Skocz do zawartości
IGNORED

zielone światło dla zestawu za 35000

bogdanmazur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Teść okazał się tak miły ,że wyręczył mnie przy zakupie auta i żona dała "zielone światło" na wydanie tych pieniążków na zestaw hi-fi ,może nawet hi-end.

Może pomożecie mi wybrać ?

W takim budżecie i nie stroniąc od SH można mieć prawie wszystko. Jeśli nie podasz podstawowych informacji co i jak to nie spodziewaj się pomocnych postów.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Kup sobie CD z regulowanym wyjściem, takie jak Audio Aero Capitole mk II. Nic nie pobije jego stosunku jakości do ceny jako połączenia preampu z CD. Akurat nasz forumowy kolega pwit1 sprzedaje swojego za 11,5k zł.

Do tego końcówkę Pass X-250 (jest w ogłoszeniach za 11k zł).

Zostanie 13k zł na kable i kolumny. Pod względem stosunku jakości do ceny ciężko będzie pobić tę kombinację.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tam macie dokładny klon końcówki mocy Jeff Rowland No.9/M-9F :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego można dobrać też z tamtąd jakiś przed wzmacniacz i układ zdalnego sterowania z pilotem (też dokładne klony udanych high end-owych rozwiązań)

Ukryta Zawartość

Tylko że trzeba będzie to wszystko jakoś poskładać do kupy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

bogdanmazur, 7 Sie 2008, 09:31

>Witam, Teść okazał się tak miły ,że wyręczył mnie przy zakupie auta i żona dała "zielone światło"

>na wydanie tych pieniążków na zestaw hi-fi ,może nawet hi-end.

>Może pomożecie mi wybrać ?

Kup coś takiego:

http://www.linkwitzlab.com/orion_us.htm

do tego jakiś preamp, broń boże nie przepłacaj i jakiś tani CD. Sprzęt wymiata.

Kupowanie Cd za kilkanaście k zł i wzmaków to jest wyrzucanie kasy w błoto, którą można dobrze zainwestować w głośniki, które mają faktyczny wpływ na dźwięk. Ale to już musisz sam wybrać, czy chcesz być sprzętofilem, czy melomanem.

pozdro

Paweł

XYZPawel, 7 Sie 2008, 11:15

>Kupowanie Cd za kilkanaście k zł i wzmaków to jest wyrzucanie kasy w błoto, którą można dobrze

>zainwestować w głośniki, które mają faktyczny wpływ na dźwięk. Ale to już musisz sam wybrać, czy

>chcesz być sprzętofilem, czy melomanem.

Widac nie wiesz o czym mowisz. Dobre zrodlo jest wazne a majac zle juz dalej nic sie nie ukreci, nawet majac super kolumny. Slyszalem nawet opinie u szacownego producenta kolumn, ze z marna elektornika czasami dobre kolumny wypadna gorzej niz niejedna taniocha.

pzdrw

soso

bogdanmazur - odpowiedz na 3 pytania:

1. Masz rzeczywiście tyle siana?

a)tak

b)nie tylko tak gadam

2. Czujesz rzeczywiście potrzebę posiadania wypasionego sprzętu?

a)tak

b)nie, chcę tylko zrobić wrażenie na znajomych

3. Jakie masz dotychczasowe doswiadczene w audio?

a) miałem już kilka zestawów

b) to ma być mój pierwszy zestaw

teraz co robić:

1a - patrz punkt 2.

1b - nie zawracaj głowy.

2a - patrz punkt 3.

2b - kup McIntosha - nie ma nic co by wyglądalo bardziej szpanersko.

3a - w takim razie powinieneś wiedzieć, ze nie należy się na tym forum pytać tylko samemu posłuchać, bo po pierwsze większośc "doradców" nie miała sprzętu z takiej półki u siebie w domu a swoje opinie wyrobiła na Audio Showach i w salonach gdzie nierzadko zestawienia są dosyc przypadkowe, a jeszcze inni nawet może mieli w domu, ale wyniki odsłuchu też mogły być rózne w zależności od akustyki i zestawienia, różne mogły być także oczekiwania względem sprzętu. Wiem, że trudno jest zapoznać się w PL z tak drogim sprzętem ale ak się wydaje 30 koła to chyba warto się przemęczyć żeby nie wtopić.

3b - zacznij od czegoś tańszego i wyrób sobie własne zdanie, będziesz miał z tego o wiele więcej frajdy, nawet jeśli stać cię na droższe zabawki. Tańsze rzeczy są łatwiej dostępne, można trochę ich przesłuchać i wybrać bardziej świadomiecoś dla siebie. Samo z siebie drgie urządzenie dobrze ne zagra, jeśli nie trafisz z zestawieniem to się tylko rozczarujesz, a w przypadku drogich urządzeń bardzo łatwo jest walnąć kulą w płot, dlatego jeśli naprawdę zależy ci na dźwięku a nie masz za specjalnie doświadczenia to trzeba je najpierw zdobyć.

bogdanmazur

wpierw napisz co lubisz ,co ci się podobało bo inaczej bedzie kolejne kolejne bicie piany biorac pod uwage ponowne pojawienie XYZeta no chyba ze obaj to uzgodniliście wczesniej :-))

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Forum bez PawłaXYZ jest jak polska polityka bez Korwina Mikkego :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

soso, 7 Sie 2008, 11:36

>Widac nie wiesz o czym mowisz. Dobre zrodlo jest wazne a majac zle juz dalej nic sie nie ukreci,

>nawet majac super kolumny. Slyszalem nawet opinie u szacownego producenta kolumn, ze z marna

>elektornika czasami dobre kolumny wypadna gorzej niz niejedna taniocha.

Tak, oczywiście, jeden CD od drugiego różni się 0,001% (na wszystkim)... Faktycznie jest różnica :))

Na kolumnach masz różnice idące w kilkanaście dB i zniekształcenia rzędu kilku %. Co Ci jeszcze powiedział ten "szacowny producent kolumn" ? Że UFO wylądowało ? A Ty oczywiście uwierzyłeś :)))

Wiesz o czym mówisz :)))

Niestety na tym forum króluje audiovoodoo...

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 7 Sie 2008, 12:01

>Forum bez PawłaXYZ jest jak polska polityka bez Korwina Mikkego :-)

Nietrafone porównanie. Za to te forum bez Ciebie byłoby jak Kościół bez straganu z dewocjonaliami :)) Nasz Ty akwizytorze forumowy. Co masz dzisiaj do zareklamowania ? Aha, stoliczek antywstrząsowy za (ile to bylo 8000$ ?). Może paru baranów się na to znajdzie w Polsce ? ;)

Jest na tym forum paru oslow ale ty XYZPawel jestes z nich najwiekszy; przyjedz do Krakowa to chetnie kopne cie w slepym tescie w dupe to moze ci sie sluch poprawi i przestaniesz takie farmazony wypisywac.

a co do wątku to dziwna sprawa. Chłop ma 30 koła na audio i zadaje pytania?hm... mi sie wydaje ze albo sie chwali ze ma tyle kasy i i tak kupi to co wie ze dobrze zagra dla niego, bo wydajać taka kasę na hi fi trzeba mieć trochę wiedzy, albo chce zaszpanować przed znajomymi. Jeżeli to drugie to kup techniksa i altusy300, 80% polaków będzie ci zazdrościć:)

Słusznie ARGOS mówi - szczególnie jeśli chodzi o McIntosh'a. W żadnym wypadku nie kupuj tego badziewia, które od 60 lat sprzedaje się tylko z pomocą chytrych marketingowych sztuczek i wyglądu przypomiającego choinkę. Nie idzie za tym ani jakość wykonania (pokrętła odpadają same, no i ten wszędobylski plastik)), ani dźwięk (coś tam dudni, coś tam rzęzi).

XYZPawel, 7 Sie 2008, 12:08

>Tak, oczywiście, jeden CD od drugiego różni się 0,001% (na wszystkim)... Faktycznie jest różnica

>:))

>Na kolumnach masz różnice idące w kilkanaście dB i zniekształcenia rzędu kilku %. Co Ci jeszcze

>powiedział ten "szacowny producent kolumn" ? Że UFO wylądowało ? A Ty oczywiście uwierzyłeś :)))

>Wiesz o czym mówisz :)))

Roznie sie od Ciebie tym, ze kilka razy w zyciu wymienialem juz odtwarzacz i wiem co to znaczy. Wiem takze jak bardzo roznie sie np. odtwarzacz za 6 tys. zl od odtwarzacza za 15 tys. zl i nie jest to roznica 0.00000001% jak to sobie Maly Jas wyobraza.

Wygladasz na redakcyjnego trola a nie na powazna osobe. No chyba, ze zaczales zglebiac temat przed miesiacem i glownie z ksiazek. Wowczas jakos tam rozumiem, ze masz prawo bredzic.

pzdrw

soso

Zalozyciel watku po tych wpisach to kupi chyba tylko pistolet i palnie sobie w leb bo nie dowiedzial sie prawie niczego.

Niechatnie ale przyznam racje Elbiemu to dobra droga do dobrego dzwieku i jej bym sie trzymal gdybym chcial wydac 30 klz na klocki audio (teraz juz bym nie wydal jestem wyleczony)raczej nie bo wieksze wrazenie na moich znajomych zrobilby nowy motocykl niz jak to oni mowia ,,radio,, za kupe kasy hehe i maja racje.

Zycze przemyslanych zakupow

robix

Bogdan,

Najbardziej sensowny jest wpis Argosa.

Albo nie masz czasu na kompletowanie zestawu i chcesz szybko gotowa recepte albo faktycznie poszukujesz dobrego dzwieku i chcesz zainwestowac w jego poszukiwania swoj czas. Zainwestowac nie jest okresleniem przypadkowym poniewaz inwestycja w odsłuchy zwraca sie naszybciej. Jezeli chcesz aby ktos ciebie wyreczyl przy budowie systemu audio to na 90% trafisz na jakiegoś handlarza albo na lobbyste. Przy tej kwocie nie utrzymaja rak daleko od klawiatury.

Czy istnieją obiektywni, niezwiązani z żadną korporacją ani dystrybutorem konsultanci w audio, którzy mogliby fachowo wspomóc autora wątku i innych amatorów audio z gornej pólki?

Uwzględniając ryzyko wtopy przy kupnie po oficjalnych cenach zestawu, który zmęczy słuch, honorarium dla tekiego konsultanta mogłoby okazać się cenna inwestycją, może nie tyle przynoszącą zysk co zmniejszającą potencjalne straty:)

robix, 7 Sie 2008, 12:54

>Zalozyciel watku po tych wpisach to kupi chyba tylko pistolet i palnie sobie w leb bo nie

>dowiedzial sie prawie niczego.

Sorry, ale czego miał się dowiedzieć? Równie dobrze mógłby wypalić "jaki samochód za do 1 mln PLN". Można powiedzieć że GT3 fajne, można powiedzieć ze Aston fajny, mozna powiedzieć żeby lepiej kupił sobie RR albo łódkę albo wybudował spasioną chałupę. Nosz kurde, jak człowiek sam nie wie co mu się podoba to raczej nie dowie się tego z niniejszego forum, gdzie 90% sprzęt o którym mówimy słyszała gdzieś przypadkiem albo nawet tylko widziała. Żeby coś polecić lub nie trzeba solidnie przetestować i to najlepiej w kilku różnych zestawach i pomieszczeniach, bo to że u kolegi gra fajnie to jeszcze o niczym nie świadczy, trzeba też znać dokładnie preferencje nabywcy. A jeśli nabywca sam nie wie jakie ma preferencje to niech zacznie od tanszych klocków i stopniowo wymienia na coraz lepsze, coraz bardziej mu odpowiadające, w ten sposób na pewno uzyska lepszy efekt niż pakujac od razu 40 koła w przypadkowe klocki. Mnie stać na to, żeby wybulić na wzmacniacz nawet za 10 000 ale gram na odremontowanych starych rupieciach, które bez żalu i bez problemu mogę wymieniać jak mi coś nie pasuje, mimo że w audio bawię się już bardzo długo nie czuję się na siłach zestawiać dla siebie klocków za 20-30 koła, za mało słyszałem, nie miałem możliwosci wypróbowania u siebie, pewnie bym tylko wtopił. Słyszałem niejednokrotnie Gryphony, McIntoshe, Wadie, Jeff Rowlandy, Krelle, a do tego jeszcze czasem taką egzotykę że nie zapamiętałem nawet nazwy, ale nawet się nie próbuję domyślać, czy któryś z tych klocków by mi pasował. Prędzej zastosowałbym selekcę negatywną - ile razy słyszałem Gryphona tyle razy pierwsza myśl która mi przychodziła do głowy to "jak za tę kasę to brakuje wacka" i nawet nie mam ochoty na sprawdzanie jak by to zagrało u mnie, ale w pozostałych przypadkach to po prostu nie wiem jak by to się spisało i nie mam pojęcia czy możnaby w tej cenie lepiej trafić czy nie. Dlatego nie mam zamiaru pokazywać na siłę jaki jestem mądry i pisać co mi się wydaje. Poza tym większość drogich zestawów które miałem okazję słyszeć (wklejone 50 koła i więcej) grała bardzo średnio, zaledwie poprawnie co w swietle kosztów należy uznać za kompletną porażkę, bo porównywalne efekty można uzyskać kilkanaście procent tej kwoty. Były też kompletne pomyłki, które grały najzwyczajniej w świecie źle. Żeby się w to bawić trzeba mieć albo bardzo dużo kasy na straty po nietrafionych inwestycjach albo bardzo duże doświadczenie, a to niestety trzeba zdobyć samemu.

>Czy istnieją obiektywni, niezwiązani z żadną korporacją ani dystrybutorem konsultanci w audio,

>którzy mogliby fachowo wspomóc autora wątku i innych amatorów audio z gornej pólki?

A czy istnieją garbate aniołki? Nie związani z żadna korporacją to moze jeszcze istnieją, ale obiektywni? W tej branży liczy sie przecież wszystko to co subiektywne! Był tutaj taki jeden wielbiciel Rehdeko, którego zdaniem wszystko inne było gorsze - z pewnością nie był z żadnym dystrybutorem powiązany, ale obok obiektywizmu to on nawet nie stał, upraszczał rzeczywistość do poziomu kalkulatora kieszonkowego, jak jemu coś pasi to znaczy że każdemu musi. Otóż nie musi. pytanie się o poradę jeśli ma sie do wydania 30 koła to jest według mnie duzy błąd, jeśli się samemu nie wie co kupić to tym bardziej nie należy się nikogo pytać tylko słuchać.

Obiektywni - tzn. potrafiacy dopasowac wybor elementow audio pod gust i rodzaj muzyki preferowanej przez danego audiofila.

Nie narzucajacy wlasnych koncepcji, sympatii, antypatii ani co istotne powiazan handlowych.

Witam ,wróciłem właśnie z miasta ,ciężko będzie hehe .

Jak mówię ile mam kasy do wydania to patrzą na nas jak na UFO.

Nie wykluczam przelotu do np. Anglii ,sprzęt tańszy, a i wakacje za jednym zamachem.

Odpowiadając na pytania ,to nie mój pierwszy kontakt z audio ,po przebrnięciu przez przygodę z kinem domowym

Denon AVR1708 DVD-DV1740 plus komplet głośników Mission

kupiłem rok temu niedrogie hi-fi z gramofonem

.Jest to CD Rotel RCD-06 i wzmacniacz RA-06 plus gramofon Denona DP-300F ,Usher v601.

Dopóki leci sobie czarna płyta dźwięk nawet przyzwoity ,ale jak włączę coś z CD to z głośnika wychodzi niemiecka armia (krok defiladowy) ,może są zwolennicy takiego grania. Mi osobiście się nie podoba ,do Jazzu nie polecam.

Chce kupić naprawdę przyzwoity system do salonu około 25m2. Nie chce wzmacniacza lampowego ,ani żadnych udziwnień w stylu dzielony CD ,bufor ,czy DAC .

Zastanawiam się nad jakimś Krell-em wzmacniacz lub końcówka i Meridianem CD. Najtrudniej to będzie z głośnikami….

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.