Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

bravo mczaj, Ty to jednak masz pisane

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

o matko starsze jeszcze jakieś tematy wygrzeb :) , a zapominałem wtedy hebla jeszcze u nas nie było :) i nikt nie słyszał o brumieniu trafo w heblach :)

swoją drogą ciekawe czy zakupione roksany u decibela będą też miały możliwość przedłużenia gwarancji.?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

co za roznica czy stare?

milej lektury, skor interesuja problemy hegla to raczej tym bardziej Caspian czyz nie? Nie ma co sie zloscic.

ojejku a co tam wkleję Pacułę z linka Twojego dzięki za dobre linki swoją drogą:

"Panie Tomku!

Widzę, że miał pan trudny czas, współczuje, bo to szarpie nerwy…

Sprawa nie jest dla mnie jednoznaczna, bo Roksan jest wg. Mnie znakomity i jest wielokrotnie lepszy od CD. Kropka. Problem jest tez taki, że mam zupełnie inne preferencje dźwiękowe niż pan – nie cierpię dużej ilości wysokich tonów, bo najczęściej jest za dużo i są słabe. Dlatego brzmienie Caspiana jest dla mnie optymalna. Ja bym go za cholerę nie wymieniał. Musi się pan przyzwyczaić do naturalnego dźwięku :)"

Focal + Naim

Pan Tomek ma inne zdanie...

Otóż po zamianie CD CA 540c v.2 na nówkę CD M1... dźwięk się jakby trochę pogorszył (?!), co niestety zauważyła nawet żona :/ Wcześniej, po zmianie wzmaka z CA 540a V.2 na wygrzany M1 NG (grał 5 miesięcy u poprzedniego właściciela) zrobiło się prawie cudnie, miodnie, wszystko stało się piękne (względem integry CA), do pełni szczęścia brakowało tylko porządnego źródła, najlepiej dedykowanego. M1 CD nie miałem niestety możliwości wcześniej posłuchać, ale natrafiła się naprawdę korzystna okazja, więc wziąłem w ciemno, do czego trochę wstyd się przyznać :( No i teraz gryzę wargi, czy dobrze zrobiłem, czy to kwestia czasu ?

Pan Tomek to się gucio zna jeżeli pisze do Pana Pacuły list z prośbą o radę! pomyśl :)

uczeń pisze do mistrza! :)

dalsza część odpowiedzi mistrza do ucznia :)

"Drugim problemem jest oczywiście ustawianie kolumn – na tak drgającym podłożu bas zawsze będzie trochę się ciągnął i z CA wydawało się lepiej, bo tam bas jest suchy i dość krótki. Caspian ma znacznie lepszy, ale – paradoksalnie – daje to w tym systemie gorsze efekty.

Jeślibym miał zmieniać kable to coś z Chorda lub Audionova – w tej cenie obydwie firmy mają dobre, czyste kable.

Co do monitorów, to sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Jeślibym miał jednak kupować coś na długo i dla siebie, to byłyby to Harbethy P3ESR (ew. starsza wersja, też świetna, a tańsza). I sprawa byłaby pozamiatana. Jest w nich wszystko, czego pan szuka, a do tego wierność. Bas jest krótszy, bo jest go nieco mniej. Ale to lepiej, zobaczy pan… A generalnie to ma pan fajny system i chyba to przede wszystkim przestawienia się na nowy dźwięk. Wygrzewanie to często po prostu akomodacja do nowego dźwięku, a drogi Caspian gra nie tyle inaczej, co po prostu lepiej od tańszego Cambridge. A jeśli różnice wydają się małe, to problem czegoś w systemie, w akustyce, ustawieniu itp., a nie samego odsłuchiwanego produktu. Będzie dobrze!!!

Pozdrawiam

Wojciech Pacuła"

kolega whiter1 miał caspiana z 2/7 (podobnie jak Pan Tomek z linka) teraz ma x16 może więcej konkretów napisać dotyczących takiego połączenia :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

NIe prowokuję, trochę się tylko dziwie po co wyskakiwać z linkami o usterkach w 20-letnim kompakcie? I o nie dopasowaniu (zbyt spokojnych) dm2/7 do zestawu caspiana?

Przecież wiecie, że o usterkach hegla można długo:) a to nie są 20-letnie wzmacniacze.

Ty się nie śmiej bo jak ci strzeli caspi to szybko jeszcze na chińskiego hebla przełączysz swój system hehehhe ;) one się nie psują ponoć :) robione są w ultra nowoczesnych chińskich fabrykach :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Widzę, że już wszędzie jest burdel. Mikson bez urazy, ale nabijasz sobie posty? Masz ich naprawdę już bardzo dużo tylko szkoda, że tracisz na jakości.

Bylem bardzo długo w klubie Caspiana i często tu zaglądam jako posiadacz trzech wzmacniaczy Roksana (Mk1, M1-series, m1-seire new gen), ale widzę, że zaczyna się wojna między Heglem a Caspianem. Moją opinię porównawcza tych wzmacniaczy już znacie (pisałem o tym zanim stał się burdel w klubach).

Pozdrawiam wszystkich tych co interesuje muzyka, dźwięk, a nie polityka firmy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Koledzy (nie Heblogiermek Wojtuś oczywiście)

Mój list do Pacuły był błędem wysłanym wówczas do wielu sklepów i "doradców". Potrzebowałem opinii głównie na temat nowych kolumn po zmianie systyemu, którego brzmienie było wówczas dla mnie całkowicie obce po roku grania na tanim i jasno-sucho grającym zestawie CA.

Szkoda tylko, że Pacuła opublikował to bez mojej zgody i że, jeśli ma taki zwyczaj, nie opublikował dalszej części i kolejnych maili na ten temat, gdzie pisałem zgoła inaczej.

O moim "problemie" koledzy z forum wiedzieli, gdyż poruszałem go wówczas przez jakiś czas.

Co do Ciebie Wojtku - tutaj mogę, bo mi sie z Heblowskim faszystą dyskutować nie chce.

Za to, jak prostacko mnie potraktowaliście w klubie chińsko - norweskich wzmacniaczy, powiem Ci dwa słowa na Twoim poziomie, może dotrze - WAL SIĘ !!!

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Wojtek76,

jak się dowiesz, kto pisał powyższe do miszcza Pacuły to przypuszczam, że się nieźle zdziwisz ;)

----------------------------------------------------

tak jestem tu po to żeby nabijać posty! dostaję potem nowego avatara i gra muzyczka!

jak gra caspian my wszyscy tu opisaliśmy po kilka razy więc jak się pogada troszkę w międzyczasie to nic się nie stanie,, jak ktoś będzie chciał się o coś zapytać to w miarę możliwości udzielamy informacji więc nie jest tak źle jak piszesz :)

Focal + Naim

mysle ze caspianowi nie grozi awaria- po tylu latach bezawaryjnosci uzytkownikow caspiana ma nadejsc fatum hegla wojtka?- nie wierze w cuda.....

Panowie skupmy sie na forum nie ma sensu zasmiecac klubow!!!

A kolega EMiL ma u mnie dobrą, dużą wódkę, którą, mam nadzieję, wkrótce wypijemy.

Za co ?

Za to, że doradził mi kolumny, które z zestawem Caspiana M1 tworzą synergiczny duet.

Dzięki EMiL :D

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

O, jak tu przyjemnie zrobiło się w Klubie :)

Też poproszę szklaneczkę, choć wiem, że za Hegla mam tu ciut na pieńku.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Co do awaryjności to miałem okazję słuchać MK1, w której potencjometr oraz selekcjoner nie były w najlepszej kondycji. Naprawy również się zdarzały i były opisywane na jednych z pierwszych stron - nie pamiętam.

Każdy sprzęt się psuje i od tego są serwisy. Więc nie mówmy, że jedna marka jest mniej awaryjna a druga więcej. To jest jak z autami. Prawie każdy mechanik powie, że najczęściej naprawiają VW, ale nie brali pod uwagę, że jest ich najwięcej. Tak samo rozmawiałem z człowiekiem, który pracuje w serwisie TV. Najczęściej są naprawiany Samsungi, później Sony, a rzadko Toshiby.

Wracając do wątku typowo klubowego: Wiecie może co się stało z tym ogłoszeniem końcówki Platinum? Kto kupił i jakie wrażenia?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.