Skocz do zawartości
IGNORED

zielone światło dla zestawu za 35000

bogdanmazur

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kup np. zestaw Linna wraz z firmowymi kolumnami.

Będziesz spał spokojnie że zrobiłeś dobry zakup.

Jak się osłuchasz oraz poznasz swoje klocki i będziesz w stanie zdefiniowac swoje potrzeby co do audio - wróc do tematu zakupu sprzętu. Nie wcześniej.

W przeciwnym wypadku wpadniesz w karuzelę z zakupami, wymianami, porównywaniami, recenzjami, etc.

A wtedy na 35 tysiącach to sie nie skończy.

>Obiektywni - tzn. potrafiacy dopasowac wybor elementow audio pod gust i rodzaj muzyki preferowanej

>przez danego audiofila.

Nie wiem, ja tego nie potrafię. Owszem, jeśli ktoś chce sytstem na lampie o w miarę normalnej mocy to coś wymyślę, jeśli na tranzystorze to też, ale jak ktoś wypali mi z magią 1-3 watowych wzmacniaczy i kolumn tubowych to ja zupełnie nie rozumiem o co w tym chodzi, pojęcia nie mam czego taki człowiek szuka w dźwięku i jakie cechy są w stanie zrekompensować niedomagania większości takich rozwiązań. Obiektywizm jest więc tutaj mocno ograniczony, trzeba raczej poszukać kogoś, kto lubi podobny dźwięk i jego prosić o radę - taki mechanizm ma prawo dobrze zadziałać. na tej zasadzie własnie doradziłem zestawy wielu osobom i są one zadowolone, ale zaczęło się od tego że najpierw stwierdzili że mój zestaw to jest ten rodzaj dźwięku który lubią, ewentualnie zgłaszali bardzo konkretne uwagi , a to ze chcieliby lepsze wypełnienie niższego środka, a to że cieplejsza barwa i nie koniecznie tak duża rozdzielczość, a to że wręcz odwrotnie, ale zawsze był jakiś punkt zaczepienia. Doradzać coś pod różne gusta to czuję się na siłach na niższym pułapie finansowym, gdzie po prostu nie zwraca się uwagi na szczegóły, wiadomo, że wszystko jest w durzej mierze kompromisowe, a różnice sa ewidentne, jednak zupełnie czym innym jest kupowanie klocka za 30 koła, gdzie własnie o drobiazgi, które np. z mojego punktu widzenia są nie istotne cała sprawa może się rozchodzić. Wtedy nawet pomimo sporego doświadczenia i osłuchania mogę źle doradzić.

ARGOS, 7 Sie 2008, 14:31

> ale jak ktoś wypali mi z magią 1-3 watowych

>wzmacniaczy i kolumn tubowych to ja zupełnie nie rozumiem o co w tym chodzi, pojęcia nie mam czego

>taki człowiek szuka w dźwięku

Odpowiedz jest banalnie prosta. Ten czlowiek szuka w dziwieku muzyki, emocji i namacalnosci instrumentow.

Jest na forum kilka osob ktore wymienily tradycyjne kolumny z wyzszej polki na tuby.

W audio, podobnie jak w dyplomacji "nigdy nie mow nigdy".

P.S. Nie mam kolumn tubowych.

SR_71, 7 Sie 2008, 15:15

>Jest na forum kilka osob ktore wymienily tradycyjne kolumny z wyzszej polki na tuby.

A ja znam kilka osób, które z różnych "wypasionych" tub wróciło do konwencjonalnych głośników.

I czego to dowodzi ? Dokładnie niczego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To masz, w prezencie. Nie dziękuje , nie trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Linn to ciekawa propozycja jeśli chodzi o elektronikę, szczególnie teraz kiedy złoty mocny (oni wszystkie ceny mają w funtach i przeliczają na zł). Natomiast za ich kolumnami nie przepadam zbytnio... Tym niemniej, w budżecie ok. 35kzł można kupić ciekawy NOWY zestaw Linna serii Majik (CD+Pre+Końcówka) i zostanie jeszcze ok. 10kzł na kolumny - tu proponuję coś z Vienna Acoustic lub Kefa.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Elberoth, 7 Sie 2008, 15:24

>I czego to dowodzi ? Dokładnie niczego.

Tutaj nie chodzi o to aby sobie cokolwiek udowadniac.

Ja tylko sugeruje aby sie nie okopywac bezsensowanie na swoich stanowiskach typu "tuba - super" albo "tuba - be".

marko3T, 7 Sie 2008, 15:25

>To masz, w prezencie. Nie dziękuje , nie trzeba.

:-)

P.S. Piszesz "w o mnie", że konstrukcje szerokopasmowe i OB Ciebie nie interesują ?

Przesłuchałeś już wszystkie ?

Mnie interesuja kazde konstrukcje dajace dobry dzwiek. Moga byc zbudowane nawet z waty cukrowej :)

marko3T - takie tuby Jadis mógłbym u siebie w salonie postawić. Podobno mozna je nadal kupić, od gościa który je kiedyś dla Jadis we francji produkował.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

bogdanmazur, 7 Sie 2008, 14:06

>Zastanawiam się nad jakimś Krell-em wzmacniacz lub końcówka i Meridianem CD.

Meridiana raczej bym odradzał. Do tych starych, dobrych (508.24) nie ma już transportów. Te nowe z komputerowym czytnikiem to już nie to samo i bywają bardzo kapryśne.

Równiez odradzam 400kę Krella. Przy takim budżecie było by to już ograniczenie. Jeżeli musi być to integra, to rozglądał bym sie bardziej za Gryphonem Callisto 2100/2200 (2200 jest w ogłoszeniach za 13k zł) lub jakimś Makiem 6900 (tego ciężko trafić, ale jak poszukasz to za 12k zł znajdziesz). Accu 550 raczej w tych pieniądzach nie kupisz.

Jeżeli chodzi o opcję pre/końcówka, to również odradzam. W przedziale który cie interesuje jest kilka bardzo dobrych CD z regulowanym wyjściem (jak chocby Opus 21, Audio Aero Capitole mk II czy Accu DP-500) więc kupno preampu wydaje się być stratą kasy. Pamiętaj, że preamp to nie tylko koszt samego urządzenia, ale także dodatkowa para interkonektów i kabel sieciowy.

Moim zdaniem znacznie lepiej kupić samą końcówkę, za to droższą. Gorąco namawiam cię na tego Passa, bo w porównaiu do Callisto 2200 czy Maca 6900, to już nawet nie inna klasa, ale zupełnie inny układ planetarny ! Różnica jest kolosalna. Z innych końcówek godnych polecenia możesz poszukać np. monobloków Cary CAD-500MB, albo Maca 402. Krelle z serii FPB raczej odradzam - miałem u siebie FPB-200 razem z Passem X-250, i ten ostatni jest wyraźnie lepszy.

Spójrz życzliwie na wypowiedzi ludzi, którzy przy okazji sprzętu piszą po prostu o muzyce.

Potem spójrz na ich system w "o mnie" i wproś się na odsłuch. Każdy w końcu coś usilnie kompletuje. I unikaj tych, co dużo piszą, a przy okazji mówią, że im dobrze grają jakieś stare klamoty (nie mylić z Rehdeko). Albo wproś się także do nich - dla porównania.

A potem idź do sklepu... życzę zadowolenia.

No i nie ograniczaj sie do tego wspomnianego visatexu, we Wroclawiu jest troche wiecej audio sklepow o lepszej akustyce pomieszczen odsluchowych i bardziej przyjaznie nastawionym personelu (nie tylko wedlug mnie). Na forum bylo o tym troche.

pozdrawiam

Myślę że w tej chwili nie ma lepszej alternatywy dla końcówki mocy w relacji jakość/cena niż moja propozycja ;)

Cytat z wątku o wzmacniaczach audiomatus :

Teo,4 Sty 2006, 00:21

>Poprawcie mnie, jeśli się mylę: producenci urządzeń opartych na wzmacniaczach IcePower kupują gotowe moduły (by Bang&Olufsen), umieszczają je we własnej produkcji obudowach wyposażonych w odpowiednie gniazda (sieciowe, wejście, wyjście), podłączają kilka przewodów, i... tyle, właściwie? Ewentualne dodatki ograniczają się do "modułu wejścia zbalansowanego", ewentualnych przełączników opcji (soft clipping, czy co tam jeszcze siedzi) lub konfekcji w rodzaju diodek czy okablowania - czy tak to właśnie wygląda?

Elberoth,4 Sty 2006, 02:29

>Teo - tak własnie jest w przypadku modułów ASP, czyli ze zintegrowanym zasilaczem impulsowym. Moduły serii A wymagają dorobienia własnego zasilacza (na tych modułach bazuje m.in. topowy Jeff Rowland serii 300 i wzmacniacze H2O).

Ponieważ jest to własnie tak proste, firma B&O chcąc chronić swoich biznesowych klientów nie sprzedaje modułów ICE osobom prywatnym. Zapalonym DIYowcom zostaje więc Hypex i jego UcD.

No to panowie mamy rewolucje w tej kwestji bo moduły z serii ASP stały się powszechnie dostępne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Wuelem, 7 Sie 2008, 20:55

"...że im dobrze grają jakieś stare klamoty (nie mylić z Rehdeko). "

Wypadalo by dodac:(nie mylic z Rehdeko, Tannoy-em - Dual Concentric, Altec-iem i jeszcze paroma):-)

Jezeli zalezy Ci wylacznie na porzadnym dzwieku (a nie na snobizmie), moge sprzedac Ci moje 20-letnie klamoty (koncowka, pre, i cd) i to za... jedyne 20 tys. zl... Okazja! :) Bedzie zdecydowanie lepiej, niz z Rotelami o ktorym piszesz (armia niemiecka zmieni sie w radziecki balet), heh :)

Pozdrawiam,

L.

Może zestaw STAX SR - 727 Reference System? Będzie tam niezły wzmacniacz SRM 727II i legendarne Omegi 2. U polskiego dystrybutora 17 000 PLN, zostanie na jakieś dobre źródło:)

Witaj

możesz spróbować wzmacniacza soundart jazz w wersji podstawowej ewentualnie Usher 1,5 + jakiś przedwzmacniacz, używanego krella (np CD 280 ), za resztę głośniki ( np focal 1027 Be albo jakieś z drugiej ręki) - tu musisz już się zdecydować na podstawie Twoich preferencji. Powinieneś się zmieścić w budżecie i jeszcze zostanie na kabelki (też raczej z drugiej ręki). Ale przede wszystkim posłuchaj - czasem w konkretnym pomieszczeniu nawet dobre klocki nie zagrają poprawnie

Pozdrawiam

cir-ależ doskonale wiem , że to dla nich jest muzyka, ale nie wiem co konkretnie ci ludzie interpretują jako muzykalność. Ale nie dla mnie, dlatego nie odważyłbym się w tym temacie być doradcą.

>Jest na forum kilka osob ktore wymienily tradycyjne kolumny z wyzszej polki na tuby.

>

>W audio, podobnie jak w dyplomacji "nigdy nie mow nigdy".

Nie chodzi o mówienie "nigdy", może mnie kiedyś też popieści prąd o wysokim napięciu i zmieni mi się całkowicie percepcja, albo może nawet bez popieszczenia prądem tak się stanie, nie o to jednak tutaj chodzi. Nie mam zamiaru tutaj krytykować niczyich poglądów, ale tak to już w życiu jest, że każdy inaczej definiuje realistyczny dźwięk, trudno więc żeby miłośnik lamp doradzał przy wyborze wzmacniacza tranzystorowego, bo nawet starając się być obiektywnym wskaże ten, który najbardziej zbliża się do jego wyobrażenia dźwięku idealnego, prawdopodobnie w ogóle nie weźmie pod uwagę, że dla kogoś dźwięk takiej lampki 2A3 może być przekoloryzowany. Poza tym to czego szuka audiofil na ogół nie jest całkowicie realistycznym dźwiękiem, a jeśli ktoś uważa inaczej to chyba ma niewielkie pojęcie o muzyce na żywo. Z wyjątkiem muzyki poważnej grajnej w dobrych salach (nie mylić z kościołami, gdzie echo zniekształca wszystko) na ogół jest brudna, często zbyt głośna, prawie zawsze na dłuższą metę męcząca. W praktyce chodzi o zachowanie tylko niektórych cech muzyki na żywo przy jednoczesnym podaniu wszystkiego w znacznie bardziej relaksującej formie. Pomijając już, że muzyka zarejestrowana w studiu nagraniowym nie ma nic wspólnego z żywym przekazem. Można więc dowolnie wykorzystywać pojęcie muzykalności sprzętu audio, i posługiwać się nim do osiągnięcia dowolnych celów i nikt nie będzie w stanie zaprzeczyć. Dlatego własnie pierwszym warunkiem jest to, zeby człowiek sam wiedział czego chce.

SR_71, 7 Sie 2008, 17:32

>P.S. Piszesz "w o mnie", że konstrukcje szerokopasmowe i OB Ciebie nie interesują ?

>Przesłuchałeś już wszystkie ?

Prawie:-). Kilka słyszałem , powiedzmy od kolumn oczekuje czegoś innego , a już konstrukcja na jednym szerokopasmowcu jest dla mnie daleko ograniczona. Po co mam sie ograniczać , dla idei...

Pzdr.

bogdanmazur, szczęśliwcze,

Jeśli rzeczywiście myślisz o wycieczce np. do wielkiej brytanii to polecam odsłuch zestawu Leema Acoustics - Tucana (wzmak) i Antila (cd):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno byłem u kolegi emigranta, który ma te klocki, warto posłuchać

A jako towarzystwo na przykład "słuchane" na tutejszym forum Neat Momentum:

Ukryta Zawartość

Pieniążków starczy (wszystko w granicach 30k się zmieści) a i nawet jeszcze zostanie na wycieczkę i jakieś kabelki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajny wątek ;-)

99% doradzających nigdy w życiu nie pomyślała, że można wydać 35kPLN na grajka :D

I tyleż samo nie miało takiego sprzętu u siebie :D

Brawo !

A jak naprawdę u ciebie z kasa ?

LOL

5

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.