Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że jak kupi się dwa monobloki to duże pole do popisu będzie miał przedwzmacniacz. Więc jeżeli są pieniądze i chęci to zachęcam do zabawy z monoblokami. Dzisiaj sprawiłem sobie nowe kolumny Monitor Audio GS20 oraz nowe przewody głośnikowe i powiem, że jestem w szoku jak to teraz wszystko pięknie gra.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Osobiscie GS20 wydaja mi sie jako grajace dzwiekiem niezbyt neutralnym, szczegolnie gdy mowa o wokalach i gitarach. Wokalom brakuje chropowatosci (w sensie rozdzielczosci) ale jak Ci pasuja, to fajnie :)

Jednak recenzje nie kłamały w tym wypadku i naprawdę zagrały GS20 rewelacyjnie. Znaczny skok do przodu od Epos m22, które miałem poprzednio.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tjakubik miałem EPOSy M22 które słynęły z naturalności i byłem zadowolony i to bardzo, ale to co pokazują GS20 to naprawdę mistrzostwo Triangle Quartet również gorzej wypadł. Myślę, że dużo dała wymiana przewodów głośnikowych. Podłącyzłem nawet na wzmacniaczu Yamaha AX-870 i również gra lepiej niż eposy.

Tjakubik miałem EPOSy M22 które słynęły z naturalności i byłem zadowolony i to bardzo, ale to co pokazują GS20 to naprawdę mistrzostwo Triangle Quartet również gorzej wypadł. Myślę, że dużo dała wymiana przewodów głośnikowych. Podłącyzłem nawet na wzmacniaczu Yamaha AX-870 i również gra lepiej niż eposy.

Co do przewodów do widzę że masz IC Klotza AC110. Wywal to czym prędzej a odczujesz dużą zmianę. To straszne badziewie jest. Miałem i nie polecam. Ostra ordynarna góra, a bas jak z pudełka kartonowego.

Witam

Nie mam zielonego pojecia skad ten link wyzej sie wziął:)

A pytanie ktore mialem zadac to: Jaka jest roznica miedzy gs20 a gr20? . Sam jestem zainteresowany Monitor Audio. Widzialem ostatnio GR20 w bdb stanie za 3 tys zl i sie zastanawiałem. Wizualnie wygladaja prawie tak samo a jak brzmieniowo?

Sam uzywam eposow es22 do roksana i ciekawia mnie MA. Wczesniej mialem MA S6 i podobało mi sie takie brzmienie choc brakowało mi detali. Eposy graja bdb srednica.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Stecko powiem, że GS20 rozwala Eposy na łopatki tak bynajmniej jest u mnie. Zapraszam do siebie na odsłuchy.

Co do Klotza to mówisz Cichom, że jest on taki fatalny? Co koledzy polecacie i czy aby na pewno trzeba go obowiązkowo zmieniać. Wiem, że proporcjonalnie do ceny przewodów głośnikowych ma się to nijak. Głośnikowe bardzo dużo wniosły, ale czy IC?

Stecko powiem, że GS20 rozwala Eposy na łopatki tak bynajmniej jest u mnie. Zapraszam do siebie na odsłuchy.

Co do Klotza to mówisz Cichom, że jest on taki fatalny? Co koledzy polecacie i czy aby na pewno trzeba go obowiązkowo zmieniać. Wiem, że proporcjonalnie do ceny przewodów głośnikowych ma się to nijak. Głośnikowe bardzo dużo wniosły, ale czy IC?

Gwarantuje, że zmiana IC wniesie równie dużo. U mnie wywalenie Kolotza zrobiło bardzo dużą różnicę.

Tani i dobry kabelek IC to Van Den Hul C5 bay. Mysle ze lepszego do roksana nie potrzeba. Mam rowniez audionove phobos i tez jest ok, choc wydaje mi sie ze audionova gra troszke ''ciemniej''.

kivlov

Chetnie bym wpadł posluchac MA z roksanami:) Niestety obecnie nie ma mnie w Pl.

Jeżeli taki jest efekt po zmianie IC to mam zajęcie na weekend. Stecko jak będziesz w kraju to zapraszam.

Jak macie jakiś sprawdzony kabelek IC na sprzedaż to dajcie znać.

Witam,

co do IC i Roksana, to u mnie sprawdzily sie trzy, podaje w kategoriach, ktory najlepiej:

1) Van Den Hul C5 bay - obecnie na nim gram

2) QED Signature Audio Silver - ten moge sprzedac w idealnym stanie i opakowaniu za 370zl, odcinek 1 m.

3)nameless black

Witam,

co do IC i Roksana, to u mnie sprawdzily sie trzy, podaje w kategoriach, ktory najlepiej:

1) Van Den Hul C5 bay - obecnie na nim gram

2) QED Signature Audio Silver - ten moge sprzedac w idealnym stanie i opakowaniu za 370zl, odcinek 1 m.

3)nameless black

No u mnie tez na C5 Bay smiga obecnie:)

A jak z moim pytankiem czy ktos wiec czym roznia sie gs20 od gr20?

Powiem tak, ze brzmieniowo praktrycznie nie do rozroznienia, minimalna zmiana w zwrotnicy, troche wyglad, lepiej dopracowany. To wszystko, jak masz tez za 3000zl, to mozesz zaryzykowac, powiedz tylko czy czarne, bo jesli tak to chyba wiem kto sprzedaje;)

Panowie a czy któryś z was używa kabli głośnikowych (hdc-02s) lub IC roksana (hdc-02a)? powinny pasować do Roksana.

Mam u siebie właśnie hdc-02a ale szczerze to o jakiekolwiek porównaniach z innymi IC pomyślę jak dorwę m1 cd do kompletu.

A może jest ktoś z klubowiczów z Krakowa lub okolic ??

----------------------------------------------------

Każda godzina przynosi nowe wrażenia z Caspianem i GS20 naprawdę polecam to zestawienie. Teraz trzeba poszukać jakiegoś godnego źródła. Trochę GS20 kosztują (8000zł), ale naprawdę polecam.

Na allegro wisza dlugi czas uzywki GS20 za 5500 zl jakos i chetnych nie ma... Ciekawe dlaczego?:)

Gdybym byl w Pl to moze bym sie skusił na nie.

Czy ktos z forumowiczow słuchał roksana z PMC OB1 ? Mam takie rowniez na oku tylko nie wiem ktore lepsze MA czy PMC...

stecko

Słyszałem na tych najmniejszych podłogowych, Ci powiem że całkiem do rzeczy, bardzo dobrze było, na zwykłych kablach miedzianych i przełącznikach, nawet się zastanawiałem czy ich nie brać.

Ja mam te sieciówki, 2 do wzmaka a 3 do cd, na cd największa zmiana, duża.

http://www.merlincables.com/index.php?app=gbu0&ns=catshow&ref=Silvermann

Nikt nie bierze za 5500zł? Jestem w szoku. Zapewne dlatego, że to specyfika naszego kraju. Rzadko kiedy na allegro jest ciekawy sprzęt do kupienia i mało melomanów szuka tam okazów. Powiem, że sprzęt jest warty nawet więcej niż te 5500zł za używkę, gdyż naprawdę gra rewelacyjnie.

Czy koś z was porównywał kable zasilające do waszych Roksanów? Czy warto wydawać pieniądze?

Nikt nie bierze za 5500zł? Jestem w szoku. Zapewne dlatego, że to specyfika naszego kraju.

etam:) trzeba pamietac ze Monitor Audio to specyficzne granie, dla mnie dalekie od naturalnego grania. Sluchalem roznych modeli tej firmy, owszem, brzmienie nie pozostawialo czlowieka obojetnym, ale zawsze mi cos nie pasowało. Kiedys z tysiac razy odsluchiwalem RS6 i niby mi sie podobalo, ale w koncu nie wzialem. Potem sluchalem serii GS i te same odczucia.

To po pierwsze. Po drugie, 5500 to troche kasy jest, a ze ogolnie ludziom gorzej sie teraz zyje (widze po znajomych, po sobie), to tez od razu sprzet za taka kwote nie zejdzie.

Nikt nie porównywał kabgli zasilających?

Troszkę z innej beczki teraz. Czy miał ktoś przyjemność podłączania pod Capsiana subwoofera aktywnego? Czy nie ma żadnych problemów z podłączeniem (wiem, że coś tam mają namotane z tymi zworkami).

Zastanawiam się nad Shunyata Diamondback, ma dobre opinie. Tylko czy nie lepiej szukać w srebrze?

Tych Silvermann nie znam nawet ze słyszenia. Porównywałeś z czymś?

W Polsce można je dostać?

Oj Panowie, niby budujecie system stereo a padaja tutaj teksty o subwooferach, to zaczyna sie robic zenujace (kivlov). Po drugie, system caspiana jest niezly, porownujac go z dobra lampa miesci sie w ocenie (3,0) a z przecietnym stereo do 10 tys zl w ocenie (4,5). Dokladajac do niego wynalazki typu subwoofer, tutaj od razu widac klase Twoich GS20, gdzie po prostu basu punktowego 60-120Hz praktycznie nie ma.

Trzeba sie zdecydowac, czy chcemy miec w domu system o brzmieniu analog audio, czy zwykle cyfrowe kino.

A swoja droga po CD Caspiana chyba zejde na droge CD lampowego zaczynajac od Lector 7T MkIII.

Pozdrawiam.

Edytowane przez tjakubik

Moim kolumnom kolego absolutnie nie brakuje basu tylko przygotowuje się do nagłośnienia małej imprezy sylwestrowej, a nie che ich nadwyrężać i wole wspomóc się subwooferem tego dnia. Przyda się również do salonu do kina. Tjakubik nie wiem skąd to przywołanie słowa żenujący. Równie dobrze mogę napisać o Twoich kolumnach DALI Ikon 6, że są żenujące, gdyż jak je odsłuchiwałem to nie prezentowały się dobrze na tle chociażby EPOS M22i. I proszę nie wmawiaj mi, że masz lepszy bas, gdyż to jest absolutnie niemożliwe. Podłączanie do systemu stereo subwoofera w ogóle nie jest czymś złym wystarczy tylko dobrze wszystko zgrać i gra jak należy. Przecież często zestawy 3 way mają aktywny dół czyli również jest jakoś dostrajane prawda?

cichom<- ale zaden Caspian CD nie da Ci pieknego czystego blasku wysokich towow, takiego doswietlenia

doblyszczenia tego zakresu. Wysokie tony, owszem pozostaja sa szczegolowe, delikatne i plasuja sie ogolnie na wysokim pozmiomie, ale iskierek i wielekiego realizmu bym sie tu nie spodziewal. Oczywiscie mozna polaczyc z zyletowanta reszta elektroniki i takimiz kolumnami, ale ja osobiscie sadze, ze i tak nie uzyska sie w ten sposob w pelni naturalnego brzmienia. CD Caspian zostal stworzony z mysla o realksujacym sluchaniu muzyki i ... tak sie go wlasnie slucha - jest milo i przyjemnie, ale do mistrzostwa jeszcze daleko. Wole wysokie CD Marantza, choc tam czesto bas jest troche zbyt plytki...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.