Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt jest taki, że caspian to sprzęt pierwsza klasa mam też porównanie do zestawu k2 i wzmak caspiana to naprawdę klasa dużo wyżej scena, powietrze, oraz separacja instrumentów, to nawet od razu moja żona wyłapała i nic jej nie musiałem sugerować , choć wiadoma k2 też jest ok ale w aspektach opisanych wyżej k2 nie ma startu, dopiero przy caspianie usłyszałem co to tak naprawdę jest scena, jak rysują się poszczególne instrumenty i że muzyka słuchana cichutko też może być z detalami, choć muzyka typu Rammstein lepiej słuchało mi się na k2, w moim przypadku to sprzedaż spowodowana jest sprawami czysto zdrowotnymi (sprzedaje również CD cyrusa oraz MA gs10 oraz stary tuner NAD), ale to zbyt złożone i o tym nie będę pisał. Jak ktoś był by zainteresowany kupnem, a miałby yamahe pianocraft (dwa segmęnty) taką nie z tyraną życiem i za rozsądną cenę chciał by się jej pozbyć to mogę wziąść ją w rozliczenie.
Doskonale Cię rozumiem,niekiedy są wyższe priorytety i tyle.Ja ze swej strony tylko dodam że caspian to naprawde znakomity sprzęt miałem to wiem co mówię,jednak teraz potrzebuje dużo naprawdę dużo prądu,jednak contour s1.4 dobrze wysterowac nie jest łatwo.Mój audiolab grał z focusami 160 i było nawet nawet ale teraz zdecydowanie nie ogarnia do końca.Co prawda caspian jest napewno wydajniejszy ale czy wystarczy to już wątpię,myślę że 500VA to minimum.

witam. sorry ale 122str oczopląsu dostane jak przeczytam. Mam pytanie co sprawdzonego z monitorów do max 6tyś (mogą być używane) polecicie do Roksan Caspian tak aby się bdb zgrało? Pokój 18m2, chyba że w tych metrach jakaś podłogówka wybitnie zagra? źródło na razie Denon i serwer, (do przyszłej wymiany). Muzyka rock i jazz.

Do rocka zawsze będzie pasował Paradigm. Za 6k PLN być może udałoby Ci się znaleźć jakieś używane Paradigm Signature S2, a może nawet S4 - ale to raczej na e-bay.

Ewentualnie nowe Studio 20 v.5.

Ja mam w domu Studio 20v.4 z elektroniką AMC i też słucham głównie rocka i trochę jazzu, a w porównaniu z Caspianem M2 to moje AMC jednak wysiada :)

Co do połączenia z innymi kolumnami, to już pytaj innych.

I przy okazji wrzucę recenzję gramofonu Roksan Radius 5.2 z ramieniam NIMA i wkładką CORUS SILVER:

http://hifipig.com/roksan-radius-5-mk2-turntable-nima-tonearm-corus-silver-cartridge/

Edytowane przez Zikkon

Ja mam tylko rca:)

Wg producenta na stronie xlr sa w pełni zbalansowane . Jak to wychwyciłeś? Pytam się bo sam się nie znam:)

pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Panowie aby uściślić wcześniejszą rozmowę na temat wyłączania w stan czuwania naszych caspianów, to u mnie jest tak oczywiście wyłącza się w stan czuwania i przycisza o 20 db bezpośrednio z panela przedniego, natomiast z pilota tylko przycisza się o 20 db uważam to za prawidłowe funkcjonowanie, bo w instrukcji caspiana jest opisana funkcja standby "standby function can only be activated from the Mode button on the front panel" powyżej tego zapisu jest opis przycisków pilota w którym opisany jest przycisk mode jako przycisk ........... mute 20db, do tego zdjęcie pilota i opis pilota jako model 3, więc prawdopodobnie wyłączanie uwarunkowane jest rodzajem pilota jaki posiadamy w naszym zestawie.

W kwestii formalnej. Gdzie dokładnie, Tiktak, znalazłeś taki zapis? Bo wg manuala ze strony jest inaczej: http://www.roksan.co.uk/pdfs/CAIAum.pdf

Tam na str. 8 w opisie pilota stoi:

The MODE Button (1) puts the amplifier in and out of Standby and can also be used to mute the output level by 20dB.

Tyle ja wyczuję. Mam model pilota nr 3 i nie mogę przejść z pilota w stan czuwania, ale nigdy nie był to dla mnie problem. Przycisk "Mode", to nie "On/Off" i tyle, tak to rozumiem. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

W mojej instrukcji jest tak jak pisałem wyżej i również na stronie 8, porównywałem je i są troszkę inne, ta co podałeś z pod linku na końcu po prawej stronie ma nr wersji 3.07, natomiast moja instrukcja to wersja to 5.07, instrukcja moja była zakupiona razem ze wzmacniaczem.

Aha. No to się wyjaśniło. Moja instrukcja jest w pudle, więc sięgałem do tej na stronie. Kiedy kupiłem wzmacniacz, jak większość, nie studiowałem instrukcji, bo co tam można niby wyczytać. Jak widać były pewne zmiany konstrukcyjne, które wprowadzają zamieszanie.

Tiktak, dzięki za dociekliwość. :)

edit: w poście powyżej miało być "tyle ja wyczytuję", a nie "wyczuję".

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No to myśle ze Roksan powinien pomyśleć wtedy o produkcji tylko samych popsutych pilotów bo możliwość wyłączenia z pilota jakby nie patrzyć poprawia funkcjonalność urządzenia.

Czyli ja miałem popsutego bo u mnie się wyłączał....

u mnie tez sie wyłącza - trzeba tylko dłużej (długo) przytrzymać przycisk wyłączania

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Po ciężkich poszukiwaniach i długotrwałych odsłuchach wybór padł epicon 2, ten dzwięk prezentowany przez te monitory to absolutna poezja dla mnie nawet z moim K2 te monitory zagrały fenomenalnie choć wiadomo że z lepszym wzmakiem będzie jeszcze lepiej, mi to wystarczy na wzmak przyjdzie czas. Ważne że roksan wspaniale sobie radzi z tymi dali, teraz kolorek fornir muszę negocjować z drugą połówką:) i końcówkę wyciągnąć z szafy;), wiem że dla K2 to szczyt możiiwości a może i mezalians podłączając takie monitory do niego ale przeskok z obecnych ikon 5mk2 jest drastyczny nie ma co porównywać po prostu wspaniały dzwięk

Widzę, że same kociaki u nas. ;)

Kaaapa, gratuluję wyboru. Piękne maszynki. Nie wiem, czy w audio istnieje coś takiego jak mezalians, ale lepszy mezalians niż źle dobrane małżeństwo tej samej klasy (szczególnie "jasne" plus "jasne"). Swoją drogą - uważam Roksany za bardzo uniwersalne urządzenia, które mało z czym źle grają. Ale ciekawi mnie, czy ktoś miał doświadczenia z taką sytuacją, czyli które elementy z Kandy czy Caspianem ewidentnie nie grały. Macie takie doświadczenia?

Ale pierwsze wersje były relatywnie miśkowate. Pewnie razem to zagrało zbyt pościelowo. M1 i M2 już pewnie byłoby lepiej.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Dopisuję się do klubu ROKSANa.

Roksan Caspian M2 + Audiolab 8200CDv12e + Dali Ikon 7mk2.

IC Van Den Hul Orchid XLR.

sieciówki: PowArt Thunder, Furutech FP-314Ag.

Poszukuję dynamicznego kabla do połączenia zestawu z kolumnami. Czegoś dynamicznego, przestrzennego, coś co nie rozjaśni góry ale też jej nie przyciemni za bardzo.

Budżet na kabel to +/- 1,5k PLN. Na razie zatrzymałem się na Equilibrium Cello.

Proszę o jakieś propozycje co warto wypożyczyć i posłuchać.

Pozdro.

Pozbywam się mojego Caspiana M2 - Jeżeli ktoś jest zainteresowany to PM proszę.

• 3 tygodnie później...
Sprzet z UK...

A co zlego w sprzecie z Uk ? :-)

Ten z linka wyzej jest z krajowej dystrybucji - zaznaczone w opisie sprzedajacego.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

okazja bardzo dobra cena wysmienita na M2- ja mialem 2 nowe M1 NG z UK od pewnych osob co tam pracowaly i nie bylo niespodzianek sprzet nowy igła tylko brac za ta cene jezeli jestes pewny co do autora aukcji...

Jak ktoś szuka K2 to oddam za 2650 pln przesyłka kurierem gratis stan idealny srebrny cały komplet jak ze sklepu na wyświetlaczu pilota jeszcze folia .

A taki wymarzony miał być ten Kandy K2 :)))

• 4 tygodnie później...

Do Amphionów to trzeba IMO poszukać mocniejszej integry, dołożenie końcówki do integry poprawi Ci trochę wydajność prądową, ale nie spodziewaj się cudów.

Gdybyś się zdecydował to pamiętaj, że końcówki od M1 mają inną czułość, musisz szukać mk1 i mk2.

Z tego co widzę to xenony mają pojedyncze gniazda głośnikowe, rezygnacja z wbudowanej końcówki na rzecz zewnętrznej nie ma sensu - końcówka to wykastrowana o PRE integra:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.