Skocz do zawartości
IGNORED

---> Audiolab 8000A

nikx

Rekomendowane odpowiedzi

W S był Alps /chyba 50/ ,natomiast w A zamontowano Noble / 30/,praktycznie nie do kupienia.

Wada w postaci delikatnego trzasku przy minimum głośności występuje praktycznie we wszystkich A / po latach /.

Alpsy z reguły zaczynają jeszcze szybciej trzeszczeć.

Dzęki, jak widzę taki jego urok ... jeszcze popróbuję ... choć zwykle słucham na niższych głośnościach i ten trzask (zwłaszcza po uruchomieniu wzmacniacza) mnie trochę irytuje ... wiecie o co mi chodzi ;) A tak po kilku tyodniach słuchani konkluduję, ze jeżeli chodzi o dźwięk to przetrwał upływ czasu i paru obecnych producentów mogłoby go posłuchać :)

Mam jeszcze Nima trójkę i na swój sposób dobrze się uzupełniają ...

Jeszcze raz dzięki ... jakbyście mieli jakieś pomysły jak ten potencjometr doprowadzić do właściwego stanu to byłbym zobowiazany ...

Aha, zapomniałem jeszcze o jednej sprawie ... czas osiągnięcia gotowości do pracy po włączeniu jest różny - raz krócej raz trochę dłużej - z czego to wynika ... po raz pierwszy takie coś mi się przytrafia ...

• 2 miesiące później...

Czy Audiolab 8000A jest bardzo wymagajacy dla calego toru?

Audiolab 8000A / NAD540 - czy takie polaczenie ma sens?(do jazzu i czy w ogóle)

Aktualnie jest polaczenie NAD314 / NAD540 / B&W 602s2

Jakiego typu zmiany moze wniesc Audiolab, zastepujac w torze obecnego NADa314?

• 3 tygodnie później...

A witam panowie :) I ja stałem sie szczęśliwym posiadaczem audiolaba 8000A (bez dinow). czyli jakiś bardziej świerzy model. I mam odnośnie niego kilka pytań a mianowicie:

- czy wam tez zdaza sie ze jak sie da sie na glosniej okolo 3/4 mocy to przekazniczek sobie strzeli ale sie niewylaczy?

- czy ten preamp gramofonowy musi bez przerwy dzialać czy da sie go jakoś wylaczyc gdy sie nieuzywa ( bo on sie piekielnie grzeje czy to moze nie dziala zbyt niekozystnie na caly wzmak w moim przypadku sprzet dziala po okolo 8 godzin dziennie.

- no i co mnie zaskoczylo jak go kupilem po kilku dniach zaczolem slyszec szumy i trzaski okazalo sie ze mial kila zimnych lutow czy to normalne doda ze to juz kilka angielskich wzmakow ktore mialem chorowalo na te przypadlość. czy to tylko moje garbate szczescie??

a odnoćnie tuningu Franku czy mozesz powiedzieć jaki byl by koszt kompletnego tuningu tej ze integry i czy dam rade sam. troszke lutuje ale jesli chodzi o modyfikacjie to bylo by to moje 1 przedwsiewziecie. no i jeszcze jedno jakie kolumienki sie znim spisuja moga byc male podlogowe albo jakies podstawkowce.

pozdrawiam :)

• 2 lata później...

No dobra odgrzewamy kotleta :)

Mam 8000S UK z ładnymi metalowymi złotymi gniazdami głośnikowymi oraz niedawno kupionego 8000A MKIII Black z końca produkcji serii A i powiem wam, że mam dylemat który gra lepiej. Obydwa 100% oryginał nie grzebane a wydaje mi się jakby A grał lepie, pełniej, szerzej bardziej muzykalnie :)

No i siedzę i myślę którego sprzedać a którego zostawić :)

Za A nie dostaniesz wiecej jak 700-800 zl. szkoda go oddawac za takie grosze, to jest naprawde fajny kawal pieca.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A tu schemacik, gdyby ktoś chciał zobaczyć co w środku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i pozbyłem się 8000S bo ewidentnie ten A gra lepiej. Ale teraz mam jeszcze większy dylemat...bo kupiłem Exposure XXV i bezpośrednio je porównuje i oba grają zacne...zupełnie inne szkoły brzmienia ale obie bardzo przyjemne. Niewiarygodne jak ten A radzi sobie ze wzmacniaczem który w sklepie kosztował 6200zł :) Niby inna klasa a radocha z słuchania bardzo zbliżona :/

• 3 miesiące później...
  • 1 rok później...

Witam, odgrzebie ten temat, bo szukam wzmacniacza do 4-ohmowych kolumn Elac ELT10 o mocy 100/120W (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takich jak te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mozecie powiedziec Panowie, czy ten Audiolab 8000a nie bedzie za slaby do naglosnienia 25m2 z tymi kolumnami? zaznacze, ze nie robie imprez i nie slucham muzyki bardzo glosno ale chcialbym nie tylko uslyszec dzwiek ale tez i poczuc wibracje dzwiekow. Do tej pory myslalem o NADzie 3020 lub C320, Arcamie Alpha 6, CA A500, Rotelu RA-840BX3/4 czy RA-935BX i o Marantzu PM-66SE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slyszalem, ze z kolumnami Elac ELT10 Audiolab 8000 zagra za ostro i nie da sie sluchac. Dlatego chcialem zapytac, czy Dali 505 lub Eltax Liberty 5+ beda dobrze graly z Audiolabem 8000a/s czy rowniez moe byc zbyt ostro? Niestety moj budzet na kolumny jest ograniczony do 600zl a to tylko polowa z tego, co trzeba dac za uzywane AA Phoebe, z ktorymi on ponoc dobrze gra. Bede wdzieczny za podpowiedz i sugestie!

Oba modele miałem u siebie w domu i użytkowałem jednocześnie.Do rzeczy : zacznę od końca - mój wybór padł zdecydowanie na model A. Trzeba pamiętać że były produkowane 3 wersje Audiolaba 8000A - miałem mkII i ostatnią mkIII.

Aby je rozróżnić należy zerknąć na numer seryjny lub ...do środka.Moje obserwacje tycza się wersji mkIII - najdłużej ją miałem i pomimo upływu wielu lat nadal miło wspominam ten dźwięk.Wzmacniacz grał to z Micromegą Stage 6 oraz ProAcami Studio 100. natomiast Audiolaba 8000S kupiłem nieco z ciekawości no i nie ukrywam że z wygody - posiada pilota.

Niestety wersja S dźwiękowo przegrywa z wersją 8000A. W dużym uproszczeniu - 8000S gra potężnym basem ,jest dość monotonny i mało zróżnicowany , tutaj 8000A ma ogromna przewagę. Bas z S-ki jest przerysowany,maskuje informacje z dołu pasma , przez co zachwiana jest równowaga całego pasma - średnica tez nie zachwyca, jest mniej otwarta niż 8000A oraz rozdzielcza , do samej góry pasma nie miałem zastrzeżeń ale tez niczym nie zachwyca.Ogólnie wzmacniacz słaby - dość nudny brzmieniowo i monotonny.Mocno mnie rozczarował , krótko potem miałem Exposura XX - to dosłownie zmiażdżył S-kę.Ciekawie natomiast wypadło porównanie Exposura z 8000A , ale to inna historia.

Reasumując z zalet 8000S to ..tylko pilot .Co ciekawe konstrukcyjnie dość podobny do wersji A z tym ,że sekcja preampu jest znacznie inna i chyba tu tkwi błąd.Ideałem byłaby wersja 8000AS - łącząca brzmienie A z pilotem z wersji S.

Wystarczy poczytać fora UK .Poza tym ceny jakie osiąga poczciwy 8000A często przekraczają cene S-ki pomimo pilota.

Bardzo istotna cecha jest jeszcze sekcja preampu gramofonowego - w wersji A jest to poezja , dzisiaj taki pre kosztuje sporo. Kolega który lata temu kupił ode mnie 8000A dzisiaj używa go jakie pre do gramofonu (wzmacniacz ma pre out).

Wersja 8000S nie posiada preampu MM/MC.

Jeżeli masz okazje kupić w ładnym stanie 8000A ,wersję mkII lub mkIII (literka E lub F w numerze seryjnym) to bardzo polecam , daje sporo radości ze słuchania i co ważne "nie kłamie" jak inne audiofilskie wzmacniacze, pokazuje to co jest na płytach we właściwych proporcjach.

Trzeba poświęcić nieco uwagi przy doborze głośników - nie mogą to być zbyt analityczne kolumny.Jeśli chodzi o CD to świetnie współpracował z Micromegą Stage 6 oraz Naim CD3.

@sputt: Dziekuje Ci serdecznie za wyczerpujace opisy roznicy tych wzmacniaczy, bo wydaje mi sie, ze ciezko znalesc cos lepszego w tym przedziale cenowym! Powiedz prosze, jakie kolumny podlogowe z nizszych przedzialow cenowych moglbys polecic do Audiolaba? czy np. niemiecki Visonik E-702/E-802 lub I.Q Level3 cos Ci mowia? albo JBL Ti-600 (choc tu nie wiem czy nie bedie zbyt ostro) lub AE Evo3/Neo3 lub AE109 (AE graja dobrze z NADami) nadawalyby sie, czy tez powinienem szukac raczej czegos innego? Slyszalem, ze B&W lub MS-y bylyby dobre, ale chwilowo sa troche za drogie dla mnie.

• 1 rok później...

Na 4 ohmach jest spokojnie 2x więcej.

Adiolab 8000A ma taką sama końcówkę i takie samo trafo co 8000S.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.