Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Cyknałem fotki tej taśmy .. Taśma jest prawie na calej szpulce 13 cm ..jest do niej na kartce jakis wykres tylko że akuratnie nie chce wpaść mi w ręce .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-91631500-1374000607_thumb.jpg

post-19835-0-42980800-1374000617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Witam wszystkich,

Jestem nowy w tym watku (nie było latwo zajęło mi miesiąc aby ogarnąć z grubsza ten watek, bardzo ciekawa lektura, super atmosfera). Wiec może pare slow wprowadzenia odnosnie mnie.

Moja przygode z audio zaczynałem od deckow Unitra potem Technics, potem rozne CDP (już w polowie lat 90tych pozbyłem się wszelkich kaseciakow).

Bedac na CES w 2005 miale już ugruntowana opinie i silna wiare w CD/SACD/DVD-A oraz gramofony. Wiec z duza doza rozbawienia wszedłem do pokoju gdzie miala być prezentacja TapeProject top Wadia (3 pudelkowy) vs jakis zabytek (tak w 2005 roku to odbieralem) archeo wygladajacy Technics RS-1500 + Bottlehead Repro.

Prezentacja zaczela się od Wadii dzwiek wyśmienity we wszystkich aspektach, po 10min pierwsze demo tasm Tapeproject (2gie kopie z masterow 15ips), to nawet nie było podobne, nie zdawalem sobie sprawe ze dźwięk z Wadii (upraszczając był tak plaski, pozbawiony zycia, dynamiki). Mocne doświadczenie zmuszony byłem zrobic rachunek sumienia i w 20 minut zmienic moje ugruntowane od lat poglady. Jesli musialbym to z czyms porownac to bylby problem bo tak nie graja gramofony za 20-30tysUSD z wkladkami po 5k$.

Pare lat pozniej, wciąż nie mogle się otrząsnąć z tego traumatycznego odsłuchu, kupilem znow po 15-latach kaseciaka Nakamichi CR7A, na moich kasetach (które sobie zostawiłem) chodzilo to przeciętnie jak najgorsze plyty CD. Kupilem na Ebay pare nagranych kaset z Windham Hill,Denon, Reference Recording, Shefield Labs, lepiej ale żadna rewelacja. Wiec odstawiłem Nacka na pare lat.

Niestety nie mam dostepu do gramofonow z najwyzszej polki aby zrobic sobie nagranie.

Ale niejaki Angel z taphead.net był tak uprzejmy ze zrobil mi demo, ze swojego Studera 810 przegral mi pare kawałków (ma dostep do 2gich kopii master tapes) na tasme TDK MA-XG Green label (podobna najlepsza w tej czesci zamieszkalego kosmosu). Na najlepszej plycie demo CD jaka mam nie ma tej dynamiki, przestrzeni rozmachu, to jest namiastka tego co slyszalem w 2005.

Nie wiedziałem ze mój sprzet ma taki potencjal. W koncu zrozumialem wtedy ze klucz do sukcesu to profesjonalne wysokiej jakości nagrania i nie może to tez być pierwszy lepszy deck. Mam jeszcze w piwnicy Zk-140T (gra to strasznie, dramat absolutny dramat).

Na szczescie przybywa tasm już nagranych profesjonalnie choc nie sa tanie.

Wracajac do CES, Technics który gral był mocno zmodyfikowany i używał zewnętrznego repro, wg tapeproject sam stockowy RS-1500 nie mialby wiekszych szans z Wadia i max moglby konkurowac z tanim gramofonem (tani w USA oznacza ponizej 8k$). Ogolnie opinia w USA jest ze stare semipro decki maja dobre transporty ale slaba elektronike i nie maja szans w konkurencji z dobrymi gramofonami. Niestety nie mam doświadczenia ze stockowymi szpolowcami.

Sluchalem tylko mojego starego ZK-140 (tragedia) i RS-1500+Bottlehad repro (niewiarygodny dzwiek) i nic po srodku. Ostatnio miałem okazje i na aukcji Ebay kupilem tzw NOS - Tascam BR-20.

Jeszcze jest w USA i chciałbym go zmodyfikowac (zmienic glowice, wg specow zza oceanu stockowe glowice w BR-20 sa niespecjalne) oraz przystosowac do zewnętrznego repro, bo czytalem opinie ze wewnetrzna elektronika jest bardzo slaba.

I tu potrzebuje porady , taka modyfikacja może być wykonana w USA ale będzie kosztowna, albo w Polsce. Wiec mam pare pytan.

Czy ma ktos doświadczenia z wymiana glowic w Tascam (rekomendowano mi Flux Magnetic ME albo Nortronics) ?

Czy ktos ma doświadczenia z zewentrznymi dzis produkowanymi repro jak King/Cello czy Bottlehead ?

Czy jest ktos albo znacie kogosc kto bylby w stanie wymienic glowice i wyprowadzic sygnal z głowicy na zewnetrz.

Czytajac watek wiem ze robicie Panowie powazniejsze modyfikacje J

Wiec chciałbym jakis kontakt do guru co potrafilby wykonac mi (oczywiście odplatnie) taka modyfikacje. Ja nie czuje się na silach, wole aby zrobil to ktos z wiedza i doswiadczeniem.

Moje wrazenia w Monachium gdzie Nagra na tanich słuchawkach zagrala lepiej niż Orpheus, o niebo lepiej.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i przepraszam ze taki dlugi post.

Slawomir O

Ukryta Zawartość

Witam .

Pytanko do elektroników .

Znalazłem dzisiaj przyczyne zaśnięcia pierwszej maszyny .

Czyli po ludzku totalnie sie wyłączyła .

Dziś znalazłem przyczyne .

Okazało się że zwyczajnie rozwalił sie pstrykacz główny .Dochodzą do niego 4 kable z elektrowni ale prąd puszczał tylko dwoma .

Sprawdziłem w drugiej maszynie .

Rozmontowałem pstrytkacza ale mam wątpliwości czy ta naprawa sie dlugo utrzyma . Odłamał się kawałeczek plastiku .Skleiłem to ,ale gwarancji na długowieczność raczej bym nie dal ..Szukałem takiego pstrykacza ,ale o wskazanych rozmiarach sa tylkjo na 16 A i 125 V . Przy 250 V amperaz spada do 4-5 A .. Pytanko.

Czy mogę taki włożyc ,czy raczej Broń Boże ??. Ewentualnie gdzie mogę taki zdobyc .

250 V 16 A . -4 wyprowadzenia na wsówki - 25-32 mm . wysokość obojętna bo jest dużo miejsca ..

Będę wdzięczny za podpowiedż.

Znalazłem taki ,ale na 15 A . Czy taki może byc ,czy musi byc akuratny ?

Ukryta Zawartość

.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

250 V 16 A . -4 wyprowadzenia na wsówki - 25-32 mm . wysokość obojętna bo jest dużo miejsca ..

Będę wdzięczny za podpowiedż.

Znalazłem taki ,ale na 15 A . Czy taki może byc ,czy musi byc akuratny ?

http://plelektronik.pl/irs2011c3r-przelacznik-klawiszowy-p-5723.html

.

Pozdrawiam.

Będzie pasował.

GM

P.S. Nie dostałem jeszcze danych o które prosiłem na PW.

To b. dobra wiadomość. Teraz trzeba znaleźć jednocalówkę i 4 maniaków szpulowców będzie zadowolonych.

W.

Taśma jest, tylko nie wiem z jaką precyzją tnie "maszyneria" dulona.

Ukryta Zawartość

post-12292-0-46384000-1374488586_thumb.jpg

post-12292-0-06908000-1374488595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma jest, tylko nie wiem z jaką precyzją tnie "maszyneria" dulona.

Ja się piszę jako jeden z tych czterech jeżeli to jest propozycja...

W.

Już po napisaniu widzę, że to dla małej studyjnej, ale jeżeli się nada także dla innych prędkości po jakichś przeliczeniach to podtrzymuję.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Witam zapaleńcow.

Dzis wstawiłem nowy pstrykacza do maszyny .

Ożyła ale , tylko działaja wentylatory , wskazniki i na wyświetlaczu pala się cudowne krzaczki .

Maszyna w tym momencie jest podłączona do elektrowni z drugiej maszyny .

Ktos juz chyba o tym wspominał że problem może być w tych cholernych elektrowniach . Poszedłem kiedyś do elektronika z jedna płytka modułowa ktora wydawała mi sie byc - słownictwo moje - walnieta .

Są na niej jakies ślady ktore dla takiego amatorszczyka jak ja wydawały sie czymś spalonym..

Poszedłem do niego z całą kniga ze schematami .

Wziął ta płytke i normalnie ręce gościowi sie trzęsly . To ten sam gościu ktory bal się w Koncercie wymienic kondy od silnik,ów przewijania ..

W moim grajdołku niestety niema nikogo z otwartą głowa i pojęciem o elektronice .

Pojęcia nie mam komu to podrzucic aby sprawdził te cholerne elektrownie ..

Pytanko do elektroników.

czy da się sprawdzic taka elektrownie bez maszyny?.

Chodzi mi o to czy cała maszyneria musi byc połączona z ta elektrownią , czy można ja ewentualnie-po wypięciu kabli -zdjąć - a to żaden problem -i dać komus do sprawdzenia?

Sklerotyk ze mnie . mam fotke tych krzaczków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie pewnie można, ale niestety, zasilacz potrzebuje obciążenia, żeby osiągnął swoje parametry pracy. Trzeba by było odkładnie obadać schemat i zobaczyć czy zasilacz nie "padnie" po podłączeniu go do prądu w sytuacji kiedy będzie na biegu "jałowym", czyli po odłączeniu reszty sekcji. Mówię o tym, bo już raz odłączyłem w pewnym sprzęcie zasilacz i mi najzwyczajniej padł. Spaliły się chyba stabilizatory napięcia, ale głowy nie daję, bo nie pamiętam.

Jutro postaram się ściągnąć sobie manuala i obadać jak to tam wygląda. Najlepiej oczywiście badać dany układ w jego naturalnym środowisku, ale najzwyczajniej w świecie nie ma tam nawet jak podejść z miernikiem. Na początek bym obadał napięcia wyjściowe - jeśli one się zgadzają to zasilacz jest ok.

PS: Dulon, sprawdź jeszcze dokładnie wszystkie bezpieczniki, na płytkach mogą być też rezystory bezpiecznikowe - te też należało by wylutować i sprawdzić. Dam Ci jutro znać.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

cześć .

jak wiesz rozmontowałem jedna elektrownie .

jak na moje amatorskie oko nie było tam żadnych bezpieczników -A wiadomo że wiedza moja w tym zakresie jest totalnie skromna . Na forum sa fotki tych płytek ,a i ja je nieżle obejrzałem ,co nie znaczy że nia ma tam czegoś co pełni role jakiegos tam bezpiecznika .

Elektronik mierzył w elektrowni napięcia i twierdził że cos tam nie pasuje ,ale po 2 tygodniowym wertowaniu schematów elektrowni totalnie sie wycofał ..

Dziś przełoże z powrotem obie elektrownie do swoich maszyn i zobacze co się będzie działo .

A możesz napisać co temu elektronikowi nie pasowało? Było by mi łatwiej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mówił cos o różnicy napięc w stosunku do danych ze schematu , ale o co dokladnie chodziło to pojęcia nie mam . To był powód że wziął schemat do domu aby spokojnie się w nim rozejrzeć . Czy go przeglądał -nie wiem - niemniej wymówił sie od dalszej kombinacji w tym temacie ..

Pewnie sie myle ,ale każdy elektronik piał by z dumy naprawiając taka maszynerie ..

Jak nic jestem nieskromny ale aż mnie rozpiera kiedy opowiadam że bez obaw rozmontowałem w tej maszyneri mechanike i co ważne . owa po mojej nieskromnej ingerencji dziala.

I z podobnym podejściem do elektroniki szukam fachmana .

.

Zapomnialem dopisać .

Wstawiłem do każdej maszyny te elektrownie ktore przy nich byly .

1 maszyna się zaświeciła ale maszyneria wskazuje nadal jakiś błąd na - chyba- płytce sy79.. Dokładnie to wypięcie tejze płytki powoduje gaśnięcie wszelkich alarmów .

maszyna druga bierze na spokój po wypięciu płytki SY 43..

Sa w tych maszynach po 3 płytki od tzw CPU . I płytki z oznaczeniem SY sa właśnie od tego ..

Po założeniu oryginalnej elektrowni do 1 maszyny krzaczki zniknęły .Maszyna druga dziala tak jak działała wczesniej . Czyli początkowo zapalają sie 4 czerwone alarmy na płytce SY79 ,a po minucie na wyświetlaczu zapala sie ...Initial i ... SYS ER ..Czyli kicha ..Posłuchalem mądrali z forum -dotyczy wyciągania owych procesorow - i mam teraz fajna zabawę .

Co ciekawe mądra jakby zapomniał że to ON kazał mi te procesory wyciągac i czyścic ..

Cóż. Z mądralami już tak jest ..

Ale i tak zabawa jest przednia ..

Edytowane przez dulon184

Wstawiam linka tutaj , bo tylko tutaj to docenia .

Cos czego chyba żaden z nas jeszcze nie widział ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstawiam linka tutaj , bo tylko tutaj to docenia .

Cos czego chyba żaden z nas jeszcze nie widział ..

Faktycznie. Jeszcze nie widziałem duplikatora ze wszystkimi, oryginalnymi gałkami :D

Drodzy Koledzy,

właśnie wracam z piwnicy. Natknąłem się na kłopotliwe znalezisko w postaci czterech magnetofonów typu MS24xx - trzy arie i jeden opus. Magnetofony są niesprawne: każdemu z nich brakuje jednego lub więcej drobiazgów. Opus np. odtwarza, ale nie nagrywa i brakuje mu paska do przewijania (skądinąd wiadomo, że takie paski można zastępować magnetowidowymi, są u wspomnianego P. Kowalczyka w Łodzi za jakieś grosze). Jedna z arii np. ma wszystkie części, ale nie wiadomo, dlaczego odtwarza i nagrywa bardzo cicho. Czasem się zdarzy, że gdzies nie ma głowicy - ale mam kilka luzem, choć w różnym stanie.

Czy kogokolwiek z Was interesowałoby odkupienie jakiegoś klamora na części (lub do reanimacji) za niewielkie pieniądze? Jeśli tak, to proszę o priv. Wolę zapytać tu, niż od razu wstawiać na aukcję lub wyrzucać magnetofony do śmieci.

Pozdrawiam

Witajcie.

To mile ze znalazl sie tutaj watek o magnetofonach szpulowych. Sam bylem kiedys beta testerem wyrobow ZRK a szczegolnie kochalem szpulowce. Posiadalem Koncert w wersji 4 jak i 2 sladowej. Do dzisiaj jeden dumnie stoi u mnie i po wymianie sparcialego paska nadal dziala choc przydaloby mu sie gdyby ktos kto ma pojecie o nim przejrzal go gdyz w zapisie pojawily mu sie duze znieksztalcenia nielinearne. Mysle ze to nic powaznego. Tak wiec jezeli znacie osoby ktore rzetelnie moglyby usprawnic mi mojego M3201 bylbym wdzieczny za sprawdzone kontakty (w Warszawie).

Dlugo i wiele moglbym mowic o tej i innych konstrukcjach ZRK, ciekawej historii zakladu, wyrobach. Sam wielokrotnie wykonywalem charakterystyki zapis odczyt proste jak drut z pasmem przenoszenia 20-24000Hz, to wspaniale uczucie. Rzetelnosc danych technicznych w ZRK byla duza nie miala nic wspolnego z dzisiejszym marketingiem. Koncert nie dosc ze byl najlepszym magnetofonem w tej czesci europy to rzeczywiscie pracowal lepiej niz wiele zachodnich konstrukcji najbardziej renomowanych profesjonalnych firm. Odstep s/n 64-66dB byl bez problemu osiagalny rowniez bez znieksztalcen jakiegokolwiek destrukcyjnego ukladu redukcji szumow. Nierownomiernosc przesuwu byla doskonala. Jezeli beda chetni do wspominek to zapraszam.

w zapisie pojawily mu sie duze znieksztalcenia nielinearne. Mysle ze to nic powaznego.

sprawdziłbym pr-ki na płytce wzmacniacza zapisu i regulacji prądu podkładu (ta jest dostępna z góry; jest na niej przełącznik prędkości); potencjometry regulacyjne (montażowe) to słaby punkt wielu magnetofonów - po prostu z czasem utleniają się czy wręcz rozsypują

Dulon194 spawdz na Cpu board napiecia musisz miec +5V +12 -12 z Cpu plytki jest sygnal ktory kontroluje zasilacz najlepiej z tego co piszesz masz problen na eloktronice

na display tak wyglonda ze nie pracuje CPU bus i adress line ja kiedys reperowalem taki ale nie 2000 tylko 3000 i tez wyglondalo ze problem byl z zasilaczem a tak naprawde problem byl

na plytce gdzie miesci sie ROM i Ram 2 byly uszkodzone IC Ram ale jezeli morzesz zrub zdjecie CPU board i Control board SY79 i SY43

to narazie.

Dalszy ciąg zabawy .

Z ciekawości wziąłęm mądre ksiązki , czyli papiery od maszyn i sprawdziłem czy przypadkiem nie pomyliłem przy czyszczeniu Procesorów w podstawkach .

Wszystko jest ok ,tylko jednego nie rozumiem .

Każda płytka jest dokladnie opisana . Dokladniej . jest dokladny opis części i elementów --oraz zamienników znajdujących sie na każdej płytce .,jest opisane miejsce gdzie dany element ma sie znajdować .

Podane sa symbole elementów i nr katalogowe..,oraz opisane miesca gdzie maja być

NA płytkach - w obu maszynach jest -miejsce opisane jako IC1A -siedzi w nim procesor -w obu płytakch tak jest ,ale ......... W opisie płytki z elememntami NIE MA takiego miejsca IC1A , a co za tym idzie nie ma tam przypisanego procesora .

A na obu płytkach są ...

Płytki są fabryczne i nie widac tam żadnych sladów ingerencji.

Znalazłem kolejne cudo .

W papierach jest dioda LED 7 segmentów a na płytce tego nie ma . Jest 2 wskażnikowy wyświetlacz ,Opisane miejsce to ..ND1 ... A na płytce nie ma takiego miejsca . Miejsce gdzie jest wyświetacz dwusegmentowy to NO1 i zgadza sie symbol na owym wyświetlaczu .z papierami

Czyby Japonce teZ robili fuszerki??..

Tyle narazie .

Fajna zabawa szkoda tylko że elektronika za cho.lerę do głowy mi nie wchodzi /.

Odkryć ciąg dalszy .

Po amatorsku rozpatrzyłem sie w schemacie .

Znalazlem. ramke w ktorej sa wypisane procesory z podanymi ich symbolami i ich zamiennikami . .

Ramka opisana jako ...Note . EPRON.

Miejsce IC1A --Not Usd..To jest ten ktorego nie ma w opisie częśći na płytce ,a w realu jest . -podstawka i Procesor.

Ostatni to .IC2G .Jest na płytce miejsce ale bez podstawki i NIC tam nie jest podłączone . W ramce jest opisany .NOT USED..

Czyli mamy dwa procesory NOT USED -jednego nie ma wcale - drugi jest mimo że według schematu ,nie powinno go być .

I tak jest na obu maszynach .

Aha .

Jest dopisek ..IC2G stosowany tylko w modelu BVH2500.

Co o tym mysleć?? ma któryś elektronik jakis pomysł dlaczego tak jest ?

Kolejna dla mnie zagadka .

Schematy .

Schemat graficzny danej płytki . Sa rozrysowane wszytstkie elementy,połączenia itd .

Oznaczona jako ...numer ....jakby numer płytki ,ale wersja 14..

Sam schemat tej samej płytki oznaczony numer zgodny z poprzednim , ale koncówka 11-12 jakis znaczek -cholera wie co to jest i napis UP..

Czy to znaczy że ten schemat obejmuje wersje że tak powiem rowinięta . . Powiedzmy numer płytki 52 ...wersja 11 . ..Numer 52 -wersja 12 itd?/.

Połapac sie nie mogę a tak mi podpowiada logika .

Oby nie mylna ,choc nic sie nie stanie jeśli sie mylę

dulon ... temat magnetofony szpulowe ale się jakoś monotematycznie zrobiło. Może bys załozył oddzielny watek jak toto reanimować i poprzenosił wszystko? Potem ktoś to będzie czytał i z jego punktu widzenia będą to same śnieci.

Pamiętam jak sam przewalałem te setki stron i czasami mi sie scyzoryk otwierał od tych OTów.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam,

mam prośbę o pomoc, podczas uruchamiania mojego magnetofonu Philips N4520, odłamał się dekielek prawego napinacza. Nie wiem jak sobie z tym poradzić? Czy można gdzieś kupić ten element albo czy można go w jakiś sposób przykleić, jeśli tak to jakim klejem? wałek ma średnicę ok. 2 mm więc klejenie bardzo precyzyjne, czy można zastosować np. Loctite.

Jeżeli ktoś z formuowiczów posiada jakieś doświadczenie lub napinacz na sprzedaż proszę o pomoc

kiej

Mam do sprzedania kasety wideo z przeznaczeniem na pocięcie taśmy do szpuli. Kasety mają ok. 10-15 lat i w większości były tylko raz nagrane i raz odtwarzane, przechowywane w warunkach domowych. Mam tych kaset prawie 100, nie chcę ich wyrzucać na śmietnik. Przeważnie E 180, E 195 i E 240.

Dzień dobry :-)

Wpadł mi w łapy ostatnio M2405S - przywleczony z giełdy za jakieś grosze. Wersja z podwójnym pionowym miernikiem wysterowania i końcówką scaloną na układach TESLA. W środku cały w pajęczynach itp. Odkurzyłem, pooglądałem - mechanizm jest jak nowy. Nie wiem, czy ktoś te elementy wymieniał, czy też tak dobrze się zachowały (wątpliwe), ale wszystkie kółka gumowe i pasek przewijania są jak nówki z fabryki. Głowica też wygląda na nową. Oczywiście na początek wyczyściłem wszystkie przełączniki. Są dwa poważne problemy:

- na wyjściu liniowym magnetofon odtwarza, niestety nie działa końcówka mocy - w jednym kanale jest bardzo cichy i zniekształcony dźwięk, drugi milczy zupełnie. Bezpieczniki na zasilaniu końcówek sprawne, radiator lekko ciepłu. Jedyne skany serwisówek jakie mam, dotyczą wersji dyskretnej, do wersji scalonej niestety nie mam schematu - jeżeli ktoś by mógł poratować, byłbym bardzo wdzięczny.

- z jakiegoś powodu przy zmianie prędkości korekcja przełącza się tylko w jednym kanale, niezależnie od ustawienia mono/stereo. Przełączanie wajchy prędkości przesuwa przełącznik korekcji tylko na płytce bliżej środka. Drugi stoi w miejscu - chociaż żadnych oporów nie ma - tak jakby coś spadło albo się ułamało. Przełączniki Z/O chodzą prawidłowo. Ten mechanizm jest w środkowej warstwie chassis i jest ciężko dostępny. Jak tam się dobrać i czego szukać? Może ma ktoś jakiś rysunek na którym to widać - skany serwisówek znowu mam zbyt kiepskie :-(

Z góry dzięki za wszelką pomoc :-)

Witam wszystkich,

Jestem nowy w tym watku (nie było latwo zajęło mi miesiąc aby ogarnąć z grubsza ten watek, bardzo ciekawa lektura, super atmosfera). Wiec może pare slow wprowadzenia odnosnie mnie.

Moja przygode z audio zaczynałem od deckow Unitra potem Technics, potem rozne CDP (już w polowie lat 90tych pozbyłem się wszelkich kaseciakow).

Bedac na CES w 2005 miale już ugruntowana opinie i silna wiare w CD/SACD/DVD-A oraz gramofony. Wiec z duza doza rozbawienia wszedłem do pokoju gdzie miala być prezentacja TapeProject top Wadia (3 pudelkowy) vs jakis zabytek (tak w 2005 roku to odbieralem) archeo wygladajacy Technics RS-1500 + Bottlehead Repro.

Prezentacja zaczela się od Wadii dzwiek wyśmienity we wszystkich aspektach, po 10min pierwsze demo tasm Tapeproject (2gie kopie z masterow 15ips), to nawet nie było podobne, nie zdawalem sobie sprawe ze dźwięk z Wadii (upraszczając był tak plaski, pozbawiony zycia, dynamiki). Mocne doświadczenie zmuszony byłem zrobic rachunek sumienia i w 20 minut zmienic moje ugruntowane od lat poglady. Jesli musialbym to z czyms porownac to bylby problem bo tak nie graja gramofony za 20-30tysUSD z wkladkami po 5k$.

Pare lat pozniej, wciąż nie mogle się otrząsnąć z tego traumatycznego odsłuchu, kupilem znow po 15-latach kaseciaka Nakamichi CR7A, na moich kasetach (które sobie zostawiłem) chodzilo to przeciętnie jak najgorsze plyty CD. Kupilem na Ebay pare nagranych kaset z Windham Hill,Denon, Reference Recording, Shefield Labs, lepiej ale żadna rewelacja. Wiec odstawiłem Nacka na pare lat.

Niestety nie mam dostepu do gramofonow z najwyzszej polki aby zrobic sobie nagranie.

Ale niejaki Angel z taphead.net był tak uprzejmy ze zrobil mi demo, ze swojego Studera 810 przegral mi pare kawałków (ma dostep do 2gich kopii master tapes) na tasme TDK MA-XG Green label (podobna najlepsza w tej czesci zamieszkalego kosmosu). Na najlepszej plycie demo CD jaka mam nie ma tej dynamiki, przestrzeni rozmachu, to jest namiastka tego co slyszalem w 2005.

Nie wiedziałem ze mój sprzet ma taki potencjal. W koncu zrozumialem wtedy ze klucz do sukcesu to profesjonalne wysokiej jakości nagrania i nie może to tez być pierwszy lepszy deck. Mam jeszcze w piwnicy Zk-140T (gra to strasznie, dramat absolutny dramat).

Na szczescie przybywa tasm już nagranych profesjonalnie choc nie sa tanie.

Wracajac do CES, Technics który gral był mocno zmodyfikowany i używał zewnętrznego repro, wg tapeproject sam stockowy RS-1500 nie mialby wiekszych szans z Wadia i max moglby konkurowac z tanim gramofonem (tani w USA oznacza ponizej 8k$). Ogolnie opinia w USA jest ze stare semipro decki maja dobre transporty ale slaba elektronike i nie maja szans w konkurencji z dobrymi gramofonami. Niestety nie mam doświadczenia ze stockowymi szpolowcami.

Sluchalem tylko mojego starego ZK-140 (tragedia) i RS-1500+Bottlehad repro (niewiarygodny dzwiek) i nic po srodku. Ostatnio miałem okazje i na aukcji Ebay kupilem tzw NOS - Tascam BR-20.

Jeszcze jest w USA i chciałbym go zmodyfikowac (zmienic glowice, wg specow zza oceanu stockowe glowice w BR-20 sa niespecjalne) oraz przystosowac do zewnętrznego repro, bo czytalem opinie ze wewnetrzna elektronika jest bardzo slaba.

I tu potrzebuje porady , taka modyfikacja może być wykonana w USA ale będzie kosztowna, albo w Polsce. Wiec mam pare pytan.

Czy ma ktos doświadczenia z wymiana glowic w Tascam (rekomendowano mi Flux Magnetic ME albo Nortronics) ?

Czy ktos ma doświadczenia z zewentrznymi dzis produkowanymi repro jak King/Cello czy Bottlehead ?

Czy jest ktos albo znacie kogosc kto bylby w stanie wymienic glowice i wyprowadzic sygnal z głowicy na zewnetrz.

Czytajac watek wiem ze robicie Panowie powazniejsze modyfikacje J

Wiec chciałbym jakis kontakt do guru co potrafilby wykonac mi (oczywiście odplatnie) taka modyfikacje. Ja nie czuje się na silach, wole aby zrobil to ktos z wiedza i doswiadczeniem.

Moje wrazenia w Monachium gdzie Nagra na tanich słuchawkach zagrala lepiej niż Orpheus, o niebo lepiej.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i przepraszam ze taki dlugi post.

Slawomir O

Do mego pioneer rt-909 kupowalem glowice Nortronics. Duracore ma do 10x wieksza zywotnosc niz permalloy w zaleznosci od jego typu. Tych glowic nie mozna lutowac tylko trzeba podlanczac do elektroniki magnetofonu uzywajac minigniazd. Sama wymiana glowic jest prosta. Potrzebujesz tylko tasmy kalibracyjnej. Kup sobie tez demagnetyzer do glowic. Glowice trzeba demagnetyzowac co kilka miesiecy.

Modyfikacja toru elektroniki niekoniecznie wymaga nowego projektu. Czesto mozna uzyc istniejacych plytek tylko zmienic komponenty i wprowadzic modyfikacje nie wymagajace zmiany plytki (lutowanie od spodu itp). Co warto czasami dolozyc to jest niskoszumny regulowany zasilacz niskich napiec.

Najpierw kup service manual do swego magnetofonu. Przestudiuj dokladnie schematy i plytki (layout) to bedziesz wiedzial co zrobic dalej.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

dulon ... temat magnetofony szpulowe ale się jakoś monotematycznie zrobiło. Może bys załozył oddzielny watek jak toto reanimować i poprzenosił wszystko? Potem ktoś to będzie czytał i z jego punktu widzenia będą to same śnieci.

Pamiętam jak sam przewalałem te setki stron i czasami mi sie scyzoryk otwierał od tych OTów.

Pozdro

Witam.

Po to jest zrobiony temat "Magnetofony Szpulowe", żeby można było komuś pomóc. Jeśli nikt nie będzie się dzielił swoimi problemami to nie ma miejsca, gdzie mógłbym ja i pewnie nie tylko ja, zdobywać wiedzę o tym:

1. Jak naprawiać

2. Jak użytkować

3. Jak reanimować

4. Jak nagrywać itd...

Sporo tego co wyżej ma nie być, to temat dla mnie jest w zasadzie zbyt płytki... Szczególnie, że Dulon próbuje naprawić nic innego tylko... Magnetofon Szpulowy...

>>Dulon

Musisz określić jaką masz wersję tego magnetowidu szpulowego i zobaczyć, czy zgadza się z tą na instrukcjach serwisowych. Co do tego, czy dany procek ma być, czy też nie, to ja bym dokładnie obejrzał raz jeszcze płytkę i zobaczył jak idą połączenia przy tych prockach. Następnie porównać z instrukcją. Zrobił byś też fotki tych miejsc, gdzie są te procki.

• Pokaż nowe odpowiedzi