Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki wielkie Panowie, przeczytam i pewnie sporo z tego wyniose. Co do nowego Kandy K2 i starszego Caspiana M1, to jednak nie jestem pewien czy Caspian M1 jest lepszy od Kandy K2. Pamietajmy, ze mowa tutaj o urzadzeniach z zupelnie innych epok technologicznych. Kandy K2 wyszedl w 2008 i w 2010 przeszedl modernizacje- wymieniono jakies bebechy, jak twierdza gra jeszcze lepiej. Caspian M1 to konstrukcja z 2004 roku jednak... Pamietajmy, ze w elektronice epoka znaczy bardzo wiele, drogie technologie staja sie tansze i trafiaja do tanszych modeli. Byl ostatnio na E-bay'u Caspian M1. Zastanawialem sie bardzo dlugo, w koncu uznalem ze za podobne pieniadze co kilkuletni M1 bez gwarancji, moge miec nowiutkie K2 z 5 letnia gwarancja.

Aukcja Caspiana M1 skonczyla sie kwota £680, za nowego Kandy K2 trzeba dac jakies £850. W pierwszym przypadku nie masz zadnej gwarancji, nie wiesz czy odtwarzacz byl naprawiany, a jesli byl, to czy przy uzyciu takich podzespolow jak nalezy(!!!), takich jakie wymyslil tam producent, aby uzyskac takie, a nie inne parametry brzmieniowe. Wystarczy, ze jakis domorosly "specjalista" zastapi zuzyta optyke, inna chinska masuwa... Strach sie bac, co nakie budzetowe naprawy moga zrobic z klasowego odtwarzacza...

Do tego wiek rowniez ma wplyw na charakterystyke podzespolow, tak to juz niestety jest. Elektronika sie starzeje. Ale to sa oczywiscie moje prywatne przemyslenia, nic wiecej...

Wystarczy, ze jakis domorosly "specjalista" zastapi zuzyta optyke, inna chinska masuwa... Strach sie bac, co nakie budzetowe naprawy moga zrobic z klasowego odtwarzacza...

Do tego wiek rowniez ma wplyw na charakterystyke podzespolow, tak to juz niestety jest. Elektronika sie starzeje. Ale to sa oczywiscie moje prywatne przemyslenia, nic wiecej...

Akurat napęd to się wymienia w 5 minut i każdy może to zrobić więc nie popadajmy w przesadę.

O starzenia się elementów biernych w caspianie się nie martw, byle czego tam nie nawkładali.

Panowie, moge wam dac namiar na firme, ktora oferuje 15% na Roksana do konca roku. Wlasnie rozpoczalem wstepne rozpoznanie przeciwnika i najlepsza cena na Caspiana M2, jaka uzyskalem do tej pory to £1375(rekomendowana £1600) z przesylka w UK, ale jestem pewien ze wysylaja do Europy tez. Oczywiscie Kandy w takim samym proporcjonalnie upuscie. Jesli kogos interesuje to sluze. Chyba kupie Caspiana M2, moi drodzy! Prawie mam majty mokre, hehe... :)

Dzieki wielkie Panowie, przeczytam i pewnie sporo z tego wyniose. Co do nowego Kandy K2 i starszego Caspiana M1, to jednak nie jestem pewien czy Caspian M1 jest lepszy od Kandy K2.

To że M1 gra lepiej od K2 to sprawa bazsprzeczna. To inna liga dźwięku. O tym już było i chyba powtarzać nie trzeba.

Pamietajmy, ze mowa tutaj o urzadzeniach z zupelnie innych epok technologicznych. Kandy K2 wyszedl w 2008 i w 2010 przeszedl modernizacje- wymieniono jakies bebechy, jak twierdza gra jeszcze lepiej. Caspian M1 to konstrukcja z 2004 roku jednak... Pamietajmy, ze w elektronice epoka znaczy bardzo wiele, drogie technologie staja sie tansze i trafiaja do tanszych modeli.

W audio to akurat zupełnie nie trafiona teza.

Byl ostatnio na E-bay'u Caspian M1. Zastanawialem sie bardzo dlugo, w koncu uznalem ze za podobne pieniadze co kilkuletni M1 bez gwarancji, moge miec nowiutkie K2 z 5 letnia gwarancja.

Aukcja Caspiana M1 skonczyla sie kwota £680, za nowego Kandy K2 trzeba dac jakies £850. W pierwszym przypadku nie masz zadnej gwarancji, nie wiesz czy odtwarzacz byl naprawiany, a jesli byl, to czy przy uzyciu takich podzespolow jak nalezy(!!!), takich jakie wymyslil tam producent, aby uzyskac takie, a nie inne parametry brzmieniowe. Wystarczy, ze jakis domorosly "specjalista" zastapi zuzyta optyke, inna chinska masuwa... Strach sie bac, co nakie budzetowe naprawy moga zrobic z klasowego odtwarzacza...

Zmiana charakterystyki w 5 lat? Bez jaj. Po 20-30 latach kondensatory mogą już nie trzymać idealnych parametrów, ale nie po 5.

Panowie, moge wam dac namiar na firme, ktora oferuje 15% na Roksana do konca roku. Wlasnie rozpoczalem wstepne rozpoznanie przeciwnika i najlepsza cena na Caspiana M2, jaka uzyskalem do tej pory to £1375(rekomendowana £1600) z przesylka w UK, ale jestem pewien ze wysylaja do Europy tez. Oczywiscie Kandy w takim samym proporcjonalnie upuscie. Jesli kogos interesuje to sluze. Chyba kupie Caspiana M2, moi drodzy! Prawie mam majty mokre, hehe... :)

1375 GBP to jakieś ponad 6000 PLN więc może w Polsce jakbyś dobrze negocjował to dostałbyś zbliżoną ofertę a jeżeli nawet trochę wyższą to z polską gwarancją.

Skoro już szykujesz się na Caspiana to proponuje porównać integrę M2 z zestawem pre+monobloki M1 bo taki zestaw za 1600 GBP już dostaniesz.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

hobbysta

No dobrze by było jak byś faktycznie choć poczytał jeśli nie słuchasz, dwa razy słuchałem kandy K2 i Caspiana M1, i NIEMA porównania w przekazie i głównie za sprawą środka, ale także niskich i wysokich-jakość, słucham wokali, harfy, poważnej, instrumentalnej, elektronicznej, rocka i co w radiu i Kandy nadaje się typowo do codziennego słuchania ..... w tle głównie, czyli elektroniczna rock, caspian daje scenę, przestrzeń, kulturę brzmienia, barwy naturalne bo w średnicy sam od siebie nic nie dodaje, jeśli ktoś tego nie słyszał to niema sensu wydawać pieniędzy na caspiana, bo niema celu.

Kandy głównie daje rytm, reszta jest ok.

Ale nie pisz że to to samo, bo pierw powstał caspian, i na bazie caspiana powstał dopiero okrojony dźwiękowo Kandy, kandy był niżej jest i będzie no chyba że firma chciała by sobie strzelić w kolano i lepszą jakość sprzedawać za mniej, co raczej bardzo nie sądzę.

W sklepie w którym zakupiłem mój zestaw, a miałem ze wzmacniaczem kilka razy problem więc nie mieli powodu by kłamać, powiedział mi gość że sprzedali setki caspianów i nigdy nie mieli wzmaka w naprawie, zdziwienie i Roksanie też, cd tak, te starsze z klapką na cd, tam sprężynka otwierania tej szuflady czasem padła, ale elektronicznie nigdy nie mieli problemu z Caspianem, dopiero z moim egzemplarzem wzmaka i w końcu go naprawili, przełączniki.

koledzy zapominaja, ze w swiecie muzyki a w konsekwencji audio, nie zawsze cena decyduje o tym, ze sprzet x jest lepszy (= bardziej sie podoba) od sprzetu y.

Pojecie "lepszy" jest subiektywne, bo bedzie zalezalo od preferencji sluchacza. Wystarczy ze ten drozszy (i dla wielu niestety automatycznie lepszy) bedzie mial taka sygnature brzmieniowa, ktora nie bedzie odpowiadala sluchajacemu, albo inaczej, ten tanszy mimo uzycia gorszych podzespolow bedzie mial sygnature brzmieniowa, ktora bedzie bardziej odpowiadala sluchajacemu.

Osobiscie mialem wiele sytuacji kiedy sprzet tanszy bardziej mi sie podobal od drozszego modelu tej samej firmy. Tak bylo z niektorymi NADami, tak jest z Vienna Acoustics.

Zanim wiec autorytatywnie zaczniecie wypisywac ze cos musi byc lepsze, warto pamietac o jednym: o subiektywizmie. Nie ma obiektywnej prawdy, to koncept czysto teoretyczny. Nie mozna wiec decydowac za innych, co sie bardziej podoba.

Nie wchodze tutaj w dywagacje co jest lepsze, Kandy czy Roksan. To jest wypowiedz natury ogolnej. Ja jednak, jezeli slysze, ze komus podoba sie bardziej Kandy, nie naprowadzam go na sluszna droge (jezeli swoja opinie sformuowal po przesluchaniu obu sprzetów), bo wiem, ze preferencje i gusta sa rozne. Tak samo, nie chcialbym, by mnie przekonywano ze, na przyklad, Mozarty sa lepsze od Bachow, kiedy ja wole Bachy.

No jedni wolą daewoo tico od subaru bo dla nich to lepiej, ich wybór.

Inni kandy od caspiana czy platinum czy Macka, ja idę w kierunku realizmu i prawdziwych barw, więc kandy zwyczajnie już przy tych dwóch słowach odpada, jeśli dla kogoś to lepiej to luz, nic mi do tego.

Pomijam kwestie finansowe, jedynie wybór metodą na słuch.

No jedni wolą daewoo tico od subaru

nie wiem czy to jest dobre porownanie, w branzy samochodowej lepsze parametry automatycznie oznaczaja wiekszy komfort jazdy, w swiecie audio czesto tak jest, ale nie zawsze.

Jak kopiujesz to kopiuj całe zdanie, ok?.

Do branży samochodowej to nie jest dobre porównanie, ale ,pokazuje jakie auta można kupić za np:60tysi, i można też wtopić a można wybrać lepiej za te same pieniądze, w audio jednak jest coś podobnego.

Lepsze parametry nie gwarantują przyjemności z jeżdżenia czy słuchania, więc w sumie się zgadzamy.

Wniosek, słuchać i jeździć samemu, tutaj chyba nic nie zmienimy.

Edytowane przez we

zentaur <- hehe bo stare NADy to byla potega :-) Pisze to zupelnie serio, bez ironii :-) Teraz za podobny dzwiek trzeba zaplacic i 3 razy wiecej.

Tez uwazam, ze Bachy sa lepsze (przynajmniej do rocka)- dynamiczniejsze i nie tak zamulone jak Mozarty. Dopiero Beethoven Baby stawiam na wyzszej polce.

Witam forumowiczow,

w zwiazku z tym, ze ostatnio przekazalem swoj zestaw Caspiana Mk1 w inne rece, mysle o przyszlosciowym zakupie kolejnego stereo i mysle, ze znow kiedys zainwestuje w Caspiana. Na poczatku zastanawialem sie czy nie zainwestowac kiedys w integre Mseries-1 + CD (new generation) ale biorac pod uwage coraz nizej schodzace ceny Caspiana M-1, moze warto by bylo zainewstowac w pre + koncowka mocy lub integra i koncowka mocy w polaczeniu bi-amping.

Jak myslicie, co byloby lepszym rozwiazaniem, bo w sumie koszt na pre i koncowka, jak i na integre i koncowka jest taki sam.

Sle pozdrowienia.

witam wszystkich a ja do mojej integry Caspiana mk1 dolaczylem Maranza SA 15 s1 i teraz dopiero moja integra pokazuje na co ja stac :) wczesniej byl CD THule Audio cd 100.pomiedzy nimi przepasc :) Pamietam jak Cischom przyjechal do mnie ze swoim cd M1, powiem szczerze ze pomiedzy M1 a Thulem nie widzialem takiej duzej przepasci jak pomiedzy thulem a Marantzem. bardzo podoba mi sie polaczenie caspian marantz :) jedyny mankamet to taki ze parka caspianow fajnie wyglada :) ale przeciez chodzi o dzwiek a nie wyglad :P

nie chce oczywiscie powiedziec ze M1 to klasa Thula bo tak nie jest M1 to wyzsza liga ale wydaje mi sie ze marantz gra bardziej szczegolowo i naturalniej niz CD M1 to przynajmniej moja opinia i oczywiscie pod moim systemem :)

Powiem tak, ze nie moge uwierzyc, ze CD Caspiana moglby przegrac brzmieniowo z Marantzem, co prawda ja sobiscie moge tylko odniesc sie do Marantz DV9600 i porownanie go z Caspian CDP Mk1, ale w tym porownaniu Mk1 Caspiana wypadl duzo lepiej, szczegolnie w zakresie wysokich czestotliwosci, ktore Marantz zwyczajnie upiekszal tworzac nienaturalna barwe, co ja po propstu przetrawic nie moglem. Bas byl w obu jednakowy, moze ciut lepszy - nizszy w Caspianie, ale srednica tez w Marantz okazala sie mniej ujmujaca.

No ale to nie ja sluchalem SA15.

Edytowane przez tjakubik

SA 15 to juz niezle klocki. Sluchalem zarowno Marantza S15, jak i CD Caspiana, ale nie mialem okazji ich porownac "leb w leb", powstrzymam sie wiec od jednoznacznego watosciowania. Z cala pewnoscia jednakze Marantz nie ma obcietych wysokich tonow jak CD Caspiana.

Ja nie napisalem, ze Marantz mial obciete wysokie, a to, ze DV9600 prezentowal je nieautentycznie, zbyt smukle i blacha perkusji juz nie brzmiala tak naturalnie. Zauwazylem, ze najlatwiej zauwazyc roznice w sprzecie gdy z lepszego przesiadziemy sie na gorszy, tak tez bylo ze mna, na poczatku CD Caspiana nie tworzyl przepasci dziwekowej, natomiast po pewnym czasie gdy znow podlaczylem Marantza dostrzeglem b. szybko zalety Caspiana.

mi sie osobiscie prezentacja SA 15 bardziej podoba niz M1.przestrzen z klocka Marantza tez wydaje mi sie lepsza wiecej powietrza pewnie tez troszke przez wysokie tony. Ogolem barwa instrumentow jest bardzo ladna wydaje mi sie bardziej naturalna niz w Caspianie ale to wszystko moje odczucia i zgranie z moim calym systemem.

SA 15 to juz niezle klocki. Sluchalem zarowno Marantza S15, jak i CD Caspiana, ale nie mialem okazji ich porownac "leb w leb", powstrzymam sie wiec od jednoznacznego watosciowania. Z cala pewnoscia jednakze Marantz nie ma obcietych wysokich tonow jak CD Caspiana.

A ja będę do upadku powtarzał, ze gra cały system (kolumny, kable itd). Tam gdzie w system wpasowany jest CD Caspiana, Marantz to będzie krew z uszu i w drugą stronę, tam gdzie w system wpasowany będzie Marantz to Caspian będzie wydawał się lekko osłabiony górą.

tylko, ze pre + monobloki, to zbyt duzy wydatek dlatego na przyszlosc zastanawiam sie nad bi-ampingiem lub wlasnie kocowka stereo i pre dual mono, tylko boje sie ze po zakupie rozczaruje mnie nikla roznica w dzwieku od samej integry.

To czyli juz jednoglosnie mowicie, ze bi-amping nie przyniesie wystarczajacej poprawy brzmienia?

Edytowane przez tjakubik

Miałem integrę i końcówkę (na odsłuchu), różnica pomijalna, ale z pre może być zupełnie inaczej, integra to jednak więcej elementów wspólnych.

Podział wzmocnia daje możliwość ewentualnej późniejszej zabawy.

we i integre laczyles na zasadzie bi-ampingu? czy wykorzytujac ja jako pre dla koncowki mocy. Jedna opinie slyszalem, ze polaczenie integry i koncowki w bi amping dodaje dzwiekowi dynamiki i rozdzielczosci przekazu. Znow sam przedwzmacniacz jako lepiej zbudowana konstrukcja napewno powinnna podniesc jakosc dzwieku przede wszystkim, ze jest to konstrukcja dual mono i dobrze separuje sygnal przed wzmocnieniem.

Jedyna zaleta integry i koncowki to fakt, ze mozna zrobic bi-amping i wykorzystac integrre jako pre dla samej koncowki, takie 2 w 1, ale nieco ubogie to pre w samej integrze, stad moje wahanie.

A w innej kwestii, co myslicie na zamianie CD M-1 na PRIMARE CD31, zaczalem sie wlasnie zastanawiac, czy by sie dobrze wkomponowal Primere do Caspiana...

Witaj

To moze ja dorzuce dwa grosze:) Mam obecnie integre i koncowke mocy ale nie M tylko MKI lub MKII sam nie wiem:) Na poczatku uzywałem integry jako pre a kolumny grały na koncowce. Wszystko bylo ok. Z ciekawosci zrobiłem tak ze dół pasma (bas) podpiałem pod integre a srednie+wysokie graja na koncowce. Wydaje mi sie ze jest bardziej dynamicznie wiecej przestrzeni. Obecnie gra to w tej drugiej opcji. Ale mówie od razu ze nie było jakies strasznej roznicy miedzy tymi podłaczeniami. Wg mnie gra lepiej. Teraz pytanko czy warto dopłącic 2 tys do opcji pre + 2 koncowki?? :) Wg mnie nie bedzie az tak powalajacej roznicy. A te 2 tysiaki mozesz dac do puli i kupic lepsze kolumny. Efekt bedzie lepszy wg mnie.

pozdr

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.