Skocz do zawartości
IGNORED

Golarka : Braun czy Philips ?

skali

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie...od trzech lat golę się wysokim modelem golarki Braun, i czas na nową. Co lepsze dla naszych pięknych męskich twarzy : drgający wałek Bauna czy obrotowe noże Philipsa ? Brauna znam doskonale, Philipsa niegdy nie używałem.

W obu systemach dostępne sa systemy samoczyszczące itp. bajery, ale co lepiej goli ? Miał ktoś "na twarzy" porównanie obu systemów ?

Niestety, z tego co wiem jeden i drugi brzęczy mało auiofilsko...

https://www.audiostereo.pl/topic/44920-golarka-braun-czy-philips/

>Ja wybrałem Philipsa z trzema wirującymi nożami, bo... jest cichszy.

>Co do dokładności golenia to nie narzekam, trzeba tylko pojedyncze włoski zgolić zwykłą żyletkową.

>

czyli żeby się ogolić elektryczną to trzeba mieć też żyletkową?

to po co elektryczna?

A ja się zastanawiam nad czymś takim :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bierz coś taniego a dobrego do tunningu.

Na pierwszy ogień wymień kabel na porządną sieciówkę ze srebra.Nie będzie zwalniała na parodniowym zaroście.

Pomyśl też o jakości obrotów nożyka.Obowiązkowo dobry clock na omigu.

Także należy wytłumić od środka matą bitumiczną,nie będzie szarpało ręką i się nie zatniesz.

Nie zapomnij o lampie...po ciemku nie bardzo się golić

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Wklejam tutaj jeszcze znalezioną w necie instrukcję golenia się brzytwą :

Na szczęście jest tu wujek bucval, który zaraz Ci wszytsko wytlumaczy ;D

1. Rozluźniona twarz - nie spinaj mięśni, nie ruszaj twarzą: pełen rilaks.

2. Jedziemy z włosem.

3. Dobrze kremujemy twarz, żeby dobrze zmiękczyć zarost.

4. Zaczynamy golić się od ucha (chyba, że masz zajebiste pekaesy to wtedy niżej ;> ). I tutaj zaczynają się schody: ciągnij brzytwe pod kątem mniejsyzm niż 45 stopni do płaszczyny twarzy ( ;> ), jeśli nie będziesz nią jeździł na boki to ni h*ja się nie przetniesz. I tak delikatnie najpierw dla próby przejeżdzaj nią po zaroście i stopniowo deliaktnie docisja aż poczujesz opór i tu kwestia wyczucia kiedy już brzytwa zaczyna kosić zarots. Jak tylko zaczniesz to reszta pójdzie już lekko bo będzie łatwiej kosić zarost.

No i generalnie uważaj (szyję zacznij golić nią po pewnym czasie, jak już nabierzesz wprawy).

Drgający wałek używam od lat kilkunastu w Panasonicu i jest nie do zdarcia.

Goli cały czas równo, jak pupcia niemowlaka.

Z Philipsem miałem raz do czynienia i ryjek był podrażniony troszkę, tak więc niech się wypowie osoba, która korzysta z "trzech kołek".

>Drgający wałek używam od lat kilkunastu w Panasonicu i jest nie do zdarcia.

:)))

potwierdze panasa

u mnie - 8 lat i 1 zmiana folii

(wiem wiem powinnno sie czesciej - ale jakos nie chce sie zetrzec :))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Wracając do meritum: który system lepiej goli ?

generalnie ludzie na serwisach typu skąpiec/ceneo piszą ze lepiej tną brauny (ale w kategorii do 100 zł), droższe golarki juz są zdania podzielone, jedni cenią wirujące ostrza za trwałość (moj tata ma już kilka lat taniego philipsa i jeszcze w miarę goli), inni drgający wałek za dokładność i bark podrażnień.

wniosek- jak masz mało kasy kup brauna, jak masz więcej to żądaj w sklepie testu ;-)

Siedze w temacie od wielu lat. Wnioski:

1. Drogie maszyny sa znacznie lepsze od tanich - zdzieraja krocej.

2. Philips jest wolniejszy, cichszy, zdziera nieco gorzej ale to jest roznica powiedzmy 2 procentowa, philips woli umyta skore i nie lubi szybkiego przesuwania po skorze - rwie.

3. Braun jest glosniejszy, nieco lepiej bierze i goli szybciej ale ostatnio pogorszyla sie jakosc - po kilku miesiacach uzytkowania rozwalilo mi sie sprzeglo :-(. Takze Braun wymaga czestszej wymiany siateczki a philips niby sam sie ostrzy (do czasu) no i Braun goli na tlusto, przed myciem.

Nie warto - takich, co mozna uzywac pod prysznicem (bo kto to robi?)

Nie warto - takich, do ktorych pompuje sie krem nawilzajacy (kto sie w to bawi?)

Nie warto - takich, co to pokazuja cos na wyswietlaczu - nieprzydatny bajer.

Nie warto - takich, ktore same sie myja w wielkiej podstawce (slabo to wychodzi i kto z takim duzym bajerem podrozuje)

Warto - takie, ktorych bateria dlugo trzymaja.

Warto - takie, ktore sa male ale philips z 3 kolkami zdecydowanie lepszy od 2 kolek

Warto - akumulatorowe bo wygodnie sie goli

Warto - takie, ktore maja diodke pokazujaca, ze akumulatorki naladowane

pzdrw

soso

Miałem i philipsa i brauna.

Powiem szczerze nic tak dobrze i szybko nie wygoli jak porządna maszynka na tradycyjne nożyki.

Golenie elektrycznymi maszynkami trwa za długo i nie tak dokładnie.Podejrzewam że najlepsza byłaby brzytwa.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam,

Kolega ma rację, nic tak dokładnie nie ogoli jak tradycyjna maszynka, czyli ta manualna, nie elektryczna. Osobiście golenie traktuję jako przymus, a nie jako codzienny rytuał.

Od dwóch lat mam Philipsa. Codzienne golenie załatwia aku dopiero po trzech tygodniach. Przez pół roku walczylem z podrażnieniemi na gębie, ale się opłacało - porównaniu do wczesnejszego średniej klasy Brauna jest to maszynka bezawaryjna. Braun cierpiał na chroniczne uszkodzenia folii.

Co do jakości usług... W tej samej cenie otrzymujemy wymierne produkty. Bo jaka jest różnica w "piatce" czy E-Klasie?

Życzę udanego wyboru.

"Braun cierpiał na chroniczne uszkodzenia folii."

w jaki sposób sie uszkadzała? bo właśnie bym chciał kupić brauna FreeControl 1775 za ok 140 zł (ludzie na ceneo piszą ze bardzo dobra).

z tego co ludzie piszą to philipsy maja większa tendencje do podrażnień (a ja mam wrażliwą skórę), tearz nie wiem co wybrać, bo jeśli braun ma sie zepsuc po roku to kicha :/

marcinw899, 17 Sie 2008, 12:18

>"Braun cierpiał na chroniczne uszkodzenia folii."

>

Boja wiem? Z moich dowiadczen folia przeciera sie po kilku latach. Kiedy sie przetrze to po prostu robi sie malenki zabek z blachy i koniec z goleniem. Dobra strona jest fakt, ze sama folia nie jest niebotycznie droga.

>w jaki sposób sie uszkadzała? bo właśnie bym chciał kupić brauna FreeControl 1775 za ok 140 zł

>(ludzie na ceneo piszą ze bardzo dobra).

Moze i dobra ale jezeli jestes w stanie wysuplac wiecej to warto dolozyc. Kazdy model z kolejnej, wyzszej serii to nieco lepsze golenie, naprawde.

>z tego co ludzie piszą to philipsy maja większa tendencje do podrażnień (a ja mam wrażliwą skórę),

>tearz nie wiem co wybrać, bo jeśli braun ma sie zepsuc po roku to kicha :/

Po roku to raczej folia nie zepsuje sie choc moj ostatni braun wysiadl po kilku miesiacach - noze przestaly sie ruszac w innej pozycji niz prostopala. Do wyrzucenia.

Philips faktycznie jest goszy dla skory ale kazda nowa maszynka wymaga 'wygrzania' ;-)

pzdrw

soso

• 1 rok później...

Co myślicie o tej aukcji i maszynce :

''W tym konkretnym przypadku jest to chwyt marketingowy producenta, pozwalający na nieformalne obniżenie ceny, poprzez przepakowanie w kartony oznakowane REFURBISHED''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś był Braun z dwoma ostrzami, teraz jest Philips z 3 ostrzami/głowicami.

Jeden i drugi podrażnia(ł).

Nie ma jak tradycyjna maszynka z żelem. Tu Kolega ma rację.

Mimo upływu lat, i postępuacego zarostu - Philips'em golę się szybciej.

Co bym teraz kupił? - Zarówno jedną i drugą koncepcje musiałbym na nowo przetestować.

Powodzenia w wyborze!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.