Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko do bardziej w temacie Roksana:) Mam mozliwosc kupna cd i wzmacniacza caspian MKII. Stan bdb z pilotami. Jaka jest uczciwa cena za ten zestaw? Pytam poniewaz sprzedajacy czeka na moja propozycje a ja nie wiem ile mu zaproponowac. Nie widze nic na allegro z uzywek wiec ciezko ocenic mi wartosc tego sprzetu.

Z gory dzieki za info

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Dzieki za info ale niestety spózniłem sie ... Facet oddal zestaw za 4700zl... A tak niewiele brakowalo:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Panowie a jaka jest roznica miedzy MKI a MKII we wzmaku? i czy jest gdzies to napisane na obudowie?

lolo już zmieniasz kolumny? Niedawno je chwaliłeś - co się stało? Ile pieniążków chcesz przeznaczyć na nowe czy używane?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

lolo,

do takiego pokoju to dynaudio x12 - kolega na forum miał czarne, prawie nówki, na sprzedaż. Ewentualnie przy większej gimnastyce z umeblowaniem x16.

Panowie,

wyczytałem na forum, że nowsze caspiany m1 mają 460VA trafo, skąd macie taką informację?

Na stronie stoi 350VA:

http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=16

Dziwnym jest dla mnie, że dużo tańszy kandy ma trafo 500VA:

http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=11

tzn juz ikony sprzedane byly za duze jak na moje pomieszczenie chwalilem je bo jakosc dzwieku naprawde przyzwoita za ta cene ale chce zminic na jakies dobre monitory mysle ze w moim pokoju beda oddawaly lepsza przestrzen monitory kwota jaka chce przeznaczyc to ok 2,5 kzl najlepiej uzywane bo w tej kwocie kupi sie juz cos dobrego :) mysle nad focalami 806 lub 807 albo chario delphinus (kusi mnie w nich jakosc wykonania) jak ktos orientuje sei jakie kolumny dobrze sie zgrywaja z caspianem prosze o rade

>Panowie,

>wyczytałem na forum, że nowsze caspiany m1 mają 460VA trafo, skąd macie taką informację?

>Na stronie stoi 350VA:

>http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=16

Na stronie 350VA, a na wzmacniaczu jak byk napisane 460VA - tak jest na moim.

>Dziwnym jest dla mnie, że dużo tańszy kandy ma trafo 500VA:

>http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=11

Ogólnie jak spojrzysz Kandy jest dużo mocniejsze niż Caspian co nie znaczy że lepsze.

W niedziele z lolo porównywaliśmy u mnie wzmacniacze Caspiana - mojego M1 i jego MKI. Tak jak się spodziewałem różnice były bardzo subtelne. Dało się zauważyć ciutek lepszą dynamikę i przestrzenność M1, ale różnice były nieznaczne. W równowadze tonalnej ja różnic nie dostrzegłem. Poza tym wyszło na jaw, że mój Klotz AC110 jednak sucks i czeka mnie wymiana kabli.

Jeśli chodzi o monitory to ja mam esa furioso, które sobie chwalę, ale polecam odsłuch. Ktoś sprzedaje z dolnośląskiego w ogłoszeniach jednak za 4000. Swoje kupiłem za 3000 używki. Zmieniłem jednak obudowy, bo ten fornir z orginałów mi się nie widział. Teraz kształtem są te same, ale wyglądają nowocześniej. Ogólnie bardzo przejrzyste, leciutko ocieplone, detaliczne. Grają jak elektronika im pozwala, jakiekolwiek zmiany w torze są szybko słyszalne. Grają oczywiście z duetem caspianów.

lolo sprawdź epos m22 (małe podłogówki) z wybitnym dźwiękiem. Wiem co piszę :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

cichom

>>Dziwnym jest dla mnie, że dużo tańszy kandy ma trafo 500VA:

>>http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=11

>

>Ogólnie jak spojrzysz Kandy jest dużo mocniejsze niż Caspian co nie znaczy że lepsze.

Kandy jest dynamiczniejszy i ma więcej basu i lepiej kopie od caspiana, porównywałem na tym samym odsłuchu, Kandy tez jest świetny, ale caspian ba duuużo kultury i realny w przekazie środek.

Napisze tak, zastanawiałem się czy się nie rozmyślić i kandy nie wziąć bo na prawdę gra super, ale przestrzeń, kultura, realizm jaki daje caspian, mnie przekonał właśnie do niego.

Generalnie słychać że oba typy maja wiele wspólnego, ale jednak inna klasa.

we widzę, że już nie masz caspiana. Jak oceniasz przejście na inny sprzęt?

kivlov, 14 Cze 2010, 17:12

>we widzę, że już nie masz caspiana. Jak oceniasz przejście na inny sprzęt?

No nie jest łatwo, caspian to nie taki mały pikuś, trudno go położyć, trzeba wydać znacznie więcej pieniędzy, zostawiam dla siebie caspiana, syn będzie miał jak podrośnie, dokupi się paradigmy czy focale i będzie śmigał że hej.

McKinley, 17 Cze 2010, 23:47

>Witajcie,

>czy brzmieniowo Kandy 2 CD jest słabszy od Caspiana? Tylko proszę o szczere opinie, najchętniej

>posiadaczy tego i tego :)

Oczywiście, Kandy K2 to okrojona wersja caspiana, i gorsza, ale nie jakieś dno, Kandy gra też fajnie, i do tego stopnia fajnie i dobrze że w pewnym momencie zastanawiałem się czy nie zaoszczędzić kasy i nie wziąć Kandy K2, serioza!.

Ale jednak Caspian ma większą kulturę i naprawdę realistyczny środek, w tym zakresie właściwie nic nie dodaje od siebie (no trochę osładza i zmiękcza), czy to jest maksymalny realizm środka w tej klasie to nie wiem, ale ani cyrusy 6i8, czy naimy 5, 5x, yamaha1000, pioneery, inne jakoś nie dały radę tego przegonić, z basem tak i owszem, wysokie no może też, ale środek caspian ma na prawdę świetny, nawet hi-endy niektóre nie dają rady, mam teraz piec marantza SM-11S1 i dynamika i bas lepiej bo to jednak 3500funtów ale środek......, posłuchaj piano na caspianie to zrozumiesz.

(opinia własna).

Jako posiadacz cd m series 1 przyznam rację we w kwestii środka. Środek jest niesamowicie realny, żywy, przejrzysty. Nie słyszałem jeszcze takich wokali i gitar nigdzie wcześniej. Góra jakby z lekką mgiełką, nienachalna, pojawia się tam gdzie trzeba, ale za to zawsze czysto i na miejscu. Niestety nie mam odnisienia do serii kandy.

doradzi ktos jakies kolumny do mojego zestawu ?? moga byc dobre monitory badz jakies mniejsze podlogowe w granicach 3000 zl uzywane.chcialbym aby mialy fajny dokladny dobrze kontrolowany basiak(nie musi byc go bardzo duzo ale zeby byl dosc slyszalny) ladna srednice i dokladne wysokie cos ala w dali ikon dziekuje za jakie kolwiek podpowiedzi (myslalem moze o jakis proac -ach)

Widzę te aukcje, ale mam uwagę do CD. Jeśli to są zdjęcia realne to CD wygląda na wersję MKI/II a nie M1 mimo, że ma napis M1 series. M1 mają zupełnie inny wyświetlacz i brak klapki.

Na PW informowałem Cię o Epos M22. Warto posłuchać, a jeżeli się wahasz to warto sięgnąć do literatury na ich temat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.