Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

No to bajer Józek! Daj znać jak po serwisie się sprawuje!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

czolgista778, 9 Cze 2010, 13:29

>Warto brac sie za szpulaka ? Gra lepiej od CD ?

Przepraszam, ale pytasz w stylu Czy warto brać się za brunetkę? Czy lepsza jest od blądynki?

Odpowiem Ci na podstawie własnego doświadczenia: to widać, że są inne, każda wnosi coś z siebie charakterystycznego.Bądź mężczyzną weź się za obydwie. Posiądziesz prawdziwą odpowiedź która z nich jest lepsza.

Ocena to bardzo subiektywna sprawa.

Pozdrawiam. Vlado

Tę taśmę wystawiłem na ebay-u i nie chodzi tu o autoreklamę, proszę mi wierzyć. Chodzi o zdjęcia i opis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12292-100001620 1276112729_thumb.jpg

post-12292-100001621 1276112729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma 1/2" 19cm/s. Są różnice jeśli chodzi o sygnały. Druga część taśmy - bardziej brązowa to taśma czysta do próbnych nagrań. Żółty środek to kilka metrów taśmy czyszczącej.

Ukryta Zawartość

post-12292-100001613 1276113491_thumb.jpg

post-12292-100001614 1276113491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze. Taśma jest przecięta na pół - jej szerokość to 1/4"

Ukryta Zawartość

post-12292-100001611 1276113613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! AKAI już pracuje, żadnych szumów i buczeń, gra czyściutko i wręcz wspaniale. I to tylko jeden tranzystor i kilka koniecznych przelutowań, jedyne 30 złociszów i jaka radośc. Jeszcze raz podziękowania dla Lecha 59 za taśmę testową, poraz kolejny się przydała i sprawdziła (skutecznośc skasowania taśmy sprawdzę i napiszę - to do Lecha). Pozdrawiam wszystkich.

Co innego bym mógł słuchać?:))))Wczoraj dotarła do mnie kolejna płyta.Długo walczyłem o nią na aukcjach...Jak nie było chętnych to miała ocenzurowane logo...Teraz jest taka jak ma być i brzmi super!"Smashes, thrashes & hits"

>>Lech

Mam taką samą taśmę tylko zgubiłem do niej opis, teraz sobie druknę :)

>>G.Mark

A ty, z ciekawości, czego najczęściej słuchasz? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowie, jak nie znacie - to coś dla Nas :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ciekawy pdf - ik :-)

Ukryta Zawartość

i ogółem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, jako, że w wątku jest mowa o taśmach kalibracyjnych przypomnę moje pytanie sprzed kilku miesięcy. Mam taśmę nagraną na Nagrze, na pudełku jest ręczny, raczej nieczytelny opis z którego wynika, że nagrano sygnały o częstotliwości od chyba 100 Hz (nie mam tu taśmy stąd wątpliwość) do 10 kHz przy prędkości 19 cm/s. Podczas odtwarzania na dwu i czterośladzie w jedną stronę w obu kanałach jest sygnał o podobnej sile, po przełożeniu taśmy dla obu magnetofonów jest to samo - sygnały o określonej częstotliwości i sile - ale komunikaty o nich są odtwarzane "od tyłu". Czy można z tego wnioskować, że nagranie dokonano na całej szerokości taśmy? Czy może jest to nagranie dwuśladowe - wtedy nie można taśmy wykorzystywać dla czterośladu bo są różnice w rozmieszczeniu ścieżek i ich szerokości co dla czterośladu powodowałoby nierównomierność siły sygnału dla dwóch odtwarzanych ścieżek. Po południu postaram się zamieścić zdjęcia, może ktoś odczyta jakiego magnetofonu użyto i sprawę będzie łatwiej wyjaśnić.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj, mi się ewidentnie wydaje, że chyba jednak na całej szerokości, jeśli materiał był by nagrany na dwuśladzie, to na cztero-śladzie słyszałbyś tylko prawy kanał, a z Twojego opisu wynika, że jednak siła sygnału w każdym kanale nie zależnie do szerokości szczelin głowic odtwarzających jest taka sama. Natomiast jeśli przełożysz taśmę na drugą stronę i odtwarza sygnały od tyłu listy no to znaczy tym bardziej, że nagrania dokonano na całej szerokości nośnika :)

Chyba?! :D

Pozdrawiam!

neomammut:

"Filwoj, mi się ewidentnie wydaje, że chyba jednak na całej szerokości, jeśli materiał był by nagrany na dwuśladzie, to na cztero-śladzie słyszałbyś tylko prawy kanał," - skąd taki wniosek ? Dwuślad pokrywa całą szerokość taśmy poza krawędziami i środkiem (chyba około 0,75 mm) więc czteroślad ma co czytać na obu ścieżkach bo żadna z czterech nie wypada na samym środku taśmy. A może źle kombinuję ? Pytanie, czy Nagra może nagrywać na całej szerokości...

Wojtek

Wojtek

Filwoj mam dwuślada i cztero-ślada, materiał nagrany na dwuśladzie i odtwarzany później na cztero-śladzie jest reprodukowany prawy kanał i dosłownie ze 10% lewego kanału. Zakładam oczywiście, że głowice są wyregulowane a są na pewno, ponieważ odtwarzałem ostatnio bajkę nagraną na cztero-śladzie i o dziwo (co było moim zaskoczeniem), TC-765 odtworzył ją jak trzeba. Co do Tascama też jestem przekonany, że głowice także są wyregulowane, ponieważ mam nietkniętą substancję na śrubkach, holender zapomniałem jak to się nazywa...

Co do Nagry, to wychodzi na to, że może...., ale poczekajmy na resztę, bo sam jestem ciekaw, czy dobrze kombinuję :)

neommamut, dla mnie doświadczenie jest ostateczną weryfikacją teorii więc jeżeli jest tak jak piszesz to tak jest. Sprawdzę w domu w książce polecanej przez Korwina układ ścieżek dla 2 i 4 śladów i może to coś wyjaśni. Na tej taśmie Teac (4 ścieżki ) jeden kanał odtwarzał mi jakby słabiej, może o 15, 20% wg skali na wskaźnikach. Myślałem, że może jest po prostu niewyregulowany, ale może to właśnie niepełne pokrycie ścieżek czyli taśma dwuśladowa ? Czy jest jakiś fizyczny sposób żeby określić na jakiej szerokości jest nagranie ? Kiedyś w szkole (kiedy to było !) robiliśmy doświadczenia z opiłkami które po rozsypaniu odwzorowywały namagnesowane powierzchnie, tylko jak to wykorzystać ?

Wojtek

Wojtek

Czyli jednak miałeś stratę na cztero-śladzie? Skoro tak to może być dwuśladowa wersja, ale sam także sprawdzę, bo jestem ciekaw, czy jednak mam rację.

lech59, 9 Cze 2010, 21:45

>Tę taśmę wystawiłem na ebay-u i nie chodzi tu o autoreklamę, proszę mi wierzyć. Chodzi o zdjęcia i

>opis

Po nicku z ebay'a poznałem, że w 2007 roku kupiłem coś u Ciebie na Allegro. Niestety, nie pamiętam co, pewnie jakieś kasety lub taśmy szpulowe. Czy czasem nie bajki dla dzieci na taśmie?

neomammut, 11 Cze 2010, 13:42

>Filwoj mam dwuślada i cztero-ślada, materiał nagrany na dwuśladzie i odtwarzany później na

>cztero-śladzie jest reprodukowany prawy kanał i dosłownie ze 10% lewego kanału.

To ciekawe, bo na moich czterośladach jest odwrotnie - to prawy kanał jest słabszy o jakieś 50%, bo to w końcu on wypada bardziej na środku taśmy, gdzie dwuślady zostawiają mniej lub bardziej szeroką przerwę.

Filwoj, 11 Cze 2010, 13:52

>Kiedyś w szkole (kiedy to było !)

>robiliśmy doświadczenia z opiłkami które po rozsypaniu odwzorowywały namagnesowane powierzchnie,

>tylko jak to wykorzystać ?

Ferrofluid, czyli płyn z bardzo drobnymi opiłkami żelaza, może to pokazać, chociaż wątpię, czy pole magnetyczne taśmy byłoby wystarczająco mocne.

Taśma kalibracyjna powinna być z zasady nagrana na całej szerokości, ale jeśli masz słabszy jeden z kanałów (zwłaszcza prawy), to może to być jednak nagranie dwuśladowe. Żeby wykluczyć wadę magnetofonu, należałoby użyć innej taśmy, co do której masz pewność, że ustawienie głowic i poziomy były równe.

Forecast, masz rację, ale nie mam takiej taśmy z czteroślada co do której nie miałbym wątpliwości, a ta wygląda na profesjonalną, zrobioną w studio. Gdybym miał pewność, że jest nagrana na całej szerokości to wyregulowałbym odtwarzanie w 3 maszynkach.

Wojtek

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi