć jeśli chodzi o nówki, z drugiej ręki prędzej, także w przypadku hk tylko tuning, ewentualnie spróbuj coś z nada ta sama firma zawsze robi cd pod wzmaki

Tylko,że ja tego H/K 750 już mam. Ewentualnie mogłem go zamienić na H/K 950. W takim razie będę go tuningował. Powidzcie co zrobić na początek. NEEL proponuje 4. etapy. Na pewno nie bądę robił ostatniego. Z czego by można jeszcze zrezygnować? Co ma natomiast duże znaczenie dla dźwięku?

mgrkleszcz, 6 Sie 2008, 09:33

>Tylko,że ja tego H/K 750 już mam. Ewentualnie mogłem go zamienić na H/K 950. W takim razie będę go

>tuningował. Powidzcie co zrobić na początek. NEEL proponuje 4. etapy. Na pewno nie bądę robił

>ostatniego. Z czego by można jeszcze zrezygnować? Co ma natomiast duże znaczenie dla dźwięku?

Witaj,

Przeszedłem cały proces, wiec mam pewne wyobrazenie na temat tego jak zmieniało sie brzmienie. Najwieksze pozytywne zmiany przyniosły:

- wymiana standardowego rezonatora kwarcowego

- niezależne zasilanie części cyfrowej i analogowej

- wymiana fabrycznego wzmacniacza operacyjnego

- wymiana tranzystorów w torze analogowym

Ostatni element może wyglądać na Voo Doo :) ale to naprawdę wprowadza zmianę.

Nie musisz jednak od razu wymieniać całej pokrywy na aluminiową. Po wprowadzeniu wszystkich zmian spróbuj posłuchać bez zalozonej pokrywy. Jeżeli usłyszysz różnicę to podklej ją jakims dimagentykiem - u mnie działało.

nie warto się pakować w 950 moim zdaniem. potwierdzam, że 970 gra dyskotekowo. po bardziej wnikliwych odsłuchach na przejrzystch słuchawkach do tego zarzutu mogę dołączyć kolejne - przejaskrawiona średnica, nienajlepsza jednak kontrola dołu, schowana i zapiaszczona góra, bardzo kiepska dynamika ogólna (duże składy grają tak, jakby każdy instrument grał swoje dla siebie - brak spójności), brak swobody - dźwięki instrumentów robią wrażenie czegoś w rodzaju płaskorzeźby połączonej z tłem, chodzi mi o to, że nie mają dla siebie przestrzeni. no i brak prawdziwego konturu mimo pewnej twardości dźwięku 970. cienizna panie, cienizna.

jeśli są osoby zadowolone z neel`a, to może spróbuj. też gdzieś czytałem o tych napędach w 750 o ile dobrze pamiętam. napęd, to jednak poważna sprawa. warto mieć zapasowy labo pewność, że jego jakość i stan (to mój przypadek) nie pozostawia nic do życzenia.

Napęd na razie działa bez zarzutu. Wstępnie badam co by można w tym 750 zrobić. Firma NEEL pakuje do zasilacza diody Schottky'ego. Czemu to miałoby służyć? I czy założenie dwóch traf po 80 Watt jest w myśl zasady, że czym większy zapas mocy, tym lepiej. Oczywiście ale do granic rozsądku. Przecież tam jest kilkuwatowy pobór.

mgrkleszcz, 6 Sie 2008, 17:12

>Napęd na razie działa bez zarzutu. Wstępnie badam co by można w tym 750 zrobić. Firma NEEL pakuje

>do zasilacza diody Schottky'ego. Czemu to miałoby służyć? I czy założenie dwóch traf po 80 Watt jest w myśl zasady, że czym większy zapas mocy, tym lepiej...

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia... nie znam się na tym. Choc nie wydaje mi się, żeby była to kwestia zwiększenia mocy :). Polecam telefon do Neel'a, ja do teraz korzystam z ich pomocy jesli mam jakies pytania.

Z mojej strony mogę Ci jedynie zaoferować odsłuch gotowego CD

o ile nie mieszkasz za daleko...

spróbuje skorzystać z propozycji kolegi. nie ma jak odsłuch.

jeśli chodzi o zmianę trafa na trafo z nawet ogromnym (wydawałoby się) zapasem może mieć sens. jeśli jakiś tam uśredniony pobór jest niewielki, pamiętaj, że zmienia się w czasie. dlatego wydajność zasilania poprawia dynamikę.

Diody w zasilaczu działają w warunkach 50 Hz i w takowych dobrze zachowają się zwykłe diody prostownicze, nie ma sensu (moim zdaniem) dawać w tym miejscu jakiś szybkich elementów.

Co do trafo to i o połowę mniejsze byłyby z ogromnym zapasem. A w tych sprawkach mogę się mylić i ktoś może mnie oświecić.

Dzięki koledze whitesnake za propozycję odsłuchu. Pewnie porównam oba CD będę wiedział czy warto inwestować w tego H/K. Sprawa otwarta. Jeszcze się zgadamy.

Pobór prądu jest większy jedynie przy rozkręcaniu / zatrzymywaniu płyty i włączaniu odtwarzacza.

80W to jest wydatek - w sam raz do wzmacniacza. Diody Shottky'ego nie zaszkodzą, takie na 200V, bo na wyższe napięcia mają większy spadek niż zwykłe 1A krzemówki.

Jaki wzmacniacz operacyjny Ci wstawili? On tam w zasadzie nie jest potrzebny i mógłby być pominięty, a służy do dopasowania poziomu sygnału przy odtwarzaniu płyt HDCD, wogóle to możnaby mu na stałe wymusić większe wzmocnienie (x2 - jest opd tego przekaźnik) bo fabrycznieten CD HK 750 ma tylko 1V na wyjściu. Poza tym, na wyjściu za stopniem tranzystorowym siedzą dość duże rezystory, może ich zmniejszenie nieco pomoże - ale niekoniecznie, w tym CD postarano się sensownie zastosować elementy i w części audio są metalizowane rezytory i foliowe kondensatory, tańsze elementy w miejscach o mniejszaym znaczeniu. No i pakowanie opampa przed układ tranzystorowy jest, jak ktoś wcześniej zauważył w innym temacie poświęconym temu CD, trochę bez sensu.

Molibden, 7 Sie 2008, 12:53

On tam w zasadzie nie jest potrzebny i mógłby być pominięty,

>a służy do dopasowania poziomu sygnału przy odtwarzaniu płyt HDCD, wogóle to możnaby mu na stałe

>wymusić większe wzmocnienie (x2 - jest opd tego przekaźnik) bo fabrycznieten CD HK 750 ma tylko 1V

>na wyjściu.

Moge jedynie zgodzić się z tym, że mój ma już 2V na wyjściu zarówno w CD jak i HDCD. Nie podejmuje się oceny czy dyskusji nad sensem taiego posunięcia... nie znam się na tym.

Moje podejscie jest proste ... zanosze sprzęt, odbieram, jest lepiej -> płacę , nie jest lepiej -> zanoszę jeszcze raz. Może to uproszczenie ale nie kazdy musi byc elektronikiem żeby słuchac muzyki :)

Zaraz go rozkręcam. Zobaczę co tam można zrobić względem 2V i ogólnie. Może ktoś podpowie co jeszcze warto zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.