Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

=>Marek-41, 25 Lip 2010, 19:36

No cóż ja niestety o drugiej lub trzeciej w nocy przysypiam z słuchawkami na uszach za mało kofeiny we krwi ;) Co do winyli to jednak trzymał bym się tak jak i Ty wcześniej ramienia liniowego posłuchaj różnicy szczególnie na początku i końcu płyty :)

Gramofonik oczywiście wzorniczo pasuje do kolekcji ta sama kreska ten sam sznyt :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Marku, nie próbowałeś tego ciężarka na ramieniu w gramofonie Philipsa przesunąć w stronę wkładki, na równiejszych (płaskich nie pofalowanych) płytach dźwięk powinien być ciut lepszy co do kontroli.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gram na nim dopiero od paru dni i jeszcze się go uczę.Ma wpaść do mnie Artur z forum,a on jest specjalistą w gramofonach,więc pokombinujemy.Dzięki za radę.

witam.

dzieki panowie za troske.

ot ...zwyczajnie spadłem z biurowego fotela ...-w domu.

złamana lewa raczka i 1-2 zeberka .

moje ....nie kaloryfera.

romel.

tasme wysyłaj.

pozdrawiam postrzelonych.

GP-400,ale można tam wstawić każdą o mocowaniu 1/2 cala.Kupiłem ten cały sprzet za 15,50,ale i tak musiałem włożyc do niego okoo stówy.Mam gramofon liniowy,a ten jest dodatkiem do kolekcji philipsa.Szukam jeszcze kolumn,albo całego takiego zestawu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100000066 1280083425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon,szybkiego i bezbolesnego powrotu do zdrowia.Jak sobie radzisz z zakładaniem szpul na magnetofon?Jak z tym sobie dasz radę,to i z resztą sobie poradzisz.

Dulon po prostu, zakładał właśnie szpulę, już ją prawie zabezpieczył, aż tu nagle nacisnął play i go wywaliło z meblościanką - mówiłem Dulon, trzeba przed snem Magnetofon ugłaskać, przytulić, a nie, pomachać magnetyzerem i powiedzieć, jutro ma być lepiej!

To oczywiście żart, przepraszam Dulon, ale humor wyleczy wszystkie rany! Wracaj do zdrowia! A nabiał to podstawa!

Marku,ten zestaw ze zdjęcia zakręcił moje oczka, te kolumny są aktywne?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No to tylko kolumienki i masz pełny zestawik? Jestem strasznie ciekaw jak to gra....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zapewne nie tak dobrze,jak mój główny zestaw,ale na tak małe kolumienki,to naprawdę wspaniale.Miałem okazje posłuchać tego zestawu i to nowego z czterema takimi kolumnami,bo to jest zestaw kwadrofoniczny z wkładką GP-422.

Marek-41

W dziale gramofon na aledrogo są igły do tej wkładki. Kupiłem do moich Philipsów i jest Ok. W lekkim ramieniu ustawiłem nacisk 1,7 i jak na sferyczny szlif jest klimat. To w gramofonie 685. Mam jeszcze kloca ze wzmacniaczem GF907HiFi-Electrophon tam ramię to lany ceownik i w nim na nacisku 2,0 jest równie dobrze, choć brzmienie bardziej monumentalne. Jeśli chcesz przeskanuje Ci dane wszystkich GP 4..II. Twój gramofonik ma bardzo stabilne brzmienie i wart jest porządnej wkładki.

Vlado.

Marek-41, 25 Lip 2010, 20:43

>GP-400,ale można tam wstawić każdą o mocowaniu 1/2 cala.Kupiłem ten cały sprzet za 15,50,ale i tak

>musiałem włożyc do niego okoo stówy.Mam gramofon liniowy,a ten jest dodatkiem do kolekcji

>philipsa.Szukam jeszcze kolumn,albo całego takiego zestawu

Te kolumny są na wiadomym serwisie aukcyjnym, jednak cena wysoka i stan nieco opłakany.

A ja kupiłem coś takiego, 4 sztuki co daje mi łącznie z jednej pętli po 6 wejść i wyjść, jest dwustronny, czyli może przyjąć trzy sygnały jak i rozdzielić jeden.

Zdjęcie z aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67, 25 Lip 2010, 21:25

>Jak myślicie kto ma wyższej klasy magnetofon, Zaliszewski czy ja?

Tomasz ma wersję studyjną z najniższą prędkością 19,5.

He he.Coś nam wczoraj forum padło.Widziałem te kolumny.Rzeczywiscie wygladają jakby je psy szarpały.Mam czas,poczekam.Wiem,że sa lepsze nowsze wersje,ale chce mieć te z epoki.Dlatego też zostane na tej samej wkładce,a mam obiecaną GP400 fabrycznie nową.To nie jest mój główny system,tylko dodatek do konkretnych modeli szpulaków.

Witam was po kolejnej fest długiej przerwie :)

Dorobiłem się magnetofonu Aria MDS2412 w stanie bdb, zatem moja M2408SD po ciężkich przejściach odchodzi na emeryture :)

Nie zostanie sprzedana, ani rozmontowana, po prostu będe użytkować MDS2412, a M2408SD będzie sobie stała zapakowana w karton w suchym i bezpiecznym miejscu, gotowa do odpalenia, co jakiś czas będzie odpalana, by elyty się nie rozformowały i by mechanizm nie zastał :)

Różnica pomiędzy M2408SD a MDS2412, jest KOLOSALNA !! MDS2412 nagrywa dużo lepiej, jest dużo solidniej wykonana, przedewszystkim ma bezproblemowe przełączniki, które nie sypią sie tak jak te w M2408SD. Przeprowadziłem eksperyment z taśmą video przeciętą na szerokość taśmy magnetofonowej na Arii MDS2412, prędość 9.5 cm/s i jestem naprawde zaskoczony, magnetofon bez żadnego przygotowania elektroniki nagrywa i odtwarza na takiej taśmie naprawde dobrze !!

Dulon, tasiemki od Ciebie nareszcie się doczekały :)

Pewno za jakiś czas złoże u Ciebie zamówienie na ich większą ilość :)

Pozdrawiam.

Dulon - życzę szybkiego powrotu do zdrowia - i czekaj , choć się nie chce - do samego koniecznego końca zrośnięcia się, naprawdę..

Marek-41 - piękny gramofonik, gratuluję :-) , a ten szpulowiec nie zgniecie tego tunera pod nim? :-)

To oznacza tylko, że masz dwa magnetofony w skrajnie różnym stanie, jeden prawdopodobnie dużo przeszedł i ucierpiały na tym jego możliwości dźwiękowe. Ja nie stwierdziłem między nimi żadnych różnic jeśli chodzi o brzmienie, odtwarzanie, nagrywanie, dosłownie żadnych. Powiem więcej, wiele osób twierdzi, że ta wcześniejsza seria była lepsza, na lepszych podzespołach, a potem kryzys i pakowali coraz gorsze - nie potwierdziły tego moje testy, dla mnie te magnetofony grają identycznie. Zresztą nie może być inaczej, bo różnice są marginalne.

Rafał996, możliwe, że masz racje, na pewno MDS2412 jest solidniejsza, tzn ma bardziej dopracowaną mechanikę (dwa napinacze taśmy, stara seria miała tylko po lewej, z prawej naciąg stały), isostatowy przełącznik ścieżek (zamiast tego dziadoskiego suwadła), oraz solidniejsze przełączniki na płycie głównej. Wgrywam na yt filmik z moją Arią jak gra na taśmie video, niestety nagrany cyfrówką, więc prosze sie nie sugerować jakością dźwięku :)

Kto wykasował moje wpisy??? Tak to się nie bawię.Człowiek tu tworzy,chce się podzielić jakimiś spostrzeżeniami, a tu moderacja się nudzi i kasuje???!!!

Z bazy forum zniknęła cała doba, także to nie moderacja...

Chyba był jakiś problem na forum, bo sporo postów poginęło.

Te napinacze to fakt, są - i tylko tyle ;) Może w teorii coś tam poprawiają, ale różnic nie uświadczyłem. Pooglądaj je podczas "pracy", najlepiej przy zdjętej pokrywie. Montowane też bywały wybiórczo, ja mam np. Damę Pik z takimi napinaczami, a teoretycznie nie powinno ich tam być. A jednak są, z elegancko fabrycznymi wycięciami w obudowie, więc nie jest to samoróbka.

W każdym razie życzę zadowolenia z użytkowania Arii, ja je uwielbiam bez względu na model ;)

Możliwe że z tą M2408SD trafiłem na wyjątkowo nieudany egzemplarz i do tego po sporym przebiegu.

A oto filmik z moją MDS2412 grającą na taśmie video od Dulona :)

Prosze się nie sugerować jakością dźwięku, nagrywane cyfrówką :/

• Pokaż nowe odpowiedzi